Razkrivamo

Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela

Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v tožbi Melanie Trump proti taboidu Suzy dosegla zunajsodno poravnavo zaradi članka, ki je tedanji ameriški prvi dami očital, da je bila v času manekenske kariere občasno tudi "escort", kar je lepša beseda za najstarejšo obrt), v drugem krogu sicer ni zmagala tako prepričljivo - 54 proti 46 odstotkov je ob sorazmerno dobri udeležbi spodobno tesen izid, ki pritiče demokratični državi - in kot so to napovedovali ali si želeli predvsem najbolj zagreti privrženci ideološke, fanatične levice. V vsakem primeru pa lahko ob prvih analizah in odzivih ugotovimo, da sta se v finale uvrstila precej kredibilna, spoštljiva kandidata, ki sta imela precej različna nahrbtnika. Ideološki naboj, ki je prevladal pri t. i. levih volivcih je očitno premagal vsebino, hibe in realne nahrbtnike zmagovalke Nataše Pirc Musar. Gotovo pa je tudi, da Anže Logar ni poraženec teh volitev, daleč od tega; vprašanje je samo, kako bo ustvarjeni politični kapital uporabil v prihodnosti. Da ga bo, je namreč napovedal že v prvem povolilnem govoru slovenski javnosti ...

14.11.2022 00:48
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   volitve   predsednik   Nataša Pirc Musar   Anže Logar   Gibanje Svoboda   SDS   Janez Janša   LDS   Aleš Musar   Dejan Steinbuch

Fotomontaža: portal+

Velika neznanka je Anže Logar. Po vsem tem, kar je naredil za svojo promocijo v zadnjih mesecih, si težko predstavljamo, da se bo že danes mirno usedel nazaj v poslanske klopi, kakor da se ni zgodilo nič, ter brez zadrege zagovarjal vsa, tudi tista najmanj prebavljiva stališča stranke SDS.

Anže Logar je v tem govoru, kjer je športno, državniško in za slovenske razmere resnično dostojanstveno priznal poraz, pokazal, da morda končno prihaja čas politikov, ki ne bodo prepoznani kot slepo lojalni, nerazmišljujoči strankarski vojščaki. Njegov rezultat kaže, da je uspešno nagovoril del volivcev, ki niso zgolj slepi volivci SDS oziroma verniki Janeza Janše in klasične desnice. Logar je namreč zbral 110.000 več glasov kot v prvem krogu, pri čemer lahko ocenimo, da jih je okoli 40.000 prišlo klasičnih desnih strank (denimo NSi in še nekatere manjše desne stranke), medtem ko so vsi ostali - skupaj okoli 70.000 glasov - pa so prišli iz sredine. Ta del volilnega telesa najverjetneje nima veliko proti sami Nataši Pirc Musar, pač pa bolj proti njenim, v zgodovino 20. stoletja zataknjenim ideološkim podpornikom.

 

V vsakem primeru je bil "Janšev nahrbtnik", ki so ga, iskreno rečeno, precej nespodobno, radikalno potencirali Logarjevi nasprotniki, v tem trenutku še vedno nekoliko prevelik, pretežak. Morda je Logarju, kot je v volilnem omizju na TV Slovenija namignil naš kolumnist in bivši urednik Dejan Steinbuch, dejansko zmanjkal še kakšen teden kampanje, v katerem bi protikandidatka izgubila dodaten del podpore volivcev, ki niso popolnoma ideološko zabetonirani. Dejstvo namreč je, da je ogromno volivcev na levi strani bodočo predsednico (iz)volilo s precejšnjim cmokom v grlu, ki so ga iz dneva v dan povečevali podatki o spornem davčnem optimiziranju, kot tudi vedno bolj nejasni in nestrpni odgovori o vlogi Nataše Pirc Musar v določenih pravnih poslih.

 

Vsakem primeru se zdi, da je bil delež volivcev znotraj celotne populacije volivcev, ki so volili za Anžeta Logarja, veliko bolj ZA njegovo izvolitev, veliko večji kot delež volivcev v populaciji volivcev Nataše Pirc Musar, ki so se glede na diskrepanco med stališči kandidatke in politično usmeritvijo njenih podpornikov odločali PROTI kandidatu Logarju. Tudi uradna podpora zmagovalki volitev je namreč prihajala iz krogov, ki so pogosto nastrojeni proti kapitalizmu, liberalni ureditvi države, del jih celo odkrito poveličuje nekakšen "novi socializem". Da bo ironja res velika, so na koncu izvolili kandidatko, ki na področju gospodarstva deluje izrazito liberalno, celo neoliberalno in glede na dejavnosti njenega soproga Aleša Musarja bržkone na meji legalnosti, vse z doseganjem čim večjih zasebnih koristi. Na koncu sta ne glede na vsebinska stališča kandidatov spet zmagala "druga svetovna vojna" in medijsko skrbno negovani antijanšizem, sicer manj prepričljivo kot na aprilskih volitvah v Državni zbor, a vseeno.

 

Ob praznovanju zmage Nataše Pirc Musar nismo mogli spregledati obnašanja in stališč njenih podpornikov, ki so več kot očitno veliko bolj nestrpni do drugače mislečih, kot to vsaj navzven izkazuje zmagovalka volitev. Retoriki Nataše Pirc Musar vsaj v tem oziru ne moremo pravzaprav ničesar očitati, bila je "gentlemanska". Precej neokusno je bilo tudi zmagovalno paradiranje predstavnikov vladajoče stranke Gibanje Svoboda, ki so še nekaj tednov nazaj dobesedno pljuvali in polivali gnojnico po Nataši Pirc Musar iz vseh svojih strankarskih trobil, zdaj pa so naenkrat postali njeni največji podporniki in prijatelji.

 

Kako iskreno je to rokohitrsko izumljeno, na novo promovirano prijateljstvo med vladajočimi svobodnjaki in predsednico države, bomo glede na značaj Nataše Pirc Musar na eni in bolestno, prenapeto samozavest, deloma pa tudi pobalinstvo vodilnih svobodnjakov, izvedeli kmalu. Lahko vsaj upamo, da bo nova predsednica ostala pregovorno trmasta in samostojna, kar je predavala volivcem zadnje mesece. Če se bo držala svojih izjav in napovedi, bo tudi čim pretrgala vsaj navzven pretrde vezi z utrujenimi borci ideološke, tranzicijske levice.

 

Velika neznanka je seveda Anže Logar. Po vsem tem, kar je naredil za svojo promocijo v zadnjih mesecih, si sicer težko predstavljamo, da se bo že danes mirno usedel nazaj v poslanske klopi, kakor da se ni zgodilo nič, ter brez zadrege zagovarjal vsa, tudi tista najbolj težko prebavljiva stališča stranke SDS. Hkrati je tudi težko pričakovati, da bo kar naenkrat začel odkrito nasprotovati predsedniku SDS in poskušal reformirati stranko, ki v določenih elementih niti ni klasična politična stranka, ampak je bolj nekakšno Janševo gibanje, ki brez njega niti ne more obstati, podobno kot nekoč Drnovškova vladajoča partija LDS, ki se je po njegovem odhodu razletela na prafaktorje. Kratkoročno se zdi, da bo Logar verjetno pragmatično hodil nekje po sredini teh opcij in razmišljal o optimiziranju svojih koristi. Toda ker se železo kuje, dokler je vroče, si predolgega "časa za razmislek" ne more privoščiti.

 

V vsakem primeru so predsedniške volitve v slovenski politični prostor prinesle nekaj elementov, ki bi jih lahko ocenili za zmerno optimistične. Ni pa nujno, da se razmere ne bodo že čez noč spremenile in vrnile v stare silnice. Lahko gre namreč zgolj za kratkoročni privid normalnosti in bomo po krajšem predahu še naprej stagnirali v ideološkem močvirju, ki ga vzdržujejo trdoživi fanatiki z leve in desne, ki so se zataknili v prejšnjem stoletju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
38
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
1
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.100
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.955
03/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.345
04/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.138
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.320
06/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.404
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 940
08/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 518
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.951
10/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.509