Razkrivamo

Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela

Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v tožbi Melanie Trump proti taboidu Suzy dosegla zunajsodno poravnavo zaradi članka, ki je tedanji ameriški prvi dami očital, da je bila v času manekenske kariere občasno tudi "escort", kar je lepša beseda za najstarejšo obrt), v drugem krogu sicer ni zmagala tako prepričljivo - 54 proti 46 odstotkov je ob sorazmerno dobri udeležbi spodobno tesen izid, ki pritiče demokratični državi - in kot so to napovedovali ali si želeli predvsem najbolj zagreti privrženci ideološke, fanatične levice. V vsakem primeru pa lahko ob prvih analizah in odzivih ugotovimo, da sta se v finale uvrstila precej kredibilna, spoštljiva kandidata, ki sta imela precej različna nahrbtnika. Ideološki naboj, ki je prevladal pri t. i. levih volivcih je očitno premagal vsebino, hibe in realne nahrbtnike zmagovalke Nataše Pirc Musar. Gotovo pa je tudi, da Anže Logar ni poraženec teh volitev, daleč od tega; vprašanje je samo, kako bo ustvarjeni politični kapital uporabil v prihodnosti. Da ga bo, je namreč napovedal že v prvem povolilnem govoru slovenski javnosti ...

14.11.2022 00:48
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   volitve   predsednik   Nataša Pirc Musar   Anže Logar   Gibanje Svoboda   SDS   Janez Janša   LDS   Aleš Musar   Dejan Steinbuch

Fotomontaža: portal+

Velika neznanka je Anže Logar. Po vsem tem, kar je naredil za svojo promocijo v zadnjih mesecih, si težko predstavljamo, da se bo že danes mirno usedel nazaj v poslanske klopi, kakor da se ni zgodilo nič, ter brez zadrege zagovarjal vsa, tudi tista najmanj prebavljiva stališča stranke SDS.

Anže Logar je v tem govoru, kjer je športno, državniško in za slovenske razmere resnično dostojanstveno priznal poraz, pokazal, da morda končno prihaja čas politikov, ki ne bodo prepoznani kot slepo lojalni, nerazmišljujoči strankarski vojščaki. Njegov rezultat kaže, da je uspešno nagovoril del volivcev, ki niso zgolj slepi volivci SDS oziroma verniki Janeza Janše in klasične desnice. Logar je namreč zbral 110.000 več glasov kot v prvem krogu, pri čemer lahko ocenimo, da jih je okoli 40.000 prišlo klasičnih desnih strank (denimo NSi in še nekatere manjše desne stranke), medtem ko so vsi ostali - skupaj okoli 70.000 glasov - pa so prišli iz sredine. Ta del volilnega telesa najverjetneje nima veliko proti sami Nataši Pirc Musar, pač pa bolj proti njenim, v zgodovino 20. stoletja zataknjenim ideološkim podpornikom.

 

V vsakem primeru je bil "Janšev nahrbtnik", ki so ga, iskreno rečeno, precej nespodobno, radikalno potencirali Logarjevi nasprotniki, v tem trenutku še vedno nekoliko prevelik, pretežak. Morda je Logarju, kot je v volilnem omizju na TV Slovenija namignil naš kolumnist in bivši urednik Dejan Steinbuch, dejansko zmanjkal še kakšen teden kampanje, v katerem bi protikandidatka izgubila dodaten del podpore volivcev, ki niso popolnoma ideološko zabetonirani. Dejstvo namreč je, da je ogromno volivcev na levi strani bodočo predsednico (iz)volilo s precejšnjim cmokom v grlu, ki so ga iz dneva v dan povečevali podatki o spornem davčnem optimiziranju, kot tudi vedno bolj nejasni in nestrpni odgovori o vlogi Nataše Pirc Musar v določenih pravnih poslih.

 

Vsakem primeru se zdi, da je bil delež volivcev znotraj celotne populacije volivcev, ki so volili za Anžeta Logarja, veliko bolj ZA njegovo izvolitev, veliko večji kot delež volivcev v populaciji volivcev Nataše Pirc Musar, ki so se glede na diskrepanco med stališči kandidatke in politično usmeritvijo njenih podpornikov odločali PROTI kandidatu Logarju. Tudi uradna podpora zmagovalki volitev je namreč prihajala iz krogov, ki so pogosto nastrojeni proti kapitalizmu, liberalni ureditvi države, del jih celo odkrito poveličuje nekakšen "novi socializem". Da bo ironja res velika, so na koncu izvolili kandidatko, ki na področju gospodarstva deluje izrazito liberalno, celo neoliberalno in glede na dejavnosti njenega soproga Aleša Musarja bržkone na meji legalnosti, vse z doseganjem čim večjih zasebnih koristi. Na koncu sta ne glede na vsebinska stališča kandidatov spet zmagala "druga svetovna vojna" in medijsko skrbno negovani antijanšizem, sicer manj prepričljivo kot na aprilskih volitvah v Državni zbor, a vseeno.

 

Ob praznovanju zmage Nataše Pirc Musar nismo mogli spregledati obnašanja in stališč njenih podpornikov, ki so več kot očitno veliko bolj nestrpni do drugače mislečih, kot to vsaj navzven izkazuje zmagovalka volitev. Retoriki Nataše Pirc Musar vsaj v tem oziru ne moremo pravzaprav ničesar očitati, bila je "gentlemanska". Precej neokusno je bilo tudi zmagovalno paradiranje predstavnikov vladajoče stranke Gibanje Svoboda, ki so še nekaj tednov nazaj dobesedno pljuvali in polivali gnojnico po Nataši Pirc Musar iz vseh svojih strankarskih trobil, zdaj pa so naenkrat postali njeni največji podporniki in prijatelji.

 

Kako iskreno je to rokohitrsko izumljeno, na novo promovirano prijateljstvo med vladajočimi svobodnjaki in predsednico države, bomo glede na značaj Nataše Pirc Musar na eni in bolestno, prenapeto samozavest, deloma pa tudi pobalinstvo vodilnih svobodnjakov, izvedeli kmalu. Lahko vsaj upamo, da bo nova predsednica ostala pregovorno trmasta in samostojna, kar je predavala volivcem zadnje mesece. Če se bo držala svojih izjav in napovedi, bo tudi čim pretrgala vsaj navzven pretrde vezi z utrujenimi borci ideološke, tranzicijske levice.

 

Velika neznanka je seveda Anže Logar. Po vsem tem, kar je naredil za svojo promocijo v zadnjih mesecih, si sicer težko predstavljamo, da se bo že danes mirno usedel nazaj v poslanske klopi, kakor da se ni zgodilo nič, ter brez zadrege zagovarjal vsa, tudi tista najbolj težko prebavljiva stališča stranke SDS. Hkrati je tudi težko pričakovati, da bo kar naenkrat začel odkrito nasprotovati predsedniku SDS in poskušal reformirati stranko, ki v določenih elementih niti ni klasična politična stranka, ampak je bolj nekakšno Janševo gibanje, ki brez njega niti ne more obstati, podobno kot nekoč Drnovškova vladajoča partija LDS, ki se je po njegovem odhodu razletela na prafaktorje. Kratkoročno se zdi, da bo Logar verjetno pragmatično hodil nekje po sredini teh opcij in razmišljal o optimiziranju svojih koristi. Toda ker se železo kuje, dokler je vroče, si predolgega "časa za razmislek" ne more privoščiti.

 

V vsakem primeru so predsedniške volitve v slovenski politični prostor prinesle nekaj elementov, ki bi jih lahko ocenili za zmerno optimistične. Ni pa nujno, da se razmere ne bodo že čez noč spremenile in vrnile v stare silnice. Lahko gre namreč zgolj za kratkoročni privid normalnosti in bomo po krajšem predahu še naprej stagnirali v ideološkem močvirju, ki ga vzdržujejo trdoživi fanatiki z leve in desne, ki so se zataknili v prejšnjem stoletju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
38
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.901
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.860
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.293
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 974
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.917