Komentar

Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?

Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji procesirana in ustrezno sankcionirana, po domače povedano za zapahi in rešetkami. Je potem sploh čudno, če se javnost zgraža in hkrati posmehuje nekomu, ki je s trdim delom, garanjem, odrekanjem, z ljubeznijo do domovine ustvaril milijon ali dva premoženja, občudujejo in slavijo pa tiste, ki ukradejo, zatajijo ali v davčne oaze prenesejo desetine milijonov, se šopirijo s svojim nakradenim in prigoljufanim bogastvom in v isti sapi razlagajo, kako blizu so jim "mali ljudje", ko se pred kamerami, ko se bašejo s kaviarjem in nalivajo s šampanjcem, pridušajo, da bodo naredili vse za narodov blagor.

14.11.2022 23:20
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   Slovenija   politika   Švica   Balkan   William Thackeray   Avgust Strindberg   Andrej Capuder   kriminal  

Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji procesirana in ustrezno sankcionirana, po domače povedano za zapahi in rešetkami.

So dnevi, ko bi najraje pozabil, da sem del naroda, ki se vedno bolj veselo in neodgovorno obnaša brezglavo, neumno, samouničevalno, večinsko  brezglavo ("demokratično"??) odloča o bistvenih stvareh svojega bitja in žitja, se nato posipa s pepelom, a ob prvi priložnosti ponovi obred samokastracije. Sprašujem se, kaj je mojim sonarodnjakom, da so večinsko tako fascinirani, skoraj fanatično privrženi posameznikom, ki ne morejo pokazati ničesar, razen svoje kriminalne narave in svojih zločinskih dejanj.

 

Seveda je lahko najti odgovor, zakaj je tako. Več kot sto let je minilo, od kar so naši predniki živeli v urejeni državi, ki je po lastni neumnosti klavrno končala leta 1918. Od tistega leta naprej živimo v nenormalnih državnih tvorbah, balkanskem gnezdu, komunistični greznici in zdaj v tajkunski krčmi, čeprav smo si želeli drugo Švico in ne vem kaj še vse lepega. Zgodovinski spomin je zbledel, kar naprej pa dobivamo, s pritokom prišlekov z Balkana, nove in nove zglede, da se ne splača biti pošten, načelen in delaven. Kajti formula, ki se je razvila v dolgih stoletjih turške okupacije Balkana, je v resnici zelo preprosta: kako prelisičiti, preslepariti, prinesti naokoli zakone in predpise, ki so temelj modernih evropskih demokracij. In če so zgled za tako obnašanje najvišji reprezentanti ljudstva, če njihova dejanja postajajo norma in zakon, potem se ne smemo čuditi, da ima večinski del slovenskega naroda dodobra oprane in posušene možgane, da verjamejo v tisto, kar jim servirajo pokvarjeni časnikarji in časnikarke medijev, ki so v rokah teh istih pokvarjeni in korumpiranih tajkunov, kvazi politikov in vsakršnih dušebrižnikov, ki se v neverjetnih količinah kotijo predvsem na levem polu politične scene (ne trdim, da jih ne manjka tudi na desnem polu in v tako imenovani sredini).

 

Zato nas ne sme čuditi, da se ljudje zgražajo ne nad pokvarjenimi tajkuni, pralci in pralkami denarja, utajevalci in utajevalkami davkov, ponarejevalci in ponarejevalkami diplom, magisterijev in doktoratov (pa saj jim je zgled, poleg domačih osebkov, kar predsednika Evropske komisije s svojim doktoratom), spolni predatorji in grabežljivci, ampak nad tistimi redkimi novinarji, ki te zločinske posle poskušajo razkriti. Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji procesirana in ustrezno sankcionirana, po domače povedano za zapahi in rešetkami. Je potem sploh čudno, če se javnost zgraža in hkrati posmehuje nekomu, ki je s trdim delom, garanjem, odrekanjem, z ljubeznijo do domovine ustvaril milijon ali dva premoženja, občudujejo in slavijo pa tiste, ki ukradejo, zatajijo ali v davčne oaze prenesejo desetine milijonov, se šopirijo s svojim nakradenim in prigoljufanim bogastvom in v isti sapi razlagajo, kako blizu so jim "mali ljudje", ko se pred kamerami, ko se bašejo s kaviarjem in nalivajo s šampanjcem, pridušajo, da bodo naredili vse za narodov blagor.

 

Ker se nič ne zgodi, ker ti Cankarjevi hlapci in Šalamunovi prehlajeni predmeti zgodovine mirno gledajo, pa ne samo gledajo, celo ploskajo tem stebrom družbe, obrnejo pa se vstran ob vnebovpijočih sleparijah, prevarah in kriminalnih dejanjih, ki se ne dogajajo v mraku in stran od radovednih pogledov, ampak vsem na očeh, v sončni svetlobi, na odru, kjer paradirajo s svojimi rolex urami, zlatimi ketnami okoli vratu, dragimi avti, dizajnerskimi oblekami, z botoksom našopanimi ženami in ljubicami (možmi in ljubimci, da me ne bodo preganjale zaprisežene feministke).

 

 

"Je še kje na svetu država, kjer z mednarodno tiralico iskani kriminalec predava policajem o poslovnih prevarah? Je še kje na svetu država, kjer propadli komedijant postane predsednik vlade in nato obrambni minister? Je še kje na svetu država, kjer si neki brezdelni mulec izmisli ministrstvo za solidarno prihodnost?"

 

 

William Thackeray, ki je sicer živel v nekem drugem času, a ga je doživljal na podoben način kot jaz svojega, našega, je to rajanje imenoval semenj ničevosti. In pri nas se dogaja tako zares, da se mi včasih zazdi, da sanjam. Je še kje na svetu država, kjer z mednarodno tiralico iskani kriminalec predava policajem o poslovnih prevarah? Je še kje na svetu država, kjer propadli komedijant postane predsednik vlade in nato obrambni minister? Je še kje na svetu država, kjer si neki brezdelni mulec izmisli ministrstvo za solidarno prihodnost?

 

In še in še bi lahko našteval bisere slovenske kolektivne blaznosti, s katerimi nas osrečujejo ljubljeni predstavniki ljudstva. In ljudstvo, hlapci in prehlajeni predmeti zgodovine vse to bolj ali manj mirno prenašajo, če pa se že kdo oglasi s tehtnimi vprašanji, podprtimi z neizpodbitnimi argumenti, aktualni premier, človek bujnih las in še bujnejših idej, tako zagrozi z ustanovitvijo ministrstva za resnico alias z organom za preganjanje tako imenovanega sovražnega govora, ene najbolj bizarnih izmišljij ekstremnih levičarjev, seveda ne samo naših, ampak tudi tujih, saj naši v večini primerov samo prepisujejo ideje tujih ekstremistov.

 

Ko je danes že pokojni minister za kulturo Andrej Capuder izustil na neki javni prireditvi meniško geslo ora et labora, so ga levičarji neusmiljeno napadli, čeprav sami uporabljajo samo isto, malce prirejeno geslo "verjemi v naše resnice in delaj za nas, ki mislimo zate". S tem geslom nas vsak dan bolj davijo istiskajo ob zid svojih ideoloških nebuloz, ki bi bile sicer neprijetne, dokler ostanejo na papirju in v zmedenih glavah, a so vedno bolj nevarne, ko jih tovariši in tovarišice, prepoznamo jih po rdečih zvezdah na prsih in zadnjicah, udejanjajo v našem vsakodnevnem življenju.

 

 

"In ko se bo nekega lepega dne večinski del naroda prebudil iz morastih sanj, ki si jih je sam priklical v zavest, naj se prosim ne sklicujejo na to, da so bili prevarani, zavedeni, da so jim natikali rožnata očala in da je vsega kriv mali zlobni škrat iz barjanskega predmestja najlepšega srbskega mesta na svetu z najbolj moralnim in etično brezhibnim županom."

 

 

Če pogledam skozi okno vidim, da tudi nebo joka, pravzaprav ne joka, ampak se novembrsko cmeri in solzi. Pravzaprav je to pravšnja kulisa ali - kot bi rekli naši predniki, ki so živeli v germanskem redoljubju - štimunga za dan potem … In ko se bo nekega lepega dne večinski del naroda prebudil iz morastih sanj, ki si jih je sam priklical v zavest, naj se prosim ne sklicujejo na to, da so bili prevarani, zavedeni, da so jim natikali rožnata očala in da je vsega kriv mali zlobni škrat iz barjanskega predmestja najlepšega srbskega mesta na svetu z najbolj moralnim in etično brezhibnim županom.

 

In naj se tudi ne sklicujejo na to, da je velik del poslancev prišel v tako imenovani hram demokracije (pravi izraz bi bil "hlev" ali "štala" demokracije) po pomoti in s prevaro. Vse je v rokah ljudstva in ljudstvo naj tudi sprejme posledice svoje norosti. Naj končam to pisanje z mislijo dramatika Avgusta Strindberga iz njegove nadvse poučne drame V Damask:

 

"Je že tako, če mora tako biti."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.031
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.191
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 735
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474