Komentar

Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?

Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji procesirana in ustrezno sankcionirana, po domače povedano za zapahi in rešetkami. Je potem sploh čudno, če se javnost zgraža in hkrati posmehuje nekomu, ki je s trdim delom, garanjem, odrekanjem, z ljubeznijo do domovine ustvaril milijon ali dva premoženja, občudujejo in slavijo pa tiste, ki ukradejo, zatajijo ali v davčne oaze prenesejo desetine milijonov, se šopirijo s svojim nakradenim in prigoljufanim bogastvom in v isti sapi razlagajo, kako blizu so jim "mali ljudje", ko se pred kamerami, ko se bašejo s kaviarjem in nalivajo s šampanjcem, pridušajo, da bodo naredili vse za narodov blagor.

14.11.2022 23:20
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   Slovenija   politika   Švica   Balkan   William Thackeray   Avgust Strindberg   Andrej Capuder   kriminal  

Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji procesirana in ustrezno sankcionirana, po domače povedano za zapahi in rešetkami.

So dnevi, ko bi najraje pozabil, da sem del naroda, ki se vedno bolj veselo in neodgovorno obnaša brezglavo, neumno, samouničevalno, večinsko  brezglavo ("demokratično"??) odloča o bistvenih stvareh svojega bitja in žitja, se nato posipa s pepelom, a ob prvi priložnosti ponovi obred samokastracije. Sprašujem se, kaj je mojim sonarodnjakom, da so večinsko tako fascinirani, skoraj fanatično privrženi posameznikom, ki ne morejo pokazati ničesar, razen svoje kriminalne narave in svojih zločinskih dejanj.

 

Seveda je lahko najti odgovor, zakaj je tako. Več kot sto let je minilo, od kar so naši predniki živeli v urejeni državi, ki je po lastni neumnosti klavrno končala leta 1918. Od tistega leta naprej živimo v nenormalnih državnih tvorbah, balkanskem gnezdu, komunistični greznici in zdaj v tajkunski krčmi, čeprav smo si želeli drugo Švico in ne vem kaj še vse lepega. Zgodovinski spomin je zbledel, kar naprej pa dobivamo, s pritokom prišlekov z Balkana, nove in nove zglede, da se ne splača biti pošten, načelen in delaven. Kajti formula, ki se je razvila v dolgih stoletjih turške okupacije Balkana, je v resnici zelo preprosta: kako prelisičiti, preslepariti, prinesti naokoli zakone in predpise, ki so temelj modernih evropskih demokracij. In če so zgled za tako obnašanje najvišji reprezentanti ljudstva, če njihova dejanja postajajo norma in zakon, potem se ne smemo čuditi, da ima večinski del slovenskega naroda dodobra oprane in posušene možgane, da verjamejo v tisto, kar jim servirajo pokvarjeni časnikarji in časnikarke medijev, ki so v rokah teh istih pokvarjeni in korumpiranih tajkunov, kvazi politikov in vsakršnih dušebrižnikov, ki se v neverjetnih količinah kotijo predvsem na levem polu politične scene (ne trdim, da jih ne manjka tudi na desnem polu in v tako imenovani sredini).

 

Zato nas ne sme čuditi, da se ljudje zgražajo ne nad pokvarjenimi tajkuni, pralci in pralkami denarja, utajevalci in utajevalkami davkov, ponarejevalci in ponarejevalkami diplom, magisterijev in doktoratov (pa saj jim je zgled, poleg domačih osebkov, kar predsednika Evropske komisije s svojim doktoratom), spolni predatorji in grabežljivci, ampak nad tistimi redkimi novinarji, ki te zločinske posle poskušajo razkriti. Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji procesirana in ustrezno sankcionirana, po domače povedano za zapahi in rešetkami. Je potem sploh čudno, če se javnost zgraža in hkrati posmehuje nekomu, ki je s trdim delom, garanjem, odrekanjem, z ljubeznijo do domovine ustvaril milijon ali dva premoženja, občudujejo in slavijo pa tiste, ki ukradejo, zatajijo ali v davčne oaze prenesejo desetine milijonov, se šopirijo s svojim nakradenim in prigoljufanim bogastvom in v isti sapi razlagajo, kako blizu so jim "mali ljudje", ko se pred kamerami, ko se bašejo s kaviarjem in nalivajo s šampanjcem, pridušajo, da bodo naredili vse za narodov blagor.

 

Ker se nič ne zgodi, ker ti Cankarjevi hlapci in Šalamunovi prehlajeni predmeti zgodovine mirno gledajo, pa ne samo gledajo, celo ploskajo tem stebrom družbe, obrnejo pa se vstran ob vnebovpijočih sleparijah, prevarah in kriminalnih dejanjih, ki se ne dogajajo v mraku in stran od radovednih pogledov, ampak vsem na očeh, v sončni svetlobi, na odru, kjer paradirajo s svojimi rolex urami, zlatimi ketnami okoli vratu, dragimi avti, dizajnerskimi oblekami, z botoksom našopanimi ženami in ljubicami (možmi in ljubimci, da me ne bodo preganjale zaprisežene feministke).

 

 

"Je še kje na svetu država, kjer z mednarodno tiralico iskani kriminalec predava policajem o poslovnih prevarah? Je še kje na svetu država, kjer propadli komedijant postane predsednik vlade in nato obrambni minister? Je še kje na svetu država, kjer si neki brezdelni mulec izmisli ministrstvo za solidarno prihodnost?"

 

 

William Thackeray, ki je sicer živel v nekem drugem času, a ga je doživljal na podoben način kot jaz svojega, našega, je to rajanje imenoval semenj ničevosti. In pri nas se dogaja tako zares, da se mi včasih zazdi, da sanjam. Je še kje na svetu država, kjer z mednarodno tiralico iskani kriminalec predava policajem o poslovnih prevarah? Je še kje na svetu država, kjer propadli komedijant postane predsednik vlade in nato obrambni minister? Je še kje na svetu država, kjer si neki brezdelni mulec izmisli ministrstvo za solidarno prihodnost?

 

In še in še bi lahko našteval bisere slovenske kolektivne blaznosti, s katerimi nas osrečujejo ljubljeni predstavniki ljudstva. In ljudstvo, hlapci in prehlajeni predmeti zgodovine vse to bolj ali manj mirno prenašajo, če pa se že kdo oglasi s tehtnimi vprašanji, podprtimi z neizpodbitnimi argumenti, aktualni premier, človek bujnih las in še bujnejših idej, tako zagrozi z ustanovitvijo ministrstva za resnico alias z organom za preganjanje tako imenovanega sovražnega govora, ene najbolj bizarnih izmišljij ekstremnih levičarjev, seveda ne samo naših, ampak tudi tujih, saj naši v večini primerov samo prepisujejo ideje tujih ekstremistov.

 

Ko je danes že pokojni minister za kulturo Andrej Capuder izustil na neki javni prireditvi meniško geslo ora et labora, so ga levičarji neusmiljeno napadli, čeprav sami uporabljajo samo isto, malce prirejeno geslo "verjemi v naše resnice in delaj za nas, ki mislimo zate". S tem geslom nas vsak dan bolj davijo istiskajo ob zid svojih ideoloških nebuloz, ki bi bile sicer neprijetne, dokler ostanejo na papirju in v zmedenih glavah, a so vedno bolj nevarne, ko jih tovariši in tovarišice, prepoznamo jih po rdečih zvezdah na prsih in zadnjicah, udejanjajo v našem vsakodnevnem življenju.

 

 

"In ko se bo nekega lepega dne večinski del naroda prebudil iz morastih sanj, ki si jih je sam priklical v zavest, naj se prosim ne sklicujejo na to, da so bili prevarani, zavedeni, da so jim natikali rožnata očala in da je vsega kriv mali zlobni škrat iz barjanskega predmestja najlepšega srbskega mesta na svetu z najbolj moralnim in etično brezhibnim županom."

 

 

Če pogledam skozi okno vidim, da tudi nebo joka, pravzaprav ne joka, ampak se novembrsko cmeri in solzi. Pravzaprav je to pravšnja kulisa ali - kot bi rekli naši predniki, ki so živeli v germanskem redoljubju - štimunga za dan potem … In ko se bo nekega lepega dne večinski del naroda prebudil iz morastih sanj, ki si jih je sam priklical v zavest, naj se prosim ne sklicujejo na to, da so bili prevarani, zavedeni, da so jim natikali rožnata očala in da je vsega kriv mali zlobni škrat iz barjanskega predmestja najlepšega srbskega mesta na svetu z najbolj moralnim in etično brezhibnim županom.

 

In naj se tudi ne sklicujejo na to, da je velik del poslancev prišel v tako imenovani hram demokracije (pravi izraz bi bil "hlev" ali "štala" demokracije) po pomoti in s prevaro. Vse je v rokah ljudstva in ljudstvo naj tudi sprejme posledice svoje norosti. Naj končam to pisanje z mislijo dramatika Avgusta Strindberga iz njegove nadvse poučne drame V Damask:

 

"Je že tako, če mora tako biti."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916