Razkrivamo

Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo

Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje spolnih zlorab v cerkvi, je v Rimu izbruhnil velik škandal, ki bo odmeval tudi v Sloveniji. Gre za novo cerkveno afero, v katero je vpleten znameniti pater Ivan Rupnik, ki ga več redovnic obtožuje psihičnega in fizičnega nasilja, prst pravičnikov pa se je usmeril tudi v papeža Frančiška, ki je vse to izvedel že na začetku letošnjega leta, vendar proti svojemu redovniškemu tovarišu - oba, Rupnik in Bergolio sta namreč jezuita - nikoli ni ukrepal. Med vrsticami lahko se skupaj razumemo tudi kot nov obračun znotraj slovenske cerkve, v katerega so zdaj posredno vpletli celo papeža, ki ob vsaki priložnosti in vsaj na prvi pogled iskreno obsoja spolne zlorabe med duhovščino, kliče po preiskavah, kaznovanju in kesanju, obenem pa primer patra Rupnika nakazuje na dvoličnost Svetega očeta, ki kljub zelo jasnim obtožbam na račun jezuitskega kolega zoper njega (še) ni ukrepal ...

04.12.2022 23:15
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Ivan Rupnik   jezuiti   mozaiki   Vatikan   sestre   redovnice   Skupnost Lojola   papež Frančišek   Daniele Libanori   Slovenija   Angelo De Donatis   Andrew Small   SŠK   Andrej Saje

Kajti le kako naj papež zdaj pridiga proti spolnim zlorabam in pravičniško kliče k kaznovanju, če pa je, kot vse kaže, tudi sam prikrival primer Ivana Rupnika in se delal, kot da je vse v najlepšem redu?

Objave v vatikanskem mediju Silernonpossum (vir, vir), ki se ukvarja z razkrivanjem spolnih in drugih zlorab znotraj rimokatoliške cerkve, se v zadnjih dneh stopnjujejo, obtožbe zoper slovenskega jezuitskega duhovnika, patra Ivana Rupnika, pa so vedno bolj konkretne. Rupnika slovenska javnost ne pozna le kot vplivnega jezuitskega duhovnika, ampak tudi kot umetnika, slikarja, ki se je specializiral za cerkvene mozaike, med katerimi izstopa vatikanska kapela Redemptoris Mater, sicer pa so njegovi mozaiki tudi v Fatimi, Lurdu, Madridu, Krakovu, Washingtonu itd.. Trenutno se ukvarja z mozaikom v Sao Paolu v Braziliji. O tem, kako pomembna cerkvena figura je pater Rupnik, govori tudi podatek, da že od leta 1995 vodi center duhovne umetnosti Ezio Aletti in da je od leta 1999 svetovalec Papeškega sveta za kulturo.

 

Malo je (bilo) v tem času v Vatikanu Slovencev, ki bi bili tako vplivni kot Rupnik in imeli toliko prijateljev na najvišjih položajih. Ivan Rebernik, dolgoletni direktor kataloškega oddelka Vatikanske knjižnice (in stric Jadranke Rebernik, urednice informativnega programa TV Slovenija), ali celo kardinal Franc Rode, ki je bil v času papeža Benedikta XVI. prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, se po oceni poznavalcev ne moreta primerjati z Rupnikovim vplivom, nenazadnje tudi zaradi svojih značajskih lastnosti ne.

 

 

Pater Ivan Rupnik je od leta 1999 tudi svetovalec Papeškega sveta za kulturo.

 

 

Ironično je sicer, da so prav pod Rodetovo "jurisdikcijo" sodile slovenske redovnice, sestre iz Skupnosti Lojola (po svetemu Ignaciju Lojolskemu, ustanovitelju jezuitskega cerkvenega reda), s katerimi je delal pater Rupnik in bil njihov spovednik, duhovni vodja. Prav med njimi se je že leta 1995 (!) našla prva žrtev Rupnikovih zlorab. Miniti je moralo 27 let, da je vse skupaj prišlo v javnost, kar z drugimi besedami pomeni, da je pred nami velika cerkvena afera, vsekakor ena največjih, v katere je vpleten kak slovenski duhovnik.

 

 

Preiskava potrdi verodostojnost žrtev

 

Po prvih odzivih, ki so obtožbe o Rupnikovih zlorabah na splošno zavračali kot govorice in laži, se je Cerkev vseeno odzvala, saj se je število domnevnih žrtev začelo povečevati. Ni šlo namreč več le za eno redovnico, pač pa za skupino žrtev, zato je bila ustanovljena preiskovalna skupina, ki jo je vodil pomožni rimski škof Daniele Libanori. Med drugim je prišel tudi v Slovenijo in se pogovarjal s sestrami Skupnosti Lojola, pač pa tudi z nekdanjimi članicami, so zapustile redovniške vrste. Kaj je bil razlog za to? Je morda kakšna vzročna zveza med njihovim odhodom iz redovništva in zlorabami, ki so jih očitali patru Rupniku? Z vsemi temi dilemami in vprašanji se je ukvarjal škof Libanori, ki je sestavil poročilo, v katerem je ugotovil, da so pogovori z žrtvami potrdili njihovo kredibilnost in da gre torej za verodostojne dokaze proti patru Rupniku. V tem poročilu najdemo izjavo ene izmed žrtev:

 

"Rupnik me je prisilil, da sem delala stvari, ki jih v življenju nisem želela početi. Bil je nasilen do mene, udaril mi je. V njegovih očeh, v njegovem glasu je bilo prepričanje, da je nedotakljiv. Zlorabil me je, zlorabil moje zaupanje. Podrejena sem mi bila. Uživa v svoji moči, v spoštovanju. Prepričan je, da nihče ne bo dvomil v njegovo dobro vero."

 

 

Toda - zgodilo se ni (še) nič. Kljub nespornim ugotovitvam, ki so dale prav redovnicam, žrtvam Rupnikovih zlorab, cerkvena komisija ni zaključila s končnim poročilom, ki bi skoraj zagotovo predlagalo najostrejše sankcije proti jezuitu. Po mnenju vatikanskih insajderjev, se je to zgodilo zato, ker je nekdo "od zgoraj" posegel v delo škofa Libanorija in ga upočasnil. Tako so žrtve patra Rupnika postale nove žrtve zavlačevanja; morale so se soočiti z močjo in vplivom ljudi, ki obkrožajo tega jezuitskega patra, morale so se soočiti še same s sabo, se ozavestiti, da so pravzaprav žrtve one in da niso krive za to, kar se jim je zgodilo.

 

 

Ali je pater Rupnik nedotakljiv?

 

Največja ovira za epilog te zgodbe sta Rupnikov ugled in slava, ki ju uživa po vsem svetu - in seveda tudi pri nas v Sloveniji - zaradi svojih izjemnih mozaikov. Doslej njegova druga plat še ni prišla na dan in pred nekaj dnevi, 30. novembra 2022, mu je Papeška katoliška univerza Parana v Braziliji (velja za eno najboljših univerz v tej državi) podelila častni doktorat - in to kljub temu, da je formalno še vedno v cerkveni preiskavi zaradi (spolnih) zlorab.

 

 

Kardinal Angelo De Donatis (levo od papeža) naj bi že nekaj časa vedel za zlorabe patra Rupnika.

 

 

Toda iz cerkvenih krogov vseeno curljajo podrobnosti, ki jih mediji ne bi smeli spregledati. Tudi slovenski ne, ki o aferi patra Rupnika doslej niso poročali (razen kratke, površne novice v tabloidu Slovenske novice). Med visokimi vatikanskimi cerkvenimi dostojanstveniki, ki naj bi vedeli za Rupnikove stranpoti, je njegov "duhovni sin", kot mu pravijo, kardinal Angelo De Donatis, papežev namestnik, generalni vikar za rimsko škofijo. Z drugimi besedami, vpliv patra Rupnika seže takorekoč do samega Svetega očeta ... ki je na začetku leta na avdienci sprejel Rupnika, ob tem je bilo izdano celo kratko sporočilo za medije, toda brez kakršne koli opombe glede cerkvene preiskave, ki še traja in ki še ni zaključena. Morda pa bo papež počakal, da se preiskovalna komisije po upočasnjenem tempu ponovno odpravi v Slovenijo, da bi za vsak primer še enkrat zaslišala žrtve in preverila, če so res kredibilne?

 

Naslednji človek, ki je pomemben za Rupnikovo usodo, je sekretar Kongregacije za doktrino vere, nadškof Giacomo Morandi, ki je včasih predaval v centru Aletti, katerega direktor je pater Ivan Rupnik ... Skratka, kup ljudi v Vatikanu sodi v ožji krog Rupnikovih prijateljev, zato je vprašanje, kaj so pripravljeni storiti, da se preiskava zoper njihovega duhovnega tovariša tako upočasni ali celo ustavi, da ne prinesla nobenih relevantnih ali oprijemljvih dokazov zoper jezuitskega patra.

 

Po drugi strani bi bilo zanimivo vedeti, ali so sestre Lojoline skupnosti v Sloveniji zoper Ivana Rupnika kdaj podale tudi kazensko ovadbo na policijo, kajti v tem primeru bi dolga roka Vatikana težje pometla "problem" pod preprogo. Spolne zlorabe po novi kazenski zakonodaji sicer ne zastarajo, vendar je v tem primeru verjetno šlo za dejanja, ki so se zgodila že pred mnogimi leti (prva letnica, ki se omenja, je 1995), zato bi se storilec bržkone lahko izognil celo kazenskemu pregonu, tako da dejansko ostane zgolj moralni del kazni - torej mediji in javnost. V tem pogledu pa bi bili slovenski mediji (razen redkih izjem) že zaradi averizije do cerkve zelo zagreti, da se zgodba patra Rupnika čim bolj obelodani.

 

 

Komu v slovenski cerkvi se smeji

 

Afera patra Rupnika ima še eno dimenzijo, ki jo nikakor ne gre spregledati. Medijske objave o njej so se začele skoraj sočasno z obiskom posebnega papeževega odposlanca, patra Andrewa Smalla v Sloveniji; Small je začasni tajnik Papeške komisije za zaščito mladoletnih in je bil v Ljubljani osrednji gost 113. plenarnega zasedanja Slovenske škofovske konference (SŠK). O tem, kdo je dejansko najbolj zaslužen za to, da je Small prišel vrhu slovenske cerkve nekaj pomembnega sporočiti, kot tudi to, kaj je njegov pravi razlog prihoda, obstajata vsaj dve razlagi. O tem sicer več naslednjič, vsekakor pa je s Smallovo vizitacijo vsaj formalno precej točk pri papežu pridobil Andrej Saje, novi predsednik SŠK, ki je že večkrat dal vedeti, da bo morala slovenska cerkev glede razkrivanja splolnih zlorab narediti precej več kot doslej ...

 

... kajti frančiškanski pater Small seveda ni prišel v Ljubljano trpljati po rami aktualnega nadškofa Stanislava Zoreta, ki od svojega imenovanja ohranja status quo glede razkrivanja spolnih zlorab, ampak je prišel slovenski duhovščini sporočit, da je prav njegova komisija eden osrednjih elementov Frančiškovega pontifikata na čelu Rimskokatoliške Cerkve. Z drugimi besedami, papež na področju spolnih zlorab krepi nadzorno funkcijo Cerkve, saj je zaradi grozljivih razkritij takorekoč po vsem svetu prav boj proti spolnim zlorabam v vseh njenih oblikah postal najpomembnejše poslanstvo Cerkve v tem trenutku. Če Cerkev ne bo dokazala, da lahko zaščiti otroke, je z njeno prihodnostjo bržkone konec.

 

 

Andrew Small, papežev odposlanec za ugotavljanje razmer v slovenski Cerkvi ...

 

 

Pater Andrew Small je torej nekakšen posebni odposlanec, papežev vizotator, ki bo poskušal ugotoviti, kdo v slovenski cerkvi je predan papeževi doktrini ničelne tolerance do spolnih zlorab, kdo pa se še vedno obnaša, kot da je vse skupaj nekaj napol izmišljena, medijsko prenapihnjena zgodba in da razmere niso tako kritične. V slovenski cerkvi je takšnih kar nekaj in ve se, okoli katerega dostojanstvenika se zbirajo. Okoli tistega kardinala, o katerem smo že pisali in bomo še, okoli tistega nekdanjega nadškofa, ki se zasebno nič kaj ljubeznivo ne izraža o aktualnemu papežu. Je pa zagotovo karidnal Rode v teh dneh dobre volje in nasmejan, kajti razkritje spolnih zlorab jezuitskega patra Rupnika je svojevrstno zadoščenje ob nezaupnici, ki jo predstavlja prihod "nadzornika" Andrewa Smalla. Kajti le kako naj papež zdaj pridiga proti spolnim zlorabam in pravičniško kliče k kaznovanju, če pa je, kot vse kaže, tudi sam prikrival primer Ivana Rupnika in se delal, kot da je vse v najlepšem redu?

 

Kako že pravi Sveto pismo?

 

"Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen ..." (Jn 8,7)

 

 _____________________________

(Se nadaljuje)

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
1
05.06.2023 20:00
Trije ugledni slovenski zgodovinarji, strokovnjaki za novejšo zgodovino, Mitja Ferenc, Tamara Griesser Pečar in Milko Mikola, ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
12
03.06.2023 17:00
Vojna, ki divja na ukrajinskem ozemlju, je v resnici vojna za ukrajinsko neodvisnost. V tej vojni ukrajinski narod uveljavlja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.481
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.066
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.224
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.127
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 996
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 543
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.283
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.889