Komentar

Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!

Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto niti do napotnic in zdravil ne pridejo več. Minister za zdravje se dela, da je slep in gluh. Ne vidi in ne sliši, da so kolegi zdravniki v osnovnem zdravstvu preobremenjeni in da ne zmorejo več. Ponuja več denarja za tiste, ki ne zmorejo in bi zaradi dodatnega denarja zmogli še več. Minister je tipičen neoliberalec, ki misli, da z denarjem lahko reši vse. Vedro je polno in tokrat tudi denar ne pomaga. 

 

15.11.2022 20:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   zdravstvo   kolaps   ZD Ljubljana   Ministrstvo za zdravje   Danijel Bešič Loredan   vlada   Janko Šteharnik   ZD Velenje   Bosna   zdravniki   Miha Kordiš   Nina Knavs   SD   Branko Gabrovec

"Ne hodite k zdravnikom, ki niso vaši izbrani osebni zdravniki, ker boste uničili sistem. To lahko povzroči, da se bo posamezni zdravnik zrušil in da bomo ostali brez njega."  

(Janko Šteharnik)

Poklicno kariero in kariero direktorja sem kot zdravnik začel v Zdravstvenem domu Piran leta 1986. Takrat sem se s kolegi zelo angažiral, da smo v Sloveniji vzpostavili specializacijo družinske medicine, ki je dvignila storitve v zdravstvenem domu na bistveno višji nivo kvalitete. Zato danes ni dovolj, da zdravnik pride samo delat v ambulanto (npr. iz Bosne in Hercegovine), ampak mora biti tudi ustrezno dodatno izobražen s specializacijo iz družinske medicine, ki traja vsaj 4 leta. Nič se ne da narediti na hitro in čez noč, kot radi obljubljajo politiki ob svojih nastopih, ljudje pa jim na žalost radi verjamejo. A ko pride čas za udejanjanje obljub … 

 

Dejstvo je, da družinskih zdravnikov ni dovolj - manjka nam jih vsaj 300. Ne verjamem niti tega, da samo 130.000 prebivalcev nima izbranega zdravnika. Teh je verjetno veliko več, a se o tem ne govori.

 

Nina Knavs, novinarka Dnevnika, je že spomladi 2022 odlično strnila takratni problem osnovnega zdravstva v enem odstavku:

 

"Ljubljančanom, ki zaman iščejo osebnega zdravnika, lahko odpiranje koncesionarskih ambulant prinese nekaj olajšanja. Rešitve v sili, ki so bolj ko ne omejene na nujno pomoč v zdravstvenem domu ali bolnišnici, pač niso dostojna zdravstvena oskrba. A hkrati so zadnje napovedi o reševanju krize osnovnega zdravstva znamenje poraza ljubljanskega zdravstvenega doma, občine in slovenskih zdravstvenih oblasti."

 

 

Pa začnimo od začetka. Za politiko na področju zdravstva je najbolj odgovorno Ministrstvo za zdravje, bolje rečeno aktualni minister za zdravje. A ker je to ministrstvo del vlade, je torej tudi vlada tista, ki je odgovorna za politiko na področju zdravstva, kot tudi parlament, ki sprejema zakonske predloge, ki naj bi rešili zdravstvene zadrege. In če se temu pridruži epidemija, je jasno, da imamo probleme v primarnem zdravstvu. 

 

Na spletni strani so na Ministrstvu za zdravje opredelili naloge ministrstva: Na Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije skrbimo za razvoj kakovostnega in vsem dostopnega javnega zdravstva, ki temelji na vsestranskosti, solidarnosti in pravičnosti. Prizadevamo si za krepitev in varovanje zdravja ter preprečevanje bolezni, optimizacijo zdravstvene oskrbe, povečanje uspešnosti sistema zdravstvenega varstva in njegovo vzdržno financiranje. V središče zdravstvenega sistema postavljamo potrebe pacienta.

 

Lep politični pamflet, ki se ne udejanja v praksi.

 

 

***

 

Če pogledamo na stanje v zdravstvu, ministrstvo pravzaprav ne opravlja zadovoljivo nobene od naštetih nalog. Minister za zdravje je po šestih mesecih vladanja konkretno odgovoren za stanje, kot ga imamo na področju zdravstva. Pol leta nove vlade je mimo in nič ne gre na boljše. Lahko bi rekli, da se stanje še slabša. Minister je v parlament vložil že drugi izredni zakon za ureditev zdravstvenega področja.

 

Prvi zakon je pokazal, da se tako ne dela zakonov, morali smo ga popravljati z drugim interventnim zakonom, ki ga je minister kljub temu, da je že imel slabo izkušnjo s prvim, na hitro vložil v parlament. Tisti, ki ste poslušali razpravo o zakonu na parlamentarnem odboru, ste lahko slišali, da niti en člen predloga zakona ni ostal brez pripomb. Toliko o odnosu ministra do zakonodaje. Ko nekdo v parlament vloži tako nedodelan in neusklajen zakon, nas mora zaskrbeti, predvsem pa bi moralo zaskrbeti predsednika vlade, da nekaj ni v redu na tem ministrstvu. Pa se ni nič zgodilo - glasovalni stroj svobodnjakov je sprejel še en zakon, ki bo na koncu verjetno naredil več nereda kot reda na področju zdravstva. Predsednik vlade pa nič. Vse gre po sistemu psi lajajo, karavana gre dalje

 

Novinarka Nina Knavs piše, da so problemi takšni, kot so bili - ali pa še hujši. Pacientka na televiziji pove, da že 14 dni ni mogla priti do zdravnice, da bi ji napisala zdravila in da je zato brez zdravil. Drugi pacient že dolgo časa kliče svojo zdravnico in je pri tem neuspešen.

 

 

"Kar je preveč, je preveč. 200 pacientov na dan na zdravnika ni mogoče nikakor sprejeti kot nov in varen normativ. V dveh minutah in pol na pacienta ni mogoče varno delati."

 

 

Družinski zdravniki množično odhajajo iz Zdravstvenega doma Ljubljana, pa ne samo iz tega zdravstvenega doma. Na robu izgorelosti so tudi medicinske sestre, ki tarnajo, da je silna gneča in da ni zdravnikov. Ljudje kličejo, a ne dobijo zveze. Eden od bolnikov pove, da je čakal teden dni, po elektronski pošti poslal prošnjo za recept za zdravila, ker je srčni bolnik, pa recepta ni dobil.

 

Nekateri zdravniki so zelo obremenjeni, skoraj že izgoreli in verjetno bolj bolni kot njihovi pacienti. Zaposleni se pred kamere večinoma ne upajo. Opozarjali so že dolgo časa, da se bo v nekem trenutku sesul. Paciente, ki ostanejo brez zdravnika, prevzemajo tisti zdravniki, ki ostajajo. A paciente tudi zavračajo, ker obstoječi zdravniki vsega dela ne zmorejo. Seznam zdravnikov, ki v kateri izmed enoti ljubljanskega zdravstvenega doma še sprejemajo nove paciente, je prazen, zato naj se ljudje obrnejo na zasebnike ali koncesionarje, je sporočil Zdravstveni dom Ljubljana.

 

Slaba novica za Miho Kordiša.

 

Vodstvo ZD Ljubljana se trudi po svojih močeh, vključujejo upokojene zdravnike, specializante in študente. Vzpostavili so tudi ambulante za tiste, ki so ostali brez osebnega zdravnika. 

 

Minister, ki se dela, da je slep in gluh, ne vidi in ne sliši, da so kolegi zdravniki v osnovnem zdravstvu preobremenjeni in da ne zmorejo več. Ponuja več denarja za tiste, ki ne zmorejo in bi zaradi dodatnega denarja zmogli še več. Minister je tipičen neoliberalec, ki misli, da z denarjem lahko reši vse.

 

Toda vedro je polno in tokrat tudi denar ne pomaga. 

 

Ali minister za zdravje ne zastopi, da ne gre več? Da lahko deli zlate ure in verižice, pa zdravniki ne bodo mogli opraviti več dela. Ker kar je preveč, je preveč. 200 pacientov na dan na zdravnika ni mogoče nikakor sprejeti kot nov in varen normativ. V dveh minutah in pol na pacienta ni mogoče varno delati. Utrujeni so zdravniki, dolgoletna neurejenost sistema jih je dobesedno pahnila na rob zloma njih samih in sistema.

 

Minister bi pa še malo poizkusil, če le ni kje kdo, ki bi lahko delal še malo več, še naprej proučeval vzdržnost sistema in tako poniževal zdravnike in njihove sodelavce. Če prav razumem ministra, bo rešitve podal 1.1.2024? Upam samo, da ga do takrat ne bo več, ker bo to najboljša rešitev za vse, tudi za njega. 

 

Ni več rezerve, gospod minister! Vsak, ki skuša slediti vašim famoznim ukrepom, ki so čisto finančno izsiljevanje zdravnikov, tvega strokovno napako. Kako pa vi rešujete strokovne napake, je že vsakemu zdravniku jasno že od celjskega primera naprej.

 

 

***

 

Vprašal sem kolegico, ki dela v splošni družinski ambulanti, kje in kako ona vidi rešitev. Milan, mi ne iščemo več rešitve, rešujemo naša življenja, življenja naših bližnjih in skušamo narediti še nekaj zanje, dokler nas ne odnese za vedno, mi je odgovorila.

 

Halo, minister!? Zdravniki so na robu, vi pa s svojimi nebulozami v parlament in nazaj med zdravnike, ki ne zmorejo več teh vaših testov. Vse, kar lahko naredimo, je, da čakamo, da končno pride do zloma sistema. Mi smo nanj pripravljeni, ker prej ne bo nihče odreagiral, mi je žalostna povedala kolegica zdravnica.

 

Pa morda bi le lahko našli kak skupen predlog?, se izvije iz mojega grla, ki ga stiskata bolečina in žalost.

 

Ne, Milan. Konec je, vse kar smo predlagali, so leta nazaj zavračali. Ostali smo sami in sedaj sprejema minister sam predloge, ki niso pravi. Potrebna je nova organizacija dela, mreža in vse, kar sodi zraven. V prihodnjih mesecih bo še manj zdravnikov. Dajejo odpoved in ostajajo pregoreli doma brez službe, drugi so v dolgotrajnih bolniškah. Raje so doma, kot da gredo vsak dan v ta pekel, kjer dobivamo znova in znova nove paciente, ko še obstoječih ne obvladujemo in nove naloge. Stiske zdravnikov so izredno velike.

 

 

***

 

Kar 30 zdravnikov je lani in letos zapustilo samo ZD Ljubljana. To ni malo in je pomembno poseglo v organizacijo dela te zdravstvene ustanove. Nekaj so jih nadomestili, primanjkuje pa jim 12 zdravnikov. Iz ZD Fužine so odšli trije zdravniki. Nadomestnih zdravnikov ni. Eden od direktorjev ZD bo kar na svojo pest odšel po zdravnike v Bosno in Hercegovino.

 

Pozabljamo, da imajo družinski zdravniki tudi otroke ali lastne zdravstvene težave, pravi Janko Šteharnik, ki je direktor Zdravstvenega doma Velenje. Včasih se jim zgodi, da v ponedeljek dve zdravnici sporočita, da bosta en teden bolniško odsotni. Njuni bolniki tako padejo na ramena že tako preobremenjenih kolegic in kolegov. Verjamite mi, da ne zmorejo, pove Šteharnik.

 

Ali ga slišite, minister? Ne zmorejo, vi pa testirate že večkrat stestirano in zapravljate davkoplačevalski denar. Rezultate imate pred nosom, pa jih nočete videti.

 

Direktor se odpravlja v Bosno in Hercegovino, kjer ga za razgovor čaka 50 zdravnikov. "Na lastno iniciativo, z lastnimi stroški, ker nihče drug ne zna za to poskrbeti. Sistemsko to ni rešeno. Jutri bomo imeli problem prebivališča, jutri bomo imeli problem dovoljenj, jutri bomo imeli problem jezika. Za koga jaz to delam?" se sprašuje Šteharnik. In kar je najslabše, lokalnemu prebivalstvu v Bosni bo vzel nekaj zdravnikov, ki jih krvavo potrebujejo tudi oni. Na račun zdravja bosanskih pacientov bomo reševali zavoženo situacijo v Sloveniji.

 

Nesojeni predsednik Miha Kordiš, še vedno si v koaliciji, zato ti bo šlo težko z jezika: temu se reče neokolonializem. Izkoriščanje nerazvitih. Šteharnik še enkrat opozarja "Boljše ne bo, verjemite, naredimo vsaj vse, da ne bo slabše. Ne zavedate se resnosti situacije. Razmerje odhajajočih zdravnikov in prihajajočih je negativno."

 

 

"Ne hodite k zdravnikom, ki niso vaši izbrani osebni zdravniki, ker boste uničili sistem. To lahko povzroči, da se bo posamezni zdravnik zrušil in da bomo ostali brez njega."

(JANKO ŠTEHARNIK)

 

 

In Danijel Bešič Loredan? On je seveda politik, ne pozabite, on je tudi podpredsednik vlade. Obljublja, da bo nekaj težav rešila že vladna uredba, ki je začela veljati te dni. Uredba določa merila za določanje dodatka za povečan obseg dela na primarni ravni, obremenjenim ambulantam pa prinaša možnost zaposlovanja dodatnega kadra. Minister očitno ne razume več slovensko: zdravniki ne zmorejo več, vsi dodatki so brez veze, ker jih zaradi preobremenitve ne morejo koristiti. Zdravniki so na limitu, ravno tistem, ki ga je minister hoteli dobiti s svojim "stresnim testom zdravstva", ali pa že davno čez.

 

 

***

 

Na Ministrstvu za zdravje zaključujejo s pripravo nove organizacijske sheme nujne medicinske pomoči (NMP), ki bo ločila izvajanje NMP od družinskih zdravnikov in bo tudi tam delno prišlo do razbremenitve. Tu srečamo neutemeljeno kritičnost ministra zoper nekdanjo ministrico Milojko Kolar Celarc izpred nekaj let in njen pristop reševanja problemov, ki se je zaradi upora lokalnih skupnosti sfižil. Zanimivo, da minister sedaj predlaga popolnoma isto rešitev, kot jo je Milojka ... 

 

Ljubljanski Socialni demokrati so v izjavi o problematiki zdravstva v Ljubljani opozorili na pomanjkanje dostopa do zdravnikov, receptov in napotnic ter na preusmerjanje bolnikov k zasebnikom. Ocenjujejo, da gre za popoln razpad sistema in pristojne - torej sami sebe, saj je SD vendar vladna koalicijska stranka, mar ne?! - pozivajo k reševanju problematike. 

 

SD je tista stranka, ki nam je obljubljala čakalno dobo največ 30 dni. To je tista stranka, ki nam je obljubljala javno zdravstvo. Pred volitvami so obljubljali: "V SD je mreža urgentnih centrov zastavljena ustrezno (sedaj jo hoče minister za zdravje spreminjati, op. M.K.). Dostopnost zdravstvenih storitev je naša najpomembnejša prioriteta."

 

Predsednica te stranke je ponavljala, da podpirajo dostopno in kakovostno javno zdravstvo. In vsi prebivalci ne glede na razmere morajo biti deležni dostopne, enakopravne in kakovostne obravnave ter zdravljenja. 

 

In sedaj smo tu, kjer njihova ljubljanska podružnica ugotavlja, da stvari niso urejene tako, kot so obljubili ljudem. Branko Gabrovec, funkcionar stranke SD, ima rešitve, ki sva jih velikokrat predebatirala. Le kam se je skril Branko, da ga ni moč slišati v javnosti? Pred volitvami pa je bil tako glasen, kaj vse da bo SD naredila za slovensko zdravstvo ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.483
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.131
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.890