Komentar

Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!

Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture financerjev, državljanov Republike Slovenije. Je prikrita, politična privatizacija javnega zavoda na račun javnih sredstev. Takšna moč zaposlenih v javnem zavodu, ki ga financira vsa Slovenija, ni samo neokusna, ampak tudi nedemokratična. Gre za prikaz dojemanja države s strani tistih, ki so zakon napisali. Živijo v nekem drugem svetu, kjer denar raste v bankomatih. In kjer je vse njihovo.

 

 

Kar se tiče RTV Slovenija, je ključno, zanemarjeno vprašanje, kako »javni interes« prevesti v sestavo sveta in upravo RTV. Sedanja sestava je daleč od optimalnega, predlagana pa je še večja deviacija. Žal načrtno.

 

23.11.2022 22:26
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   referendum   RTV Slovenija   Svet RTV   novinarji   vlada   javni zavod   agitacija  

Kar se tiče RTV Slovenija, je ključno in zanemarjeno vprašanje, kako t.i. javni interes prevesti v sestavo sveta in upravo RTV. Sedanja sestava je daleč od optimalnega, a predlagana je še večja deviacija. Žal načrtno.

 

Če bi hoteli, da je javni zavod RTV Slovenija vsaj približek vseh subjektov, ki ga financirajo, bi njegova upravljavska struktura morala odražati strukturo financerjev. To so gospodinjstva vseh državljanov Slovenije. Iz različnih regij, izobrazbenih struktur, dohodkovnih razredov, politične usmerjenosti ... Na koncu se zakonska obveznost obveščanja državljanov prelije v vrednost okoli 140 milijonov evrov letnih prihodkov zavoda, ki naj bi zagotavljal javne medijske storitve za vse državljane.

 

Je temu res tako?

 

Sprejeti zakon, ki je predmet referenduma v nedeljo, nam dopoveduje, da je naš, vaš javni interes skrit v trenutno zaposlenih "ertevejevcih" (6 od 17 članov novega sveta) in v ad hoc določenih nevladnih deležnikih. Po sprejetem zakonu javni interes državljanov predstavljajo zaposleni na RTV in nekaj institucij brez jasne argumentacije.

 

Zakaj prav ti, na podlagi kakšnih argumentov? Nikogar pa s strani realnega gospodarstva, delujoče "nesubvencionirane" družbe, regij, občin, obrtnikov, kmetov, start-up skupnosti, neodvisnih od državnih subvencij. Zakaj v novem Svetu RTV Slovenija ne bi imeli predstavnika Gospodarske zbornice Slovenije, Kluba slovenskih podjetnikov, študentov, dijakov, Združenja občin, gasilcev, upokojencev?

 

Največja "neustavnost" sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture financerjev, državljanov Republike Slovenije. Je prikrita, politična "privatizacija" javnega zavoda na račun javnih sredstev. Takšna moč zaposlenih (6 od 17 članov novega sveta + delavski direktor + predstavnik Sveta delavcev v nadzornem odboru) v javnem zavodu, ki ga financira vsa Slovenija, ni samo neokusna, ampak tudi nedemokratična. Gre za prikaz dojemanja države tistih, ki so zakon napisali. Živijo v nekem drugem svetu, kjer denar raste v bankomatih. In kjer je vse njihovo.

 

Kako lahko zaposleni RTV Slovenija odražajo javni interes državljanov republike Slovenije? Regijski, politični, ekonomski? Ob tem se v zakonu postavlja tudi relativno nizka zahtevana stopnja izobrazbe za odgovorne osebe, kar je očitna prilagoditev tistim, ki nimajo osnovne izobrazbe, bi pa želeli odločati oziroma že odločajo. 

 

Zaposleni na nacionalki jahajo na podpori trenutne oblasti, ki jim je naklonjena, ker so jo tudi aktivno podpirali in jo podpirajo. Implicitno odplačujejo dolg za njihovo podporo. Veliko od t.i. neodvisnih novinarjev na javni RTV je odkritih političnih agitatorjev za določeno politično opcijo, kar je dodaten problem, sploh če upoštevamo predlagano strukturo samoupravnega, notranjega upravljanja. Predlagana struktura upravljanja RTV pomeni nedemokratično recikliranje obstoječih, opredeljenih struktur. Obstoječi oblastniki se ne zavedajo, da bo zadeva enako deviantna, če zavladajo desni, ampak v svoji prepotentnosti te možnosti sploh ne prepoznajo.

 

Resne sistemske rešitve bi morale poskrbeti, da se stranpoti politične polarizacije minimizirajo.

 

Veliko skupin državljanov, ki plačujejo prispevek za RTV, v novem zakonu sploh ni zastopanih. Rezultat tega bo še večji revolt v določenih skupinah in zavračanje financiranja zavoda, ki ga ne čutijo za svojega. Največja zasebna medijska družba pa lahko z veseljem opazuje to politično razgradnjo javnega medija. O tem, ali ima kaj pri tem, pa drugič.

 

Nekateri, morda mnogi zaposleni na RTV Slovenija, očitno menijo, da je ta zavod njihov, da jim pripada, da lahko delajo, kar hočejo. Velja tudi za tiste, ki so ga na podlagi trenutne zakonodaje poskušali "uravnotežiti". Morda je čas, da razmišljamo izven ustaljenih okvirjev.

 

Svet RTV Slovenija bi lahko oblikovali na podlagi žrebanja med polnoletnimi državljani. S kriteriji regionalnosti, izobrazbe bi dobili res neodvisen Svet RTV, ki bi verjetno enkrat visel malo v desno, drugič v levo. Ampak brez sistemske politične usmerjenosti in vgrajene politične korupcije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.033
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.502
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.198
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.196
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 737
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474