Komentar

Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!

Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture financerjev, državljanov Republike Slovenije. Je prikrita, politična privatizacija javnega zavoda na račun javnih sredstev. Takšna moč zaposlenih v javnem zavodu, ki ga financira vsa Slovenija, ni samo neokusna, ampak tudi nedemokratična. Gre za prikaz dojemanja države s strani tistih, ki so zakon napisali. Živijo v nekem drugem svetu, kjer denar raste v bankomatih. In kjer je vse njihovo.

 

 

Kar se tiče RTV Slovenija, je ključno, zanemarjeno vprašanje, kako »javni interes« prevesti v sestavo sveta in upravo RTV. Sedanja sestava je daleč od optimalnega, predlagana pa je še večja deviacija. Žal načrtno.

 

23.11.2022 22:26
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   referendum   RTV Slovenija   Svet RTV   novinarji   vlada   javni zavod   agitacija  

Kar se tiče RTV Slovenija, je ključno in zanemarjeno vprašanje, kako t.i. javni interes prevesti v sestavo sveta in upravo RTV. Sedanja sestava je daleč od optimalnega, a predlagana je še večja deviacija. Žal načrtno.

 

Če bi hoteli, da je javni zavod RTV Slovenija vsaj približek vseh subjektov, ki ga financirajo, bi njegova upravljavska struktura morala odražati strukturo financerjev. To so gospodinjstva vseh državljanov Slovenije. Iz različnih regij, izobrazbenih struktur, dohodkovnih razredov, politične usmerjenosti ... Na koncu se zakonska obveznost obveščanja državljanov prelije v vrednost okoli 140 milijonov evrov letnih prihodkov zavoda, ki naj bi zagotavljal javne medijske storitve za vse državljane.

 

Je temu res tako?

 

Sprejeti zakon, ki je predmet referenduma v nedeljo, nam dopoveduje, da je naš, vaš javni interes skrit v trenutno zaposlenih "ertevejevcih" (6 od 17 članov novega sveta) in v ad hoc določenih nevladnih deležnikih. Po sprejetem zakonu javni interes državljanov predstavljajo zaposleni na RTV in nekaj institucij brez jasne argumentacije.

 

Zakaj prav ti, na podlagi kakšnih argumentov? Nikogar pa s strani realnega gospodarstva, delujoče "nesubvencionirane" družbe, regij, občin, obrtnikov, kmetov, start-up skupnosti, neodvisnih od državnih subvencij. Zakaj v novem Svetu RTV Slovenija ne bi imeli predstavnika Gospodarske zbornice Slovenije, Kluba slovenskih podjetnikov, študentov, dijakov, Združenja občin, gasilcev, upokojencev?

 

Največja "neustavnost" sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture financerjev, državljanov Republike Slovenije. Je prikrita, politična "privatizacija" javnega zavoda na račun javnih sredstev. Takšna moč zaposlenih (6 od 17 članov novega sveta + delavski direktor + predstavnik Sveta delavcev v nadzornem odboru) v javnem zavodu, ki ga financira vsa Slovenija, ni samo neokusna, ampak tudi nedemokratična. Gre za prikaz dojemanja države tistih, ki so zakon napisali. Živijo v nekem drugem svetu, kjer denar raste v bankomatih. In kjer je vse njihovo.

 

Kako lahko zaposleni RTV Slovenija odražajo javni interes državljanov republike Slovenije? Regijski, politični, ekonomski? Ob tem se v zakonu postavlja tudi relativno nizka zahtevana stopnja izobrazbe za odgovorne osebe, kar je očitna prilagoditev tistim, ki nimajo osnovne izobrazbe, bi pa želeli odločati oziroma že odločajo. 

 

Zaposleni na nacionalki jahajo na podpori trenutne oblasti, ki jim je naklonjena, ker so jo tudi aktivno podpirali in jo podpirajo. Implicitno odplačujejo dolg za njihovo podporo. Veliko od t.i. neodvisnih novinarjev na javni RTV je odkritih političnih agitatorjev za določeno politično opcijo, kar je dodaten problem, sploh če upoštevamo predlagano strukturo samoupravnega, notranjega upravljanja. Predlagana struktura upravljanja RTV pomeni nedemokratično recikliranje obstoječih, opredeljenih struktur. Obstoječi oblastniki se ne zavedajo, da bo zadeva enako deviantna, če zavladajo desni, ampak v svoji prepotentnosti te možnosti sploh ne prepoznajo.

 

Resne sistemske rešitve bi morale poskrbeti, da se stranpoti politične polarizacije minimizirajo.

 

Veliko skupin državljanov, ki plačujejo prispevek za RTV, v novem zakonu sploh ni zastopanih. Rezultat tega bo še večji revolt v določenih skupinah in zavračanje financiranja zavoda, ki ga ne čutijo za svojega. Največja zasebna medijska družba pa lahko z veseljem opazuje to politično razgradnjo javnega medija. O tem, ali ima kaj pri tem, pa drugič.

 

Nekateri, morda mnogi zaposleni na RTV Slovenija, očitno menijo, da je ta zavod njihov, da jim pripada, da lahko delajo, kar hočejo. Velja tudi za tiste, ki so ga na podlagi trenutne zakonodaje poskušali "uravnotežiti". Morda je čas, da razmišljamo izven ustaljenih okvirjev.

 

Svet RTV Slovenija bi lahko oblikovali na podlagi žrebanja med polnoletnimi državljani. S kriteriji regionalnosti, izobrazbe bi dobili res neodvisen Svet RTV, ki bi verjetno enkrat visel malo v desno, drugič v levo. Ampak brez sistemske politične usmerjenosti in vgrajene politične korupcije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.904
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.868
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.294
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.678
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 999
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.085
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 752
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 506
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.918