Komentar

V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni

Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je bilo ravno takrat, ko se je na Baliju odvijal vrh G20; njegov dnevni red se je spremenil, voditelji G7 in zveze NATO pa so pripravili izjavo za medije, ki je obljubljala "celovito podporo" Kijevu in Varšavi. Za diplomatsko presenečenje pa je poskrbel ameriški predsednik Joe Biden, ki je pozval k previdnosti in preudarnosti in dejal, da je bila "izstrelitev raket iz ruskega ozemlja malo verjetna".

27.11.2022 20:30
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   jedrsko orožje   Rusija   Putin   Ukrajina   Poljska   Joe Biden   ZDA   Zelenski   Kitajska   Moskva

Pred nekaj tedni morda res ni veliko manjkalo, da bi Rusi pritisnili na "jedrski gumb", zahvale za umiritev razmere pa gredo mirnosti in razumu Joeja Bidena. In to kljub temu, da je bil okrog njega popoln kaos.

Ameriški predsednik Joe Biden je na Baliju vse voditelje je pozval, naj dobro premislijo, preden bi njihove prenagljene izjave lahko sprožile dogodke s posledicami, ki jih ne bi bilo mogoče nadzirati. Moskva se je istega večera že odzvala na prve obtožbe ("Te rakete niso naše, gre za provokacijo."), Združene države pa so hitro začele s preverjanjem dejstev. Po navedbah CNN, ki se sklicuje na vojaške vire, naj bi letalo zveze NATO spremljalo let rakete. Krizni mehurček, ki se je hitro napihnil, je tako tudi hitro počil.

 

Biden je dodal, da je za raketo "glede na njen let malo verjetno, da je poletela z ruskega ozemlja". Nekaj ur kasneje je NATO potrdil, da je eksplozijo povzročila ukrajinska protiletalska raketa. Seveda pa je odgovornost za to ruska, saj je Rusija začela vojno in Ukrajino še vedno bombardira s svojimi raketami. Tako očitno meni tudi Pentagon, ki pravi, da ima Ukrajina pravico braniti se pred Rusijo, v tem konkretnem primeru pa da gre za rakete ukrajinske protiletalske obrambe.

 

Tukaj se je prvič jasno pokazala razdalja (glede na končni cilj, torej rezultat vojne), ki med Washingtonom in Kijevom obstaja v tej fazi konflikta. O tem priča še en element v tem scenariju: hitrost, s katero je Kijev še enkrat obtožil Moskvo, da ji gre za napad na ukrajinske zaveznike, oziroma promocija ideje, da je Moskva pravzaprav ciljala (na) Poljsko. To bi bil močan udarec za skupino G20 in to ravno v času, ko se je kazala možnost potencialnega dogovora, ki nastaja na pobudo ZDA. Ukrajinski predsednik Zelenski je takoj oblikoval svojo različico dogodka, a jo je Biden že v kali zatrl. Ukrajinski predsednik prehitro razmišlja v smeri - in to pravijo v ameriški vladi - "nazaj si bomo vzeli tudi Krim" - saj to za Washington pomeni nevarno utopijo. NATO je pojasnil, da ne gre za rusko raketo, a je Zelenski znova zagotovil, da ne gre za ukrajinsko raketo, pri čemer se je skliceval na poročila vojaškega poveljstva in zračnih sil, ki da jim lahko popolnoma zaupa.

 

S tem pa pridemo v občutljivo fazo vojne, saj bo bojišče kmalu osvojil "general Zima", boji med ukrajinskimi in ruskimi četami pa se bodo upočasnili. Po mnenju ZDA je to priložnost za začetek pogajanj med Kijevom in Moskvo, najprej je cilj premirje in nato mir. Tako pravi načelnik štaba Mark Milley, po čigar mnenju se bodo pozimi zaradi vremenskih razmer taktične operacije upočasnile. Tukaj se nakazuje možnost politične rešitve ali vsaj začetka pogajanj. General Milley je dodal, da "obstaja majhna verjetnost, da bi Ukrajina vojaško prisilila Rusijo, da zapusti vse ukrajinsko ozemlje, ki ga zaseda, vključno s Krimom".

 

Realistična pozicija, ki je nekako usklajena z idejo Henryja Kissingerja, ni usklajena z realnostjo. Zdaj je za Belo hišo težava v tem, kako pripraviti Zelenskega in Putina k pravičnemu miru in koncu vojne brez poraza za Rusijo. To pa zato, ker si, kot piše Ken Follet v svojem fiktivnem romanu, govorečem o jedrski vojni med ZDA in Kitajsko, "dva tigra ne moreta deliti ene gore".

 

Kdo je tukaj tiger? ZDA in Rusija?

 

Ne, ZDA in Kitajska. Med tema velesilama se bo tekma dejansko odvijala. To ne pomeni, da Moskva ni grožnja, je, zelo očitna je, vidimo lahko Putinov načrt ozemeljskega povečanja Rusije, vse to pa je le vrh ledene gore tistega "ostanka sveta", ki ima v mislih hegemonijo svetovnega reda, takšnega pod vladavino Pekinga. Vojna je del te zgodbe, ustvarja sceno in povezuje dejstva. 

 

Pred nekaj tedni do gumba "napad" za jedrske konice nismo prišli zahvaljujoč mirnosti in razumu Joeja Bidena, kljub temu, da je bil okrog njega popoln kaos. Biden je politik, ki je preživel hladno vojno, nima energije mladeniča, ni priljubljen predsednik, a je v ključnem trenutku pokazal, kako so pomembne izkušnje. Zdaj je torej čas, da izkoristimo "priložnost", ki jo ponuja general Zima.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.493
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.694
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.643
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.814
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.502
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.823
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.119
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 900
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.597
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.380