Komentar

Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!

V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej nenavadna, kolektivno mentalno pohabljena plemenska skupnost. Kaj loči narod od plemena oziroma kaj je tisto, kar iz plemena naredi narod? Predvsem določena, zgodovinsko potrjena in utrjena kolektivna zavest o samih sebi, svoji preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. 

29.11.2022 21:00
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   narod   pleme   Slovenci   Claude Lévy-Strauss   Sigmund Freud

Fotomontaža: portal+

"Narodi stremijo k nečemu novemu in neznanemu, plemena pa se vrtijo v krogu."

(Claude Lévy-Strauss)

Da narod lahko funkcionira kot narod, se mora notranje strukturirati tako, da vzpostavi institucije, ki urejajo razmerja v samem narodu, med njegovimi člani in razmerja do drugih, enako oblikovanih in delujočih narodov, posebej sosednjih. Ker so to za nas, bolj ali manj uspešno, opravljali drugi vse do leta 1990 ali 1991, od tega leta naprej enostavno nismo sposobni vzpostaviti strukture naroda, ampak tako rekoč brezbrižno uživamo v vsakršnih notranjih delitvah in hierarhiji, kakršna se oblikuje v plemenu. Čisto na vrhu so plemenski poglavarji, po mnenju drugih članov plemena (ali pa tudi brez tega) najpametnejši, najbolj uspešni, najmočnejši, medsebojno sicer sprti, polni sumov, gneva in sovraštva drug do drugega, a dovolj preudarni ali zviti, da se vedno, kadar se pleme prične upirati, stopijo skupaj in s pomočjo tistih, ki jih imajo za svojo telesno stražo, "umirijo strasti".

 

S pomočjo vidcev, vatesov, vedeževalcev in napovedovalcev prihodnosti iz kristalnih krogel in drugih množičnih medijev, ljudi zvijačno in sleparsko prepričajo, zlepa, še raje zgrda, da je vse, kot mora biti, da se svet vrti tako, kot so si  "vrtenje" zamislili oni, vsemogočni voditelji plemena, nad katerimi je zgolj modro, včasih tudi oblačno nebo. Pleme je razdeljeno na različne manjše skupine, nekatere so bolj dejavne, druge, po navadi je teh več, pa povsem brezbrižne, otopele, naveličane, "saj-se-nič-ne-da-narediti", zaprte v majhne kroge, po pravilu družinske, ki se ne ukvarjajo s tem, kaj se dogaja v velikem svetu, ampak zgolj s tem, da imajo poln vamp hrane in pijače in slepo verjamejo temu, kar jim ponujajo vidci in vedeževalci.

 

Prav nič jih ne moti, da okoli njih, brez sramu in prikrivanja, rajajo plemenski poglavarji in poglavarke, njihovi priležniki in priležnice, ki živijo stokrat bolje, kot živijo sami, saj je v plemenu prevladalo geslo "samo-da-ni-kuge, kolere in kobilic". Kajti v plemenu so se od časa do časa pojavili plemenski poglavarji, ki so imeli drugačne poglede, a so tisti plemenski poglavarji, ki so iz roda v rod vladali plemenu kakšnih sedemdeset in več let, hitro našli rešitev. Tekli so v močvirje, kjer sedi ob večnem ognju socializma, v kolibi iz protja, mali sivi možicelj, obdan z nekaj (tako jih spoštljivo naslavljajo) Očeti in Materami plemena.

 

Ta mali sivi možicelj od nekdaj odloča o vsem, kar se je imelo in se ima zgoditi s plemenom. Na skrivnih nočnih sestankih vedno hitro najdejo rešitev in plemenske poglavarje, ki ne ustrezajo temu, kar ima v glavi mali sivi možicelj, ki postaja vedno bolj dementen, a zato tudi vedno bolj hudoben, izpostavili ljudskemu porogu in zasmehovanju. Na stene jam so vpraskavali njihove podobe, opremljene z žaljivimi, a tudi grozečimi napisi. Člani plemena so bolj ali manj enoglasno, pozdravljali tako politiko, ki je izključevala vse, ki bi lahko ogrozili dedno vladanje plemenu in utegnili s prestolov vreči večne poglavarje plemena. Zato je mnogo članov plemena previdno utihnilo, saj so plemenski poglavarji s pomočjo svojih zvestih podrepnikov in prisklednikov izumili "strašno govorjenje", ki je, tako so razglašali vsepovsod, nevarno za kolektivno zdravje plemena, saj so njegovi zvesti člani prestrašeni, zbegani in nekateri tudi žrtve vsemogočih fobij, posledic "strašnega govorjenja".

 

Tiste, ki kljub temu niso utihnili in so, ne oziraje se na grožnje in žuganja, še naprej "strašno govorili" ali celo pisali, so predali v roke sodnih plemenskih poglavarjev. Izbira le-teh je sledila nekemu prastaremu ritualu: bolj ko je bil sodni plemenski poglavar neumen, neuk in nesramen, prej je priplezal do najvišje sodne plemenske instance. Zato so v sedemdesetletni vladavini plemenskih poglavarjev, ki so bili bolj enaki od drugih, včasih na najvišji sodni plemenski položaj pririnili ljudje, ki so bili komaj pismeni, saj so prišli iz poklicev, kjer pismenost ni posebej zaželena: mesarji, tesarji, čevljarji so sodili in pleme je bilo zadovoljno, pomirjeno in prepričano, da živi v najboljši od vseh plemenskih ureditev.

 

Tisti pa, ki so kar naprej, vztrajno in kljubovalno nekaj nergali, so kmalu občutili trdo, a neizmerno pravično roko plemenske pravice. Pametni člani plemena (bili so v večini, ki se ji po angleško reče silent majority), so previdno molčali, se grebli za ljubi kruhek (kot je zapisal eden njihovih priljubljenih pesnikov), se zapirali v svoje prekrasne koče in samo sanjali o tem, da bodo vozili velike, bleščeče kočije, ki jih izdeluje neko germansko pleme, na katerem so si zobe polomili celo vsemogočni Rimljani. Seveda so sanjali tudi, kako bodo šli na morske počitnice k sosednjemu adrijanskemu plemenu. In s tem so se njihove sanje končale, nad tem plemenom bi obupal tudi Sigmund Freud.

 

Zakaj vse to pišem, ko pa pleme itak ne bere, ne misli in nima nobenih želja po tem, da bi se kaj spremenilo? Ker sem zares osupel nad tem, kako ti plemenski poglavarji v zadnjem času pospešeno vzgajajo svoj debelušasti in neskončno vsiljivi podmladek, uspejo vedno znova nategniti največji del plemena, ki kolektivno pljuva v lastno skledo, potem pa se čudi, kako neprijetnega okusa je čorba, ki jo morajo v naslednjem trenutku hočeš nočeš pojesti, saj drugega nimajo.

 

Morda pa so sprejeli misel nekega drugega plemenskega pesnika, ki je zapisal: Osel gre samo enkrat na led, baš to je oslovstvo. Ta plemenski pesnik, ki je za denar in slavo slavil in v zvezde koval različne plemenske poglavarje, je zadel bistvo tega, kar želi večina plemena: biti čim večkrat porinjena na (tanek) led, saj takrat, ko se morajo reševati na trdna tla, da ne utonejo v ledeni vodi, pozabijo, kdo in kako jih je spravil v ta smrtonosni položaj. In zgodba se ponovi: spet se pojavijo nergači, ki s svojim "strašnim govorom" begajo in plašijo večji del plemena in spet so potrebni sestanki vladajočih plemenskih poglavarjev pri možicu v kolibi sredi močvirja, da se nered in anarhija spravita v red, da življenje plemena teče dalje in so spet poglavitni problem večine njegovih pripadnikov v tem, kako si napolniti vamp in kako biti na toplem.

 

Ali kot je zapisal antropolog Claude Lévy-Strauss: Narodi stremijo k nečemu novemu in neznanemu, plemena pa se vrtijo v krogu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
35
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.481
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.066
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.224
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.127
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 996
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 543
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.283
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.889