Komentar

Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!

V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej nenavadna, kolektivno mentalno pohabljena plemenska skupnost. Kaj loči narod od plemena oziroma kaj je tisto, kar iz plemena naredi narod? Predvsem določena, zgodovinsko potrjena in utrjena kolektivna zavest o samih sebi, svoji preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. 

29.11.2022 21:00
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   narod   pleme   Slovenci   Claude Lévy-Strauss   Sigmund Freud

Fotomontaža: portal+

"Narodi stremijo k nečemu novemu in neznanemu, plemena pa se vrtijo v krogu."

(Claude Lévy-Strauss)

Da narod lahko funkcionira kot narod, se mora notranje strukturirati tako, da vzpostavi institucije, ki urejajo razmerja v samem narodu, med njegovimi člani in razmerja do drugih, enako oblikovanih in delujočih narodov, posebej sosednjih. Ker so to za nas, bolj ali manj uspešno, opravljali drugi vse do leta 1990 ali 1991, od tega leta naprej enostavno nismo sposobni vzpostaviti strukture naroda, ampak tako rekoč brezbrižno uživamo v vsakršnih notranjih delitvah in hierarhiji, kakršna se oblikuje v plemenu. Čisto na vrhu so plemenski poglavarji, po mnenju drugih članov plemena (ali pa tudi brez tega) najpametnejši, najbolj uspešni, najmočnejši, medsebojno sicer sprti, polni sumov, gneva in sovraštva drug do drugega, a dovolj preudarni ali zviti, da se vedno, kadar se pleme prične upirati, stopijo skupaj in s pomočjo tistih, ki jih imajo za svojo telesno stražo, "umirijo strasti".

 

S pomočjo vidcev, vatesov, vedeževalcev in napovedovalcev prihodnosti iz kristalnih krogel in drugih množičnih medijev, ljudi zvijačno in sleparsko prepričajo, zlepa, še raje zgrda, da je vse, kot mora biti, da se svet vrti tako, kot so si  "vrtenje" zamislili oni, vsemogočni voditelji plemena, nad katerimi je zgolj modro, včasih tudi oblačno nebo. Pleme je razdeljeno na različne manjše skupine, nekatere so bolj dejavne, druge, po navadi je teh več, pa povsem brezbrižne, otopele, naveličane, "saj-se-nič-ne-da-narediti", zaprte v majhne kroge, po pravilu družinske, ki se ne ukvarjajo s tem, kaj se dogaja v velikem svetu, ampak zgolj s tem, da imajo poln vamp hrane in pijače in slepo verjamejo temu, kar jim ponujajo vidci in vedeževalci.

 

Prav nič jih ne moti, da okoli njih, brez sramu in prikrivanja, rajajo plemenski poglavarji in poglavarke, njihovi priležniki in priležnice, ki živijo stokrat bolje, kot živijo sami, saj je v plemenu prevladalo geslo "samo-da-ni-kuge, kolere in kobilic". Kajti v plemenu so se od časa do časa pojavili plemenski poglavarji, ki so imeli drugačne poglede, a so tisti plemenski poglavarji, ki so iz roda v rod vladali plemenu kakšnih sedemdeset in več let, hitro našli rešitev. Tekli so v močvirje, kjer sedi ob večnem ognju socializma, v kolibi iz protja, mali sivi možicelj, obdan z nekaj (tako jih spoštljivo naslavljajo) Očeti in Materami plemena.

 

Ta mali sivi možicelj od nekdaj odloča o vsem, kar se je imelo in se ima zgoditi s plemenom. Na skrivnih nočnih sestankih vedno hitro najdejo rešitev in plemenske poglavarje, ki ne ustrezajo temu, kar ima v glavi mali sivi možicelj, ki postaja vedno bolj dementen, a zato tudi vedno bolj hudoben, izpostavili ljudskemu porogu in zasmehovanju. Na stene jam so vpraskavali njihove podobe, opremljene z žaljivimi, a tudi grozečimi napisi. Člani plemena so bolj ali manj enoglasno, pozdravljali tako politiko, ki je izključevala vse, ki bi lahko ogrozili dedno vladanje plemenu in utegnili s prestolov vreči večne poglavarje plemena. Zato je mnogo članov plemena previdno utihnilo, saj so plemenski poglavarji s pomočjo svojih zvestih podrepnikov in prisklednikov izumili "strašno govorjenje", ki je, tako so razglašali vsepovsod, nevarno za kolektivno zdravje plemena, saj so njegovi zvesti člani prestrašeni, zbegani in nekateri tudi žrtve vsemogočih fobij, posledic "strašnega govorjenja".

 

Tiste, ki kljub temu niso utihnili in so, ne oziraje se na grožnje in žuganja, še naprej "strašno govorili" ali celo pisali, so predali v roke sodnih plemenskih poglavarjev. Izbira le-teh je sledila nekemu prastaremu ritualu: bolj ko je bil sodni plemenski poglavar neumen, neuk in nesramen, prej je priplezal do najvišje sodne plemenske instance. Zato so v sedemdesetletni vladavini plemenskih poglavarjev, ki so bili bolj enaki od drugih, včasih na najvišji sodni plemenski položaj pririnili ljudje, ki so bili komaj pismeni, saj so prišli iz poklicev, kjer pismenost ni posebej zaželena: mesarji, tesarji, čevljarji so sodili in pleme je bilo zadovoljno, pomirjeno in prepričano, da živi v najboljši od vseh plemenskih ureditev.

 

Tisti pa, ki so kar naprej, vztrajno in kljubovalno nekaj nergali, so kmalu občutili trdo, a neizmerno pravično roko plemenske pravice. Pametni člani plemena (bili so v večini, ki se ji po angleško reče silent majority), so previdno molčali, se grebli za ljubi kruhek (kot je zapisal eden njihovih priljubljenih pesnikov), se zapirali v svoje prekrasne koče in samo sanjali o tem, da bodo vozili velike, bleščeče kočije, ki jih izdeluje neko germansko pleme, na katerem so si zobe polomili celo vsemogočni Rimljani. Seveda so sanjali tudi, kako bodo šli na morske počitnice k sosednjemu adrijanskemu plemenu. In s tem so se njihove sanje končale, nad tem plemenom bi obupal tudi Sigmund Freud.

 

Zakaj vse to pišem, ko pa pleme itak ne bere, ne misli in nima nobenih želja po tem, da bi se kaj spremenilo? Ker sem zares osupel nad tem, kako ti plemenski poglavarji v zadnjem času pospešeno vzgajajo svoj debelušasti in neskončno vsiljivi podmladek, uspejo vedno znova nategniti največji del plemena, ki kolektivno pljuva v lastno skledo, potem pa se čudi, kako neprijetnega okusa je čorba, ki jo morajo v naslednjem trenutku hočeš nočeš pojesti, saj drugega nimajo.

 

Morda pa so sprejeli misel nekega drugega plemenskega pesnika, ki je zapisal: Osel gre samo enkrat na led, baš to je oslovstvo. Ta plemenski pesnik, ki je za denar in slavo slavil in v zvezde koval različne plemenske poglavarje, je zadel bistvo tega, kar želi večina plemena: biti čim večkrat porinjena na (tanek) led, saj takrat, ko se morajo reševati na trdna tla, da ne utonejo v ledeni vodi, pozabijo, kdo in kako jih je spravil v ta smrtonosni položaj. In zgodba se ponovi: spet se pojavijo nergači, ki s svojim "strašnim govorom" begajo in plašijo večji del plemena in spet so potrebni sestanki vladajočih plemenskih poglavarjev pri možicu v kolibi sredi močvirja, da se nered in anarhija spravita v red, da življenje plemena teče dalje in so spet poglavitni problem večine njegovih pripadnikov v tem, kako si napolniti vamp in kako biti na toplem.

 

Ali kot je zapisal antropolog Claude Lévy-Strauss: Narodi stremijo k nečemu novemu in neznanemu, plemena pa se vrtijo v krogu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
35
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.492
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.693
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.642
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.813
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.500
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.822
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.117
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 900
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.597
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.378