Komentar

Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina

Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne pomeni, da je z njim konec. Da se nad tem naslajajo na levici, je normalno, četudi ni čisto logično. Kajti če pade Janša, je konec levičarske mitologije o fašizmu in janšizmu. Še bolj pa je nenavadno, da h križanju Janeza Janše pozivajo katoliški skavti iz NSi, ki lahko predsedniku SDS očitajo vse drugo razen nenačelnosti. Zelo verjetno bo Janša to bitko preživel brez večjih prask, česar za njegove krščansko-demokratske "zaveznike" v opoziciji ne bi mogel reči. Nova Slovenija je namreč v opoziciji obsojena na mešetarjenje z vladajočimi svobodnjaki, s katerimi si javno ne bo upala paktirati, zato bo sedela na dveh stolih in na naslednjih volitvah po možnosti spet izpadla iz parlamenta. Večjega zadoščenja si Janša ne bi mogel želeti, kajne?

30.11.2022 23:58
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Janez Janša   SDS   desnica   levica   upokojitev   Anže Logar   Branko Mamula   veleposlanica   Milan Kučan   Janez Zemljarič   Nataša P. Musar   Borut Pahor

Če si res tako zelo želite Janševe zamenjave, potem se včlanite v SDS in začnite rušiti njegovo avtoriteto od znotraj.

Pred kratkim me je veleposlaništvo ene izmed držav t.i. jedrne Evrope povabilo na kosilo. Ko sem prišel v rezidenco, je bil tam že novinar Dnevnika, čez nekaj minut je prišla še kolegica z nacionalke. Formalni razlog za neformalno druženje na kosilu so bile sicer predsedniške volitve, torej konec mandata Boruta Pahorja in prihod njegove naslednice Nataše P. Musar. Seveda smo govorili tudi o medijih, novinarjih in politiki, zlasti v luči prihajajočih treh referendumov, ki so bili kak teden kasneje.

 

Držim se pravila, da ni pomembno, kdo je kaj rekel, pač pa razkrivam zgolj vsebinski del. Veleposlanica je bila, to sem ugotovil že po nekaj minutah, pomanjkljivo seznanjena z razmerami v Sloveniji, posebej kar se medijev in politike tiče. To je moč deloma opravičiti tudi s tem, da je v Ljubljano prišla pred nekaj tedni, akreditive je predsedniku predala šele na začetku oktobra. Glede na javno dostopni curriculum vitae omenjene gospe je to tudi njen prvi veleposlaniški položaj.

 

A vrnimo se h kosilu. Ves čas sem imel občutek, da prisotni od mene pričakujejo nekakšno kritično polemiko, nestrinjanje oziroma drugačne poglede. Ne morem reči, da jih nisem imel, vendar sem bil tisti dan zaradi nekih drugih stvari precej slabe volje in redkobeseden, zato sem v glavnem poslušal pogovor, ki se je nenormalno dolgo vrtel okoli ene in iste osebe. Pričakoval bi, da bomo večinoma govorili o Robertu Golobu, Pahorju ali novi predsednici. Vendar ni bilo čisto tako. Zaradi tega sem v drugem delu kosila prisotne začudeno vprašal, zakaj se vendarle že skoraj ves čas pogovarjamo o Janezu Janši. Vprašanje jih je spravilo v manjšo zadrego. Dejansko se mi je zdelo neverjetno, koliko energije, besed in analiz se je vrtelo zgolj in samo okoli tega človeka.

 

Je Janša res alfa in omega slovenske politike?

 

Naj zdaj preskočim v nekoliko širši aspekt, ki se nanaša na dolžino posameznih funkcij, pa naj gre za politiko, gospodarstvo ali - konec koncev - medije. Ta del mojega komentarja bo izjemoma tudi nekoliko bolj oseben. Morda ste opazili, da od 1. oktobra nisem več odgovorni urednik portala+. Po več kot osmih letih se mi je zdelo prav, da mesto prepustim nekomu drugemu, sam pa ostanem del ekipe, vendar z drugimi, novimi odgovornostmi in zadolžitvami. Vsekakor bom imel zdaj več časa za pisanje in tudi "posebne novinarske projekte". Na mojo odločitev, da se poslovim z uredniškega položaja, so pomembno vplivali tudi osebni razlogi, med njimi zagotovo kronične težave z zdravjem.

 

Po tej digresiji se vračam k vprašanju trajanja oziroma dolžine neke funkcije; nekoč mi je nek ugleden, danes že pokojni politik, dejal nekako tako: Dva mandata sta normalna, trije so še sprejemljvi, štirje že neokusni, vse, kar je več, pa ni več demokracija. Koliko slovenskih politikov na nacionalni, predvsem pa lokalni ravni se tega drži? Koliko županov, je na svojih stočkih že 16, 20 ali celo 24 let? Preveč!

 

In če zdaj preskočimo na nekoliko širši akspekt, ki je dobil pospešek v dneh po treh referendumih, na katerih je t.i. desnica doživela še enega v vrsti porazov, četudi pričakovega (nihče namreč ljudem ne pove, da desnica ni imela niti najmanjših možnosti za zmago), potem ostajajo ključna vprašanja pravzaprav ena in ista oziroma se vrtijo okoli ene in iste osebe:

 

Zakaj se vsi tako ukvarjajo z Janezom Janšo?

 

Ali je demokracija v Sloveniji odvisna od njega?

 

Ali je JJ večino časa na oblasti in potemtakem predstavlja problem za demokracijo, pravo državo ali človekove pravice?

 

Je Janša sploh demokrat?

 

Zakaj še kar vztraja, zakaj ne odneha, se upokoji?

 

Zakaj preprosto ne gre domov?

 

 

Janez Janša seveda ni admiral Branko Mamula, da bi šel domov, mi pa nismo Mladina, da bi ga v imenu ljudstva odstavljali. Če spoštujemo pravila igre, potem moramo sprejeti dejstvo, da lahko Janšo domov pošljejo samo tisti, ki so ga izvolili za predsednika. Gre torej za interno strankarsko odločitev SDS. Če si res tako zelo želite njegove zamenjave, potem se včlanite v SDS in začnite rušiti njegovo avtoriteto od znotraj.

 

Kaj je pravzaprav problem Janeza Janše? Da je od leta 1988 nepogrešljivi del domače politike in zadnjih trideset let edini pravi antipod Milanu Kučanu, brez katerega si težko predstavljamo politični jin-jang v Sloveniji. Seveda je tu precej poenostavitev; medtem ko je Janša na desnici vseeno suveren in načeloma nikomur ne polaga računov (celo kardinalu Rodetu ne), je na levici Kučan po hierarhiji vseeno podrejen Janezu Zemljariču, ki sicer zaradi visoke starosti počasi ugaša, vendar je še vedno patriarh nekega sistema. In ta sistem bi bil v hudih težavah, če bi Janša nekega dne kapituliral. Izginil. Se ukinil kot osrednja politična figura t.i. desnice.

 

Kaj bi se zgodilo, če Janše ne bi bilo več? Celotna levica, zgrajena na nezdravih, gnilih temeljih nekdanjega političnega sistema, obveščevalnih služb (beri: Udbe) in tranzicijske privatizacije, bi se znašla pred največjim izzivom v svoji moderni zgodovini: kako ljudstvo prepričati, da si levica zasluži biti na oblasti, če pa je osrednji bav-bav njenega politično-ideološkega marketinga izginil? Vas zanima, kako? Težko. Brez Janše se ta strukura sesuje kot hišica iz kart.

 

Zaradi tega lahko na aktualno razgrajanje na desnici, kjer zlasti tisti, ki na volitvah niso dosegli več kot nekaj odstotkov, po zgledu Sončnega kralja, a z nekajdnevno zamudo, papagajsko pozivajo Janšo, naj se politično upokoji, gledamo z mešanimi občutki. Je že res, da je JJ skoraj 30 let na čelu svoje stranke, je že res, da je v zadnjih dveh letih izgubil vse bitke, ampak kot rečeno - o njegovi nadaljnji usodi na čelu SDS se bodo odločali zgolj in samo znotraj te stranke. Kajti skoraj zagotovo Janša nikoli več ne bo premier, zato je njegova usoda pravzaprav odvisna od tega, koga bo stranka sposobna prepoznati kot kandidata za bodočega premierja. Bi bil to lahko Anže Logar ali nekdo tretji, je ta trenutek relativno nepomembno. Bolj pomemben je strateški razmislek: Golobova vlada bo verjetno zdržala ves mandat (s tiho podporo NSi zagotovo), vprašanje pa je, če bodo svobodnjaki leta 2026 še uživali takšno podporo kot doslej. Po mojem ne.

 

Janša ima ponovno v rokah vse niti. Če ostane, lahko metodično in taktično sesuva vladno koalicijo in jih do pomladi 2026 spravi na rob živčnega zloma. Če gre, jih postavi v položaj, ko svobodnjaki in njihovi sateliti ne imeli več izgovorov iz repertuarja cenene demagogije, češ da se borijo proti janšizmu, ampak se bodo morali dokazati s konkretnimi dosežki. Kar ne bo ravno enostavno glede na globalno ekonomsko in geopolitično situacijo.

 

Janša je torej kot samomorilski bombaš. Če ne naredi nič, vzbuja strahopoštovanje in paniko. Če pa se razstreli, bodo šli skupaj z njim k vragu tudi vsi njegovi politični nasprotniki, vključno z globoko državo ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
31
Migracijska tempirana bomba
3
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
20
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.151
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.669
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.478
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.445
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.582
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.050
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.177
08/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.546
09/
Migracijska tempirana bomba
Tilen Majnardi
Ogledov: 288
10/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.696