Komentar

Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina

Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne pomeni, da je z njim konec. Da se nad tem naslajajo na levici, je normalno, četudi ni čisto logično. Kajti če pade Janša, je konec levičarske mitologije o fašizmu in janšizmu. Še bolj pa je nenavadno, da h križanju Janeza Janše pozivajo katoliški skavti iz NSi, ki lahko predsedniku SDS očitajo vse drugo razen nenačelnosti. Zelo verjetno bo Janša to bitko preživel brez večjih prask, česar za njegove krščansko-demokratske "zaveznike" v opoziciji ne bi mogel reči. Nova Slovenija je namreč v opoziciji obsojena na mešetarjenje z vladajočimi svobodnjaki, s katerimi si javno ne bo upala paktirati, zato bo sedela na dveh stolih in na naslednjih volitvah po možnosti spet izpadla iz parlamenta. Večjega zadoščenja si Janša ne bi mogel želeti, kajne?

30.11.2022 23:58
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Janez Janša   SDS   desnica   levica   upokojitev   Anže Logar   Branko Mamula   veleposlanica   Milan Kučan   Janez Zemljarič   Nataša P. Musar   Borut Pahor

Če si res tako zelo želite Janševe zamenjave, potem se včlanite v SDS in začnite rušiti njegovo avtoriteto od znotraj.

Pred kratkim me je veleposlaništvo ene izmed držav t.i. jedrne Evrope povabilo na kosilo. Ko sem prišel v rezidenco, je bil tam že novinar Dnevnika, čez nekaj minut je prišla še kolegica z nacionalke. Formalni razlog za neformalno druženje na kosilu so bile sicer predsedniške volitve, torej konec mandata Boruta Pahorja in prihod njegove naslednice Nataše P. Musar. Seveda smo govorili tudi o medijih, novinarjih in politiki, zlasti v luči prihajajočih treh referendumov, ki so bili kak teden kasneje.

 

Držim se pravila, da ni pomembno, kdo je kaj rekel, pač pa razkrivam zgolj vsebinski del. Veleposlanica je bila, to sem ugotovil že po nekaj minutah, pomanjkljivo seznanjena z razmerami v Sloveniji, posebej kar se medijev in politike tiče. To je moč deloma opravičiti tudi s tem, da je v Ljubljano prišla pred nekaj tedni, akreditive je predsedniku predala šele na začetku oktobra. Glede na javno dostopni curriculum vitae omenjene gospe je to tudi njen prvi veleposlaniški položaj.

 

A vrnimo se h kosilu. Ves čas sem imel občutek, da prisotni od mene pričakujejo nekakšno kritično polemiko, nestrinjanje oziroma drugačne poglede. Ne morem reči, da jih nisem imel, vendar sem bil tisti dan zaradi nekih drugih stvari precej slabe volje in redkobeseden, zato sem v glavnem poslušal pogovor, ki se je nenormalno dolgo vrtel okoli ene in iste osebe. Pričakoval bi, da bomo večinoma govorili o Robertu Golobu, Pahorju ali novi predsednici. Vendar ni bilo čisto tako. Zaradi tega sem v drugem delu kosila prisotne začudeno vprašal, zakaj se vendarle že skoraj ves čas pogovarjamo o Janezu Janši. Vprašanje jih je spravilo v manjšo zadrego. Dejansko se mi je zdelo neverjetno, koliko energije, besed in analiz se je vrtelo zgolj in samo okoli tega človeka.

 

Je Janša res alfa in omega slovenske politike?

 

Naj zdaj preskočim v nekoliko širši aspekt, ki se nanaša na dolžino posameznih funkcij, pa naj gre za politiko, gospodarstvo ali - konec koncev - medije. Ta del mojega komentarja bo izjemoma tudi nekoliko bolj oseben. Morda ste opazili, da od 1. oktobra nisem več odgovorni urednik portala+. Po več kot osmih letih se mi je zdelo prav, da mesto prepustim nekomu drugemu, sam pa ostanem del ekipe, vendar z drugimi, novimi odgovornostmi in zadolžitvami. Vsekakor bom imel zdaj več časa za pisanje in tudi "posebne novinarske projekte". Na mojo odločitev, da se poslovim z uredniškega položaja, so pomembno vplivali tudi osebni razlogi, med njimi zagotovo kronične težave z zdravjem.

 

Po tej digresiji se vračam k vprašanju trajanja oziroma dolžine neke funkcije; nekoč mi je nek ugleden, danes že pokojni politik, dejal nekako tako: Dva mandata sta normalna, trije so še sprejemljvi, štirje že neokusni, vse, kar je več, pa ni več demokracija. Koliko slovenskih politikov na nacionalni, predvsem pa lokalni ravni se tega drži? Koliko županov, je na svojih stočkih že 16, 20 ali celo 24 let? Preveč!

 

In če zdaj preskočimo na nekoliko širši akspekt, ki je dobil pospešek v dneh po treh referendumih, na katerih je t.i. desnica doživela še enega v vrsti porazov, četudi pričakovega (nihče namreč ljudem ne pove, da desnica ni imela niti najmanjših možnosti za zmago), potem ostajajo ključna vprašanja pravzaprav ena in ista oziroma se vrtijo okoli ene in iste osebe:

 

Zakaj se vsi tako ukvarjajo z Janezom Janšo?

 

Ali je demokracija v Sloveniji odvisna od njega?

 

Ali je JJ večino časa na oblasti in potemtakem predstavlja problem za demokracijo, pravo državo ali človekove pravice?

 

Je Janša sploh demokrat?

 

Zakaj še kar vztraja, zakaj ne odneha, se upokoji?

 

Zakaj preprosto ne gre domov?

 

 

Janez Janša seveda ni admiral Branko Mamula, da bi šel domov, mi pa nismo Mladina, da bi ga v imenu ljudstva odstavljali. Če spoštujemo pravila igre, potem moramo sprejeti dejstvo, da lahko Janšo domov pošljejo samo tisti, ki so ga izvolili za predsednika. Gre torej za interno strankarsko odločitev SDS. Če si res tako zelo želite njegove zamenjave, potem se včlanite v SDS in začnite rušiti njegovo avtoriteto od znotraj.

 

Kaj je pravzaprav problem Janeza Janše? Da je od leta 1988 nepogrešljivi del domače politike in zadnjih trideset let edini pravi antipod Milanu Kučanu, brez katerega si težko predstavljamo politični jin-jang v Sloveniji. Seveda je tu precej poenostavitev; medtem ko je Janša na desnici vseeno suveren in načeloma nikomur ne polaga računov (celo kardinalu Rodetu ne), je na levici Kučan po hierarhiji vseeno podrejen Janezu Zemljariču, ki sicer zaradi visoke starosti počasi ugaša, vendar je še vedno patriarh nekega sistema. In ta sistem bi bil v hudih težavah, če bi Janša nekega dne kapituliral. Izginil. Se ukinil kot osrednja politična figura t.i. desnice.

 

Kaj bi se zgodilo, če Janše ne bi bilo več? Celotna levica, zgrajena na nezdravih, gnilih temeljih nekdanjega političnega sistema, obveščevalnih služb (beri: Udbe) in tranzicijske privatizacije, bi se znašla pred največjim izzivom v svoji moderni zgodovini: kako ljudstvo prepričati, da si levica zasluži biti na oblasti, če pa je osrednji bav-bav njenega politično-ideološkega marketinga izginil? Vas zanima, kako? Težko. Brez Janše se ta strukura sesuje kot hišica iz kart.

 

Zaradi tega lahko na aktualno razgrajanje na desnici, kjer zlasti tisti, ki na volitvah niso dosegli več kot nekaj odstotkov, po zgledu Sončnega kralja, a z nekajdnevno zamudo, papagajsko pozivajo Janšo, naj se politično upokoji, gledamo z mešanimi občutki. Je že res, da je JJ skoraj 30 let na čelu svoje stranke, je že res, da je v zadnjih dveh letih izgubil vse bitke, ampak kot rečeno - o njegovi nadaljnji usodi na čelu SDS se bodo odločali zgolj in samo znotraj te stranke. Kajti skoraj zagotovo Janša nikoli več ne bo premier, zato je njegova usoda pravzaprav odvisna od tega, koga bo stranka sposobna prepoznati kot kandidata za bodočega premierja. Bi bil to lahko Anže Logar ali nekdo tretji, je ta trenutek relativno nepomembno. Bolj pomemben je strateški razmislek: Golobova vlada bo verjetno zdržala ves mandat (s tiho podporo NSi zagotovo), vprašanje pa je, če bodo svobodnjaki leta 2026 še uživali takšno podporo kot doslej. Po mojem ne.

 

Janša ima ponovno v rokah vse niti. Če ostane, lahko metodično in taktično sesuva vladno koalicijo in jih do pomladi 2026 spravi na rob živčnega zloma. Če gre, jih postavi v položaj, ko svobodnjaki in njihovi sateliti ne imeli več izgovorov iz repertuarja cenene demagogije, češ da se borijo proti janšizmu, ampak se bodo morali dokazati s konkretnimi dosežki. Kar ne bo ravno enostavno glede na globalno ekonomsko in geopolitično situacijo.

 

Janša je torej kot samomorilski bombaš. Če ne naredi nič, vzbuja strahopoštovanje in paniko. Če pa se razstreli, bodo šli skupaj z njim k vragu tudi vsi njegovi politični nasprotniki, vključno z globoko državo ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
31
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.494
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.694
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.817
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.504
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.823
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.119
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 902
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.597
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.380