Komentar

Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina

Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne pomeni, da je z njim konec. Da se nad tem naslajajo na levici, je normalno, četudi ni čisto logično. Kajti če pade Janša, je konec levičarske mitologije o fašizmu in janšizmu. Še bolj pa je nenavadno, da h križanju Janeza Janše pozivajo katoliški skavti iz NSi, ki lahko predsedniku SDS očitajo vse drugo razen nenačelnosti. Zelo verjetno bo Janša to bitko preživel brez večjih prask, česar za njegove krščansko-demokratske "zaveznike" v opoziciji ne bi mogel reči. Nova Slovenija je namreč v opoziciji obsojena na mešetarjenje z vladajočimi svobodnjaki, s katerimi si javno ne bo upala paktirati, zato bo sedela na dveh stolih in na naslednjih volitvah po možnosti spet izpadla iz parlamenta. Večjega zadoščenja si Janša ne bi mogel želeti, kajne?

30.11.2022 23:58
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Janez Janša   SDS   desnica   levica   upokojitev   Anže Logar   Branko Mamula   veleposlanica   Milan Kučan   Janez Zemljarič   Nataša P. Musar   Borut Pahor

Če si res tako zelo želite Janševe zamenjave, potem se včlanite v SDS in začnite rušiti njegovo avtoriteto od znotraj.

Pred kratkim me je veleposlaništvo ene izmed držav t.i. jedrne Evrope povabilo na kosilo. Ko sem prišel v rezidenco, je bil tam že novinar Dnevnika, čez nekaj minut je prišla še kolegica z nacionalke. Formalni razlog za neformalno druženje na kosilu so bile sicer predsedniške volitve, torej konec mandata Boruta Pahorja in prihod njegove naslednice Nataše P. Musar. Seveda smo govorili tudi o medijih, novinarjih in politiki, zlasti v luči prihajajočih treh referendumov, ki so bili kak teden kasneje.

 

Držim se pravila, da ni pomembno, kdo je kaj rekel, pač pa razkrivam zgolj vsebinski del. Veleposlanica je bila, to sem ugotovil že po nekaj minutah, pomanjkljivo seznanjena z razmerami v Sloveniji, posebej kar se medijev in politike tiče. To je moč deloma opravičiti tudi s tem, da je v Ljubljano prišla pred nekaj tedni, akreditive je predsedniku predala šele na začetku oktobra. Glede na javno dostopni curriculum vitae omenjene gospe je to tudi njen prvi veleposlaniški položaj.

 

A vrnimo se h kosilu. Ves čas sem imel občutek, da prisotni od mene pričakujejo nekakšno kritično polemiko, nestrinjanje oziroma drugačne poglede. Ne morem reči, da jih nisem imel, vendar sem bil tisti dan zaradi nekih drugih stvari precej slabe volje in redkobeseden, zato sem v glavnem poslušal pogovor, ki se je nenormalno dolgo vrtel okoli ene in iste osebe. Pričakoval bi, da bomo večinoma govorili o Robertu Golobu, Pahorju ali novi predsednici. Vendar ni bilo čisto tako. Zaradi tega sem v drugem delu kosila prisotne začudeno vprašal, zakaj se vendarle že skoraj ves čas pogovarjamo o Janezu Janši. Vprašanje jih je spravilo v manjšo zadrego. Dejansko se mi je zdelo neverjetno, koliko energije, besed in analiz se je vrtelo zgolj in samo okoli tega človeka.

 

Je Janša res alfa in omega slovenske politike?

 

Naj zdaj preskočim v nekoliko širši aspekt, ki se nanaša na dolžino posameznih funkcij, pa naj gre za politiko, gospodarstvo ali - konec koncev - medije. Ta del mojega komentarja bo izjemoma tudi nekoliko bolj oseben. Morda ste opazili, da od 1. oktobra nisem več odgovorni urednik portala+. Po več kot osmih letih se mi je zdelo prav, da mesto prepustim nekomu drugemu, sam pa ostanem del ekipe, vendar z drugimi, novimi odgovornostmi in zadolžitvami. Vsekakor bom imel zdaj več časa za pisanje in tudi "posebne novinarske projekte". Na mojo odločitev, da se poslovim z uredniškega položaja, so pomembno vplivali tudi osebni razlogi, med njimi zagotovo kronične težave z zdravjem.

 

Po tej digresiji se vračam k vprašanju trajanja oziroma dolžine neke funkcije; nekoč mi je nek ugleden, danes že pokojni politik, dejal nekako tako: Dva mandata sta normalna, trije so še sprejemljvi, štirje že neokusni, vse, kar je več, pa ni več demokracija. Koliko slovenskih politikov na nacionalni, predvsem pa lokalni ravni se tega drži? Koliko županov, je na svojih stočkih že 16, 20 ali celo 24 let? Preveč!

 

In če zdaj preskočimo na nekoliko širši akspekt, ki je dobil pospešek v dneh po treh referendumih, na katerih je t.i. desnica doživela še enega v vrsti porazov, četudi pričakovega (nihče namreč ljudem ne pove, da desnica ni imela niti najmanjših možnosti za zmago), potem ostajajo ključna vprašanja pravzaprav ena in ista oziroma se vrtijo okoli ene in iste osebe:

 

Zakaj se vsi tako ukvarjajo z Janezom Janšo?

 

Ali je demokracija v Sloveniji odvisna od njega?

 

Ali je JJ večino časa na oblasti in potemtakem predstavlja problem za demokracijo, pravo državo ali človekove pravice?

 

Je Janša sploh demokrat?

 

Zakaj še kar vztraja, zakaj ne odneha, se upokoji?

 

Zakaj preprosto ne gre domov?

 

 

Janez Janša seveda ni admiral Branko Mamula, da bi šel domov, mi pa nismo Mladina, da bi ga v imenu ljudstva odstavljali. Če spoštujemo pravila igre, potem moramo sprejeti dejstvo, da lahko Janšo domov pošljejo samo tisti, ki so ga izvolili za predsednika. Gre torej za interno strankarsko odločitev SDS. Če si res tako zelo želite njegove zamenjave, potem se včlanite v SDS in začnite rušiti njegovo avtoriteto od znotraj.

 

Kaj je pravzaprav problem Janeza Janše? Da je od leta 1988 nepogrešljivi del domače politike in zadnjih trideset let edini pravi antipod Milanu Kučanu, brez katerega si težko predstavljamo politični jin-jang v Sloveniji. Seveda je tu precej poenostavitev; medtem ko je Janša na desnici vseeno suveren in načeloma nikomur ne polaga računov (celo kardinalu Rodetu ne), je na levici Kučan po hierarhiji vseeno podrejen Janezu Zemljariču, ki sicer zaradi visoke starosti počasi ugaša, vendar je še vedno patriarh nekega sistema. In ta sistem bi bil v hudih težavah, če bi Janša nekega dne kapituliral. Izginil. Se ukinil kot osrednja politična figura t.i. desnice.

 

Kaj bi se zgodilo, če Janše ne bi bilo več? Celotna levica, zgrajena na nezdravih, gnilih temeljih nekdanjega političnega sistema, obveščevalnih služb (beri: Udbe) in tranzicijske privatizacije, bi se znašla pred največjim izzivom v svoji moderni zgodovini: kako ljudstvo prepričati, da si levica zasluži biti na oblasti, če pa je osrednji bav-bav njenega politično-ideološkega marketinga izginil? Vas zanima, kako? Težko. Brez Janše se ta strukura sesuje kot hišica iz kart.

 

Zaradi tega lahko na aktualno razgrajanje na desnici, kjer zlasti tisti, ki na volitvah niso dosegli več kot nekaj odstotkov, po zgledu Sončnega kralja, a z nekajdnevno zamudo, papagajsko pozivajo Janšo, naj se politično upokoji, gledamo z mešanimi občutki. Je že res, da je JJ skoraj 30 let na čelu svoje stranke, je že res, da je v zadnjih dveh letih izgubil vse bitke, ampak kot rečeno - o njegovi nadaljnji usodi na čelu SDS se bodo odločali zgolj in samo znotraj te stranke. Kajti skoraj zagotovo Janša nikoli več ne bo premier, zato je njegova usoda pravzaprav odvisna od tega, koga bo stranka sposobna prepoznati kot kandidata za bodočega premierja. Bi bil to lahko Anže Logar ali nekdo tretji, je ta trenutek relativno nepomembno. Bolj pomemben je strateški razmislek: Golobova vlada bo verjetno zdržala ves mandat (s tiho podporo NSi zagotovo), vprašanje pa je, če bodo svobodnjaki leta 2026 še uživali takšno podporo kot doslej. Po mojem ne.

 

Janša ima ponovno v rokah vse niti. Če ostane, lahko metodično in taktično sesuva vladno koalicijo in jih do pomladi 2026 spravi na rob živčnega zloma. Če gre, jih postavi v položaj, ko svobodnjaki in njihovi sateliti ne imeli več izgovorov iz repertuarja cenene demagogije, češ da se borijo proti janšizmu, ampak se bodo morali dokazati s konkretnimi dosežki. Kar ne bo ravno enostavno glede na globalno ekonomsko in geopolitično situacijo.

 

Janša je torej kot samomorilski bombaš. Če ne naredi nič, vzbuja strahopoštovanje in paniko. Če pa se razstreli, bodo šli skupaj z njim k vragu tudi vsi njegovi politični nasprotniki, vključno z globoko državo ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
31
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.497
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.077
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.229
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.635
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.157
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.012
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 884
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.287