Razkrivamo

Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci

Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško podpirala ruske interese po svetu; njeni plačanci se danes bojujejo v številnih državah, v katerih Rusija uradno vojaško ni navzoča. Toda v Rusiji je obstoj zasebnih vojsk uradno prepovedan, kar pomeni, da Skupina Wagner v resnici formalno deluje onstran zakona in pravno gledano niti ne obstaja. Zaradi nejasnega formalnega statusa Skupine Wagner je tudi tako rekoč nemogoče kogar koli klicati na odgovornost za številne grobe kršitve človekovih pravic in vojne zločine, ki gredo na njen račun.

04.12.2022 00:30
Piše: Maksimiljan Fras
Ključne besede:   Rusija   Skupina Wagner   Jevgenij Prigožin   Sirija   Ukrajina   Jevgenij Nužin   zapor   Olga Romanova   Sankt Peterburg   Vladimir Putin   kuhar   Moskva   Kremelj   Agencija za internetne raziskave   Donald Trump   ZDA   Afrika   spletni troli   Dmitrij Utkin   Christopher Faulkner   Hitler   nacizem   Redut   Rusič   Aleksej Milčakov   Egor Prosvirnin   Sergej Lavrov

Javnega diskurza, družbeno-politične hierarhije in gospodarstva sodobne Rusije preprosto ni mogoče razumeti, če ne upoštevate globokega vpliva zaporniške mentalitete na delovanje ruske družbe.

Leta 2017 so plačanci ruske paravojaške Skupine Wagner v Siriji z macolo do smrti pretepli domačina, ki je poskušal dezertirati iz vojske Bašarja al Asada. Nato so njegovo iznakaženo truplo še obglavili, mu odsekali roke, ga polili z bencinom in zažgali (vir). Zverinsko početje so posneli in videoposnetki so nato zaokrožili po družbenih omrežjih. Storilce iz videov so sicer ruski raziskovalni novinarji uspeli identificirali (eden od njih se je po vrnitvi iz Sirije ukvarjal s poučevanjem ruskih šolarjev o patriotizmu) (vir), vendar ruske oblasti kljub zbranemu dokaznemu gradivu proti njim niso sprožile nobenih kazenskih postopkov. Še več: posnetek pretepa sirskega nesrečnika z macolo je postal viralen, podoba Wagnerjevega plačanca z macolo v roki pa je danes prepoznavni znak te paravojaške organizacije in obvezni sestavni del njene ikonografije. Zdi se, da je bilo to dejanje v ruski javnosti na splošno deležno manj obsojanja kot pa odobravanja. 

  

12. novembra 2022 je nato Skupina Wagner na družbenem omrežju Telegram objavila video, v katerem so z macolo "justificirali" tudi enega svojih (vir). Tudi ta video je v Rusiji takoj postal viralen in tudi za ta umor ne gre pričakovati, da bo zaradi njega v Rusiji kdor koli kazensko preganjan. Šlo je za izvensodno usmrtitev Jevgenija Nužina, enega tistih zapornikov, ki jih je ruski oligarh Jevgenij Prigožin (letnik 1961) od poletja nanovačil po ruskih zaporih in jih pošiljal v Ukrajino kot topovsko hrano. Pridobival jih je z obljubo, ki je bila mamljiva za številne obsojene morilce: če jim uspe na bojišču preživeti šest mesecev, postanejo svobodni ne glede na zločine, zaradi katerih so bili obsojeni na dolgoletne zaporne kazni.

 

Nužin je kmalu po prihodu na fronto dezertiral, toda Skupina Wagner ga je ujela in nato javno objavila videoposnetek njegove grozljive usmrtitve, da bi z njim drugim zapornikom v svojih vrstah poslala sporočilo, da se jim ne splača dezertirati. Prigožin se je na objavljeni video odzval z odobravanjem (vir). Ruska novinarka in aktivistka za človekove pravice Olga Romanova je sicer izjavila, da Nužin ni osamljen primer, temveč da naj bi Skupina Wagner do sredine novembra izvensodno eksekutirala že vsaj 40 svojih ljudi, in da je do takrat rekrutirala že okrog 35.000 zapornikov (vir). Po nekaterih pričevanjih pri Wagnerju zdaj po ruskih zaporih naj ne bi zbirali več le prostovoljcev, temveč naj bi poskušali zapornike tudi na ta ali oni način prisiliti v podpis pogodbe, da bi jih nato lahko poslali na fronto v Ukrajino (vir).

 

 

Kriminalec, ki postane kuhar

 

O ruskem oligarhu Jevgeniju Prigožinu je znano, da je že kot najstnik zavil na kriva pota in je bil leta 1979 v rodnem Sankt Peterburgu zaradi kraje prvič obsojen na pogojno kazen, leta 1981 pa je bil zaradi različnih kaznivih dejanj obsojen na skupaj 13 let zapora. S čim si je prislužil to zaporno kazen? Leta 1980 je bodisi na lastno pest ali kot član kriminalne tolpe izvedel serijo vlomov v zasebna stanovanja; ropal je samske ženske, pri čemer jih je onesposabljal tako, da jih je lastnoročno davil, dokler niso omedlele; poleg tega je mladoletnike napijal z alkoholom ter jih napeljeval h kaznivim dejanjem (vir).

 

Ko se je leta 1990 po predhodni pomilostitvi vrnil na prostost, se je podal v poslovne vode. Začel je s prodajo hot dogov na stojnici, nato pa ga je neki nekdanji sošolec postavil za vodjo prve verige zasebnih živilskih trgovin v Sankt Peterburgu. Ko je posel z živilskimi trgovinami čez nekaj let začel pešati, se je Prigožin leta 1995 s prijateljem lotil odprtja prve restavracije, čez dve leti pa še druge. Ta druga restavracija, New Island, je med mestno elito v takratnem Sankt Peterburgu postala hit. Bila je všeč tudi Vladimirju Putinu, ki je nato spomladi 2000 v njej sklenil obedovati z japonskim ministrskim predsednikom Joširom Morijem, poleti 2001 s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom, spomladi 2002 pa z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem. Ob takšnih priložnostih je Prigožin visokim gostom vedno osebno stregel* ter se na ta način uspel zbližati s Putinom, s katerim sta se značajsko ujela.

 

 

Jevgenij Prigožin v časih, ko je bil "kuhar" in je osebno stregel Putinu in njegovim visokim gostom ...

 

 

Prigožinu je posel z restavracijami in cateringom cvetel. Pri strežbi svojih elitnih strank je bil tako uspešen, da je maja 2008 uspel skleniti pogodbo za strežbo gostov na predsedniški inavguraciji Dimitrija Medvedjeva. Tako si je tudi v Kremlju ustvaril ime in postal Putinov zaupnik. Kot takšen se je zdaj lahko svobodno ukvarjal tudi z nezakonitimi posli, brez strahu pred kazenskim pregonom. Leta 2010 se je lotil velikopotezne oskrbe šol s prehrano, najprej v Sankt Peterburgu, nato v Moskvi. Toda vse to je bil drobiž v primerjavi s poslom oskrbe ruske vojske s prehrano, ki ga je uspel skleniti kmalu za tem (vir). Z leti je vzpostavil široko razvejano hobotnico podjetij, preko katerih je prevzemal razna lukrativna javna naročila ministrstva za obrambo, dobival dodatne posle z rusko vojsko itd. (vir). Tako je Prigožin, ki se ga je prijel vzdevek Putinov kuhar, postal milijarder. Toda eno nenapisanih pravil Putinove Rusije se glasi, da so tisti, ki jih država zasipa z denarjem, dolžni Putinu politično pomagati.

 

 

Sanktpeterburška tovarna trolov

 

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je za Putinovega kuharja iznašel nek drug vzdevek: Putinov trol. Leta 2013 so namreč ruski novinarji odkrili, da je Prigožin tudi lastnik zloglasne tovarne trolov v Sankt Peterburgu. Gre za podjetje z uradnim imenom Agencija za internetne raziskave, ki se ukvarja s spletno propagando in manipuliranjem javnega mnenja. Znotraj Rusije od samega začetka ustvarja stalen dotok proputinovske in protizahodne spletne propagande, v tujini pa razširja dezinformacije, pri čemer so bile njene prve tarče Ukrajina in nekatere države Evropske unije. Predvsem pa si ta agencija ves čas prizadeva v ZDA povečati delitve med Američani ter sejati med njimi dvom in nezaupanje v demokracijo.

 

Njen najodmevnejši projekt do zdaj je bilo vmešavanje v ameriško predsedniško kampanjo leta 2016, kjer so potrošili milijone dolarjev, da bi na eni strani sistematično promovirali Donalda Trumpa in na drugi spodkopavali kandidaturo Hillary Clinton, s katero Putin nikoli ni našel prave kemije. V sanktpeterburški tovarni trolov se je med to ameriško predsedniško kampanjo na stotine Rusov nenehno ukvarjalo z manipuliranjem javnega mnenja na ameriških družbenih omrežjih, objavljanjem predvolilnih spletnih oglasov, organiziranjem in koordiniranjem političnih shodov po raznih ameriških zveznih državah, demotiviranjem pripadnikov manjšin za udeležbo na volitvah, spodbujanjem potencialnih volivcev Hillary Clinton, da naj raje glasujejo za tretjega kandidata itd.

 

Konec maja 2016 so si troli iz Oligna celo privoščili majhno interno šalo, ko so angažirali nekega Američana, da je pred Belo hišo v Washingtonu poziral s transparentom z nenavadnim napisom Happy 55th Birthday Dear Boss. Američan s transparentom seveda ni mogel vedeti, da je bil napis namenjen Prigožinu, ki je ravno tiste dni praznoval svoj 55. rojstni dan (vir). Ruski troli so se nato vmešavali tudi v ameriške volitve leta 2018 (vir), v Franciji pa so si tega leta s širjenjem lažnih novic prizadevali dodatno razpihovati nemire ob nastopu gibanja rumenih jopičev (vir). Za vmešavanje v ameriško predsedniško kampanjo leta 2020 pa so se že posluževali tudi storitev zunanjih izvajalcev: tovarn trolov v Gani in Nigeriji (vir).

 

 

Kuhar stopi iz sence 

 

Jevgenij Prigožin se je v zvezi s Skupino Wagner šele septembra 2022 nehal iti skrivalnice in prvič javno priznal, da jo je ustanovil leta 2014 (vir); pred tem je namreč to tajil in sodno preganjal novinarje, ki so o tem poročali. 4. novembra letos pa je Skupina Wagner odprla tudi svoj prvi uradni sedež v Sankt Peterburgu. Pri ustanovitvi Skupine Wagner je Prigožin sodeloval z Dmitrijem Utkinom (1970), nekdanjim podpolkovnikom ruskih specialnih enot GRU, ki je znan kot goreč oboževalec Hitlerja in nacistične Nemčije, kar izpričuje tudi s svojimi nacističnimi tetovažami. (vir).

 

Skupina Wagner je bila ustanovljena, da bi vojaško podpirala ruske interese po svetu; njeni plačanci se danes bojujejo v številnih državah, v katerih Rusija uradno vojaško ni navzoča. Toda v Rusiji je obstoj zasebnih vojsk uradno prepovedan, kar pomeni, da Skupina Wagner v resnici formalno deluje onstran zakona in pravno gledano niti ne obstaja. Zaradi nejasnega formalnega statusa Skupine Wagner je tudi tako rekoč nemogoče kogar koli klicati na odgovornost za številne grobe kršitve človekovih pravic in vojne zločine, ki gredo na njen račun. Če vprašate o njej Kremelj, bo ta zanikal kakršno koli povezavo z njo, čeprav jo nekateri označujejo za de facto zasebno vojsko Vladimirja Putina (vir). Glede na bližino Skupine Wagner ruski politični eliti in načine, na katere jo Kremelj uporablja kot neposreden instrument svoje zunanje politike, bi bilo Skupino Wagner mogoče celo ustrezneje uvrščati med kvazi državne akterje in ne med t.i. zasebna vojaška podjetja. 

 

 

Skupina Wagner razen v Ukrajini in Siriji deluje tudi v Venezueli in Afriki.

 

 

Ameriški strokovnjak za varnostna vprašanja Christopher Faulkner je junija 2022 v reviji CTC Sentinel zapisal, da je Skupina Wagner po eni strani neločljivo povezana z zapletenim omrežjem poslovnih subjektov in navideznih podjetij, ki so del Prigožinovega poslovnega imperija, hkrati pa je tudi zelo prepletena z enako zapleteno mrežo ruskih vladnih subjektov (vir).

 

Vojaške usluge Skupine Wagner se pogosto ponuja v zameno za pravice do izkoriščanja rudnih bogastev. Tako so Prigožinova podjetja lahko začela izkoriščati recimo naftna in plinska polja v Siriji, rudnike zlata v Sudanu ali pa zlata in diamantov v Centralnoafriški republiki. Skupina Wagner je sploh posebej dejavna v Afriki, kjer si je Kremelj v minulem desetletju z njeno pomočjo v kolonialni maniri aktivno prizadeval okrepiti svoj politični vpliv in dostop do rudnih bogastev. Od leta 2016 so bili Wagnerjevi plačanci dejavni v vsaj 18 afriških državah: v Libiji, Maliju, Centralnoafriški republiki, Sudanu, Mozambiku in drugje (vir). Po besedah Christopherja Faulknerja predstavlja dejavnost Skupine Wagner v Afriki resno grožnjo za varnost in stabilnost afriških držav, kot tudi za tamkajšnje strateške interese Zahoda.

 

 

Wagnerjanci v Rusiji niso edini ...

 

Skupina Wagner je sicer največja, ne pa tudi edina ruska paravojaška skupina, ki se danes bori v vojni v Ukrajini. Tu je še recimo paravojaška skupina Redut, ki je pod nadzorom ruskega ministrstva za obrambo (vir), pa neonacistična paravojaška skupina Rusič, ki je v navezi s Skupino Wagner. Ustanovitelj in voditelj skupine Rusič je sanktpeterburški neonacist Aleksej Milčakov (1991). Prvič je opozoril nase leta 2011, ko je na internet naložil video, na katerem je zaklal in obglavil pasjega mladiča ter nato jedel njegovo meso. S tem videom je v Rusiji postal nekakšna nišna mikrozvezda. Ko se je leta 2014 začela vojna v Ukrajini, je zbral svoje somišljenike, ustanovil skupino Rusič in z njimi odšel v Donbas, da bi se boril za Rusijo. Na spodnjem videoposnetku, ki je nastal iz leta 2020, se odkrito priznava za nacista.

 

 

 

Ustanovitelj skupine Rusič je sanktpeterburški neonacist Aleksej Milčakov.

 

 

Primera Dmitrija Utkina in Alekseja Milčakova ponazarjata, kako je Putinov režim zelo toleranten do dejanskega ruskega nacizma in ga zlahka vključi v svoje strukture, hkrati pa besedo "nacizem" uporablja kot evfemizem za neposlušnost: vsi Nerusi, ki želijo ohraniti svojo kulturo oziroma samostojnost in se upirajo Moskvi, so nacisti. Zgornji videoposnetek je odlomek iz intervjuja, ki ga je imel Milčakov z ruskim nacionalistom Egorjem Prosvirninom (1986–2021), ustanoviteljem in glavnim urednikom ruske spletne publikacije Sputnik i Pogrom (vir). Prosvirnin je ta medij ustanovil leta 2012, pet let kasneje pa je Roskomnadzor njegovo spletno stran blokiral; od leta 2018 na njej ni več novih objav, toda še vedno ostaja dostopna. Prosvirnin je konec decembra 2021 omahnil v smrt skozi okno svojega moskovskega stanovanja, Sputnik i Pogrom pa danes še naprej živi kot kanal na družbenem omrežju Telegram. Nedvomno je bil Sputnik i Pogrom pod Prosvirninom najpomembnejši ruski nacionalistični medij, ki je odigral pomembno vlogo pri oblikovanju ruske ideologije za vojno v Ukrajini (vir).

 

Na Zahodu je sicer tako rekoč nepoznan in zahodni mediji ga komaj kaj omenjajo. Toda kulturni vpliv Sputnika i Pogroma v Rusiji naj bi bil ogromen. Egor Prosvirnin je bil integralni del moskovskega političnega in medijskega establišmenta. Poznal se je z mnogimi in mnogi so poznali njega. Toda danes marsikomu, ki želi pred Zahodom veljati za alternativo Putinovemu režimu, hodi v napoto, da bi se ga kakor koli povezovalo s Prosvirninovim imenom in njegovim nacionalističnim Sputnikom i Pogromom. In tem ljudem je razumljivo v interesu, da se o Sputniku i Pogromu govori čim manj. Med navdušenimi bralci Sputnika i Pogroma so bila recimo tudi takšna imena, kot je vplivni liberalni ekonomist Anatolij Čubajs (1955), ki je v devetdesetih letih v Rusiji izpeljal privatizacijo (vir). Blokado spletne strani Sputnika i Pogroma leta 2017 pa je javno obžaloval tudi Vladimir Žirinovski (1946–2022), vodja Liberalno-demokratske stranke Rusije (vir).

 

Nacionalizem je namreč v Rusiji skupen tako putinistom kot tudi liberalni opoziciji.

 

 

Ruska elita in kriminalno podzemlje

 

Glede na dolgoletne osebne izkušnje je Prigožinu gotovo blizu t.i. ruska zaporniška kultura in način razmišljanja v ruskem kriminalnem podzemlju. Toda ne samo njemu. Tatarski novinar Kamil Galeev izpostavlja, da je ta način razmišljanja in vedenja danes blizu skoraj celotni ruski vladajoči eliti, saj imajo številni njeni pripadniki osebne izkušnje s poslovanjem z mafijo, v nekaterih primerih pa celo sami izhajajo iz vrst organiziranih kriminalnih združb (vir). Celo sam Vladimir Putin, ko je bil še zaposlen v mestni hiši v Sankt Peterburgu, je recimo veliko posloval z razvpitim mafijskim botrom Aslanom Usoyanom (1937–2013) (vir).

 

Javnega diskurza, družbeno-politične hierarhije in gospodarstva sodobne Rusije preprosto ni mogoče razumeti, če ne upoštevate globokega vpliva zaporniške mentalitete na delovanje ruske družbe. Primer vpliva zaporniške kulture na ruski javni diskurz je po Galeevih besedah recimo izjava ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova marca letos za rusko državno tiskovno agencijo (TASS), v kateri je ta takratna mnenja francoskih politikov o Rusiji komentiral, da se Francozi radi petelinijo, ker da je petelin pač njihov nacionalni simbol (vir). Zaradi nepoznavanja ruskega kulturnega konteksta so v tujini takrat povsem preslišali, kako žaljivi namig si je pravzaprav s to izjavo privoščil Lavrov na francoski račun. V ruščini ima namreč beseda petelin (petuh) več pomenov in eden od njih se nanaša na t.i. zaporniške peteline.

 

Ruska javnost pa je vsekakor razumela to Lavrovovo aluzijo (vir). Za kaj pravzaprav gre? V družbeni strukturi in dinamiki ruskih zaporov najnižji položaj v hierarhiji zasedajo izobčenci, parije, ki jim pravijo "petelini". Ti v zaporu opravljajo najbolj umazana fizična dela, so pogosto prisiljeni spati kar na straniščnih tleh in se jih drugi ne smejo dotikati, razen če se jih odločijo bodisi posiliti ali pretepsti. Posiljevanje t.i. petelinov s strani drugih zapornikov je v ruskih zaporih redna praksa. Pri ruskem medijskem portalu 72.ru so nedavno Jevgeniju Prigožinu zastavili novinarsko vprašanje, zakaj v Skupino Wagner iz ruskih zaporov ne rekrutira tudi "petelinov", 16. novembra pa so nato objavili njegov odgovor, da je to najnižjo kasto zapornikov zaradi njihovega statusa nedotakljivih izobčencev nemogoče uporabljati v istih bojnih enotah z drugimi zaporniki, da pa namerava iz njih sestaviti posebno "petelinsko divizijo", kot se je izrazil (vir). Ob takšnih izjavah se sicer kar same ponujajo asociacije na notoričnega nacista Oskarja Dirlewangerja (1895–1945) in njegovo Waffen-SS brigado, ki je bila enako sestavljena iz obsojenih kriminalcev in je bila znana po številnih vojnih zločinih. 

 

Toda v zadnjih dneh je zgodba s Prigožinom, ruskim kriminalnim podzemljem in zaporniškimi petelini doživela nepričakovani zasuk. Na družbenih omrežjih sta s svojimi izjavami ločeno nastopila dva znana kriminalca, ki sicer uživata znotraj ruskega kriminalnega podzemlja visok status. Eden od njiju je Prigožina osebno ponižal na tako rekoč najhujši možni način, ko mu je javno očital, da je v času, ko je prestajal kazen v sanktpeterburškem zaporu, tudi on imel status petelina (vir). Oba pa v svojih izjavah izrecno odvračata zapornike od tega, da bi se pridružili Skupini Wagner, ker da je to nečastno. Nekateri v tem nepričakovanem političnem nastopu ruskega kriminalnega podzemlja vidijo prstni odtis obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki je v zadnjem času v vse večjem konfliktu s Prigožinom in ki ga moti naraščajoči vpliv Skupine Wagner znotraj oboroženih sil Ruske federacije.

 

_______________

* Zdi se skoraj nemogoče, da varnostne službe zahodnih državnikov, ki jim je Prigožin osebno stregel, niso bile sposobne priti do informacij, s kom imajo pravzaprav opravka in da je njihovim varovancem v bistvu stregel obsojeni kriminalec ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
0
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
14
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
40
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.497
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.699
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.649
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.819
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.505
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.827
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.121
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 904
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.599
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.382