Komentar

Rusija je država, ki podpira terorizem

Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje terorističnih sredstev oziroma dejanj, kot so denimo načrtni napadi in grozodejstva, ki jih Rusija izvaja nad civilnim prebivalstvom Ukrajine, uničevanje civilne infrastrukture in druge hude kršitve človekovih pravic in mednarodnega  humanitarnega prava. Za resolucijo je glasovalo 494 poslancev, proti jih je bilo 58, 44 pa se jih je vzdržalo. Podprli, in to množično, so jo poslanci vseh osrednjih evropskih političnih skupin. Proti so bili pripadniki skrajno desnih strank in nekaj skrajnih levičarjev, ki ne skrivajo svojih težav z Evropsko unijo na eni ter simpatij do Putinovega režima na drugi strani.

01.12.2022 23:59
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Evropski parlament   EU   Rusija   resolucija   terorizem   Ukrajina   Milan Brglez   OZN   Varnostni svet   Vladimir Putin   Joe Biden

Fotomontaža: portal+

Resolucija Evropskega parlamenta je za pravno nezavezujoče dejanje, ki nima pravnih posledic. Opravka imamo s simbolično gesto podpore Ukrajini, s politično izjavo in moralno obsodbo ruskega početja, ki je v očitnem nasprotju z mednarodnim pravom in mednarodnim humanitarnim pravom.

V Sloveniji je novica odmevala predvsem zaradi malce presenetljivega ravnanja naših levosredinskih evroposlancev. Za razliko od desnosredinskih, ki so deklaracijo podprli, sta se dva vzdržala, dva pa se niti nista potrudila glasovati. Dr. Milan Brglez je svoj vzdržani glas jasno opravičil s tem, da za resolucijo ni bilo podlage v mednarodnem pravu in k temu dodal bojazen, da se z njo in hudo obtožbo Rusije zmanjšujejo možnosti za mirovna pogajanja, saj se s teroristi ne pogaja. Pojasnjevanja drugih treh (Nemec, Joveva, dr. Grošelj) so bila nedorečena.

 

Z definicijo in kriminalizacijo terorizma, čeprav ga praktično vsi obsojajo, so v mednarodnem pravu dejansko težave. Veliko je še neurejenih praznin. Tudi še ni jasne mednarodnopravne definicije terorizma. Kar je za ene terorizem, je za druge boj za svobodo. Skupno dosedanjim poskusom definicije pa vendarle je, da je pod terorizmom razumeti kriminalna dejanja, katerih namen je povzročiti smrt ali hudo telesno poškodbo civilistov oziroma neborcev in jih ustrahovati, povzročiti ekstremen strah, ali prisiliti vlado ali mednarodno organizacijo, da nekaj stori ali opusti. Podobno kot  z mednarodnim pravom je tudi s pravom Evropske unije.

 

EU dejansko nima pravno urejenega mehanizma, po katerem bi se lahko neko državo označilo za državo, ki promovira terorizem, in se jo uvrstilo na takšno listo z vsemi pravnimi posledicami. Takšen mehanizem imajo ZDA in na njihovi listi se zaenkrat kot države, ki podpirajo terorizem, nahajajo Iran, Kuba, Sirija in Severna Koreja. S strani ZDA so posledično deležne določenih sankcij oziroma omejitev in podobno velja za države in posameznike, ki na določenih področjih sodelujejo z omenjenimi državami. Velja dodati, da na omenjeni listi ni Rusije. 

 

V primeru resolucije Evropskega parlamenta je torej šlo zgolj za pravno nezavezujoče dejanje, ki ne bo imelo kakšnih pravnih posledic. Opravka imamo s simbolično gesto podpore Ukrajini, s politično izjavo in moralno obsodbo ruskega početja, ki je v očitnem nasprotju z mednarodnim pravom in mednarodnim humanitarnim pravom. Resolucija med drugim tudi poziva Svet EU oziroma članice EU, da Wagnerjevo skupino (rusko paravojaško organizacijo) in 141. posebni motorizirani polk (t.i. Kadirovce), znanih po grozodejstvih v Siriji in Ukrajini, uvrsti na EU spisek terorističnih organizacij, ki pa obstaja. Omenjena resolucija bi lahko predstavljala tudi prvi korak k pravni ureditvi omenjenega mehanizma.

 

Odsotnost podpore naših levosredinskih poslancev tako vendarle ni zanemarljiva oziroma poraja določena vprašanja. Ne nazadnje, ker je v nasprotju s stališči Evropske komisije in z deklarirano politiko slovenske vlade (levosredinske) ter enotnim mnenjem razširjenega Sveta za nacionalno varnost do ruske agresije na Ukrajino.

 

Mnenja, ali bo zaradi omenjene resolucije in tovrstnih političnih sodb otežen mirovni proces oziroma pogajanja z Rusijo, tudi niso enotna. Ameriški predsednik Joe Biden je tako med  razlogi, zakaj ZDA Rusije še niso uvrstile na svoj spisek držav, ki promovirajo terorizem, med drugim omenil tudi v tem primeru otežen dialog z njo. Vendar - čeprav Rusije torej na tem spisku ni - je ruska stran odpovedala za te dni načrtovano pogajanje z Američani glede prihodnosti t.i. New START (Pogodbe o nadzoru in omejitvi strateškega jedrskega orožja med državama). Tudi trditev, da se s teroristi ne pogovarja, ne drži povsem. ZDA, tudi Bidnova administracija (in tudi EU) so se z Iranom pogajali o jedrskem sporazumu (JCPOA). 

 

Resolucija evropskega parlamenta ni prva ostra obsodba nesprejemljivega ruskega ravnanja. Spomniti velja na odločno obsodbo ruske agresije ali nekaj tednov kasneje ruske priključitve vzhodnih ukrajinskih pokrajin na glasovanjih v Generalni skupščini OZN. Tudi tam je šlo le za politične izjave in zahteve, da Rusija preneha s svojim početjem. Pravno zavezujoča bi bila odločitev, če bi jo sprejel Varnostni svet, kar se pa ne more zgoditi, saj ima v njem Rusija pravico veta. Slovenija se pri teh glasovanjih ni obotavljala - in prav je tako. Ni zapustila dvorane, ampak se je udeležila glasovanja. Ni se vzdržala, ampak je glasovala za obsodbo. Takrat se nihče ni spraševal, ali bi tako močna obsodba (141 držav) Rusijo lahko odvrnila od pogajalske mize. Prej nasprotno. 

 

So situacije, ko je v mednarodni skupnosti, tudi v dobro naše vesti, potrebno reči bobu bob. Pa naj bo ta bob pravno še ne povsem definiran ali nezavezujoč. V nasprotnem primeru svetu pošiljamo vprašljive signale, ki si jih agresor seveda razlaga sebi v prid. 

 

Kar se pa režima Vladimirja Putina in mirovnih pogajanj tiče, pa velja, da ga tovrstne obsodbe ne v OZN ne v EU ne bodo odvrnile od pogajalske mize. Saj po njegovem vendar le brani rusko civilizacijo, ruski svet pred agresijo Zahoda. Za mizo, pogrnjeno z zelenim prtom, bo ruski predsednik sedel, ko bo ugotovil, da na bojišču ne more doseči nič več, oziroma ko zaradi primeža mednarodnih sankcij in rastočega števila padlih ruskih vojakov na ukrajinskih tleh tvega, da se prebivalci Rusije začnejo v večjem številu obračati prot njemu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.483
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.133
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 877
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.890