Komentar

Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo

Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, smo poslušali, kako je politizacija družbenega življenja in podsistemov države glavni problem. No, sedaj ni več, ker bodo vsi dobili prave politične usmeritve, ki po mnenju predsednice Državnega zbora kar naenkrat niso problem. Izjava, ki bi v normalni državi sprožila vse alarme, je pri nas naletela na tišino. Mogoče pa so alarmi v remontu.

07.12.2022 16:45
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   politizacija   vlada   državni zbor   KPK   policija   Inštitut 8. marec

Če trenutna oblast imenuje vodstvo policije, naj za to tudi odgovarja, saj bodo volivci prej ali slej povedali svoje.

Najbolj zaskrbljujoče, zanimivo je, da nihče od t.i. nevladnikov, ki se menda borijo proti politizaciji, ni protestiral proti aktualnemu vmešavanju politike v policijo. Mediji tudi ne, še tisti neodvisni, kar jih je preostalo, so v nekakšnem šoku. Morda se jim zdi izjava predsednice Državnega zbora v poplavi smešnih, čudnih izjav in bizarnega obnašanja nepomembna. Ampak ni. Protestiral ni ne odhajajoči predsednik republike, ne nova predsednica, ne varuh človekovih pravic … Inštitut 8. marec je pa itak na zasluženem dopustu.

 

Izjava predsednice Državnega zbora dokazuje, kaže na koncept vladanja, ki se vzpostavlja. Menda je vse dovoljeno v zasledovanju nekega višjega cilja, boja proti zlu. Kdo je postavil ta cilj, kdo nadzoruje ustreznost obnašanja pri doseganju tega cilja, je drugotnega pomena. "Čarovnice" bomo sežgali ne glede na to, ali res čarajo, ali nas moti samo njihovo stališče, izgled. Tega smo se v preteklosti že nagledali.

 

Najbolj bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo. Z izgovorom, da je bilo prej vse narobe in da je treba popraviti stvari. Ampak popravljati znajo samo "naši", pa še nekateri t.i. "naši" so začeli razmišljati s svojo glavo, kar je velik problem. Tudi "naši" postajajo "vaši". V konceptu vladanja s političnimi usmeritvami nas lahko skrbi tudi za javni zavod RTV Slovenija. Tudi oni bodo dobili ustrezne politične usmeritve, čeprav jih večina ne potrebuje, ker so aktivni del "naših". Bo pa ustrezne politične usmeritve, "ki niso pritisk", dobilo tožilstvo, sodišča, SDH … vse pod pretvezo neodvisnosti, depolitizacije in strokovnosti.

 

Ob vsem navedenem imamo tudi novo ministrstvo za solidarno prihodnost, ki obljublja ekonomsko demokracijo. V njem sedijo ljudje, ki bi podjetnike ukinili, pregnali v morje, ker so paraziti. Čeprav so oni tisti, ki ustvarjajo delovna mesta, dohodek, na katerem se pasejo samooklicani ustvarjalci solidarne in trajnostne družbe. Razlog več za skrb in resen razmislek.

 

Predsednik vlade sedaj zahteva pojasnila o tem, kdo se je vmešaval v policijo. Šef zahteva, da ga podrejeni izda, kar se seveda ne bo zgodilo. Je samo sporočilo z vidika moči, da se človek umakne, pozabi določene zadeve in bo morda vse OK. Kot v filmih Boter … Koncept je jasen.

 

Ob vsej tej debati vmešavanja, nevmešavanja je seveda ključno vprašanje, kako poteka demokratični nadzor, kako se lahko minimizira negativne vplive politike na delo strokovnih, še posebej represivnih organov. Glede na našo mlado demokracijo se zdi, da je bolje, da vsaj vemo, kdo se vmešava, pa naj nosi odgovornost za to. Prevedeno: če trenutna oblast imenuje vodstvo policije, naj za to tudi odgovarja, saj bodo volivci prej ali slej povedali svoje. Politične stranke so najbolj nadzorovana organiziranost državljanov, tudi zelo regulirana. Najhujše, najbolj nedemokratično, pa je skrivanje vsega za neko zaveso depolitizacije, neodvisnosti.

 

Kajti za to zaveso nihče ne odgovarja, ni zavezan k predaji podatkov KPK in javnosti. "Neodvisni" vladajo in si polnijo žepe brez nadzora.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.512
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.085
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.638
04/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.233
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.181
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.028
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 887
08/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 394
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 552
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.288