Komentar

Katar zagotovo ni bil edini: Primer Eva Kaili in korupcija v Evropskem parlamentu

Bilo bi naivno pričakovati, da je Katar edina država, ki skuša na nezakonit način vplivati na poslance Evropskega parlamenta ali na funkcionarje v drugih evropskih ustanovah ter posledično tudi na sprejemanje odločitev, ki bi bile v prid teh avtoritarnih držav. V konkretnem primeru Eve Kaili je med drugim šlo za odpravo vizumov za katarske državljane. Potrebno je torej ugotoviti, kje so šibke točke evropskih institucij. Poleg kazenske odgovornosti neposredno vpletenih je potreben tudi prevzem politične odgovornosti za to, kar se je zgodilo; potrebna so dejanja, ki bodo preprečila, da se to ne bo ponovilo. Izgubljeno zaupanje bo potrebno čim prej povrniti.

13.12.2022 15:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Eva Kaili   Evropski parlament   Evropska komisija   korupcija   Katar   socialisti   človekove pravice   Roberta Metsola   Francesco Giorgi   Slovenija   Madžarska

So v Evropskem parlamentu sedeli na ušesih, ko je Eva Kaili za govornico hvalila stanje človekovih in delavskih pravic v  Katarju, ki naj bi jo v zameno za to "podporo" zalagal z vrečami, polnimi gotovine?

Evropski parlament pretresa korupcijski škandal, v katerega je vpletena kar njegova podpredsednica Eva Kaili. Belgijska policija jo je zasačila s prstom v marmeladi, pravzaprav z roko v vreči, polne gotovine. Ker gre tudi za naš parlament, nam ne more in ne sme biti vseeno, kaj se v njem dogaja. Še posebej, če naj bi šlo za odločanje s pomočjo podkupnin in pranja denarja.

 

Evropski parlament je ena od glavnih institucij Evropske unije, edina neposredno izvoljena. In EU je najpomembnejši politični projekt v Evropi po drugi svetovni vojni. Od njene uspešnosti oziroma od njenega obstanka je odvisna prihodnost kontinenta in s tem tudi naša prihodnost. EU je bila ustanovljena z namenom, da Evropi zagotovi mir, stabilnost in razvoj. Do sedaj ji je to uspevalo predvsem zaradi vrednot, na katerih temelji. In vladavina prava je ena od njih, pravzaprav ena temeljnih. 

 

Do sedaj je nekako veljalo, da največja nevarnost za nadaljnji obstoj EU od zunaj prihaja od režima ruskega predsednika Putina. Njemu je EU trn v peti zaradi njenih demokratičnih vrednot in vztrajanju na spoštovanju mednarodnega prava, zaradi česar ne more povsem neovirano uveljavljati svojih avtokratskih in imperialnih ambicij. Zato jo pridno spodkopava. Od znotraj naj bi nevarnost EU pretila s strani populističnih evroskeptikov, ki v evropski integraciji vidijo spodkopavanje nacionalne suverenosti. Očitajo ji še pomanjkanje demokratične legitimnosti in transparentnosti, preveliko birokracijo ... in še bi lahko naštevali.

 

Pri tem pa se je pozabljajo na lastne vrste, od kjer bi se udarci vse prej kot pričakovali. Če se to prizna ali ne, je bila z omenjenim škandalom EU povzročena velika škoda. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola ga je označila kot napad na Evropski parlament oziroma napad na evropsko demokracijo. Do njega je prišlo v času, ko so zaradi ruske invazije na Ukrajino evropske vrednote že tako in tako na udaru, ko sta njena enotnost in solidarnost na preizkusu. Vsekakor je močno načet ugled in verodostojnost glede vztrajanja na vladavini prava ne samo parlamenta, ampak celotne EU. Kaj na to porečejo države Zahodnega Balkana, kandidatke za članstvo, ki že leta poslušajo opomine, da brez spoštovanja temeljnih vrednot EU ne morejo računati na njeno članstvo? Kaj naj si o tem mislita Poljska in Madžarska, na kateri je zadnja leta prav Evropski parlament naslavljal resolucije, v katerih je bil kritičen do stanja pravne države v teh dneh članicah in zahteval ukrepanje Evropske komisije? To naj bi bil tudi razlog, da Madžarska trenutno ne more koristiti finančnih sredstev Unije. Kako in s kakšnim zadovoljstvom bo zadnji korupcijski škandal zdaj komentiral Viktor Orban, predsednik madžarske vlade?

 

Na omenjenih vrednotah je vsekakor potrebno vztrajati, saj brez njih ni EU. In organi EU so med prvimi, ki morajo bdeti nad njihovim spoštovanjem. Vendar pa mora to veljati za vse, ne le tiste vzhodno od Dunaja. Predvsem pa je potrebno najprej pomesti pred lastnim pragom.

 

Pred dobrim letom je delegacija Evropskega parlamenta - pravzaprav njegovega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve - obiskala Slovenijo in preverjala ali pri nas spoštujemo zakone, medtem pa je njihova kolegica v svojem bruseljskem stanovanju kopičila vreče z denarjem podkupnin. Ni šlo za pripadnico kakšne evroskeptične skupine, ki ji za ugled EU ne bi bilo mar, ampak  za članico Naprednega zavezništva socialistov in demokratov. Da je ironija še večja, je Francesco Giorgi, partner Kailijeve, ki je tudi v preiskavi, tudi zaposlen v Evropskem parlamentu. Pred časom je, verjeli ali ne, ustanovil nevladno organizacijo z imenom Boj proti nekaznovanosti.

 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in njen visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borell sta izrazila močno zaskrbljenost. Predsednica Evropskega parlamenta pa je ob omenjeni obsodbi podpredsednici Kaili vzela pooblastila. Drugi se šele oglašajo in uperjajo oči v belgijske preiskovalne organe. Kar pa je premalo. Belgijsko pravosodje, bo, upajmo, opravilo svoje delo. Od voditeljev EU pa poleg besed - naj bodo še tako ogorčene in zaskrbljene - pričakujemo jasne odgovore in tudi dejanja. Za enkrat je bolj malo slišati, kakšno lekcijo bo iz vsega tega potegnil sam Evropski parlament, pa tudi druge EU ustanove. Upati, da se bo na zadevo hitro pozabilo, ne gre. Tudi samo ostati pri raznih že sprejetih kodeksih integritete očitno ne.

 

Potrebno se je zamisliti in ukrepati.

 

So v evropski hiši demokracije sedeli na ušesih, ko je Kailijeva za njegovo govornico hvalila stanje človekovih in delavskih pravic v bližnjevzhodni državi Katar, ki naj bi jo v zameno zalagala z omenjenimi polnimi vrečami gotovine? Stanje v Katarju je na tem področju nasprotno - vse prej kot vzorno. Ne gre tudi pozabiti, da se je med gradnjo objektov za svetovno prvenstvo v nogometu smrtno ponesrečilo (po priznanju katarskih oblasti) od 400 do 500 delavcev migrantov, po ocenah drugih organizacij pa je to število vsaj nekajkrat višje, in razmere, v katerih so ti nesrečniki delali, zastrašujoče.

 

Britanski Guardian omenja, da je v času od 2011 do 2020 umrlo celo 6500 delavcev iz Indije, Bangladeša, Nepala, Šrilanke, Pakistana ... Se ob tem skupini Naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu res ni zdelo malo čudno, da je njihova članica v svojih nastopih Katar označevala za vodilno državo na področju delavskih pravic? Je (bilo) petje hvalnic o stanju človekovih pravic (spet smo pri temeljnih vrednotah EU!) državam, ki si tega ne zaslužijo, za evropske socialiste nekaj normalnega?!

 

Alarmni zvonci bi se vendarle morali oglasiti; pa ne le pri socialistih, ampak tudi drugih.

 

Bilo bi naivno pričakovati, da je Katar edina država, ki skuša na nezakonit način vplivati na poslance Evropskega parlamenta ali na funkcionarje v drugih evropskih ustanovah ter posledično tudi na sprejemanje odločitev, ki bi bile v prid teh avtoritarnih držav. V konkretnem primeru Eve Kaili je med drugim šlo za odpravo vizumov za katarske državljane. Potrebno je torej ugotoviti, kje so šibke točke. Poleg kazenske odgovornosti neposredno vpletenih je potreben tudi prevzem politične odgovornosti za to, kar se je zgodilo; potrebna so dejanja, ki bodo preprečila, da se to ne bo ponovilo. Izgubljeno zaupanje bo potrebno čim prej povrniti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.483
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.133
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 877
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.890