Komentar

Katar zagotovo ni bil edini: Primer Eva Kaili in korupcija v Evropskem parlamentu

Bilo bi naivno pričakovati, da je Katar edina država, ki skuša na nezakonit način vplivati na poslance Evropskega parlamenta ali na funkcionarje v drugih evropskih ustanovah ter posledično tudi na sprejemanje odločitev, ki bi bile v prid teh avtoritarnih držav. V konkretnem primeru Eve Kaili je med drugim šlo za odpravo vizumov za katarske državljane. Potrebno je torej ugotoviti, kje so šibke točke evropskih institucij. Poleg kazenske odgovornosti neposredno vpletenih je potreben tudi prevzem politične odgovornosti za to, kar se je zgodilo; potrebna so dejanja, ki bodo preprečila, da se to ne bo ponovilo. Izgubljeno zaupanje bo potrebno čim prej povrniti.

13.12.2022 15:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Eva Kaili   Evropski parlament   Evropska komisija   korupcija   Katar   socialisti   človekove pravice   Roberta Metsola   Francesco Giorgi   Slovenija   Madžarska

So v Evropskem parlamentu sedeli na ušesih, ko je Eva Kaili za govornico hvalila stanje človekovih in delavskih pravic v  Katarju, ki naj bi jo v zameno za to "podporo" zalagal z vrečami, polnimi gotovine?

Evropski parlament pretresa korupcijski škandal, v katerega je vpletena kar njegova podpredsednica Eva Kaili. Belgijska policija jo je zasačila s prstom v marmeladi, pravzaprav z roko v vreči, polne gotovine. Ker gre tudi za naš parlament, nam ne more in ne sme biti vseeno, kaj se v njem dogaja. Še posebej, če naj bi šlo za odločanje s pomočjo podkupnin in pranja denarja.

 

Evropski parlament je ena od glavnih institucij Evropske unije, edina neposredno izvoljena. In EU je najpomembnejši politični projekt v Evropi po drugi svetovni vojni. Od njene uspešnosti oziroma od njenega obstanka je odvisna prihodnost kontinenta in s tem tudi naša prihodnost. EU je bila ustanovljena z namenom, da Evropi zagotovi mir, stabilnost in razvoj. Do sedaj ji je to uspevalo predvsem zaradi vrednot, na katerih temelji. In vladavina prava je ena od njih, pravzaprav ena temeljnih. 

 

Do sedaj je nekako veljalo, da največja nevarnost za nadaljnji obstoj EU od zunaj prihaja od režima ruskega predsednika Putina. Njemu je EU trn v peti zaradi njenih demokratičnih vrednot in vztrajanju na spoštovanju mednarodnega prava, zaradi česar ne more povsem neovirano uveljavljati svojih avtokratskih in imperialnih ambicij. Zato jo pridno spodkopava. Od znotraj naj bi nevarnost EU pretila s strani populističnih evroskeptikov, ki v evropski integraciji vidijo spodkopavanje nacionalne suverenosti. Očitajo ji še pomanjkanje demokratične legitimnosti in transparentnosti, preveliko birokracijo ... in še bi lahko naštevali.

 

Pri tem pa se je pozabljajo na lastne vrste, od kjer bi se udarci vse prej kot pričakovali. Če se to prizna ali ne, je bila z omenjenim škandalom EU povzročena velika škoda. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola ga je označila kot napad na Evropski parlament oziroma napad na evropsko demokracijo. Do njega je prišlo v času, ko so zaradi ruske invazije na Ukrajino evropske vrednote že tako in tako na udaru, ko sta njena enotnost in solidarnost na preizkusu. Vsekakor je močno načet ugled in verodostojnost glede vztrajanja na vladavini prava ne samo parlamenta, ampak celotne EU. Kaj na to porečejo države Zahodnega Balkana, kandidatke za članstvo, ki že leta poslušajo opomine, da brez spoštovanja temeljnih vrednot EU ne morejo računati na njeno članstvo? Kaj naj si o tem mislita Poljska in Madžarska, na kateri je zadnja leta prav Evropski parlament naslavljal resolucije, v katerih je bil kritičen do stanja pravne države v teh dneh članicah in zahteval ukrepanje Evropske komisije? To naj bi bil tudi razlog, da Madžarska trenutno ne more koristiti finančnih sredstev Unije. Kako in s kakšnim zadovoljstvom bo zadnji korupcijski škandal zdaj komentiral Viktor Orban, predsednik madžarske vlade?

 

Na omenjenih vrednotah je vsekakor potrebno vztrajati, saj brez njih ni EU. In organi EU so med prvimi, ki morajo bdeti nad njihovim spoštovanjem. Vendar pa mora to veljati za vse, ne le tiste vzhodno od Dunaja. Predvsem pa je potrebno najprej pomesti pred lastnim pragom.

 

Pred dobrim letom je delegacija Evropskega parlamenta - pravzaprav njegovega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve - obiskala Slovenijo in preverjala ali pri nas spoštujemo zakone, medtem pa je njihova kolegica v svojem bruseljskem stanovanju kopičila vreče z denarjem podkupnin. Ni šlo za pripadnico kakšne evroskeptične skupine, ki ji za ugled EU ne bi bilo mar, ampak  za članico Naprednega zavezništva socialistov in demokratov. Da je ironija še večja, je Francesco Giorgi, partner Kailijeve, ki je tudi v preiskavi, tudi zaposlen v Evropskem parlamentu. Pred časom je, verjeli ali ne, ustanovil nevladno organizacijo z imenom Boj proti nekaznovanosti.

 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in njen visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borell sta izrazila močno zaskrbljenost. Predsednica Evropskega parlamenta pa je ob omenjeni obsodbi podpredsednici Kaili vzela pooblastila. Drugi se šele oglašajo in uperjajo oči v belgijske preiskovalne organe. Kar pa je premalo. Belgijsko pravosodje, bo, upajmo, opravilo svoje delo. Od voditeljev EU pa poleg besed - naj bodo še tako ogorčene in zaskrbljene - pričakujemo jasne odgovore in tudi dejanja. Za enkrat je bolj malo slišati, kakšno lekcijo bo iz vsega tega potegnil sam Evropski parlament, pa tudi druge EU ustanove. Upati, da se bo na zadevo hitro pozabilo, ne gre. Tudi samo ostati pri raznih že sprejetih kodeksih integritete očitno ne.

 

Potrebno se je zamisliti in ukrepati.

 

So v evropski hiši demokracije sedeli na ušesih, ko je Kailijeva za njegovo govornico hvalila stanje človekovih in delavskih pravic v bližnjevzhodni državi Katar, ki naj bi jo v zameno zalagala z omenjenimi polnimi vrečami gotovine? Stanje v Katarju je na tem področju nasprotno - vse prej kot vzorno. Ne gre tudi pozabiti, da se je med gradnjo objektov za svetovno prvenstvo v nogometu smrtno ponesrečilo (po priznanju katarskih oblasti) od 400 do 500 delavcev migrantov, po ocenah drugih organizacij pa je to število vsaj nekajkrat višje, in razmere, v katerih so ti nesrečniki delali, zastrašujoče.

 

Britanski Guardian omenja, da je v času od 2011 do 2020 umrlo celo 6500 delavcev iz Indije, Bangladeša, Nepala, Šrilanke, Pakistana ... Se ob tem skupini Naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu res ni zdelo malo čudno, da je njihova članica v svojih nastopih Katar označevala za vodilno državo na področju delavskih pravic? Je (bilo) petje hvalnic o stanju človekovih pravic (spet smo pri temeljnih vrednotah EU!) državam, ki si tega ne zaslužijo, za evropske socialiste nekaj normalnega?!

 

Alarmni zvonci bi se vendarle morali oglasiti; pa ne le pri socialistih, ampak tudi drugih.

 

Bilo bi naivno pričakovati, da je Katar edina država, ki skuša na nezakonit način vplivati na poslance Evropskega parlamenta ali na funkcionarje v drugih evropskih ustanovah ter posledično tudi na sprejemanje odločitev, ki bi bile v prid teh avtoritarnih držav. V konkretnem primeru Eve Kaili je med drugim šlo za odpravo vizumov za katarske državljane. Potrebno je torej ugotoviti, kje so šibke točke. Poleg kazenske odgovornosti neposredno vpletenih je potreben tudi prevzem politične odgovornosti za to, kar se je zgodilo; potrebna so dejanja, ki bodo preprečila, da se to ne bo ponovilo. Izgubljeno zaupanje bo potrebno čim prej povrniti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.495
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.696
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.647
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.818
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.505
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.825
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.120
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 902
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.598
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.381