Komentar

Mednarodna "špeckahla" kot vrednota slovenske politike

Verjetno sem eden redkih, ki je v celoti poslušal nastop predsednika vlade v Evropskem parlamentu. Pričakoval sem nek svež, nov pristop, ki bo promoviral slovenske ideje, utrdil status Slovenije kot aktivne, prodorne članice EU; predvsem glede reševanja energetske krize, zaostrenih mednarodnih odnosov, oblikovanja novega svetovnega reda, ki ga žal sooblikuje tudi zločinska invazija Rusije na Ukrajino. Pa obvladovanje ponorele Kitajske, podnebnih sprememb. Ni šlo, vsaj v celoti ne.

13.12.2022 18:00
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   Robert Golob   Evropski parlament   govor   politika   Ukrajina   Slovenija   špeckahla   Nataša Pirc Musar   vlada   Janez Drnovšek   državnik   naši   vaši   temne sile   obračun   Tatjana Bobnar

Kljub možnosti, da preseže notranjepolitične spore, da pokaže resnično novo, razbremenjeno politiko, si premier Golob ni mogel pomagati, da ne bi pred svetovno javnostjo obračunal s prejšnjo vlado.

Nastop predsednika vlade Roberta Goloba v Evropskem parlamentu je (bil) seveda prvovrstna priložnost, ki jo mnogi znajo izkoristiti za promocijo svoje države, njenih strateških interesov itd.. No, nekaterim je osebna promocija očitno na prvem mestu. Kot je dejala nova predsednica države Nataša Pirc Musar, so nekateri politiki lahko tudi državniki. O tem seveda sodijo njihova dejanja, besede predvsem na mednarodnem parketu. Kar se tiče Ukrajine in energetskih izzivov, pa tudi približevanje Zahodnega Balkana, je slovenski premier v evropskem parlamentu kar prepričljivo in dosledno predstavil stališča Slovenije, razen nejasnega utemeljevanja trajnosti in ukrepov v energetiki, ki bi to dejansko zagotovili. Sploh zato, ker so ga predstavili kot "enega največjih strokovnjakov na tem področju".

 

Presenetljivo ukvarjanje z mesom in uspehi glede manjše porabe mesa, kar je naša vlada menda dosegla z "mehkimi" ukrepi, s čemer se je pohvalil predsednik vlade, je težko komentirati. Sploh ne pred božično-novoletnim časom, ko nam šunke in podobni mesni izdelki kar skačejo z vseh strani. Osebno pa podpiram manjšo porabo mesa. Podatki o porabi mesnih izdelkov v Sloveniji sicer niso v skladu s premierjevim prepričanjem, ampak to ni bistvo. Golobov pozitiven namen na tem področju ni sporen.

  

O nekaterih strateških temah je predsednik vlade govoril v množini, imenu države, vlade, državljanov. Izpostavil je tudi pripadnost Slovenije jedrni Evropi, s čimer je ustrezno zasledoval vse dosedanje sklepe ključnih organov v Sloveniji. Pohvalno. Do tu vse brez večjih napak.

 

 

"Kljub možnosti, da preseže notranjepolitične spore, da pokaže resnično novo, razbremenjeno politiko, si premier Golob ni mogel pomagati, da ne bi pred svetovno javnostjo obračunal s prejšnjo vlado."

 

 

Njegovo izlivanje osebnih stališč, ki zamegljujejo stališča republike Slovenije v Evropskem parlamentu, pa gotovo ni bilo državniško, še manj korektno. Razlika med "jaz" in "mi" je državniku jasna. Janezu Drnovšku je recimo bila. Ob vsem tem se je izkazalo, da ima trenutni predsednik vlade v glavi isti destruktivni čip kot večina "starih" slovenskih politikov, tako na levi kot na desni. Kljub možnosti, da preseže notranjepolitične spore, da pokaže resnično novo, razbremenjeno politiko, si ni mogel pomagati, da ne bi pred svetovno javnostjo obračunal s prejšnjo vlado. Ta je po njegovem razdirala pravosodje, uničevala pravno državo in ogrožala svobodo medijev.

 

V katero skupino pozitivne, aktivne promocije države sodi to pljuvanje po lastni državi? Pa sploh ni pomembno, kdo je vladal! Predstava za tistih 17 poslancev, ki so ga v dvorani poslušali, ali le za večinoma servilne slovenske medije, ki so ga bodo v svoji neodvisnosti nemudoma povzeli? Žalostno. Zaskrbljujoče.

  

Namesto promocije inovativnih slovenskih idej (ki jih ni malo) v Evropi smo na političnem področju spet videli reciklirani vaški obračun med našimi in vašimi. Ob tem, da niti ni več jasno, kdo to so. Milo rečeno - bedno. Namesto kredibilne, pozitivno agresivne razvojne politike, ki bo nevtralizirala prihajajoče ohlajanje gospodarstva, nova tveganja glede Ukrajine, energetike, smo ponovno videli spet obračunavanja z nekimi temnimi silami. Na drugi strani pa seveda komunajzerji, udbomafija in podobna scena.

 

Zamujene priložnosti za preboj Slovenije se kar vrstijo in izgubljajo v ideološkem močvirju.

  

Najbolj smešno ob vsem tem je, da predsednika vlade doma čaka obračun z najbolj izpostavljeno, premium borko za svobodo, neodvisnost in strokovnost represivnih državnih organov. Odstopljeno ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, ki je prejšnji teden javno razgalila način vladanja in tudi osebnostne značilnosti predsednika vlade Goloba. Je pa res, da ima trenutni premier srečo, ker tam na liberalni sredini ali celo desni ni nič oziroma nikogar, ki bi mu bil resna, sveža politična alternativa. Potencial Anžeta Logarja se topi, če si ga je sploh kdaj želel. Večina ljudstva je že v božično-novoletnem razpoloženju.

 

Streznitev nekje v sredini januarja bo kar boleča.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.494
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.694
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.817
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.504
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.823
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.119
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 902
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.597
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.380