Komentar

Če ne bo Mandelove modrosti in pogajanj, nam grozi nevarnost jedrske ali svetovne vojne

Kako na rusko vojno z Ukrajino gledajo izven Evrope, je vprašanje, ki si ga premalokrat zastavljamo. Ni namreč samoumevno, da v Afriki, Aziji ali Latinski Ameriki delijo naše poglede na demokracijo v Rusiji, avtokratcijo Vladimirja Putina in njegovo nezakonito, zločinsko agresijo na sosednjo Ukrajino. Mnenje Alija Goutalija, ki je ugleden tunizijski diplomat in bivši veleposlanik svoje države v Rusiji in Ukrajini, je zato odsev aktualnih razmer v svetu, kjer Rusija še vedno ni povsod prepoznana kot agresorska država, ki jo vodi nevarni avtokrat s svojo represivno hunto.

20.12.2022 22:49
Piše: Ali Goutali
Ključne besede:   Ali Goutali   Ukrajina   Rusija   vojna   Arabci   mir   Tunizija   Združeni narodi   NATO   Minsk 1   Minsk 2

Rusija je naklonjena vestfalskemu večpolarnemu svetovnemu redu v okviru tega, kar rada imenuje "suverena demokracija.

Glede na nevarno stopnjevanje konflikta v Ukrajini in zaskrbljujočega obrata na slabše, ki ga je ta vojna povzročila, glede na histerične vojne hujskaške kampanje, ki spremljajo to vojno, se mi je zdelo koristno podati nekaj pojasnil in osebnih pogledov v zvezi s tem konfliktom. Več let sem bil namreč veleposlanik Tunizije v Rusiji in Ukrajini. Zato zelo cenim ljudi v obeh deželah. Moje stališče je zaradi tega mišljeno kot objektivno; nagibam se k temu, da iskreno pozivam k hitri diplomatski rešitvi tega konflikta z daljnosežnimi in neizmerljivimi posledicami, če ne bo hitro omejen. 

 

Najprej je vredno opozoriti, da je ta konflikt, ki se odvija v Ukrajini, kjer so ljudje talci, konflikt med Rusijo, ki meni, da je to nujen odgovor na eksistencialno grožnjo in uvod v nastanek novega multipolarnega svetovnega reda na eni strani in Zahod pod vodstvom ZDA na drugi. Za slednje so poleg deklariranega cilja obrambe Ukrajine pred rusko invazijo vložki tega konflikta strateški in odločilni za ohranitev njihove nadvlade in njihovih interesov v svetovnem redu po hladni vojni, ki mora ostati enopolaren.

 

Narativ, ki je skrbno predstavljen v ZDA in Evropi (uradno in v medijih), predstavlja Rusijo kot agresorsko državo, ki želi ponovno vzpostaviti svoj imperij s priključitvijo Ukrajine, preden napade druge evropske države. Zato je treba omejiti namere, ki se pripisujejo Rusiji, in jo z vsemi sredstvi zajeziti ...

  

Te trditve, očitno neutemeljene, skrivajo resničnost, ki jo je mogoče povzeti na naslednji način:

 

Predsednik Vladimir Putin je večkrat izjavil, da Rusija spoštuje suverenost Ukrajine, vendar ne bo dovolila, da bi njeno ozemlje spremenili v branik ali odskočno desko za morebitno agresijo Zahoda na ozemlje Rusije. Od padca Berlinskega zidu v zgodnjih devetdesetih letih 20. stoletja Moskva ni nehala glasno in jasno oznanjati svojega nasprotovanja kakršnemu koli širjenju zveze NATO proti vzhodu proti njenim mejam, pa tudi pristopu Ukrajine k tej organizaciji, ki velja za eksistencialno omrežna linija.

 

Kljub svoji (nenapisani) zavezi, da bo spoštoval to zahtevo, NATO ni držal svoje obljube z nadaljnjo širitvijo v države Vzhodne Evrope, med drugim na PoljskoMadžarskoČeško (1999), baltske države (2004) in da se trenutno v njej poveča s 17 na 30 članov.

 

NATO je leta 2008 na vrhu v Bukarešti napovedal, da namerava vključiti Ukrajino v to organizacijo, medtem ko so se ZDA oglušile na upravičene ruske skrbi in proteste. Takšno članstvo bi na ukrajinskem ozemlju res omogočilo namestitev Natovega protiraketnega sistema in njegovih raket, vključno z jedrskimi, na meji z Rusijo. Bi ZDA sprejele ruske vojaške baze s konvencionalnimi ali jedrskimi raketami na svojih mejah v Mehiki ali na Kubi?! Monrojeva doktrina, ki še vedno velja v ZDA, strogo prepoveduje kakršno koli uporabo orožja velikih sil na zahodni polobli (tj. na celotni ameriški celini).

 

Leta 2015 sta bila med Rusijo in Ukrajino sklenjena sporazuma o prekinitvi ognja pod pokroviteljstvom Francije in Nemčije, imenovana Minsk 1 in Minsk 2. Predvidevata zlasti status avtonomije za regije z velikim številom ruskega prebivalstva in pod nadzorom proruskih separatistov v Donbasu, ter zavezo, da se vzdržijo vključevanja Ukrajine v zvezo NATO. Ta zadnji pogoj so ZDA in zveza NATO hitro zavrnile. Predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega je pozneje leta 2021 v Washingtonu sprejel novoizvoljeni predsednik Joe Biden, da bi mu zagotovil, da si ZDA močno prizadevajo za pridružitev Ukrajine Natu kljub nepripravljenosti Francije in Nemčije.

  

Priključitev Krima, kjer je bila vedno glavna ruska pomorska baza, ki je bil del Rusije, preden ga je nekdanji ruski predsednik Nikita Hruščov priključil Ukrajini, in katerega prebivalstvo je večinoma rusko, se je zgodila leta 2014 kot odziv na državni udar ukrajinskih nacionalistov s pomočjo Zahoda, ki so strmoglavili demokratično izvoljenega proruskega predsednika Viktorja Janukoviča. Priključitev tega polotoka po referendumu je bila za zaščito ruskega prebivalstva in ohranitev strateških interesov Rusije.

  

Zlorabe ultranacionalističnih ukrajinskih milic, ki so od takrat nad ruskim prebivalstvom v Donbasu, so med razlogi, ki so Rusijo, katere ena od doktrin je dolžnost zaščititi Ruse tam, kjer so po svetu, potisnili k priključitvi te regije.

 

 

Nove geopolitične realnosti 

 

Ta konflikt, ki ga spodbuja velika vojaška podpora Zahoda Ukrajini, poteka v kontekstu geopolitičnega rivalstva okoli novega svetovnega reda v nastajanju. Novi svetovni red, ki ga zagovarjajo Rusija in njeni zavezniki (BRICSBrazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika), ki ga poveličuje ves planet in ostro zavrača Zahod, bi lahko bil po mnenju nekaterih analitikov bodisi multipolaren (z različnimi vrednostni, politični, kulturno-civilizacijski, ekonomski, finančni sistemi) ali tripolarni (ZDA – Rusija – Kitajska z zavezniki) ali spet bipolarni (ZDA in njene zahodne zaveznice na eni strani, Rusija in Kitajska z zaveznicama na vzhodu), na drugi strani). Ne glede na obliko novega reda bi morali z vidika Rusije njeni sistemi z odobritvijo njenih zaveznikov, vključno s Kitajsko, sobivati mirno in v harmoniji ter nadomestiti sedanji unipolarni svetovni red, ki velja za nepravičnega in prisilnega.

 

Skratka, Rusija je naklonjena vestfalskemu večpolarnemu svetovnemu redu v okviru tega, kar rada imenuje "suverena demokracija". Model demokracije Zahoda, ki predstavlja le 12,5 % človeštva in le 45 % svetovnega BDP, velja za neprenosljivega in uporabnega na celotno človeštvo.

 

Kakšen bi lahko bil izid te izjemno zapletene geopolitične zagate, katere neposredne in posredne žrtve so predvsem ukrajinski narod, nato evropski in ruski narodi ter ves planet, ki mu grozijo najrazličnejše nevarnosti?

  

Najverjetneje reševanje konflikta ne bi bilo niti vojaško niti s sankcijami. Nato nima zadostnih vojaških zmogljivosti in se ne namerava neposredno podati v oborožen spopad z Rusijo, ki ima močno konvencionalno vojsko in predvsem največji jedrski arzenal na svetu.

 

Poleg tega je priznan vojaški neuspeh za obe strani nepredstavljiv, saj so njegove geopolitične posledice izjemno resne in daljnosežne. Gospodarske sankcije ne bodo imele učinka, ki ga želi Zahod, glede na številne prednosti, ki jih ima Rusija zaradi svoje ogromne površine (1/8 površine planeta), ki je polna rudnin in naravnih virov (več kot 25 % naravnega bogastva planeta), njegove prehranske samooskrbe, pa tudi v industrijskem, obrambnem, medicinskem, tehnološkem sektorju ...

 

Tako bi lahko samo pogajanja, ki bi upoštevala skrbi in zahteve Rusije (vključno z nevtralnim statusom Ukrajine) in pomenila jamstva suverenosti in varnosti, ki jih zahteva Ukrajina, končala ta konflikt in ljudem v regiji ter človeštvu prihranila neizmerne težave in trpljenje.

 

V vmesnem času, če ne bo "Mandelove modrosti", da se vključi v pogajanja, morda na pobudo in pod okriljem Kitajske ali Združenih narodov (ZDA si odločno prizadevajo oslabiti Rusijo in preprečiti njeno vrnitev kot glavnega geostrateškega tekmeca), bo svet še naprej moral zadrževati dih in upati, da se ta vojna ne bo sprevrla v uničujoč jedrski spopad ali celo v vsesplošno svetovno vojno ...

 

 

Ali Goutali je bil več kot 20 let veleposlanik Tunizije v državah na štirih celinah, vključno z Rusijo in Ukrajino. V Tuniziji je bil diplomatski svetovalec predsednika republike in generalni direktor Diplomatskega inštituta. Je avtor knjige o zunanjepolitičnem odločanju ter številnih študij o mednarodni politiki. Predaval je o svetovni politiki in je trenutno višji sodelavec na številnih nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih in strateških študijskih ustanovah. Je magister in doktor mednarodnih odnosov. Objavljeno s pomočjo Mednarodnega inštituta IFIMES iz Ljubljane.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.189
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.153
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.703
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.552
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.224
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.832
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.085