Komentar

Predbožična satira: Sloveniji vlada Janševa paradržava, EU je zaskrbljena, kolesarji so na ulicah

Po ptičjih vojnah (Golobi proti Kosom) smo v Sloveniji prešli iz filma Let nad kukavičjim gnezdom v četrto sezono TV serije Dark. Čas se vrti v krogu, vse se ponavlja: Sloveniji ponovno vladajo Janševe temne sile. V Evropski uniji so zaskrbljeni. "I am worried about Slovenia", je rekla Ursula von der Zlajnan. "Very", je dodala komisarka Very (worried) Jourova. "Very, very", sta pripomnila poslanca Sophie I'm Veryworried in Guy Veryworriedstadt. Socialistična skupina Evropskega parlamenta (oziroma njeni člani, ki niso na počitnicah v Katarju, kjer zaznavajo ogromen napredek v tamkajšnjih demokratičnih standardih in pravicah delavcev) zahteva takojšnjo zamrznitev slovenskih evropskih sredstev. Civilna družba je na ulicah. Slovenski BDP rešuje le proizvodnja koles, ki jih po državi primanjkuje.

22.12.2022 19:02
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   Slovenija   paradržava   oblast   Janša   Golob   EU   mediji

Gomora

 

Slovenija in demokracija se razhajata. Predsednik vlade Janez Janša grozi, da "ne bo dovolil" zmage njemu nepriljubljeni kandidatki na predsedniških volitvah. Desnica brutalno kadruje in v imenu t.i. depolitizacije izvaja čistke. Popolnoma si podreja javno RTV in ustrahuje njej nenaklonjene medije. Minister za zdravje grozi zdravnikom, na tisoče pacientov je bilo izbrisanih iz čakalnih vrst, čez sto tisoč ljudi je brez osebnega zdravnika. Predsednik vlade ustvarja svojo zasebno pretorijansko gardo; policiji ukazuje paradržava. Vlada omejuje svobodo govora in svobodo na sploh; namerava omogočiti carinsko sledenje blagu (posredno prevozniku) brez odredbe sodišča. Zagotovila je več stomilijonsko poroštvo poročni priči predsednika vlade, ki ga je imenovala na čelo največjega energetskega holdinga. Policija sicer že preiskuje posle predsednika vlade, vendar le redkokdo verjame, da bo zadevi prišla do dna.

 

 

Stranger Things 

 

Realnost se je obrnila na glavo. Naj spomnimo pozabljive bralce, kako smo se znašli v tem demokratično neugodnem položaju. Med pandemijo kovida, ko je državi vladal Marjan Šarec, so desni ekstremisti ob kriku "smrt šarcizmu!" vsak ponedeljek na skirojih demonstrirali proti levosredinski vladi. Mnogi so nosili skrajno desne simbole. Demonstrante so s simpatijo spremljali in promovirali Janši naklonjeni mainstream mediji, ki jih desnica večinsko obvladuje od osamosvojitve dalje. Zlizanost med mediji in desno politiko postaja vedno bolj očitna: novinarke in novinarji se pridružujejo SDS, od urednice javne RTV (ki je zdaj poslanka, ki preiskuje medije), do novinarjev v vladnih PR službah.

 

 

Igra prestolov

 

Aprila 2022, po tradicionalno kratkem in turbulentnem obdobju vladanja levih progresivnih sil (od osamosvojitve so bile na oblasti le četrtino časa), je na volitvah z veliko večino ponovno zmagala desnica z Janševo SDS na čelu. S podporo medijev je še enkrat zavedla volivke in volivce z zimzelenim sloganom Ustavimo nedemokratično levico!, ki ga uspešno uporablja od padca komunizma. Takoj je revanšistično sestavila sezname uslužbencev, ki so bili imenovani na položaje pod Šarčevo vlado.

 

 

What We Do in the Shadows (Kaj počnemo v mraku)

 

Mednarodna skupnost je postala pozorna na resne anomalije v slovenski demokraciji, ko so pod prejšnjo Janševo vlado aretirali vodjo opozicije Mira Cerarja. Obtožili so ga, da je "na neznanem kraju, ob neznanem času in na neugotovljen način" prejel podkupnino. Iz literarnega vidika sta aretacija vodje opozicije tik pred parlamentarnimi volitvami in formulacija obtožbe kazala na Kafko, iz geografskega vidika pa na Belorusijo. Sodbo proti Cerarju je naposled razveljavilo Ustavno sodišče, a desnica si je med tem zagotovila še eno volilno zmago.

 

 

Nasledstvo

 

Slovenke in Slovenci so leta 2022 ponovno podlegli dezinformacijam Orbanovega prijatelja Maršala Twitta, kakor Janšo kličejo napredni evropski mediji. Po volitvah je SDS prevzela dve manjši sestrski stranki, ki sta izpadli iz parlamenta. Janša je njunima predsednikoma v posmeh demokraciji zagotovil mesto v vladi, kar so neodvisni strokovnjaki ocenili kot farso.

 

 

Deklina zgodba

Na predsedniških volitvah, ki so sledile le nekaj mesecev kasneje, je, kot na vseh predsedniških volitvah doslej v samostojni Sloveniji, zmagal kandidat desnice, Anže Logar. Mainstream mediji so nenehno poudarjali, da je njegova nasprotnica Nataša Pirc Musar uživala podporo Milana Kučana, bivšega šefa komunistične partije, s čemer so njene možnosti za izvolitev splavale po vodi. Neodvisni opazovalci menijo, da monopol desnice pri instituciji predsednika meče čudno luč na demokratičnost države.

 

 

Top Boy

 

Sledile so lokalne volitve; v vseh velikih mestnih občinah so bili izvoljeni desni župani. V Ljubljani je mestni šerif France Arhar začel že svoj šesti mandat. Evropski socialistični in liberalni poslanci že leta opozarjajo na erozijo demokratičnih standardov, saj desnica nadzira vse podsisteme v državi.

 

 

Yellow and blue is the new black

 

Nemočni levici je vseeno uspelo sklicati tri referendume, ki pa jih je gladko izgubila, saj jo je Janšev rumeno modri propagandni ustroj preglasil in povozil. Levico so obtožili, da je sklicevanje tovrstnih referendumov zlonamerno nagajanje demokratično izvoljeni vladi. Aktivirala se je »"civilna družba", ki se oglaša skoraj izključno proti ukrepom ali predlogom levice. Janši naklonjeni mediji so med vladanjem leve koalicije promovirali prej skoraj neznane aktiviste, ki so se udeleževali ponedeljkovih protestov na skirojih. Nik Kovačič iz Inštituta 10. marecFilipa Mukica Slabanić iz Jutri bomo spet za iste, sindikalist in gorski reševalec Teo Jalovec in organizatorka spontanih dogodkov Jana Jekul so čez noč postali medijske zvezde. Nik je nato med referendumsko kampanjo svaril proti zmagi "rdečega zla"

 

Desnica bo zdaj očistila javno RTV, preložila uveljavitev ukrepov za dolgotrajno oskrbo in povečala število ministrstev. Okoljevarstvene organizacije, ki so glasno protestirale proti ukrepom leve vlade, so molčale o tem, da je združevanje resorjev energetike in podnebja za slednjega katastrofa. Prav tako jih ne moti, da župan Ljubljane (z uporabo policijske sile) gradi kanalizacijo nad zajetjem pitne vode.

 

 

Black Mirror

 

Po dvoletnem predahu se tako pospešeno nadaljuje proces orbanizacije Slovenije. Janša meni, da so mu volivci dali mandat, da v imenu pravne države Slovenijo za vselej počisti "rdečkarjev". Ustavo in zakone je treba smiselno interpretirati v primeru, da ovirajo uveljavljanje "ljudske volje". Desnica nadzira tudi Ustavno sodišče (nekateri ga imenujejo kar "prvi set", saj v politično občutljivih zadevah pogosto odloča z rezultatom 6-3 v prid desnice). V tem mandatu bo z imenovanjem desnih »strokovnjakov« predvidoma potekala še depolitizacija Ustavnega sodišča. Janševa nedemokratična retorika se stopnjuje: grozi, da bo vladal vsaj dva ali tri mandate in da "ne bo dovolil", da kandidatka levice zmaga na predsedniških volitvah. Hvali se, da je z nasprotniki, ki jih kliče "rdeče sile""pometel"

 

 

Money Heist

 

Med pandemijo je policija pod levo vlado, kakor povsod po Evropi, proti nasilnim desničarskim demonstrantom uporabila solzivec in v enem primeru tudi vodni top. Nova vlada je razveljavila zakone, ki jih je sprejela Šarčeva vlada med "rdečim terorjem", in kakor Melonijeva desničarska vlada v Italiji odpisala kazni državljanom, ki so kršili anti-kovid ukrepe (Janša trdi, da se virusu izognemo s "sončenjem in kopanjem v slani morski vodi", kar je sprožilo salve smeha po celi Evropi). Vodji rumenih jopičev so odpisali 34.000 evrov kazni za organizacijo neprijavljenih demonstracij, med katerimi so udeleženci sežigali lutke notranjega ministra Poklukarja in kamenjali podobo premierja Šarca, kar je povzročilo val ogorčenja doma in v tujini. Pravniki ugotavljajo, da odpis kazni organizatorjem neprijavljenih demonstracij skrajnih desničarjev in Kovid negacionistov ne obeta nič dobrega za pravno državo.

 

 

Genialna prijateljica

 

Predsednica Državnega zbora in drugi desničarski politiki ponavljajo, da je leva vlada "zaplinjala svoje ljudi", ko je uporabila solzivce proti nasilnim demonstrantom. Škandalozne izjave (o katerih so poročali evropski portali) so sprožile protest judovskega evropskega združenja.

 

 

Friends

 

Desna vlada je sprejela zakon, s katerim si namerava ponovno podrediti javno RTV, ki jo ideološko obvladuje že desetletja. V informativnem programu so bili do nedavnega zaposleni le trije do štirje ne-desno usmerjeni novinarji (»in vsi vemo, kdo so« je rekel eden od paradnih novinarjev desnice). Gonja proti tem novinarjem je sprožila javni protest evropskih novinarskih organizacij. Oglasila se je tudi komisarka Very (worried) Jourova, ki jo zelo skrbi pristranskost in neuravnoteženost javne RTV, kot tudi dejstvo, da se novinarke in novinarji, ki vstopajo v politiko, pridružujejo skoraj izključno desnim strankam. Komisarka je poudarila, da bi morala v skladu z evropskim aktom o svobodi medijev javna radiotelevizija zagotoviti "pluralnost informacij na nepristranski način". Desničarji nam zagotavljajo, da so novinarji RTV "neodvisni", ker poročajo po svoji vesti; če to slučajno sovpada z desnim pogledom na svet nič ne de, saj so profesionalci. Vsak poskus političnega uravnoteženja RTV naj bi zniževal standarde in predstavljal nedopusten poseg v novinarsko neodvisnost.

 

 

 

Big Little Lies (Majhne laži)

 

Desna vlada trdi, da želi javno RTV depolitizirati. Pri tem uživa podporo civilne družbe in desničarskih profesorjev, ki jih medijski ustroj imenuje kar "stroka". Le redki oporekajo, da je depolitizacija brez ustreznih varovalk nesmisel. Kdo pa naj RTV nadzira in zagotavlja, da je politično nepristranska in uravnotežena, če ne izvoljeni poslanci? Regulator v Sloveniji te pristojnosti nima. Trditvi, da novi zakon zagotavlja umik politike iz RTV, na levici ne verjame nihče. "Desnica želi za vselej 'depolitizirati' RTV, ker jo je tekom let 'nafilala' s svojimi kadri in desno usmerjenimi novinarji«, upravičeno opozarja levica. Tudi Orban, ko bo naposled izgubil oblast, bo odločno nasprotoval spremembam na javni televiziji, ki bodo ogrozile sedanji status quo.

 

Neodvisni komentatorji poudarjajo, da je pravi namen novega zakona o RTV predčasna razrešitev levici naklonjenega direktorja in pred kratkim legitimno imenovanega ne-desnega programskega sveta. Janša, njemu zvesta "civilna družba" in "neodvisni" (vendar pretežno desnici naklonjeni) novinarji trdijo, da je to laž. Od slej naprej naj bi imeli v Svetu RTV glavno besedo novinarji sami, predstavniki institucij, ki jih tako ali tako imenujeta vlada ali Državni zbor (kar naj bi bil velik korak k depolitizaciji) in izbrani predstavniki civilne družbe (npr. iz Zbora za RepublikoZdruženja za vrednote osamosvojitveZavoda Iskreni itd.). Desna vlada je želela zakon sprejeti po nujnem postopku in brez javne razprave, kakor v primeru naravnih nesreč ali vojne. Da se je civila družba strinjala s tem avtoritarnim pristopom za urejanje javnega medija, je dodaten dokaz, da se Slovenija oddaljuje od demokratičnih standardov. 

 

Desničarjem se zdi nesprejemljivo, da se na javni RTV sliši nekaj ne-desnih komentarjev (celo v Utripu!). To je vznemirilo desno javnost, ki je že desetletja navajena, da se levi novinarski pogledi posredujejo v homeopatskih dozah. Desničarji trdijo, da so se pod ne-desnim vodstvom profesionalni standardi znižali in da se dogajajo čudne reči. Predvolilno soočanje je vodila levo usmerjena novinarka. Janša in ostali veljaki desnice so zato protestno zapustili studio kar med oddajo. Desnici naklonjene novinarske organizacije in sindikati pa so stopili v bran … politikom in ne novinarki, kar je sprožilo val ogorčenja mednarodnih novinarskih organizacij. "Marshall Twitto marches out" so poročal vsi napredni evropski mediji. Pred večernim dnevnikom je urednik v skladu z njegovimi delovnimi pristojnostmi naročil voditelju, da naj prebere določeno novico. Janšistični novinarji so v znak protesta okupirali studio. Če ne bi bili desničarji, bi človek mislil, da zagovarjajo novinarsko samoupravljanje. Oddajo »Odmevi« je začel voditi neizkušeni novinar, ki je do tedaj komentiral le nogometne tekme.

 

 

Sex and the Studio City

 

Novo (levo usmerjeno) vodstvo javne RTV je ukinilo za desničarje najbolj sexy politično oddajo, Studio City, ki jo je skoraj četrt stoletja vodil paradni novinar Boris Tomašič. Pristransko in s sila desnimi komentarji. "Neodvisni" desni novinarji so mu stopili v bran s sloganom Vsi smo Boris. Vse kaže na to, da bo, po popolnem prevzemu RTV s strani desnice, Tomašič imenovan za dosmrtnega voditelja Studia City. Oddaja se bo morda kmalu preimenovala v Studio Lačni, saj zaradi ukrepov desne vlade gledalci ne bodo več dolgo siti. 

 

 

The Queen's Gambit (Damin gambit)

 

Medtem poslanka SDS, do nedavnega bivša "neodvisna" urednica na javni televiziji, vodi parlamentarno komisijo, ki preiskuje še redke obstoječe levo usmerjene medije (npr. Necenzurirano). Domnevno naj bi se financirali iz spornih virov. Mnogi ocenjujejo, da je namen preiskovalne komisije ustrahovati in sankcionirati vladi nenaklonjene medije. Tako daleč se ni spustil niti Orban.

 

 

Resident Evil

 

Pristaše svobodnega govora skrbi tudi kampanja proti t.i. sovražnemu govoru, ki jo je začela avtoritarna desna vlada. Koga bojo preganjali? Predstavniki desnice obtožujejo levičarje, da uporabljajo sovražni govor, medtem ko svoje nasprotnike javno diskvalificirajo z žaljivkami kot so komunajzarji in rdeče sile. 

 

 

His Dark Materials (Njegova temna tvar)

 

Populistične in avtoritarne vlade si želijo zagotoviti podporo množic in ljudstva« bodisi z ideološko agitacijo ali z bombončki. Desnici je captatio benevolentiae dolgo uspeval, a leta 2022 je Janša začel pretiravati. Speča civilna družba in celo njemu naklonjeni mediji so se končno predramili. 

 

Ne zato, ker je imenoval svojo poročno pričo na čelo slovenske energetike in nato podjetju HSE zagotovil na stotine milijonov dokapitalizacije. Ne zato, ker ustvarja svojo zasebno gardo in se po vladnih uradih in ministrstvih sprehajajo predstavniki paradržave, ki svetujejo ali celo ukazujejo šefu policije. Ne zato, ker je v imenu depolitizacije brutalno politično kadriral in okrnil zaupanje ljudi v policijo ("če premier ne zaupa policiji, zakaj bi ji mi?). Ne zato, ker so začeli preiskovati njegove zasebne posle. Ne zato, ker Janšev minister za zdravje grozi zdravnikom z medijsko diskvalifikacijo in totalno vojno. Ne zato, ker namerava vlada omogočiti sledenje brez odredbe sodišča. Ne zato, ker si desnica poskuša ponovno podrediti javno RTV in medije. Vsega tega so Slovenke in Slovenci navajeni.

Ljudi je zmotilo, da je bilo na tisoče pacientov izbrisanih iz čakalnih vrst (ne glede na to, da mediji iz tega niso naredili škandala, kakor v primeru nabave medicinske opreme v času Cerarjeve vlade). Zmotilo jih je tudi, da je več kot 100.000 ljudi ostalo brez osebnega zdravnika. Vendar tudi to samo po sebi ne bi bilo dovolj. Tudi najbolj ideološko zaslepljeni so se začeli zavedati, da se za praznimi puhlicami in obljubami desnice skriva avtoritarna oblast. Laži, ki jim sledi premierjevo žuganje z desnim kazalcem, se stopnjujejo. Bolj si oblastniki polnijo usta s "kulturo dialoga, pravno državo, vrednotami in depolitizacijo", bolj se krepi občutek, da so to prazne puhlice, ali celo Orwellov "doublespeak". 

 

 

Star Trek 

 

Prebudili so se mediji in civilna družba, ki ni več leva ali desna, ampak so zares civilna. Protestniki vsak petek kolesarijo okoli Državnega zbora proti razgraditvi pravne države. Tea Jalovca in Jano Jekul so zmotile prazne obljube o zdravstvu. Nika Kovačiča so zmotile seksistične izjave ministra za zdravje, da so grožnje pač del "moške razprave". Celo Mukica "Nimam časa za vse" Slabanić se je pridružila protestom; iz navijaške kome so jo zdramile laži in avtoritarnost vlade. Civilna družba in mainstream mediji so se končno zavedali, da ni ne "temne" ne "svetle" strani, temveč dve politični opciji, ki tekmujeta za prevlado. Obema je treba neprizanesljivo gledati pod prste. 

Da bi civilna družba in mainstream mediji obravnavali vse politične akterje z enakimi vatli, ne glede na to, kdo jim je bolj pri srcu, je verjetno znanstvena fantastika. Pot do zvezd je še dolga, predno bomo spremljali Star Trek bomo še dolgo gledali Star drek ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.493
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.694
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.643
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.814
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.502
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.823
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.119
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 900
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.597
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.380