Komentar

Vse kočije Urške Klakočar Zupančič

Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert Dunajskih simfonikov je poletela z vladnim letalom, pri tem pa lagala, da gre na uradni državni obisk na povabilo predsednika avstrijskega parlamenta. Ni problem, da se je Urška Klakočar Zupančič peljala s falconom, kajti do tega je konec koncev pod določenimi pogoji tudi upravičena. Problem je v tem, da se je zlagala glede narave obiska. Udeležba na svetovno znanem koncertu, kjer najboljše karte stanejo pet tisoč evrov, pač ni uradni državni obisk ...

05.01.2023 23:25
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Urška Klakočar Zupančič   Dunaj   novoletni koncert   Wolfgang Sobotka   falcon   letalo   laž   uradni obisk

Fotomontaža: portal+

Ni torej problem, da je v vlogi predsednice parlamenta odletela na novoletni koncert Dunajskih simfonikov z vladnim letalom. Problem gospe je v tem, da je zlagala, da je šla tja na uradni obisk.

Gospod Brane, redni bralec portala+, pogosto tudi pokomentira naše prispevke. Polemiko okoli Urške Klakočar Zupančič in njenega poleta na Dunaj je denimo odpravil takole: Kaj jo zdaj vsi nabijajo zaradi tega falcona in celo ogljičnega odtisa. Saj zato je falcon, da se ga uporablja, težava je bolj v tem, da se ne morejo nič boljšega spomnit. A moramo biti res največji cigani, da si ne moremo privoščiti enega majhnega državnega aviončiča?

 

Naš bralec je žal precej zgrešil poanto očitkov, usmerjenih proti predsednici Državnega zbora, čeprav je bržkone podobnega mnenja še kar nekaj ljudi, ki so nad trenutno oblastno garnituro še vedno preveč navdušeni, da bi bili lahko sproščeno in - hehe - svobodno kritični do nje. Zaradi tega jim je neprijetno, ko se v medijih pojavi afera ali škandal, v katerem nastopajo njim všečni politiki. Običajno pride do obrambne reakcije bodisi z zanikanjem (saj sploh ni tako hudovse skupaj je napihnjenodajte no mir ...) bodisi z relativiziranjem (morda ni bilo prav, ampak saj je tudi prejšnja vlada počela enako, če ne celo hujše ...) in v zgodbi nesrečne Urške Klakočar Zupančič je v bistvu manjkala samo senca Janeza Janše, pa bi bil zaplet popoln.

 

Na srečo vse skupaj ni tako zapleteno, Urškin greh pa ni tako gromozanski, da bi ji ga v krščanskem duhu ne bi mogli odpustiti. Ni torej problem, da je v vlogi predsednice parlamenta odletela na novoletni koncert Dunajskih simfonikov z vladnim letalom. Morda to ni bilo najbolj ekonomično, saj bi na Dunaj časovno skoraj hitreje prišla z avtomobilom in ustreznim policijskim spremstvom. V stroške poleta (ocenjeni na okoli 20.000 evrov) se ne mislim spuščati, ker je to povezano z izvornim vprašanjem o smiselnosti leta na relativno bližnji Dunaj.

 

 

Če je priložnostno kremljanje pred, med in po koncertu za koga "bilateralno srečanje", potem bo treba celotno teorijo diplomacije in mednarodnih odnosov napisati na novo.

 

 

Problem gospe Klakočar Zupančič je v tem, da je lagala. Uporabo vladnega letala, na katerega so zavistni, malenkostni in vedno nergaški Slovenci izjemno alergični, je namreč opravičevala s tem, da je šla na Dunaj na uradni, bilateralni obisk, in sicer na povabilo svojega kolega, predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke. Kar pa ne drži. Drži edinole to, da je Sobotka, ki ima kot šef zakonodajne veje oblasti vsako leto nekaj "prostih" kart za znameniti novoletni koncert, letos pač povabil na ta dogodek Slovenko. In nič več. Če je priložnostno kremljanje pred, med in po koncertu za koga "bilateralno srečanje", potem bo treba celotno teorijo diplomacije in mednarodnih odnosov napisati na novo.

 

Strinjam se, da je "nabijanje" gospe Klakočar zaradi ogljičnih odtisov in podobnega izrazoslovja iz zakladnice Grete Thunberg deplasirano in neumestno. Bolje bi bilo, da bi bili tiho. A isto velja tudi za predsednico Državnega zbora: njen kljubovalni cinizem s kočijo je bil povsem nepotreben in je kvečjemu razkril komplekse, ki izhajajo iz njenega rojstnega kraja.

 

Včasih se pohecam, da sta samo Melania Trump in moja boljša polovica odšli iz Sevnice, ne da bi s seboj odnesli tudi Sevnico. Urška Klakočar Zupančič te sreče nima. Epizoda s falconom je razkrila del tega kompleksa. Ja, seveda je nobel, če nenadoma postaneš po protokolu druga figura v republiki in se lahko naokoli voziš z državnim letalom, ki si ga je nekoč omislil Janez Drnovšek, da bi lahko s čim manj napora direktno letel v Združene države na zdravljenje raka (če niste vedeli, to je bil edini razlog za nakup tega letala). Da se zaradi tega lažeš javnosti, pa ni prav nič nobel, ampak je slabo. Piarovsko na meji katastrofe.

 

 

Ni torej problem, da je v vlogi predsednice parlamenta odletela na novoletni koncert Dunajskih simfonikov z vladnim letalom. Problem gospe Klakočar Zupančič je v tem, da je lagala, da je šla na Dunaj na uradni državni obisk.

 

 

Piarovsko je zgodba nasploh obrnjena na glavo. Tu bi gospe Klakočar človek privoščil malce boljšega strokovnjaka za PR, ki bi ji razložil, da ne sme več lagati, da pa lahko ljudem, če želi, vedno odkrito pove, zakaj je nekaj storila (ali pa ni storila). Glede falcona bi bil oziroma bi moral biti njen zagovor enostaven: šla sem z vladnim letalom, ker sem do tega upravičena. In pika. Ljudje bi si mislili svoje, ampak svet bi se vrtel dalje. Slovencem bi morali tako ali tako že v osnovni šoli razložiti, da država in vaška skupnosti nista eno in isto. Če ima država svoje letalo, ga ima z razlogom. Vojska potrebuje transportno letalo za prevoz orožja, opreme, vojakov in - ranjencev. Vladno letalo ni za ranjence, pač pa za državne funkcionarje. Če plebs misli, da si tega ne zaslužijo, naj to pred volitvami jasno in glasno pove (Slovenci bi sicer tako ali tako najraje videli, da so njihovi politiki napol klošarji in da živijo v garsonjerah). 

 

 

+++

 

Ali se bo gospa Klakočar izvlekla iz tega, je odvisno od milosti Sončnega kralja. Če bo ocenil, da mu njene eksapade ne prinašajo več škode kot koristi - in pod tem mislim zgolj in samo odvračanje pozornosti -, potem bo poskrbel, da bo še naprej hodila na takšne nobel koncerte in plese v predsedniški funkciji. V tem primeru bi ji lahko pomagal tudi s kakšnim stilistom, kajti njen nesrečni talent za modo (pa smo spet pri Sevnici ...) je pripeljal do tega, da je imela v enem tednu, če me oči ne varajo, kar dvakrat oblečena isto obleko: prvič na inavguraciji nove predsednice, drugič pa na nesrečnem novoletnem plesu.

 

Če pod vsem skupaj potegnemo črto, jo je "dunajska kočijažinja" v finančnem smislu relativno dobro odnesla. Vabilo na koncert je namreč pomenilo brezplačne vstopnice zanjo in del njenega spremstva (generalno sekretarko). Glede na cenik kart smo davkoplačevalci prihranili skoraj natanko 10.000 evrov. Kar je približno polovica stroška poleta našega falcona iz Ljubljane na Dunaj in nazaj.

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Leto 2022 je Evropo pahnilo 83 let nazaj v zgodovino in dokazalo, da se nismo ničesar naučili
23
27.12.2022 00:50
Končuje se leto, kakršnega si še pred 365 dnevi ni bilo moč predstavljati brez obilo domišljije ali pa vsaj kopice najbolj ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.493
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.694
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.643
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.814
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.502
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.823
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.119
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 900
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.597
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.380