Komentar

Vse kočije Urške Klakočar Zupančič

Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert Dunajskih simfonikov je poletela z vladnim letalom, pri tem pa lagala, da gre na uradni državni obisk na povabilo predsednika avstrijskega parlamenta. Ni problem, da se je Urška Klakočar Zupančič peljala s falconom, kajti do tega je konec koncev pod določenimi pogoji tudi upravičena. Problem je v tem, da se je zlagala glede narave obiska. Udeležba na svetovno znanem koncertu, kjer najboljše karte stanejo pet tisoč evrov, pač ni uradni državni obisk ...

05.01.2023 23:25
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Urška Klakočar Zupančič   Dunaj   novoletni koncert   Wolfgang Sobotka   falcon   letalo   laž   uradni obisk

Fotomontaža: portal+

Ni torej problem, da je v vlogi predsednice parlamenta odletela na novoletni koncert Dunajskih simfonikov z vladnim letalom. Problem gospe je v tem, da je zlagala, da je šla tja na uradni obisk.

Gospod Brane, redni bralec portala+, pogosto tudi pokomentira naše prispevke. Polemiko okoli Urške Klakočar Zupančič in njenega poleta na Dunaj je denimo odpravil takole: Kaj jo zdaj vsi nabijajo zaradi tega falcona in celo ogljičnega odtisa. Saj zato je falcon, da se ga uporablja, težava je bolj v tem, da se ne morejo nič boljšega spomnit. A moramo biti res največji cigani, da si ne moremo privoščiti enega majhnega državnega aviončiča?

 

Naš bralec je žal precej zgrešil poanto očitkov, usmerjenih proti predsednici Državnega zbora, čeprav je bržkone podobnega mnenja še kar nekaj ljudi, ki so nad trenutno oblastno garnituro še vedno preveč navdušeni, da bi bili lahko sproščeno in - hehe - svobodno kritični do nje. Zaradi tega jim je neprijetno, ko se v medijih pojavi afera ali škandal, v katerem nastopajo njim všečni politiki. Običajno pride do obrambne reakcije bodisi z zanikanjem (saj sploh ni tako hudovse skupaj je napihnjenodajte no mir ...) bodisi z relativiziranjem (morda ni bilo prav, ampak saj je tudi prejšnja vlada počela enako, če ne celo hujše ...) in v zgodbi nesrečne Urške Klakočar Zupančič je v bistvu manjkala samo senca Janeza Janše, pa bi bil zaplet popoln.

 

Na srečo vse skupaj ni tako zapleteno, Urškin greh pa ni tako gromozanski, da bi ji ga v krščanskem duhu ne bi mogli odpustiti. Ni torej problem, da je v vlogi predsednice parlamenta odletela na novoletni koncert Dunajskih simfonikov z vladnim letalom. Morda to ni bilo najbolj ekonomično, saj bi na Dunaj časovno skoraj hitreje prišla z avtomobilom in ustreznim policijskim spremstvom. V stroške poleta (ocenjeni na okoli 20.000 evrov) se ne mislim spuščati, ker je to povezano z izvornim vprašanjem o smiselnosti leta na relativno bližnji Dunaj.

 

 

Če je priložnostno kremljanje pred, med in po koncertu za koga "bilateralno srečanje", potem bo treba celotno teorijo diplomacije in mednarodnih odnosov napisati na novo.

 

 

Problem gospe Klakočar Zupančič je v tem, da je lagala. Uporabo vladnega letala, na katerega so zavistni, malenkostni in vedno nergaški Slovenci izjemno alergični, je namreč opravičevala s tem, da je šla na Dunaj na uradni, bilateralni obisk, in sicer na povabilo svojega kolega, predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke. Kar pa ne drži. Drži edinole to, da je Sobotka, ki ima kot šef zakonodajne veje oblasti vsako leto nekaj "prostih" kart za znameniti novoletni koncert, letos pač povabil na ta dogodek Slovenko. In nič več. Če je priložnostno kremljanje pred, med in po koncertu za koga "bilateralno srečanje", potem bo treba celotno teorijo diplomacije in mednarodnih odnosov napisati na novo.

 

Strinjam se, da je "nabijanje" gospe Klakočar zaradi ogljičnih odtisov in podobnega izrazoslovja iz zakladnice Grete Thunberg deplasirano in neumestno. Bolje bi bilo, da bi bili tiho. A isto velja tudi za predsednico Državnega zbora: njen kljubovalni cinizem s kočijo je bil povsem nepotreben in je kvečjemu razkril komplekse, ki izhajajo iz njenega rojstnega kraja.

 

Včasih se pohecam, da sta samo Melania Trump in moja boljša polovica odšli iz Sevnice, ne da bi s seboj odnesli tudi Sevnico. Urška Klakočar Zupančič te sreče nima. Epizoda s falconom je razkrila del tega kompleksa. Ja, seveda je nobel, če nenadoma postaneš po protokolu druga figura v republiki in se lahko naokoli voziš z državnim letalom, ki si ga je nekoč omislil Janez Drnovšek, da bi lahko s čim manj napora direktno letel v Združene države na zdravljenje raka (če niste vedeli, to je bil edini razlog za nakup tega letala). Da se zaradi tega lažeš javnosti, pa ni prav nič nobel, ampak je slabo. Piarovsko na meji katastrofe.

 

 

Ni torej problem, da je v vlogi predsednice parlamenta odletela na novoletni koncert Dunajskih simfonikov z vladnim letalom. Problem gospe Klakočar Zupančič je v tem, da je lagala, da je šla na Dunaj na uradni državni obisk.

 

 

Piarovsko je zgodba nasploh obrnjena na glavo. Tu bi gospe Klakočar človek privoščil malce boljšega strokovnjaka za PR, ki bi ji razložil, da ne sme več lagati, da pa lahko ljudem, če želi, vedno odkrito pove, zakaj je nekaj storila (ali pa ni storila). Glede falcona bi bil oziroma bi moral biti njen zagovor enostaven: šla sem z vladnim letalom, ker sem do tega upravičena. In pika. Ljudje bi si mislili svoje, ampak svet bi se vrtel dalje. Slovencem bi morali tako ali tako že v osnovni šoli razložiti, da država in vaška skupnosti nista eno in isto. Če ima država svoje letalo, ga ima z razlogom. Vojska potrebuje transportno letalo za prevoz orožja, opreme, vojakov in - ranjencev. Vladno letalo ni za ranjence, pač pa za državne funkcionarje. Če plebs misli, da si tega ne zaslužijo, naj to pred volitvami jasno in glasno pove (Slovenci bi sicer tako ali tako najraje videli, da so njihovi politiki napol klošarji in da živijo v garsonjerah). 

 

 

+++

 

Ali se bo gospa Klakočar izvlekla iz tega, je odvisno od milosti Sončnega kralja. Če bo ocenil, da mu njene eksapade ne prinašajo več škode kot koristi - in pod tem mislim zgolj in samo odvračanje pozornosti -, potem bo poskrbel, da bo še naprej hodila na takšne nobel koncerte in plese v predsedniški funkciji. V tem primeru bi ji lahko pomagal tudi s kakšnim stilistom, kajti njen nesrečni talent za modo (pa smo spet pri Sevnici ...) je pripeljal do tega, da je imela v enem tednu, če me oči ne varajo, kar dvakrat oblečena isto obleko: prvič na inavguraciji nove predsednice, drugič pa na nesrečnem novoletnem plesu.

 

Če pod vsem skupaj potegnemo črto, jo je "dunajska kočijažinja" v finančnem smislu relativno dobro odnesla. Vabilo na koncert je namreč pomenilo brezplačne vstopnice zanjo in del njenega spremstva (generalno sekretarko). Glede na cenik kart smo davkoplačevalci prihranili skoraj natanko 10.000 evrov. Kar je približno polovica stroška poleta našega falcona iz Ljubljane na Dunaj in nazaj.

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
0
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.778
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.061
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.007
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.754
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.425
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.158
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.105
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 654
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.335
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 453