Razkrivamo

Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023

Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne skoraj nemogoče napovedati, kako se bo vojna razvijala v prihodnje. Da bi lahko lažje ocenili razvoj dogodkov v letu 2023, je avstralski generalmajor Mick Ryan, eden vidnejših zahodnih strokovnjakov za sodobno vojskovanje, izpostavil pet ključnih spremenljivk, ki utegnejo pomembno vplivati na potek vojne v tem letu (vir).

09.01.2023 20:00
Piše: Maksimiljan Fras
Ključne besede:   Mick Ryan   vojna   Rusija   Ukrajina   Putin   Zelenski   Biden   Zahod   orožje   Kitajska

Ukrajina te vojne ne more dobiti samo z obrambnimi operacijami, potrebuje tudi ofenzivno orožje, če želi osvoboditi okupirana ozemlja (Krim, Donbas.).

Prva spremenljivka se nanaša na zmožnost zagotavljanja streliva. Kako pomembna je sposobnost Zahoda, da zagotavlja Ukrajini zadostne količine streliva, predvsem natančno vodenega streliva (tj. protiletalskih in protitankovskih raket ter raznih drugih vodenih izstrelkov), je bilo jasno že na začetku ruske invazije 24. februarja lani, ko naj bi predsednik Zelenski ponudbo za njegovo evakuacijo zavrnil z zdaj že legendarnimi besedami: "Potrebujem strelivo, ne prevoza." Vojna v Ukrajini je namreč kot prva po koncu hladne vojne postavila na resno preizkušnjo proizvodne kapacitete zahodne obrambne industrije in obstoječe zahodne strateške logistične modele. Krčenje vojaških sil in naraščanje pomena zasebnih vojaških podjetij po koncu hladne vojne je na Zahodu s seboj prineslo manjše potrebe po vojaški opremi in strelivu ter sploh manjše zaloge, kot so bile na voljo v desetletjih pred tem. Visoka stopnja porabe predvsem natančno vodenega streliva v vojni v Ukrajini je sicer drastično zmanjšala zaloge tega streliva na obeh straneh. Tudi ob varčnejši rabi streliva bo Ukrajina ob načrtovanih ofenzivah le-tega še vedno potrebovala v velikih količinah, če bo hotela ponovno zavzeti zasedena ozemlja. Srednjeročna rešitev je lahko v tem, da se povečajo proizvodne zmogljivosti zahodne obrambne industrije. Zaenkrat pa so le Združene države izrazile namero, da to storijo, a rezultate bo mogoče pričakovati šele v drugi polovici tega leta.

 

Tako kot povečanje kapacitet zahodne obrambne industrije je po drugi strani pomembno tudi zmanjšanje kapacitet ruske vojaške proizvodnje. V ta namen je ključno čimbolj dosledno izvajanje sankcij in onemogočanje njihovega prebijanja skozi takšne države kot sta Turčija ali Iran. Ruska vojaška industrija je namreč neposredno odvisna od uvoza zahodne visoke tehnologije, saj so npr. ruske manevrirne rakete, s katerimi Rusi v velikem obsegu pustošijo ukrajinsko civilno infrastrukturo, neuporabne brez nekaterih ključnih zahodnih elektronskih komponent, ki jih Rusija sama ni sposobna proizvajati. Prav tako ni sposobna proizvajati obdelovalnih strojev, s katerimi izdelujejo te rakete. Gre torej za to, da se tistim zahodnim podjetjem, katerih izdelki so vitalnega pomena za rusko vojaško industrijo, dosledno onemogoča nadaljnje poslovanje z Rusijo preko posrednikov.

 

Druga spremenljivka je sposobnost Ukrajine in Rusije za mobilizacijo in usposabljanje svojih vojaških enot. Ukrajina je svoje sile mobilizirala že zgodaj ter nenehno usposablja redno vojsko in enote teritorialne obrambe tako za obrambne kot tudi ofenzivne operacije. Ukrajinci naj bi mobilizirali okoli 700.000 vojakov, zato imajo (v tem trenutku) številčno prednost pred svojimi nasprotniki (vir). Tudi motivacija za boj je v ukrajinski vojski višja kot v ruski. Po velikih izgubah na severu Ukrajine in v Donbasu je bila Rusija septembra lani prisiljena izvesti prvo t.i. delno mobilizacijo. Čeprav je bila ta sprva videti precej kaotično, se zdi, da je Rusiji pozneje nekako uspelo izboljšati njen potek. Ker je Rusija po koncu hladne vojne v okviru prehoda na doktrino manjše, a okretne poklicne vojske, razgradila potratno sovjetsko infrastrukturo za hitro splošno mobilizacijo, zdaj nima kapacitet za njeno izvedbo. Kljub temu pa morebitna nova ruska delna mobilizacija v tem letu predstavlja izziv za ukrajinsko strategijo. Za obe strani bo zelo pomembno, kako bosta kar najučinkoviteje uporabili mobilizirane vojake.

 

 

"Ruska vojaška industrija je neposredno odvisna od uvoza zahodne visoke tehnologije, saj so npr. ruske manevrirne rakete, s katerimi Rusi v velikem obsegu pustošijo ukrajinsko civilno infrastrukturo, neuporabne brez nekaterih ključnih zahodnih elektronskih komponent, ki jih Rusija sama ni sposobna proizvajati."

 

 

Tretja spremenljivka je po Ryanu pripravljenost Zahoda, da Ukrajini zagotovi bolj izpopolnjene kopenske in zračne ofenzivne oborožitvene zmogljivosti. Zahod je do zdaj k zagotavljanju bolj sofisticiranega orožja pristopal postopoma in se je izogibal dostavljanju tankov, bojnih letal in raket dolgega dosega. To je delno utemeljeno s tem, da je treba najprej zagotoviti usposabljanje in logistično podporo, da bi lahko nato zagotovili dolgoročno vzdržnost sistemov, ki jih bodo dostavili Ukrajini.

 

Po drugi strani pa so nekateri v ZDA in Evropi tudi mnenja, da zagotavljanje naprednejšega orožja ukrajinski vojski, kot so tanki in rakete dolgega dosega ATACMS, pomeni eskalacijo. Toda Ukrajina te vojne ne more dobiti samo z obrambnimi operacijami. Kako pomemben je dostop do bolj sofisticiranega orožja, so pokazali uspehi ukrajinske vojske pri uničevanju ruskih vojaških ciljev z uporabo ameriškega mobilnega artilerijskega raketnega sistema HIMARS. Če se bo Zahod v letu 2023 znebil omenjenega strahu pred domnevno eskalacijo, ki ga je ameriški profesor politologije z Univerze Johnsa Hopkinsa Eliot A. Cohen novembra lani v reviji The Atlantic označil za 'trapasti realizem' (angl. 'baloney realism') (https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/11/russia-ukraine-negotations-mark-milley/672198/), in bo Ukrajini zagotovil ofenzivne zmogljivosti, ki jih ta potrebuje, da si povrne vse svoje ozemlje, bi to pomenilo prelomnico v tej vojni. 

 

 

Četrto spremenljivko predstavlja pripravljenost Kitajske, da v tej vojni ostane 'nevtralna', kar je do zdaj koristilo Ukrajini. Razlogov za kitajsko zadržanost v zvezi z v vojno v Ukrajini je sicer več. Med drugim gre za trgovino z ZDA. Po drugi strani pa Kitajska še vedno uvaža ruski premog, utekočinjeni zemeljski plin in nafto, kar Putinovemu režimu zagotavlja določene prihodke (https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-21/china-buys-a-record-amount-of-russian-lng-as-oil-and-coal-purchases-also-surge). Če pa se bo Kitajska odločila, da je pomoč Rusiji pomembnejša od njenih trgovinskih odnosov z ZDA, lahko to pomembno vpliva na rusko vojno srečo.

 

 

Ukrajina te vojne ne more dobiti samo z obrambnimi operacijami, potrebuje tudi ofenzivno orožje, če želi osvoboditi okupirana ozemlja (Krim, Donbas.).

 

 

Peta spremenljivka pa se nanaša na strateško vodstvo Zelenskega, Putina in Bidna ter na njihovo sposobnost, da podpirajo in ohranjajo bojno voljo svojih ljudi. Putinovo vodenje je sprožilo to vojno, medtem ko je vodstvo Zelenskega združilo ukrajinski narod, da se je uprl ruskemu napadu. Bidnovo vodenje pa je bilo ključnega pomena pri utrjevanju zahodne odločenosti in pri usklajevanju stalnega dotoka pomoči Ukrajini.

 

Toda letos bosta Biden in Zelenski pod še večjim pritiskom Evrope in nekaterih članov ameriškega kongresa, da bi preučila možnosti za mirovne pogovore in čimprejšnje končanje vojne. Putin zato igra na čas in upa, da se bo Zahod letos postopoma naveličal vojne. Sposobnost Bidna in Zelenskega, da ohranita Evropo in Ameriko pri enotni podpori ukrajinskim vojnim prizadevanjem, bo zato po mnenju Micka Ryana najpomembnejša spremenljivka v tem letu.

 

Seveda so v tej vojni še druge spremenljivke, kot recimo: kako učinkovita bo vsaka stran pri operacijah strateškega pomena, gospodarski dejavniki ali pa možnost, da prihodnji dogodki npr. v Tajvanski ožini odtegnejo pozornost in vire od Ukrajine. Vedno se lahko zgodi tudi kaj nepredvidljivega, nenadni nastop kakšnega pomembnega dogodka, ki kot črni labod na novo premeša karte. Na splošno pa v tej vojni ni nič gotovo, zato ne moremo predvideti prihodnjih človeških dejanj ali izida te vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
6
05.06.2023 20:00
Trije ugledni slovenski zgodovinarji, strokovnjaki za novejšo zgodovino, Mitja Ferenc, Tamara Griesser Pečar in Milko Mikola, ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
12
03.06.2023 17:00
Vojna, ki divja na ukrajinskem ozemlju, je v resnici vojna za ukrajinsko neodvisnost. V tej vojni ukrajinski narod uveljavlja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.512
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.085
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.638
04/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.233
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.181
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.028
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 887
08/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 394
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 552
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.288