Komentar

Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki

Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. Pandemija se je začela konec leta 2019 na tržnici v Wuhanu, od koder se je preko pomorskih in letalskih povezav razširila po vsem svetu. Dve leti kasneje je jasno, da je kitajski policijski sistem izolacij neslavno propadel. Okužbe skokovito naraščajo, presegli smo že številko 250 milijonov. Ker Xi Jinping ni več mogel držati v karanteni celotnih mest, ne da bi izzval revolucijo, je bil primoran odpreti neprecepljeno državo, v kateri zdravstveni sistem ne zmore poskrbeti za hitro starajoče se prebivalstvo. Leta 1970 je bila na Kitajskem srednja starost 19 let, danes je 38 let, leta 2050 pa naj bi dosegla že 48 let. Leta 2019 je bila pričakovana življenjska doba na Kitajskem 77 let, eno leto več kot v ZDA.

11.01.2023 20:30
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   2023   svet   Kitajska   Rusija   zahod   koronavirus   Wuhan   Kijev   Ukrajina   vojna   ZDA

Leto 2023 bi moralo biti leto ponovnega zagona, toda napovedi so vse prej kot obetavne. V rimski mitologiji je bilo Upanje zadnje božanstvo, ki je ušlo iz Pandorine skrinjice, in s tem, po Zevsovem naročilu, ostalo zadnji tolažnik človeštva.

Z natančnostjo, ki vzbuja veliko pomislekov, je 8. januarja Kitajska odprla meje za tujce. Vlada je opustila pristop ničelne tolerance do kovida in prenehala objavljati podatke o številu okužb, ki so bili po mnenju opazovalcev že od začetka povsem nezanesljivi. Tako smo spoznali, da se epidemija na Kitajskem še kar širi, Zahod pa podoživlja strahove iz prvega vala in skuša zaostriti pogoje za vstop kitajskih državljanov. Italija in ZDA sta uvedli obvezno testiranje za potnike, ki priletijo iz Kitajske. Težava je stara, a lekcije se očitno nismo naučili – večina Kitajcev ne prileti z direktnimi povezavami.

 

Po dveh letih torej ponovno obstaja visoko tveganje, da bomo izpostavljeni novim različicam koronavirusa. Morda pa je bilo tveganje vselej prisotno.

 

Znova je tukaj dobro znana tema: potrebno se je naučiti sobivati z virusi. Svet brez nalezljivih bolezni ne obstaja. Obstaja svet, v katerem nam medicina pomaga živeti bolje in dlje. Obstaja sistem mednarodnih odnosov, v katerem države bolje sodelujejo na področju biološke varnosti. Obstaja mreža univerz in javnih ter zasebnih raziskovalnih laboratorijev, ki jih je potrebno ustrezno financirati (in nadzorovati: ob preiskavi izvora virusa v Wuhanu se porajajo številna srhljiva vprašanja). Kdor sanja o svetu brez virusov ali o ponovni uvedbi lockdowna, ki je povzročil ogromno, ne samo gospodarske škode (vidimo že osebnostne posledice), ne premore niti toliko razuma, da bi ugotovil, da je naša eksistenca neskončen boj proti boleznim in neizbežnemu propadu. Temu se reče življenje.

 

Leta 2020 smo se ukvarjali samo s koronavirusom, toda čez manj kot mesec dni bo minilo že eno leto od začetka ruskega napada na Ukrajino, ki ga ni nihče pričakoval, in, kar je še huje, za katerega nihče ne ve, kako se bo končal. Zahodne sankcije, ki bi morale spraviti Rusijo na kolena, do sedaj še niso dosegle želenega učinka. Analiza S&P Global razkriva, da gre ruskemu gospodarstvu celo bolje, kot je bilo pričakovati. Upad izvoza je kompenziralo notranje povpraševanje, rast predelovalne industrije pa je v zadnjem mesecu celo ustvarila največje število delovnih mest v zadnjih 21 letih.

 

 

"Sankcije niso povsem neučinkovite, a kolapsa ruskega gospodarstva, ki so ga mnogi napovedovali, ta hip še ni videti."

 

 

Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (Pmi) S&P, ki odraža napoved obsega nakupov s strani tovarn in podjetij v prihajajočih mesecih, se je iz novembrskih 53,2 točk znižala do decembrskih 53,0 in tako ostala nad 50 točkami, ki veljajo za mejo med krčenjem in rastjo gospodarske dejavnosti. Novembrska vrednost je bila najvišja od januarja leta 2017. Sankcije niso povsem neučinkovite, a kolapsa ruskega gospodarstva, ki so ga mnogi napovedovali, ni videti. Na bojišču ni zaznati večjih prebojev z eni ali druge strani, toda ne samo zaradi "generala Zime", ki je letos nepričakovano mil, temveč ker še ni jasno, kaj bi za Ukrajino sploh lahko predstavljalo zmago.

 

Bliskovita vojna? Skorajšnja zmaga Kijeva? Umik Rusov? Zmagoslavje Putina? Minilo je več kot 300 dni od začetka spopadov in večina ocen je izpuhtela v nič. Želja ne gre zamenjevati z dejstvi. Še posebej, ko gre za vojno, ki je pisec teh vrstic k sreči ni izkusil iz prve roke. V kakšni fazi vojne smo?

 

Pred nekaj dnevi je vodja ukrajinskih obveščevalcev Kirilo Budanov za BBC izjavil, da je položaj na bojišču preprosto zamrznjen. Po začetni ofenzivi na severu Ukrajine so bili Rusi na jugu že prisiljeni v umik. Nikoli ni prišlo do bliskovite vojne. Gre za bitko na izčrpavanje, kjer se sovražnika izmenjujeta v nepričakovanih napredovanjih in umikih. Kar se tiče pehotnih operacij, je spopad trenutno v "zimskem spancu". Upajmo, da bo turški predsednik Erdogan vsaj približno uspešen pri poskusu posredovanja za prekinitev ognja in da bosta sprti strani naposled sedli za pogajalsko mizo. Upajmo tudi, da bo izkupiček boljši kot marca lani, ko so prizadevanja za prekinitev ognja trčila ob kruto resničnost.

 

Leto 2023 bi moralo biti leto ponovnega zagona, toda napovedi so vse prej kot obetavne. V rimski mitologiji je bilo Upanje zadnje božanstvo, ki je ušlo iz Pandorine skrinjice, in s tem, po Zevsovem naročilu, ostalo zadnji tolažnik človeštva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.512
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.085
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.638
04/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.233
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.181
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.028
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 887
08/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 394
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 552
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.288