Komentar

Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki

Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. Pandemija se je začela konec leta 2019 na tržnici v Wuhanu, od koder se je preko pomorskih in letalskih povezav razširila po vsem svetu. Dve leti kasneje je jasno, da je kitajski policijski sistem izolacij neslavno propadel. Okužbe skokovito naraščajo, presegli smo že številko 250 milijonov. Ker Xi Jinping ni več mogel držati v karanteni celotnih mest, ne da bi izzval revolucijo, je bil primoran odpreti neprecepljeno državo, v kateri zdravstveni sistem ne zmore poskrbeti za hitro starajoče se prebivalstvo. Leta 1970 je bila na Kitajskem srednja starost 19 let, danes je 38 let, leta 2050 pa naj bi dosegla že 48 let. Leta 2019 je bila pričakovana življenjska doba na Kitajskem 77 let, eno leto več kot v ZDA.

11.01.2023 20:30
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   2023   svet   Kitajska   Rusija   zahod   koronavirus   Wuhan   Kijev   Ukrajina   vojna   ZDA

Leto 2023 bi moralo biti leto ponovnega zagona, toda napovedi so vse prej kot obetavne. V rimski mitologiji je bilo Upanje zadnje božanstvo, ki je ušlo iz Pandorine skrinjice, in s tem, po Zevsovem naročilu, ostalo zadnji tolažnik človeštva.

Z natančnostjo, ki vzbuja veliko pomislekov, je 8. januarja Kitajska odprla meje za tujce. Vlada je opustila pristop ničelne tolerance do kovida in prenehala objavljati podatke o številu okužb, ki so bili po mnenju opazovalcev že od začetka povsem nezanesljivi. Tako smo spoznali, da se epidemija na Kitajskem še kar širi, Zahod pa podoživlja strahove iz prvega vala in skuša zaostriti pogoje za vstop kitajskih državljanov. Italija in ZDA sta uvedli obvezno testiranje za potnike, ki priletijo iz Kitajske. Težava je stara, a lekcije se očitno nismo naučili – večina Kitajcev ne prileti z direktnimi povezavami.

 

Po dveh letih torej ponovno obstaja visoko tveganje, da bomo izpostavljeni novim različicam koronavirusa. Morda pa je bilo tveganje vselej prisotno.

 

Znova je tukaj dobro znana tema: potrebno se je naučiti sobivati z virusi. Svet brez nalezljivih bolezni ne obstaja. Obstaja svet, v katerem nam medicina pomaga živeti bolje in dlje. Obstaja sistem mednarodnih odnosov, v katerem države bolje sodelujejo na področju biološke varnosti. Obstaja mreža univerz in javnih ter zasebnih raziskovalnih laboratorijev, ki jih je potrebno ustrezno financirati (in nadzorovati: ob preiskavi izvora virusa v Wuhanu se porajajo številna srhljiva vprašanja). Kdor sanja o svetu brez virusov ali o ponovni uvedbi lockdowna, ki je povzročil ogromno, ne samo gospodarske škode (vidimo že osebnostne posledice), ne premore niti toliko razuma, da bi ugotovil, da je naša eksistenca neskončen boj proti boleznim in neizbežnemu propadu. Temu se reče življenje.

 

Leta 2020 smo se ukvarjali samo s koronavirusom, toda čez manj kot mesec dni bo minilo že eno leto od začetka ruskega napada na Ukrajino, ki ga ni nihče pričakoval, in, kar je še huje, za katerega nihče ne ve, kako se bo končal. Zahodne sankcije, ki bi morale spraviti Rusijo na kolena, do sedaj še niso dosegle želenega učinka. Analiza S&P Global razkriva, da gre ruskemu gospodarstvu celo bolje, kot je bilo pričakovati. Upad izvoza je kompenziralo notranje povpraševanje, rast predelovalne industrije pa je v zadnjem mesecu celo ustvarila največje število delovnih mest v zadnjih 21 letih.

 

 

"Sankcije niso povsem neučinkovite, a kolapsa ruskega gospodarstva, ki so ga mnogi napovedovali, ta hip še ni videti."

 

 

Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (Pmi) S&P, ki odraža napoved obsega nakupov s strani tovarn in podjetij v prihajajočih mesecih, se je iz novembrskih 53,2 točk znižala do decembrskih 53,0 in tako ostala nad 50 točkami, ki veljajo za mejo med krčenjem in rastjo gospodarske dejavnosti. Novembrska vrednost je bila najvišja od januarja leta 2017. Sankcije niso povsem neučinkovite, a kolapsa ruskega gospodarstva, ki so ga mnogi napovedovali, ni videti. Na bojišču ni zaznati večjih prebojev z eni ali druge strani, toda ne samo zaradi "generala Zime", ki je letos nepričakovano mil, temveč ker še ni jasno, kaj bi za Ukrajino sploh lahko predstavljalo zmago.

 

Bliskovita vojna? Skorajšnja zmaga Kijeva? Umik Rusov? Zmagoslavje Putina? Minilo je več kot 300 dni od začetka spopadov in večina ocen je izpuhtela v nič. Želja ne gre zamenjevati z dejstvi. Še posebej, ko gre za vojno, ki je pisec teh vrstic k sreči ni izkusil iz prve roke. V kakšni fazi vojne smo?

 

Pred nekaj dnevi je vodja ukrajinskih obveščevalcev Kirilo Budanov za BBC izjavil, da je položaj na bojišču preprosto zamrznjen. Po začetni ofenzivi na severu Ukrajine so bili Rusi na jugu že prisiljeni v umik. Nikoli ni prišlo do bliskovite vojne. Gre za bitko na izčrpavanje, kjer se sovražnika izmenjujeta v nepričakovanih napredovanjih in umikih. Kar se tiče pehotnih operacij, je spopad trenutno v "zimskem spancu". Upajmo, da bo turški predsednik Erdogan vsaj približno uspešen pri poskusu posredovanja za prekinitev ognja in da bosta sprti strani naposled sedli za pogajalsko mizo. Upajmo tudi, da bo izkupiček boljši kot marca lani, ko so prizadevanja za prekinitev ognja trčila ob kruto resničnost.

 

Leto 2023 bi moralo biti leto ponovnega zagona, toda napovedi so vse prej kot obetavne. V rimski mitologiji je bilo Upanje zadnje božanstvo, ki je ušlo iz Pandorine skrinjice, in s tem, po Zevsovem naročilu, ostalo zadnji tolažnik človeštva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Leto 2022 je Evropo pahnilo 83 let nazaj v zgodovino in dokazalo, da se nismo ničesar naučili
23
27.12.2022 00:50
Končuje se leto, kakršnega si še pred 365 dnevi ni bilo moč predstavljati brez obilo domišljije ali pa vsaj kopice najbolj ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.497
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.699
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.649
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.819
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.505
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.827
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.121
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 904
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.599
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.382