Komentar

Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali

To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi dobronamerni podporniki so se razlili po vsej državi v obujanju upanja za Brazilijo po štirih letih katastrofalne vladavine njegovega desničarskega predhodnika Jaira Bolsonara, ki je na predvečer Lulove inavguracije pobegnil iz Brazilije na Florido. Bolsonaro je za seboj pustil drhal, ki je divjala po vladnih pisarnah, preden jih je policija množično aretirala.

12.01.2023 20:00
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Jeffrey Sachs   Lula da Silva   Brazilija   Bolsonaro   drhal   ZDA   Kitajska   Evropa   multipolarnost   Rusija   Ukrajina

Sotočje globalnih sprememb, motenj in nevarnosti je osupljivo. Rešitve so v razumevanju, sodelovanju in reševanju problemov. Boljše razumevanje nove svetovne ekonomije bo cilj mojih kolumn v prihodnjih mesecih.

 

Taktika drhali ne bo ustavila Lule, niti ne bo imela dolgoročnega učinka v Združenih državah, kjer so bili podobni manevri Donalda Trumpa 6. januarja 2021 prav tako ustavljeni. V obeh primerih so demagoški politiki uporabili družbena omrežja, da bi razburili drhal; v obeh primerih so drhal zatrli v enem dnevu. Resnična težava po mojem ni drhal, ampak globlje spremembe v svetu, ki ustvarjajo vse večje napetosti v svetovni politiki in gospodarstvu. Globokih sprememb drhali ne morejo in ne bodo ustavile. Naš pravi izziv je razumeti globlje spremembe, ki so v igri, da jih lahko upravljamo v skupno dobro.

 

Največji pretres je geopolitični. Nismo več v svetu, ki ga vodijo ZDA, niti v svetu, razdeljenim med ZDA in njihovo tekmico Kitajsko. Vstopili smo že v multipolarni svet, v katerem ima vsaka regija svoja vprašanja in vlogo v globalni politiki. Nobena država in nobena posamezna regija ne more več odločati o usodi drugih. To je zapleteno in hrupno okolje – brez države, regije ali zavezništva, ki skrbi za druge.

  

Eden od razlogov, zakaj je vrnitev Lule na predsedniški položaj tako pomembna, je ta, da bo Brazilija v prihodnjih letih ključni regionalni in svetovni akter. Lula da Silva bo tesno sodeloval s podobno mislečimi naprednimi predsedniki v Čilu, Kolumbiji, Argentini in drugod v Južni Ameriki. Brazilija bo leta 2024 tudi predsedovala skupini G20, kar je del štiriletnega obdobja, v katerem bodo G20 predsedovala velika gospodarstva v vzponu (Indonezija leta 2022, Indija leta 2023 in Južna Afrika leta 2025).

 

Upravljanje večpolarnega sveta je polno težav. Nujno potrebujemo več dialoga z drugimi državami in preseči poenostavljeno propagando lastnih vlad. Tukaj na Zahodu smo dnevno bombardirani s smešnimi uradnimi narativi, ki večinoma izvirajo iz Washingtona: Rusija je čisto zlo, Kitajska je največja grožnja svetu, reši nas lahko samo zveza Nato.

 

Te naivne zgodbe, ki jih v nedogled plete ameriško zunanje ministrstvo, so velika ovira pri reševanju globalnih problemov. Ujamejo nas v napačno miselnost in celo v vojne, do katerih nikoli ne bi smelo priti in ki jih je treba ustaviti s pogajanji, ne pa stopnjevanjem.

 

Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo končno lahko rešili probleme, ki so se nam doslej izmikali. Prvič, razumeli bomo, da vojaška zavezništva, kot je Nato, ne ponujajo odgovorov na resnične izzive, s katerimi se soočamo. Vojaška zavezništva so pravzaprav nevaren anahronizem, ne pravi vir nacionalne ali regionalne varnosti. Navsezadnje je bil poskus ZDA razširitve Nata na Gruzijo in Ukrajino tisti, ki je sprožil vojne v Gruziji (leta 2010) in v Ukrajini (2014 do danes). Tudi Natovo bombardiranje Beograda leta 1999 ali petnajstletna neuspešna misija v Afganistanu ali bombardiranje Libije leta 2011 niso dosegli nobenih pravih ciljev.

 

Kitajska tudi ni resna grožnja, ki jo danes prikazujejo na Zahodu. ZDA se poskušajo pretvarjati, da še vedno živimo v svetu, ki ga vodijo ZDA, in da je Kitajska nevarna pretendentka, ki jo je treba ustaviti. Toda realnost je drugačna. Kitajska je starodavna civilizacija z 1,4 milijarde ljudi (skoraj ena petina populacije sveta), ki prav tako cilja na visok življenjski standard in tehnološko odličnost. Naših globalnih problemov ne bomo rešili tako, da bomo zaman poskušali "zajeziti" Kitajsko, ampak s trgovanjem, sodelovanjem in, da, tudi z gospodarskim tekmovanjem s Kitajsko.

  

Drugi veliki svetovni izzivi so drugje: velika nevarnost okoljske katastrofe; naraščajoče neenakosti v naših družbah; in naval novih tehnologij, ki lahko motijo svet, če te tehnologije niso pravilno izkoriščene in nadzorovane.

 

Brazilija je epicenter okoljskega izziva. Ali je Amazonko, ki predstavlja polovico svetovnih deževnih gozdov, mogoče rešiti? Lula je prišel na oblast z obljubo, da bo storil prav to. Na volitvah je zmagal v vseh amazonskih zveznih državah Brazilije. Na globalni ravni je Evropa z Evropskim zelenim dogovorom okoljsko vodilna. Glavna geopolitična priložnost Evrope je spodbuditi druge regije, vključno z Afriško unijo, Kitajsko, Indijo, obema Amerikama in drugimi, da sprejmejo lastne drzne zelene dogovore. To je veliko boljša naloga za Evropo kot širitev Nata, boj proti neskončni vojni v Ukrajini ali soočenje s Kitajsko.

 

Brazilija je tudi epicenter neenakosti, z eno najvišjih stopenj neenakosti na svetu. To neenakost je prvotno ustvaril evropski imperializem, ki je zatiral domorodce in zasužnjil milijone Afričanov. Njihovi potomci še naprej plačujejo ceno. Socialna pravičnost je Lulin klic in naš globalni klic po stoletjih rasne in družbene nepravičnosti.

  

Brazilija je lahko tudi epicenter novih tehnologij, na primer vodilna v novem biogospodarstvu, v katerem se čudeži Amazonije in brazilske biotske raznovrstnosti ne uničujejo zaradi novih živinorejskih farm, temveč namesto tega uporabljajo za proizvodnjo novih zdravil, ki rešujejo življenja, hranljivih živil (kot kot açai, ki zdaj cveti po vsem svetu), ali napredna biogoriva za zeleno letalstvo.

  

Tehnološke spremembe so morda najgloblje gonilo globalnih sprememb. Za soočanje s krizami podnebnih sprememb, lakote, izobraževanja in zdravja potrebujemo nove tehnologije. Vendar pa trpimo tudi zaradi novih digitalnih tehnologij, ko se zlorabljajo, na primer za mobilizacijo drhali ali orožje brezpilotnih letalnikov v Ukrajini. Napredna biotehnologija je morda ustvarila virus, ki povzroča Covid-19 (tega še vedno ne vemo). Vsak dan se soočamo z motnjami in neenakostmi, ki jih povzročajo umetna inteligenca, robotika in hitro ukinjanje delovnih mest.

  

Sotočje globalnih sprememb, motenj in nevarnosti je osupljivo. Rešitve so v razumevanju, sodelovanju in reševanju problemov. Boljše razumevanje nove svetovne ekonomije bo cilj mojih kolumn v prihodnjih mesecih.

 

Copyright © Project Syndicate

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.187
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.152
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.702
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.551
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.223
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.831
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.083