Komentar

Opravičilo s kladivom

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami in zbranimi novinarji, bi moral namesto opravičila Zoranu Jankoviću podati svoj odstop. Namesto tega se je neskončno ponižal in prosil odpuščanja človeka, ki je le zamahnil z roko in sprejel opravičilo na en-dva-tri in zmagal. S tem je Janković povedal, kdo je za njega Bešič kot minister za zdravje. In kdo je Zoran Jankovič. To je bila nedvomno velika učna ura za vse ministre: veliko bolje je oditi s pokončno glavo - tako kot ministrica Bobnarjeva -, kot pa ostati s sklonjeno glavo, brez hrbtenice in postati izvajalec ukrepov, proti katerim imaš kot minister pomisleke, a jih moraš vseeno izvajati ...

17.01.2023 20:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   nasilje   mladostniki   kaos   stres   Danijel Bešič Loredan   zdravstvo   Zoran Janković   Robert Golob   vlada

Vsi so se vztrajno trudili, da bi verjeli, da cesar ni gol, čeprav je njegova golota vse bolj jasno vidna tudi slabovidnim. Z nastopom te vlade se širijo po deželi Potemkinove vasi.

 

Z javnozdravstvenega vidika je zdravje mladostnikov pomembna vrednota družbe. Nasilje, ki je vse bolj prisotno med mladimi, pa kaže na to, da se je njihovo zdravje izrazito poslabšalo. Tudi mladostniki so del naše družbe in kaos, ki ga dnevno ustvarjamo, in v katerem živimo z njimi, negativno vpliva tudi na njihovo kvaliteto življenja. V zadnjem tednu dni smo bili priča trem nasilnim dejanjem, ki so dobili medijski odmev (poleg teh treh se je zgodilo še nekaj takšnih, ki niti niso prišli v medije).

 

Prebrali smo lahko, da je v prvem primeru mladostnik prinesel s seboj v šolo kladivo in z njim v sanitarnih prostorih nenadoma napadel vrstnika ter mu poškodoval glavo. S seboj je baje prinesel tudi spisek učencev in učiteljev, ki naj bi jih dodatno napadel, verjetno tudi s kladivom. Menda so nekateri učenci z njegovega spiska dobili grožnje po elektronski pošti že okoli novega leta in starši naj bi te grožnje posredovali socialni službi in policiji, pa je kljub temu prišlo do tragičnega dogodka. Verjetno to kaže na to, da strokovne službe in policija ne odreagirajo pravočasno in učinkovito - in to kljub temu, da so predhodno obveščene. Ravnatelj je povedal, da učenec sicer ni veljal za problematičnega v smislu agresije. Očitno tudi v šoli slabo spremljajo tovrstne grožnje in nasilje, a ne predvidijo, da bi se kaj lahko zgodilo, ne ukrepajo pravočasno preventivno in slabo prepoznavajo podobne namere učencev. 

 

Stroka je ob tem dogodku jasno povedala: "Takšna dejanja je težko razumeti. Res pa je, da stroka ves čas opozarja, da so težave, stiske in duševne motnje mladih v porastu, ne le po številu, ampak tudi po intenziteti. Pri iskanju vzrokov težko pokažemo s prstom in poiščemo krivca. Gre za kompleksen pojav, saj se stiske mladih kažejo tudi zaradi splošne negotovosti v družbi, zaradi anksioznega stanja družbe kot celote. Vemo, da se strahovi okolja, strahovi odraslih – družine, šole, širše družbe – preslikajo v delovanje otrok."

 

V drugem primeru je osnovnošolec v šolo prinesel velik kuhinjski nož z očitnim namenom, da ga tudi uporabi, ker je imel dovolj zbadanja in zmerjanja, torej očitno kronično prisotnega nasilja v šoli, proti kateremu se je skušal braniti z nožem. Tudi tu predhodno v šoli niso bile zaznane nepravilnosti, v kar sicer težko verjamem. 

 

Potem se je zgodilo tudi to, da je mladostnik do smrti ranil z nožem svojo mater. Čudili so se, ker se je to zgodilo v urejeni družini. Mladostnik je o tem obvestil ostale člane družine in se predal policiji. Domačini so ocenili mamo kot prijetno in prijazno. Sedemnajstletni sin naj bi v zgodnjih večernih urah doma počakal svojo mamo, ki se je vrnila z dela v eni od škofjeloških šol, kjer je skrbela za čiščenje prostorov, in jo umoril. Močno poškodovana mama, ki je za seboj poleg sina morilca pustila še dve hčeri in moža, naj bi umrla v reševalnem vozilu na poti v bolnišnico.

 

 

+++

 

Vsi storilci so bili mlajši od 18 let in vsi so nam vsem v opozorilo, da se nam nekaj zelo hudega dogaja v mladostniških vrstah. Opozarjajo nas, da smo kot družba očitno na tem področju odpovedali, da ne znamo presojati, kaj se dogaja z mladimi, da smo izgubili stik z njimi, zato jih ne spremljamo več dovolj dobro in jim očitno nismo več dovolj v pomoč. Kajti reševanje svojih problemov prevzemajo v svoje roke, na svoj način, žal včasih zelo nasilen. Ko razmišljam o tem, se sprašujem, kako bi lahko pričakovali v tako nasilni družbi, kot je naša, da bi bili mladostniki angelčki. Samo spomnite se dveh let nasilnih demonstracij, groženj s smrtjo na mestnih trgih, ki so bile predvajane preko ekranov itd.. Žal živijo otroci v tej družbi, polni prikritega in odkritega nasilja. Čudno bi bilo, če se ne bi dogajalo to, kar se dogaja med mladimi. Brez ciljnih in sistemskih ukrepov ne bomo ustavili plazu nasilja. 

 

Leonida Zalokar, ki vodi zavod Planina, pa poudarja, da je za take pogoje pomemben način vzgoje, ki prevladuje v Sloveniji. Šolniki se umikajo iz polja vzgoje. Temelji vzgoje so pri otroku postavljeni od tretjega do sedmega leta in starši so tisti, ki jih postavljajo. Pomembna je predšolska vzgoja. V šolo mora priti vzgojen učenec. Odmakniti je potrebno storilca, ne pa žrtve. Toda kam umakniti otroke, če v skupnosti nimamo ustreznega prostora in programa za take otroke? Žal je to spet eno novo nedorečeno polje, ko nimamo urejene pomoči otrokom, ki so nasilni. Po Zalokarjevi je v Sloveniji preko 300 otrok, ki potrebujejo posebno pomoč.

 

Verjetno lahko strokovne službe le delno omilijo situacijo, reši pa jo lahko le korenita sprememba družbe, ki bo manj kritična do posameznika, bolj tolerantna, bolj podporna za posameznika in skupine ljudi in ki bo več pozornosti posvečala vzgoji otrok ter programom za otroke, ki jih potrebujejo. Otroke vzgajamo s svojim zgledom vsi, ki pridemo z njimi v stik. Tudi ekrani mobilnikov in televizij.  

 

Dušan Merc, upokojeni ravnatelj, je mnenja, da šola v takšnih primerih, kot so ti trije, težko vzgojno deluje. Zato morajo na teh mestih nastopati drugi strokovnjaki in ne tisti, ki so zaposleni v šoli. Za vso ostalo populacijo pa je šola edini prostor, kjer se lahko stvari urejajo. In to ne kjer koli, ampak v razredu. Veliko dela nas čaka na tem področju, predvsem pa novega ministra za šolstvo, ki bo moral zagristi v te probleme in jih tudi ustrezno reševati.

 

 

+++

 

Sedaj pa nekaj besed o kolegu, ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. Zaskrbel me je naslov v medijih V pričakovanju zdravstvene reforme: kdo sploh še stoji ob Bešiču Loredanu?. Zaskrbel zato, ker sem že prejšnjič pisal o tem, kako da Bešič sam ugotavlja, ko govori o reformi, da nima praktično nobene podpore, ne v vladi ne v opoziciji, ne od leve ne od desne politike, in tudi zdravniki so mu svoje povedali. Bešič je ostal sam na prepihu ob hudih političnih turbulencah ravno takrat, ko bi potreboval največ podpore. Tudi upanje, da ga podpira predsednik vlade Robert Golob, se je sesulo v prah. 

 

To je še posebej očitno, odkar je odjeknila novica, da bo strateški svet za zdravstvo od Bešiča prevzel sam predsednik vlade, ki je s tem ministra postavil v podrejen položaj in mu jasno povedal, da tudi kot podpredsednik vlade in minister ni dovolj politično in strokovno močan, da bi lahko izvedel reformo. Golob mu preprosto ne verjame več. Zato mu ne zaupa več te ključne naloge, zaradi katere lahko pade tudi vlada, kot je za medije že povedal Erik Brecelj.

 

 

"Ko sva se srečala zadnjič, ste mi rekli, da ste bolj politik kot zdravnik. Rekel sem vam, da je to velika napaka. Ponovno vam pravim: ostanite dober zdravnik in se nehajte ukvarjati s politiko, sicer bomo izgubili še enega dobrega zdravnika."

 

 

Očitno se je v vladne sobane naselil strah pred odstopom, sicer o njem ne bi govorili člani, ki so v strokovnih skupinah ministra za zdravje. Aktualna priložnost za korenito spremembo ni idealna, je pa verjetno edina, ki je ostala, so za medije dejali v premierjevem kabinetu ob petkovi napovedi Golobovega vodenja reforme. Predsedniku vlade zmanjkuje potez, zato vleče tudi slabe in z njimi deplasira zdravstvenega ministra. Zaupanje med ministrom in premierjem naj bi bilo obojestransko, zatrjujejo tako v kabinetu predsednika vlade kot zdravstveni minister. Če je temu tako, zakaj potem te menjave? Golob ni pokazal vseh kart, nekaj jih ima še v rezervi in med njimi je gotovo tudi zamenjava ministra.

 

Loredan se sicer tolaži, da je ta strokovni svet sedaj na nivoju predsednika vlade še bolj močan, a to so le besede, s katerimi minister tolaži samega sebe in zakriva nejevoljnost. Resorni minister pri reformi pač nima več glavne besede in bo v bodoče le lutka v rokah politike. Vloga lutke je zdaj dejansko njegova pozicija. O zdravstveni reformi bo neposredno odločal sam predsednik. Minister bo le izvajalec nalog, ki mu jih bo naročil Golob, človek tehnike, ki ima o medicini le malo pojma. Ne bo šlo več tako naprej, kot je začrtal Loredan, ki bo moral čakati telefonske klice šefa in šele nato ukrepati. S temi rušadami so moč ponovno dobili nasprotniki reforme, zato je bržkone pravilna ocena, da je z zdravstveno reformo v Golobovi vladi defenitivno konec. Za njeno izvedbo bomo morali počakati novega ministra, novo vlado, do takrat pa nas bodo piarovsko tolažili in vozili žejne čez vodo z lepotnimi popravki. Dokler bo šlo.

 

 

+++

 

Da je temu res tako, se je videlo že na zdaj znameniti vladni tiskovni konferenci, kjer so bili prisotni ljubljanski župan, premier in minister za zdravje. Tam je predsednik vlade jasno nakazal, kaj si misli o ministru. Minister za zdravje se je neskončno ponižal in zlomil po pritisku Goloba in Jankovića. Njegovo dvakratno javno opravičilo Zoranu Jankoviću ob prisotnosti predsednika vlade za stvari, ki so morda celo resnične, pa Loredan zanje žal ni imel ali ni smel pokazati dokazov, je nekaj, česar v slovenski politiki še nismo videli.

 

Predsednik vlade bi moral svojega ministra zaščititi ali pa ga odsloviti. Toda zaradi skritih interesov, ki jih očitno ima v relaciji z Zoranom Jankovičem, je Loredana pustil v zelo neprijetnem položaju. Janković, na drugi strani, je v nasprotju z predsednikom vlade svojo direktorico Zdravstvenega doma Ljubljana definitivno zaščitil. Možno je tudi, da zaradi zaverovanosti v predsednika Loredan sploh ne vidi, kaj se mu dogaja. Glede na to, da minister za zdravje gotovo ni imel slabih namenov in si je iskreno, po svojih močeh prizadeval izboljšati razmere v zdravstvu, moram nekaj priznati: čeprav sem (bil) do kolega Danijela velikokrat kritičen, tokrat sočustvujem z njim. Kljub vsej moji kritiki si takega ponižanja kot človek le ni zaslužil!

 

Minister Danijel Bešič Loredan je naredil napako v tistem odločilnem trenutku, ko je pred kamerami ali celo že prej začutil, da ga predsednik ne podpira več. Tedaj bi moral nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami in zbranimi novinarji namesto opravičila Jankoviću podati svoj odstop. Namesto tega se je neskončno ponižal in prosil odpuščanja človeka, ki je le zamahnil z roko in sprejel opravičilo na en-dva-tri in zmagal. S tem je Janković povedal, kdo je za njega Bešič kot minister za zdravje. 

 

In kdo je Zoran Jankovič.

 

To je bila nedvomno velika učna ura za vse ministre v sedanji vladi, da je veliko bolje oditi s pokončno glavo - tako kot ministrica Bobnarjeva -, kot pa ostati s sklonjeno glavo in brez hrbtenice in biti izvajalec ukrepov, proti katerim bo morda celo sam minister imel pomisleke, a jih bo moral vseeno izvajati.

 

Minister Danijel Loredan Bešič, po moje je prišel čas, da se streznite in globoko premislite, kaj se vam je čez noč zgodilo. Dajte, končno se pametno odločite, predvsem zaradi sebe. Zaigrali ste vse karte in nobenega asa nimate več v rokavu. Imate samo dve možnosti: ali ste pokončni kot Tatjana Bobnar in odidete, ali pa ostanete minister in čakate, da bo vse skupaj postalo še težje, tako da boste na koncu, ko vas bo zlomilo, odstopili "zaradi osebnih razlogov". Ko sva se srečala zadnjič, ste mi rekli, da ste bolj politik kot zdravnik. Odvrnil sem vam, da je to velika napaka. Ponovno vam pravim: ostanite dober zdravnik in se nehajte ukvarjati s politiko, sicer bomo izgubili še enega dobrega zdravnika.

 

 

+++

 

O farsi, ki se je pred dnevi dogajala pred Državnim zborom, kamor naj bi prišli bolniki in demonstrirali za svoje pravice, lahko povem samo to, da tam večinoma niso bili bolniki, pač pa akterji, na katerih hrbtih in krilih je prišel na oblast Robert Golob; zdaj so ga ponovno podprli in ob tem zlorabili slovenske bolnike, ki ne morejo priti niti do osebnega zdravnika.

 

Na trgu ni bilo najbolj množične organizacije pacientov, Zveze organizacij pacientov Slovenije. Kdo je potem stavkal? Tam so bili govorniki in organizatorji nelegalnih demonstracij iz epidemičnega obdobja. Govor Jaše Jenulla in pozdravljanje predsednika vlade z dvignjeno roko je povedalo vse: da je to njun dogovor in da jima je ponovno uspelo okoli prinesti medije in prebivalce Slovenije.

 

Vsi so se vztrajno trudili, da bi verjeli, da cesar ni gol, čeprav je njegova golota vse bolj jasno vidna tudi slabovidnim. Z nastopom te vlade se širijo po deželi Potemkinove vasi.

 

Vprašanje je le, kdaj in za kakšno ceno se jih bomo rešili.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.481
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.066
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.224
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.127
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 996
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 543
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.283
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.889