Komentar

Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik

V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot predsednik vlade. Sistemsko precej nepriljubljen tip, punca, ki vladajočim potegne finančno ročno zavoro pri čudnih, presežnih apetitih po razmetavanju javnega denarja. Se preudarno oglasi, pove kako modro o stabilnosti države, njenih finančnih temeljih. Finančni minister je v bistvu interni fiskalni svet vlade.

 

16.01.2023 20:32
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   finance   minister za finance   proračun   vlada   premier   Fiskalni svet

Včasih je bil finančni minister institucija, ki predstavlja ključni steber pri pogajanjih o plačah, investicijah, proračunu te države. Sedaj je očitno blagajnik, nek računovodja, ki evidentira politične, osebne želje svojih nadrejenih. Žalost in nevarnost.

 

Tokrat ne. Finančni minister se občasno pojavi, ko nam pod pretvezo pravičnosti dviguje davke, ne-ciljno povečuje porabo javnega denarja. Ker se mu to zdi menda smiselno, v obdobju gospodarskega ohlajanja, očitno ni dobro poslušal na predavanjih. To zmoto mu sicer dobrohotno predstavlja, dopoveduje Fiskalni svet, vsak mesec. Ne gre v ušesa, zaenkrat.

 

Ampak, ker je zapisano v koalicijski pogodbi z neko stranko, ki se jim zdijo podjetniki paraziti, bo dvignil davke, prispevke. Ne zanima ga ekscesno poviševanje plač v javnem sektorju, ki vpliva na dvig javnih izdatkov, ne zanima ga povečevanje javnih izdatkov, ki niso vezani na učinkovitost javne porabe. Ne zanima ga inflacija, padec varčevanja, dvig obrestnih mer … Ne zanima ga inflacijska spirala, ki se nam vrti vsak dan. Ne zanima ga rekordni nominalni in strukturni primanjkljaj.

 

No, da bomo pošteni, mogoče ga zanima, ampak ne pove, ali nima vpliva, kar je problem sam po sebi.

 

Včasih je bil finančni minister institucija, ki predstavlja ključni steber pri pogajanjih o plačah, investicijah, proračunu te države. Sedaj je očitno blagajnik, nek računovodja, ki evidentira politične, osebne želje svojih nadrejenih. Žalost in nevarnost.

 

Pri plačah zdravnikov očitno ni imel besede, pri tožilcih, sodnikih tudi ne, pri šolnikih še manj. Sedaj, ko so politično demolirali sistem javnih plač, ki seveda ni bil optimalen, ga tudi ni. Politični, z ničemer utemeljen samo-promocijski pavšal 600 evrov bruto za tožilce in sodnike je nezakonit, fenomen v plačni politiki države. Žalitev za vse v javnem sektorju, pa tudi druge. Ministra za finance to ne zanima. Blagajnike zadeve ne zanimajo.

  

Je tiho, ker so blagajniki ponavadi tiho. Prihajajo pa gasilci, cariniki, vojaki … z upravičenimi zahtevami. Pa delavke, delavci v DSO in drugi na prvi socialni fronti. Premier bo verjetno prikimal, ker drugega mu ne preostane ob servilnosti, plehkosti njegove politike. Blagajnik bo spet tiho. Koncepta ni, to je sedaj jasno še najbolj zagretim podpornikom svobode na njegovem ministrstvu, "razštelanem" računovodskem servisu.

 

Kredibilnemu ministru za finance bi se moralo v tem trenutku "odpeljati". Če bi bil finančni minister, ne blagajnik. Če bi bil finančni minister, bi ga zanimalo vse v tej vladi, od idej po novi letalski družbi, do idej po omejevanju prodaje mesa, reguliranja cen, plač, bencina, plina, reorganizacije upravljanja premoženja … Zato, ker ima v imenu ministrstva finance, je "finančni" minister. Ker vse to vpliva na "finance". Zanimalo bi ga tudi, zakaj gradimo sedaj en "drugi tir" do Luke Koper, ko bomo tega dokončali, bomo začeli drugega. To sedaj sicer najbolj zanima novo ministrico za infrastrukturo in specialistko za anekse.

 

Zanimala bi ga tudi gradnja železniške postaje v Ljubljani. Pa vsi aneksi, ki prihajajo za vse tekoče projekte na to temo. Zanimalo bi ga, zakaj župan Ljubljane vodi projekte pristojnih namesto vladnih institucij.

 

V življenju sem spoznal kar nekaj ministrov za finance te države, pa kakega predsednika vlade tudi. Za enega ministra sem celo vodil kabinet. Ivanušič, Gaspari, Rop, Šušteršič, Šircelj ... so bili ljudje z nekim vplivom, izdelanim mnenjem, vplivom na predsednika vlade, javnost. Ne glede na politično opredeljenost, povezanost, za nekatere "zlizanost" z vlado so bili strokovnjaki na svojem področju. Predvsem pa z nekaj osnovnimi "jajci" in strokovnostjo, ki pritičejo takšni funkciji. Gotovo pa niso bili blagajniki.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Leto 2022 je Evropo pahnilo 83 let nazaj v zgodovino in dokazalo, da se nismo ničesar naučili
23
27.12.2022 00:50
Končuje se leto, kakršnega si še pred 365 dnevi ni bilo moč predstavljati brez obilo domišljije ali pa vsaj kopice najbolj ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.494
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.694
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.817
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.504
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.823
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.119
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 902
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.597
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.380