Komentar

Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik

V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot predsednik vlade. Sistemsko precej nepriljubljen tip, punca, ki vladajočim potegne finančno ročno zavoro pri čudnih, presežnih apetitih po razmetavanju javnega denarja. Se preudarno oglasi, pove kako modro o stabilnosti države, njenih finančnih temeljih. Finančni minister je v bistvu interni fiskalni svet vlade.

 

16.01.2023 20:32
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   finance   minister za finance   proračun   vlada   premier   Fiskalni svet

Včasih je bil finančni minister institucija, ki predstavlja ključni steber pri pogajanjih o plačah, investicijah, proračunu te države. Sedaj je očitno blagajnik, nek računovodja, ki evidentira politične, osebne želje svojih nadrejenih. Žalost in nevarnost.

 

Tokrat ne. Finančni minister se občasno pojavi, ko nam pod pretvezo pravičnosti dviguje davke, ne-ciljno povečuje porabo javnega denarja. Ker se mu to zdi menda smiselno, v obdobju gospodarskega ohlajanja, očitno ni dobro poslušal na predavanjih. To zmoto mu sicer dobrohotno predstavlja, dopoveduje Fiskalni svet, vsak mesec. Ne gre v ušesa, zaenkrat.

 

Ampak, ker je zapisano v koalicijski pogodbi z neko stranko, ki se jim zdijo podjetniki paraziti, bo dvignil davke, prispevke. Ne zanima ga ekscesno poviševanje plač v javnem sektorju, ki vpliva na dvig javnih izdatkov, ne zanima ga povečevanje javnih izdatkov, ki niso vezani na učinkovitost javne porabe. Ne zanima ga inflacija, padec varčevanja, dvig obrestnih mer … Ne zanima ga inflacijska spirala, ki se nam vrti vsak dan. Ne zanima ga rekordni nominalni in strukturni primanjkljaj.

 

No, da bomo pošteni, mogoče ga zanima, ampak ne pove, ali nima vpliva, kar je problem sam po sebi.

 

Včasih je bil finančni minister institucija, ki predstavlja ključni steber pri pogajanjih o plačah, investicijah, proračunu te države. Sedaj je očitno blagajnik, nek računovodja, ki evidentira politične, osebne želje svojih nadrejenih. Žalost in nevarnost.

 

Pri plačah zdravnikov očitno ni imel besede, pri tožilcih, sodnikih tudi ne, pri šolnikih še manj. Sedaj, ko so politično demolirali sistem javnih plač, ki seveda ni bil optimalen, ga tudi ni. Politični, z ničemer utemeljen samo-promocijski pavšal 600 evrov bruto za tožilce in sodnike je nezakonit, fenomen v plačni politiki države. Žalitev za vse v javnem sektorju, pa tudi druge. Ministra za finance to ne zanima. Blagajnike zadeve ne zanimajo.

  

Je tiho, ker so blagajniki ponavadi tiho. Prihajajo pa gasilci, cariniki, vojaki … z upravičenimi zahtevami. Pa delavke, delavci v DSO in drugi na prvi socialni fronti. Premier bo verjetno prikimal, ker drugega mu ne preostane ob servilnosti, plehkosti njegove politike. Blagajnik bo spet tiho. Koncepta ni, to je sedaj jasno še najbolj zagretim podpornikom svobode na njegovem ministrstvu, "razštelanem" računovodskem servisu.

 

Kredibilnemu ministru za finance bi se moralo v tem trenutku "odpeljati". Če bi bil finančni minister, ne blagajnik. Če bi bil finančni minister, bi ga zanimalo vse v tej vladi, od idej po novi letalski družbi, do idej po omejevanju prodaje mesa, reguliranja cen, plač, bencina, plina, reorganizacije upravljanja premoženja … Zato, ker ima v imenu ministrstva finance, je "finančni" minister. Ker vse to vpliva na "finance". Zanimalo bi ga tudi, zakaj gradimo sedaj en "drugi tir" do Luke Koper, ko bomo tega dokončali, bomo začeli drugega. To sedaj sicer najbolj zanima novo ministrico za infrastrukturo in specialistko za anekse.

 

Zanimala bi ga tudi gradnja železniške postaje v Ljubljani. Pa vsi aneksi, ki prihajajo za vse tekoče projekte na to temo. Zanimalo bi ga, zakaj župan Ljubljane vodi projekte pristojnih namesto vladnih institucij.

 

V življenju sem spoznal kar nekaj ministrov za finance te države, pa kakega predsednika vlade tudi. Za enega ministra sem celo vodil kabinet. Ivanušič, Gaspari, Rop, Šušteršič, Šircelj ... so bili ljudje z nekim vplivom, izdelanim mnenjem, vplivom na predsednika vlade, javnost. Ne glede na politično opredeljenost, povezanost, za nekatere "zlizanost" z vlado so bili strokovnjaki na svojem področju. Predvsem pa z nekaj osnovnimi "jajci" in strokovnostjo, ki pritičejo takšni funkciji. Gotovo pa niso bili blagajniki.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.187
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.152
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.702
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.551
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.223
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.831
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.083