Komentar

Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi

Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovi nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, je dvignila precej prahu. Morda gre spet le za enega izmed spinov, s katerim želi Golobova ekipa preusmeriti pozornost javnosti z vedno hujših problemov (zdravstvo, kadrovanje, afere ...), vendar je pri tej povsem nepotrebni odločitvi, za katero naj bi stala koalicijska stranka Levica, zaznati tudi zelo očiten ideološki kontekst. Muzej slovenske osamosvojitve je šel namreč že od svoje ustanovitve nekaterim zelo v nos. Na portalu+ bomo objavili nekaj pogledov na to temo, začenjamo pa z Igorjem Bavčarjem.

21.01.2023 22:40
Piše: Igor Bavčar
Ključne besede:   Muzej slovenske osamosvojitve   Jugoslavija   Slovenija   Igor Bavčar   OZN   vlada

Odločitev vlade je prikrito politično motivirana in naperjena proti razumevanju epohalnega pomena slovenske samostojnosti in državnosti.

Splošno znano in v javnosti sprejeto je spoznanje, da smo Slovenke in Slovenci v odnosu do svoje državnosti in pomena samostojne slovenske države zaskrbljujoče pasivni in neodzivni. Redke so priložnosti, ko se s ponosom  zavemo pomena lastne državnosti za prihodnost slovenskega naroda, in vseprevečkrat poslušamo nekritične in z empirično preverljivimi dejstvi povsem sprte trditve o naši preteklosti v okviru vseh Jugoslavij. Nihče ne zanika dejstev, da je slovenski narod znotraj Avstro-Ogrske in vseh Jugoslavij uspel ohraniti  svojo identiteto, kulturo in tudi razvoj. Vendar so ga te skupnosti hkrati tudi omejevale, zavirale razvoj demokracije in gospodarske prosperitete, kar posebej velja za obodbje socializma.  

 

V nobeno od prejšnjih skupnosti slovenski narod ni vstopil na podlagi plebiscitarne odločitve, nikoli poprej v svoji zgodovini. Plebiscit leta 1990, osamosvijtev in ustanovitev lastne države leta 1991, ki je bila poleg tega izbojevana še v zmagoviti osamosvojitveni vojni, so prvič postavili temelje slovenske državnosti. S tega stališča je v resnici celo delno razumljivo, da se zavest o lastni državnosti po tridesetih letih uveljavlja razmeroma počasi. Ovira jo tudi vztrajna politizacija tega obdobja za vsakokratne potrebe dnevne politike in odsotnost elementarnih znanj in vedenj o tem v slovenskem izobraževalnem sistemu. Rezultat vsega tega je v vsakokratnih mednarodnih razmerah lahko  porazen. Pomen in vlogo preteklih državnih skupnosti smo uspešno nadomestili s svojim položajem v EU in zvezi NATO. Smo mednarodno priznana in polnopravna članica OZN in vrste mednarodnih organizacij in združenj, zato  uživamo polno varstvo v okviru mednarodnih načel.

 

Da bi okrepili to zavest, pomen lastne države in osamosvojitve, je bil med drugim ustanovljen tudi Muzej osamosvojitve. Ne zato, da bi zanikali prispevke različnih ljudi, dogodkov, obdobij itd., v zgodovini slovenskega naroda, pač pa zato, da izpostavimo pomen lastne državnosti, ki nas dokončno postavlja med moderne narode. Ne zato, da bi zanikali pomen zgodovinske stroke, ne, muzeji imajo širši kulturni, politični in izobraževalni pomen, pomen za prihodnost, saj vemo, da je interpretacija zgodovine interpretacija sedanjosti, ključne za prihodnost Slovenk in Slovencev, državljank in državljanov Republike Slovenije in slovenske države. 

 

Zato je argument vlade, da je potrebno za potrebe "transparentnega in strateško začrtanega strokovnega dela" muzeje združiti, povsem napačen in v resnici iz prsta izsesan prikrit politično motiviran korak, ki je, objektivno vzeto, naperjen proti razumevanju epohalnega pomena slovenske samostojnosti in državnosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Zločini brez zločincev in evtanazija
16
04.08.2023 21:38
Bodimo jasni, pristaši evtanazije niso iz vrst zdravnikov, ki ljudem pomagajo k boljšemu zdravju, večji življenjski sreči in ... Več.
Piše: Andrej Jemec
Asta, basta! (Dovolj te imamo, tovarišica ministrica za nekulturo!)
23
03.08.2023 09:59
Asta Vrečko uvaja državno kulturo. Takšno, ki poskrbi za točno določen del kulturnega establišmenta. Namreč tistega pravega, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto Meloni: Od klišejske podobe neofašistke do vse bolj vplivne evropske konservativne političarke
9
02.08.2023 11:30
Po skoraj letu vladanja italijanske premierke Giorgie Meloni si načeloma lahko odahnemo, kajti vsaj kar se tiče italijanske ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.020
02/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.827
03/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.486
04/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.473
05/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.443
06/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.155
07/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.582
08/
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.958
09/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 463
10/
Konec svobode: Direktor NIJZ Branko Gabrovec nas vabi zaposlene, naj pridno ovajamo drug drugega
Milan Krek
Ogledov: 3.853