Razkrivamo

Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana

Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil prizadeti rusko gospodarstvo s skrčenjem njegovega manevrskega prostora, a se je Kremelj precej dostojno prilagodil. Hkrati je treba kot posredno posledico smatrati tudi krepitev kitajske valute, juana, kot mednarodne valute, ki se ob bok postavlja tradicionalno močnim valutam. Sodelovanje med Kitajsko in Rusijo je obrodilo sadove, vsaj delne, tudi na tem področju. Po tem, ko je bila Rusija izključena iz sistema SWIFT (Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo), je namreč Peking Moskvi omogočil izvajanje vrste mednarodnih transakcij in plačil v juanih, s tem pa so se odprla vrata, da kitajska valuta postane mednarodna.

30.01.2023 23:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Rusija   Kitajska   valuta   dolar   juan   SWIFT   Peking   Sberbank   Gazprom

Rusko razmišljanje o kitajski valuti pa ni samo gospodarsko, temveč in predvsem geopolitično. Ruska podjetja uporabljajo juan za upravljanje večine svoje mednarodne trgovine, tako posredno krepijo kitajsko valuto,

Kot vemo, SWIFT (Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo) zagotavlja zanesljivo platformo za sporočanje, ki bankam omogoča, da svojim nasprotnim strankam pošljejo hitra navodila o prenosih sredstev. Cilj odločitve je bil ohromiti sistem ruskih zunanjih transakcij, šlo pa je ukrep, ki je bil dodan že znanim zahodnim gospodarskim sankcijam. Po napovedih bi morale te Rusijo spraviti na kolena, kar se je zgodilo le deloma. Po nekaterih ocenah je Rusija do sredine leta 2016 zaradi finančnih sankcij izgubila že približno 170 milijard dolarjev. Zahodna odločitev o odstranitvi sedmih ruskih bank iz sistema za sporočanje SWIFT po invaziji na Ukrajino Rusije ni dokončno dotolkla; največja banka v državi, Sberbank, je bila namreč izvzeta, kljub temu, da gre za delničarja ruskega plinskega giganta Gazprom - prav tako se ta ukrep ni nanašal na bank Gazprombank, tj. banko, ki je opravljala transakcije, povezane z energijo.

 

Kratkoročni učinki so bili milejši od predvidenih. Po neodvisni analizi Svetovne banke, Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) naj bi ruski BDP v najboljšem primeru v letu 2022 padel za 3,4 %. Poročilo Evropskega sveta navaja, da številke kažejo, da gospodarske sankcije prinašajo sadove. 

 

Rusija je poskušala najti načine za ublažitev sankcij, moskovsko razmišljanje o kitajski valuti pa ni samo gospodarsko, temveč tudi - če ne celo predvsem - geopolitično. Ruska podjetja uporabljajo juan za upravljanje večine svoje mednarodne trgovine, tako posredno krepijo kitajsko valuto, pri čemer je mogoče lažje in hitreje najeti posojila kot v dolarjih. S tem pripomorejo k hitrejši internacionalizaciji renminbija, če stanje primerjamo s tistim izpred enega leta. Za Kremelj je zato ključnega pomena izboljšanje odnosov z juanom, ki se v tej fazi ocenuje za gospodarsko močnega trgovinskega partnerja, katerega valuta se lahko menja in s tem ublaži nestabilnost rublja in pritiske nanj, tako pa postane hrbtenica zunanjih rezerv centralne banke. 

 

 

 

"Podatki sicer govorijo sami zase: oktobra lani je bil dolar uporabljen v več kot 42 % svetovnih transakcij; kljub porastu transakcij se je, nasprotno, juan ustavil nekaj nad 2 %."

 

 

Tako je moskovska podružnica Kitajske industrijske in trgovinske banke (ICBC), največje banke na svetu v državni lasti in z 203 podružnicami v tujini okrepila svojo vlogo pri regulaciji finančnih transakcij v juanu med Kitajsko in Rusijo: vključena je namreč tako v kitajski sistem medbančnih čezmejnih plačil CIPS, kot v ruski sistem SPF2. Poleg tega je v moskovski ICBC v tem obdobju kar 48 finančnih institucij odprlo račun.

 

Internacionalizacija juana je nedvomno element geopolitičnega vzpona Pekinga, vseeno pa primerjava kitajskega plačilnega sistema (CIPS) s SWIFT ni na mestu. Prvi lahko računa na 1.353 uporabnikov v 107 državah in ozemljih, medtem ko združenje SWIFT s sedežem v Belgiji združuje 11.000 bančnih in finančnih institucij iz 200 držav in drugih ozemeljskih enot. Poleg tega lahko, kot ugotavljajo nekateri analitiki, kitajski plačilni sistem samo delno pomaga Rusiji, saj Kitajska ne dovoljuje prostega pretoka kapitala, to pa je ključno za uporabo juana na svetovni ravni. Podatki, ki jih je zagotovil SWIFT, govorijo sami zase: oktobra je bil dolar uporabljen v več kot 42 % svetovnih transakcij; kljub porastu transakcij se je, nasprotno, juan ustavil nekaj nad 2 %.

 

Določeni podatki so zelo povedni. Dvostranska rusko-kitajska trgovina v dolarjih se je lani zmanjšala s skoraj 100 % v letu 2013 na približno 15 %. Ob upoštevanju učinkovitosti renminbija pri mednarodnih plačilih je Rusija leta 2022 prvič postala eno izmed 15 najboljših trgovinskih gospodarstev v juanu na svetu. Rešilna bilka za Rusijo, ki so jo prizadele sankcije, pa tudi pomemben dosežek za Kitajsko, ki je konec leta 2021 ločeno podpisala dvostranske valutne sporazume o z Vietnamom, Indonezijo in Kambodžo, pa tudi sporazume o menjavi valut z Indonezijo, Malezijo, Singapurjem in Tajsko.

 

Juan je tako postal peta valuta na svetu po obsegu menjave z njo.

 

Nepričakovan učinek sankcij je torej nov finančni okvir, ki se pojavlja kot alternativa obstoječemu, na dolarju temelječemu okvirju. To renminbiju omogoča, da se skupaj z dolarjem, evrom, britanskim funtom in jenom vzpostavi kot močna valuta.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.037
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.926
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.174
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.321
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 706
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 904
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 504
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.922