Komentar

Enodnevni podalpski PR boj s korupcijo

Vsako leto, ko je objavljeno poročilo Transparency International, nas za en dan mediji zasujejo z informacijo o korupciji, o naši oceni in vsako leto smo slabši na mednarodni lestvici. Za nepoznavalce zelo presenetljivo, ker imamo v Sloveniji menda ničelno toleranco do korupcije. Politiki z vseh vetrov, vladni, opozicijski, levi, desni, srednji, se borijo na RTV Slovenija in na POP TV, v Delu, Dnevniku, Večeru, Mladini … skoraj omagajo v tem enodnevnem boju proti korupciji. Za piko na i protikorupcijska komisija (KPK) ugotavlja, da je izmerjeni porast korupcije dokaz, da deluje dobro, da je še bolj potrebna in da zato potrebuje še več sredstev, saj dela na polno, vsak dan, pišejo poročila, pripravljajo dokumente, raziskujejo … 

06.02.2023 20:00
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   Tilen Majnardi   korupcija   KPK   Transparency International   Slovenija   EU   Jugoslavija   TEŠ   zdravstvo

Mala korupcija je pogosto instrument preživetja malih ljudi, z veliko korupcijo, ki jo prakticirajo oblastniki, pa se državljani nimajo časa ukvarjati.

Ampak rezultatov ni ... Krivi so "sistemski" problemi. Tako kot za vsak najmanjši problem v tej državi potrebujemo spremembe zakonodaje. Sprememba obnašanja, operativno delo namesto filozofiranja, resen policijski in sodni pregon korupcije niso v načrtu, za to je premalo "resursov". To, da je politika funkcijo predsednika protikorupcijske komisije (KPK) načrtno spremenila v vaškega posebneža brez vpliva, za katerega večina državljanov sploh ne ve, kako se piše, tudi ni problem. Žal je korupcija v Sloveniji kot nek boj proti podnebnim spremembam. Tule so, čutimo jih, ampak menda ne vemo, uspešno "glumimo", da ne vemo, kdo je kriv. Pa tudi če se strinjamo, da posledice so, ne glede na to, kdo je kriv, ne naredimo nič, da bi se borili proti škodi.

 

Raje tiščimo glavo v pesek, resno ukrepanje nikomur ni v interesu, kot pri korupciji, kjer na leto izgubimo že skoraj štiri milijarde evrov. Očitno je veliko rokic v marmeladi, temu ustrezna pa pripravljenost na spremembe.

 

 

 

"Mala korupcija je pogosto instrument preživetja malih ljudi, z veliko korupcijo, ki jo prakticirajo oblastniki, pa se državljani nimajo časa ukvarjati."

 

 

Boj proti korupciji je v slovenski politiki pogosto žal samo priročen instrument blatenja nasprotnika, konkurenta in v funkciji plehkega dnevnega PR-ja. Če koga slučajno ujamejo, imamo kost za glodanje, ki jo mediji - odvisno od svojih preferenc - morda "obdelujejo" nekaj dni, storilci seveda trdijo, da nimajo pojma o ničemer. Če ujamejo drugo politično stran, ta predvidljivo zažene vik in krik, da ji podtikajo, da so nedolžni. Nekateri, morda celo večina, verjetno tudi so, ampak ker tudi krivi nikoli niso krivi, ostajajo nekaznovani, temu nihče ne verjame, ali ne jemlje prav resno. Gre za škodljivo posploševanje, relativizacijo krivde v stilu "vsi kradejo", vsi so isti. Ni res. Je pa res, da neresen sistemski pregon korupcije, politično in medijsko relativiziranje, odsotnost kazni za očitne slabe prakse vodijo v neobčutljivost celotne družbe.

 

Takšne in drugačne lumparije se prikazujejo kot nekaj normalnega, kar "delajo vsi", pri tem pa se žal postopoma dviguje tudi prag (ne)občutljivosti za večje kraje, korupcijska ravnanja, ki so pomembna cokla razvoja države. Cilj je dosežen: dodatni razpad zaupanja v institucije pravne države, to pa je dobro gojišče za različne populizme in ekstremizme.

 

 

 

 

Da je splošna javnost zaskrbljujoče neobčutljiva za korupcijo, vidimo vsak dan, saj imamo različne korupcijske "spomenike" dobesedno pred nosom. Politiki ali njihovi ideološki, vsebinski nasledniki, ki so za te spomenike odgovorni, pa nekaznovano še naprej lomastijo po državnih in lokalnih proračunih. Imamo termoelektrarno na premog za 1,5 milijarde evrov, čeprav premoga zanjo nimamo, smo jo pa na podlagi "strokovnih analiz" zgradili zaradi kopanja lokalnega premoga in delovnih mest. Za taisto elektrarno nam je izvajalec (njegov pravni naslednik) kar sam priznal koruptivna dejanja in nam plačal 260 milijonov evrov odškodnine. V Sloveniji za korupcijo ni bil obsojen še nihče s tega projekta, ali njegove koruptivne okolice. Potekajo sicer simbolični postopki proti nekaterim uradnikom, ti pa so daleč od odločevalcev, ki so zasnovali projekt in leta nazaj pobrali, pomazali finančno ter politično smetano.

 

Imamo sistem zdravstvenega zavarovanja, v katerega se na leto zlije 4,5 milijard evrov (za katere se po besedah ministra za zdravje ne ve točno, kako je dejansko porabljen!!!), ampak državljani, ki storitve plačajo vsak mesec z avansom, do teh storitev leta ne morejo, razen če imajo kakšno zvezo ali dovolj denarja za preskakovanje vrst oziroma za plačilo zasebnikom.

 

Imamo Zdravstveni dom Ljubljana, kjer tisoči nimajo osebnega zdravnika, ima pa direktorica zasebno podjetje za popoldansko obrt. Povsem normalno. Imamo dobavitelje medicinske opreme z zlatimi palicami v svojih hišnih sefih. Imamo tudi posebno podjetje za gradnjo 27 kilometrov železniške proge, te so sicer včasih gradile Slovenske železnice. Ampak politika je ugotovila, da je to zelo zahteven projekt, tako finančno kot tudi vsebinsko. Menda je čudna zemljina, sestava neznanega apnenčastega drobirja na Krasu, nepredvidljivo, ker ne poznamo terena, tam še nič nismo zgradili. Posebne 2TDK tajnice, pisarne, službeni avtomobili, celostne podobe, mapice, obeski, poslovna darila, strokovnjaki za anekse … so nujni za izvedbo tega projekta.

 

Sedaj bomo gradili tudi "drugi" drugi tir, ko bomo prvega končali, kar je seveda tudi izredno racionalno, ekonomično. Mogoče bi zato potrebovali novo posebno podjetje za drugi tir drugega tira, bi bilo še več prostora za strokovnjake, fikuse, tajnice, svetovalce, pravnike, ustrezno povezano civilno družbo …  Ime podjetja je lahko 2+1 TDK. Logotip in celostno podobno bo prijateljska in seveda neodvisna PR agencija glede na kontinuiteto imena lahko uredila za približno 500.000 evrov + DDV, potem pa za kakšnih 50.000 na mesec poskrbela za dnevno svetovanje, klipinge, krizni PR. Vse v skladu z najvišjimi standardi ekonomičnosti in boja proti korupciji.

 

Imamo župana glavnega mesta, ki mimo vseh normalnih standardov, dovoljenj gradi kanalizacijo čez vodovarstveno območje. Sklepi sodišča ga ne ganejo, on bo to dokončal v maniri najboljšega in najlepšega projekta na svetu: Stožic. Te v nikoli dokončanem delu arhitekturno spominjajo na nek slovenski Bahmut ali Vuhledar, ampak to je nepomembno. Kot je nepomembno "podmizno" trgovanje z zazidljivimi zemljišči, prijateljska izbira različnih podizvajalcev občine, javnih podjetij …, ali da sodišča določene primere tlačijo v predale, čisto slučajno zamujajo roke, izločajo dokaze.

 

 

 

"Korupcijo in sprenevedanje oblasti so nam vsilili v vsakdanje življenje. Korupcija ima tudi nesrečno, abstraktno, neoprijemljivo ime, ki ga nihče ne prepozna kot resnični problem. Morda tudi zato, ker je t. i. mala korupcija reševala osnovne probleme državljanov v bivši Jugi."

 

 

Poglavje zase so mediji, silna, pomembna četrta veja oblasti, ki naj bi politiki gledala pod prste, pogosto pa se tudi njihovi prsti v naši močvirnati medijski krajini znajdejo v politični marmeladi. Nekateri od teh, njihovi lastniki, ki so sami sebe spremenili v neinformativna, nezanimiva politična glasila, bi za svoje tiskane verzije radi javni denar, za njihovo nujno reševanje. Ker jih nihče ne bere, kupuje. Le zakaj? Pravijo, da zaradi razvoja tehnoloških, on-line platform. Ne zato, ker vemo vsaj dan, če ne teden v naprej, kaj bodo napisali, z redkimi izjemami. Nekateri so za svojo pravilno "neodvisnost" že dobili nagrado, drugi očitno nanjo še čakajo. Nekateri nekdaj najbolj udarno "neodvisni" mediji so celo na oblasti. "Neodvisne" veje oblasti se na sončni strani Alp učinkovito pretakajo med sabo, to je vrhunec lažnega boja proti korupciji - politični in finančni.

 

Korupcijo in sprenevedanje oblasti so nam vsilili v vsakdanje življenje. Korupcija ima tudi nesrečno, abstraktno, neoprijemljivo ime, ki ga nihče ne prepozna kot resnični problem. Morda tudi zato, ker je t. i. mala korupcija reševala osnovne probleme državljanov v bivši Jugi. Kila kave, bombonjera, klobasa za zdravnika, avtomehanika, vulkanizerja, vodovodarja, zobozdravnika ... so bile logične nagrade, ki so podmazovale nedelujoč in neučinkovit sistem. Ta sistem danes v samostojni državi postaja vedno bolj podoben tistemu, iz katerega smo leta 1991 zbežali. Mala korupcija je pogosto instrument preživetja malih ljudi, z veliko korupcijo, ki jo prakticirajo oblastniki, pa se državljani nimajo časa ukvarjati.

 

Upanje, da se bo razdraženemu in ponižanemu demosu mogoče v doglednem času utrgalo, vseeno obstaja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.033
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.924
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.161
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.320
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 677
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 903
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.921
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503