Komentar

Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko

Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti z uklonitvijo Hitlerju in s sprejemom ponemčevanja bi preprečili veliko mrtvih in stopnjevanje zla. Smo med drugo svetovno vojno ravnali prav, ko smo se v boju z agresorji obrnili na pomoč v orožju k zaveznikom? So Britanci in Američani ravnali neodgovorno, ali pa so naredili prav, ko so ugodili naši želji? Smo leta 1991 ravnali prav, da smo se uprli jugoslovanskemu agresorju? Bi se morali ukloniti nakanam Miloševića?

19.02.2023 18:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   pismo   Ukrajina   Rusija   vojna   Putin   Moskva   ZDA   NATO   Evropa   OZN   Ustanovna listina   Sovjetska zveza   Stalin

Foto: arhiv portal+

Zaenkrat se zdi, da bi se bil Putin pripravljen pogajati le, če bi bile že v naprej sprejete vse njegove zahteve. To seveda niso pogajanja, ampak predaja.

Ustvarja se vtis, kot da smo vsi, ki ne podpisujemo javnih pisem z všečnimi parolami, kot so Ustavite vojno!, in zahtevami po ustavitvi nadaljnjega oboroževanja na evropskih tleh, proti miru in nekakšni vojni hujskači ter hazarderji z usodo človeštva. Le kateri razumen in svobodoljuben človek pri nas bi bil za vojno oziroma njeno nadaljevanje v Ukrajini? Po vseh izkušnjah iz let 1914, 1941 in 1991.

 

Ključ za ustavitev vojne v Ukrajini se nahaja v Moskvi, v Rusiji, ki je napadla sosednjo državo, ki pa jo avtorji zadnjega pisma omenjajo na koncu svojih apelov. Do občutnega večanja obrambnih proračunov in oboroževanja evropskih držav je prišlo šele po letu 2014 , prvi ruski agresiji na Ukrajino in priključitvi Krima. Nadaljevanje agresije lani je to še dodatno pospešilo. Dvomi o njenih namenih so rasli tudi zaradi nespoštovanja ali formalnega izstopa Rusije iz vrste mednarodnih sporazumov, katerih namen je bil krepiti medsebojno zaupanje in varnost v Evropi. Kasneje se je izkazalo, da zaradi tega, da je imela Moskva proste roke pri kopičenju svojih čet vzdolž meje z Ukrajino. Z ustavitvijo invazije, začetim umikom iz zasedenih ozemelj ter priznanjem pravice Ukrajincem do samobitnosti in pravice ukrajinske države do njenega nadaljnjega obstoja bi bistveno pripomogla k začetku pogajanj o dolgoročnem miru med državama - vključno s položajem ruske manjšine oziroma rusko govorečih v Ukrajini.

 

Zdi se, da tudi avtorji pisma nekako dvomijo v ukrajinsko subjektiviteto. Do tega, da se hočejo obvarovati pred rusko nadvlado, naj ne bi prišli sami, ampak na ameriško prišepetavanje in postali njihov proxy (zastopnik), preko katerega Združene države z Rusijo bijejo boj za vplivno območje v tem delu sveta. In to po holodomorju, orkestriranem s strani sovjetskega režima, ki je v času Stalina stal življenja na milijone Ukrajincev, in po ruski uradni tezi o ruskem svetu, kamor naj bi spadala tudi Ukrajina, pa naj ji je to všeč ali ne.

 

 

 

"Zdi se, da bi se bil Putin pripravljen pogajati le, če bi bile že v naprej sprejete vse njegove zahteve. To seveda niso pogajanja, ampak predaja."

 

 

Avtorji pisma sicer ostajajo pri posplošeni zahtevi za pogajanja in mir. Nič ne povedo, kakšna naj bi bila konkretna varnostna zagotovila in za kakšen mir naj bi šlo. Bo to mir na podlagi mednarodnega prava in Ustanovne listine OZN, ki jo je Rusija tako surovo poteptala? Ali pa bo to mir ob odstopanju na obeh straneh, kot pravijo, mir, ki bo počival na drugačnih vrednotah in normah. 

 

Omenja se, spet splošno, posodobitev Helsinške listine o miru in sodelovanju v Evropi in zavezo k njenemu spoštovanju. Spomnimo, listina vsebuje deset temeljnih načel: suverena enakost držav, vzdrževanje od uporabe in grožnje z uporabo sile, nedotakljivost meja, teritorialna integriteta države, miroljubno reševanje sporov, nevmešavanje v notranje zadeve, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, vključno s svobodo mišljenja, vesti, vere in prepričanja, enakost pravic in samoodločbe narodov, sodelovanje med državami, izpostavljanje obveznosti mednarodnega prava v dobri veri.

 

Na njih smo se sklicevali tudi ob našem osamosvajanju in prizadevanjih za mednarodno priznanje. Bo moralo katero ob prenovitvi odpasti? Rusija je namreč kršila vse po vrsti. Evropske države in ZDA so se bile še leta 2021, pred rusko invazijo, pripravljene pogajati o obnovitvi starih in uveljavitvi novih ukrepov o ohranitvi miru in krepitvi medsebojnega zaupanja in varnosti v Evropi, kjer bi se naslovilo tudi ruske bojazni, tudi kar se oborožitve in razporeditve sil zveze NATO tiče. To so seveda vprašanja, pri reševanju katerih morajo biti evropske države razumljivo v ospredju. Seveda pa bi se zaveze nanašale tudi na rusko stran v smislu suverenosti, enakopravnosti in upoštevanju varnostnih interesov vseh držav; poleg Rusije tudi Ukrajine, Gruzije, Moldove, baltskih držav, Poljske itd.

 

Rusija tega ni bila pripravljena sprejeti, hotela je nekaj drugega. Kaj, se je pokazalo nekaj tednov kasneje.

 

S tem, ko je izvedla invazijo na Ukrajino, je Rusija poteptala tudi določbe t.i. Memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994. V zameno za ukrajinsko odpoved jedrskemu orožju, ki se je po razpadu Sovjetske zveze nahajalo na ukrajinskih tleh, so se Rusija, ZDA in Združeno kraljestvo zavezale, da bodo spoštovale suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Za avtorje pisma pa je večji problem kot početje Rusije ravnanje ZDA in Združenega kraljestva, ki se skušata, vsaj v manjši meri, držati dane besede. Namreč, da ji nudita pomoč, vendar ne v obliki neposrednega vojaškega angažiranja.

 

Ob prikritih, pa vendar dovolj jasnih zahtevah po ugoditvi Rusiji in konkretno ukinitvi nadaljnje pomoči napadeni državi in posledično vdaji Ukrajine ruski nadvladi (podobne zahteve je slišati tudi s strani Silvia Berlusconija, italijanskega desnega politika), se Evropejcem in še posebej nam Slovencem zastavlja več vprašanj. Osredotočil se bom le na par specifičnih za nas Slovence, da bi ostali na pravi strani zgodovine.

 

 

 

"Tako kot v našem imamo tudi v primeru Ukrajine opravka z zanikanjem obstoja ukrajinskega naroda in ukrajinske države. Kot je Hitler iz naše dežele hotel napraviti nemško, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko."

 

 

Če sprejmemo logiko avtorjev pisma, smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu agresorju (in drugim agresorjem) in v uporu vztrajali štiri leta? Z uklonitvijo Hitlerju in s sprejemom ponemčevanja bi preprečili veliko mrtvih in stopnjevanje zla. Ukrajinci za enkrat vztrajajo eno leto, kar je za nekatere predolgo. Tako kot v našem imamo tudi v primeru Ukrajine opravka z zanikanjem obstoja ukrajinskega naroda in ukrajinske države. Kot je Hitler iz naše dežele hotel napraviti nemško, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko.

 

Smo med drugo svetovno vojno ravnali prav, ko smo se v boju z agresorji obrnili za pomoč v orožju k zaveznikom? So Britanci in Američani ravnali neodgovorno, ali pa so naredili prav, ko so ugodili naši želji? Velja spomniti, da so nam jo nudili na podlagi Atlantske listine, politične izjave, ki so jo na začetku vojne podale ZDA in Združeno kraljestvo in kasneje odobrile tudi druge zaveznice. V njej so bili med drugim podani temelji svetovne ureditve po vojni  - nobenih ozemeljskih sprememb zoper voljo prebivalstva, samoodločba narodov, neuporaba sile, varstvo človekovih pravic in svoboščin itd., kasneje zajeti v Ustanovni listini OZN.

 

Smo leta 1991 ravnali prav, da smo se uprli jugoslovanskemu agresorju? Bi se morali ukloniti nakanam Miloševića?

 

Če bi se Slovenija kdaj znašla v podobnem položaju, kot je danes Ukrajina, bi naj mirno pristala na takšne ali drugačne krivične zahteve, skregane z mednarodnim pravom, in se recimo odpovedala vsaj delu svojega ozemlja - in če bi se, kateremu delu?

 

 

 

"Glasno moramo tudi obsoditi vojne zločine in zločine zoper človečnost, ki jih počenja ruska vojska v Ukrajini in zahtevati odgovornost zanje. Pisci pisma jih ne omenjajo. Glede njih ni zaslediti nikakršnega apela."

 

 

Kot sta bila v preteklosti ogrožena svoboda in preživetje slovenskega naroda, tako je danes na kocki svoboda ukrajinskega. Če smo se v preteklosti sami upravičeno zatekali k obrambi, je ne moremo danes odrekati Ukrajini (individualno in kolektivno obrambo priznava tudi Ustanovna listina OZN). Glasno moramo tudi obsoditi vojne zločine in zločine zoper človečnost, ki jih počenja ruska vojska v Ukrajini in zahtevati odgovornost zanje. Pisci pisma jih ne omenjajo. Glede njih ni zaslediti nikakršnega apela.

 

Začetka pogajalskega procesa si seveda vsi želimo.  V njem pa mora imeti Ukrajina ustrezno pozicijo (čim manj slabo) in pri tem si zasluži vso našo pomoč. Kot  rečeno, začetek pogajanj je odvisen od ruskega predsednika. Zaenkrat se zdi, da bi se bil Putin pripravljen pogajati le, če bi bile že v naprej sprejete vse njegove zahteve.

 

To seveda niso pogajanja, ampak predaja.

 

V vojni v Ukrajini se ne odloča le o ukrajinski usodi, ampak tudi o suvereni enakosti držav nasploh, o spoštovanju Ustanovne listine OZN in o usodi obstoječega svetovnega reda, čigar nekatera glavna načela smo že omenili. Seveda mora v njem imeti svoje mesto tudi sosednja Rusija, velika sila. To je vsakomur jasno. Vendar ne takšnega, kot si ga je zastavil ruski predsednik in ki ga želi uveljaviti s silo na škodo drugih. Če bi v tem uspel, bi šlo res za civilizacijski prelom. Odziv naše širše javnosti kaže, da so avtorji pisma ostali osamljeni. Slovenija - vlada in opozicija - pa glede ruske agresije ostaja vsaj za enkrat enotna, ne nazadnje tudi zaradi odločne reakcije predsednika vlade Roberta Goloba.

 

Mnenje avtorja odraža tudi mnenje uredništva portala+.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
29
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.032
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.923
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.279
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.150
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.315
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 902
07/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 645
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.920
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503