Razkrivamo

Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?

Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta jih konec januarja ponovno poudarila predsednica vlade Giorgia Meloni in minister za zunanje zadeve Antonio Tajani na konferenci v Trstu, posvečeni Zahodnemu Balkanu. Trst ni bil izbran po naključju, saj gre za mesto, ki predstavlja most med kulturami in kjer so se zbrali veleposlaniki, institucije in predstavniki italijanskega industrijskega sveta, ki so v tej regiji redni gostje ne glede na to, kam in kako piha (politični) veter.

28.02.2023 20:02
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Italija   Trst   Giorgia Meloni   Rim   Trst   Zahodni Balkan   Rusija   Kitajska   Srbija   Kosovo   Antonio Tajani

Foto: ANSA

Italija je trgovinska sila, ki se izpostavlja tudi na tem strateško pomembnem območju Zahodnega Balkana kot politični, pa tudi kot gospodarski akter.

Evropski svet je 6. decembra 2022 orisal jasno pot za pridružitev držav Zahodnega Balkana Evropski uniji; fazo, ki je še posebej v luči ruske invazije na Ukrajino ključnega pomena. Tako Rim kot Bruselj želita preprečiti, da bi se države pred vrati EU znašle pod okriljem Moskve, ali pa, še slabše, pod gospodarskim vplivom Kitajske. Ta namreč v okviru svoje investicijske politike, začrtane s Svileno cesto, precej odločno tja že posega, tudi na infrastrukturnem področju. Sporočilo, dorečeno na konferenci v Trstu, namenjeno pa bolj italijanskemu in evropskemu občinstvu, kot pa državam v regiji, se glasi: "Investicije". Tudi zato, ker bo le gospodarski razvoj pripomogel k družbenemu, s tem pa tudi, tako meni italijanska vlada, k upravljanju migracijskih tokov. 

 

Z najavo dveh pomembnih mednarodnih poslovnih forumov - enega v Beogradu 21. marca in drugega v Prištini na Kosovu v naslednjih tednih - poskuša Rim uveljaviti svoj geopolitični položaj, katerega cilj je normalizacija območja. S pomočjo zunanjega ministrstva želi Italija stabilizirati Zahodni Balkan, in sicer po "italijanskem sistemu", izhajajoč iz Trsta, mesta, ki je naravni most oziroma predstavlja "vrata na Vzhod".

 

"Italija mora imeti glavno vlogo", pravi zunanji minister Antonio Tajani, "če ne bo nas, bo to vlogo zasedel nekdo drug. Gre za vprašanje konkurence, a mislim, da bi morali naprej in ta prostor pridobiti zase, ne pa ga pustiti drugim." Tajani je nato navedel Srbijo kot primer države, ki tvega, da se bo namesto k Evropi nagnila na Vzhod: seveda je imel v mislih Rusijo, a tudi Kitajsko, katere politika "naložb na ključ" je pogosto učinkovitejša kot bruseljska, še posebej takrat, ko je ta omahljiva in zmedena. Da bi poudaril vlogo Italije, je Tajani omenil tudi nedavno pot obrambnega ministra Guida Crosetta v Prištino in Beograd. Njen cilj je bil vzpostaviti dialog med obema prestolnicama.

 

Če je bila konferenca signal, da Italija poskuša unovčiti neformalen mandat Bruslja za politični aktivizem v regiji, kar je obenem priložnost za glajenje zgodovinskih nejasnosti, pa je vlada želela prisotnim podjetnikom posredovati še eno jasno sporočilo: omenila je namreč dvesto milijonov (evrov) v proračunu finančno-zavarovalne delniške družbe Sace pod nadzorom Ministrstva za gospodarstvo za zavarovanje italijanskega izvoza in zmanjšanje podjetniškega tveganja. Gre za iniciativo Adolfa Ursa, ministra za podjetništvo in znamko Made in Italy v vladi Giorgie Meloni. Urso zgolj nadaljuje z delom, začrtanim že v Draghijevi vladi. Iniciativa pomeni neke vrste apel italijanskim podjetjem, še posebej majhnim in srednjim, ki jih zanima širjenje dejavnosti v balkanski regiji in internacionalizacija, a so pogosto brez sredstev, ki bi jim to omogočila.

 

Vlada torej meni, da je potrebna jasna prisotnost podjetij in gospodarskih investicij, seveda ob uveljavljenem vodstvu. S tem namenom se izvaja mobilizacija bank, institucij in podjetij, torej da bi se začeli izvajati konkretni ukrepi, ki po eni strani omogočajo stabilizacijo regije z gospodarsko-trgovinskega vidika, po drugi strani pa omogočajo internacionalizacijo podjetij.

 

"Brez miru ni niti napredka niti gospodarskega razvoja. Mir ima vrednost in v to verjamemo", je dejal Tajani in spomnil na pot, ki je pomenila začetek Evropske unije. Vlada se dobro zaveda, da ni dovolj le dovesti kapitala v regijo, kakor tudi ni dovolj znamka Made in Italy v kmetijstvu, da bi zbudila interes tistega dela Evrope, kjer se lahko zaradi političnih in etničnih trenj kmalu zakrešejo iskre vojne. Potreben je politični vpliv, sposobnost, da besedam sledijo dejanja - včasih so ta težka in vsem poznana.

 

Po podatkih Inštituta za zunanjo trgovino (ICE), je italijanska trgovina z državami Zahodnega Balkana v prvih devetih mesecih tega leta v primerjavi z letom 2021 porasla za 40 %. Povečanje je bilo močno, to pa je tudi odraz italijanske politike po svetu. Šestim državam, ki še niso del Evropske unije, je mogoče dodati tudi Hrvaško in Slovenijo, kar skupaj pomeni trgovino, vredno 14 milijard. Kar je, na primer, več kot trgovina z Indijo, vredna okoli 10 milijard.

 

Italija je trgovinska sila, ki se izpostavlja tudi na tem strateško pomembnem območju kot politični, pa tudi kot gospodarski akter. Želja je, da usklajenost prinese želene in pričakovane rezultate, in sicer tako, da bodo besedam sledila dejanja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.033
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.924
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.161
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.320
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 677
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 903
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.921
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503