Komentar

Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana

V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. Precej kritik je upravičenih, saj se je pokazalo, da so organizatorji v svoje organizacijske enačbe vnesli kar nekaj napačnih predpostavk. Gotovo mnoge moti tudi njihova arogantnost in pomanjkanje samokritičnosti.

 

26.02.2023 19:00
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   Planica 2023   Planica   nordijsko svetovno prvenstvo   Ponce   skakalci   Tomaž Šušteršič   Avstrija   Italija   cene

Foto: Iztok Medja (STO) in TV Slovenija / zajem zaslona

Namesto praznika nordijskega športa smo dobili s športnega vidika korektno, a za trenutne razmere očitno predimenzionirano, nepremišljeno butično prireditev, ki nima veliko s tradicijo Planice.

Začetek prvenstva je sicer postregel z atraktivno in odmevno otvoritvijo. Tudi nad samo tehnično organizacijo tekmovanj ni pripomb, saj slovenski športni delavci slovijo po vrhunskosti, podporna infrastruktura sodobnega nordijskega centra Planica je odlična. Športniki in celoten pogon, ki spada zraven, so zadovoljni, kar sicer ni nepomembno.

 

Zataknilo pa se je pri pogledu na tribune, ki zaskrbljujoče samevajo kot nekakšni spomeniki prevelikim apetitom. Podobno velja za gostinske kapacitete, kar je glede na žurersko tradicijo Planice skoraj neverjeten dosežek.

 

Da nekaj ne štima, je bilo sicer jasno že kar nekaj tednov pred prvenstvom, saj ni bilo malo očitkov o prezasoljenih cenah vstopnic. Organizatorji so očitno predolgo tiščali glavo v pesek in upali na nekakšen čudež v zadnjem trenutku, ki ga seveda ni bilo. Najprej so užaljeno skrivali dejansko število prodanih vstopnic, zatem začeli trkati na vest državljanov, kot da gre pri obisku prvenstva za nekakšno državljansko dolžnost, na koncu pa prepozno reagirali z nižanjem cen nekaterih vstopnic.

 

Javnost so vmes razburili tudi z nedodelanimi in nič kaj "trajnostnimi" posegi v naravo, predvsem z gradnjo začasnih parkirišč na vodovarstvenem območju. 

 

Načetemu ugledu prvenstva v domači javnosti niso koristile izjave generalnega sekretarja organizacijskega komiteja prvenstva Tomaža Šušteršiča, ki je krivdo za slab obisk pripisal vsemu mogočemu (covidu, vojni v Ukrajini, agencijam, slabim letalskim povezavam …), samo lastnim zgrešenim kalkulacijam ne. Piko na i gnevu javnosti so postavile cene gostinskih storitev, ki so poleg vstopnic za domače goste glavni faktor odločanja za obisk prireditve. Vprašanje sicer je, ali so gostinci sami navili cene čez okusno mejo, ali so bili v to prisiljeni zaradi visokih zneskov koncesij za opravljanje dejavnosti na lokacijah prvenstva. Za obiskovalce precej nepomembno.

 

 

Detajl s cenika v Planici: cene so vsekakor močno predimenzionirane, celo nerazumne.

 

 

Tričlanska družina za dnevni obisk prvenstva za vstopnice in osnovno gostinsko porabo potrebuje vsaj 200 evrov, to pa je verjetno sprejemljivo le za najbolj fanatične navijače in tiste z nadpovprečnimi dohodki. Večdnevni obisk prvenstva, ki vključuje tudi nočitve, pa lahko hitro naraste na vrtoglavih 1000 in več evrov, za kar so z navijanjem cen namestitev poskrbeli še lokalni turistični delavci.

 

 

"Veliko turističnih birokratov, ki naj bi usmerjali razvoj slovenskega turizma, je slepo zagledanih v koncept, nekakšno religijo t. i. butičnega turizma, pri čemer je ta butičnost pogosto samo v njihovih glavah, ne pa v dejanskih turističnih produktih."

 

 

Razlogi za slab obisk so gotovo večplastni, ključnega pomena je verjetno napačna ocena atraktivnosti (cenovne, turistične in športne) prvenstva za povprečnega navdušenca nad zimskimi športi, domačega in tujega. Tuje obiskovalce ob cenah vstopnic gotovo najbolj odbijajo cene namestitev, ki so eksplodirale v očitni preveliki želji po ekstra zaslužkih hotelirjev. Še tisti tuji gostje, ki so prišli v Slovenijo, so se masovno odločili za občutno cenejše nastanitve čez mejo v Avstriji in Italiji. Takšno kratkovidno obnašanje domačih turističnih delavcev ni nekaj novega, podobne cenovne reflekse imajo ob vsaki večji prireditvi. Razgalja pa pomembno organizacijsko slabost, hibo prvenstva, saj organizatorji niso poskrbeli za atraktiven, obvladljiv in sprejemljiv cenovni paket "prevoz-namestitev-vstopnica-gostinstvo". Več kot očitno je, da vsak akter neusklajeno zasleduje svoje parcialne poslovne cilje, to se kaže v različnih ekstremih, ki odbijajo goste.

 

Prvenstvo, turistični produkt okoli njega enostavno ne ponuja dovolj za postavljeno ceno; potencialni gostje kumulativno ceno obiska ocenjujejo kot previsoko, pa naj organizatorji in promotorji slovenskega turizma razlagajo ali filozofirajo kar hočejo. Trg je povedal svoje. Veliko turističnih birokratov, ki naj bi usmerjali razvoj slovenskega turizma, je slepo zagledanih v koncept, nekakšno religijo t. i. butičnega turizma, pri čemer je ta butičnost pogosto samo v njihovih glavah, ne pa v dejanskih turističnih produktih. Gotovo pa željene butičnosti ne bomo dosegli samo z ekscesnim navijanjem cen, ki pogosto odganjajo sicer dohodkovno povprečne, a čisto solidne dolgoročne in zveste goste.

 

 

 

"Namesto praznika nordijskega športa smo dobili s športnega vidika korektno, a za trenutne razmere očitno predimenzionirano, nepremišljeno butično prireditev, ki nima veliko s tradicijo Planice."

 

 

Težko se znebiti tudi občutka, da so pri načrtovanju obiska preveč računali na tradicijo, legendarnost Planice. Pri tem so zanemarili, da je tradicionalni praznik pod Poncami v veliki meri posledica slovenske navezanosti na smučarske polete, presežke, rekorde, na tradicijo obiskovanja, lahko rečemo kar romanja v pomladno Planico, ki vključuje vsesplošno druženje športnih navdušencev. To so v precejšnji meri ljudje s precej povprečnimi dohodki; družine in mladi, ki za dnevni obisk Planice v povprečju porabijo nekaj deset evrov na osebo, pri čemer so precej samozadostni in nezahtevni glede gostinske ponudbe. Težko si jih predstavljamo, da bi sredi zime, sploh med tednom, po ure, dneve spremljali nordijsko kombinacijo, teke (sploh, ker po selitvi Ane Marije Lampič v biatlon nimamo izrazitih favoritov za visoka mesta), ali gledali skoke na majhni skakalnici, kjer vsi skačejo v "isto luknjo" od 95 do 100 metrov.

 

Sploh pa ne ob cenah, ki so jih določili organizatorji.

 

 

Razlogi za slab obisk Planice so večplastni, ključnega pomena je verjetno napačna ocena atraktivnosti prvenstva za povprečnega navdušenca nad zimskimi športi, domačega in tujega.

 

 

Namesto praznika nordijskega športa, ki so si ga zamislili v svojih precej nerealnih projekcijah, smo dobili s športnega vidika korektno, a za trenutne razmere očitno predimenzionirano, nepremišljeno butično prireditev, ki nima veliko s tradicijo Planice, dosegljive za širše množice različnih profilov obiskovalcev.

 

Ob vsem navedenem lahko ugotovimo tudi, da organizatorji niso upoštevali zaostrene ekonomske situacije. Vsesplošna draginja, vztrajna inflacija, ki vpliva na razpoložljiv dohodek gospodinjstev, gospodarsko ohlajanje, negotova prihodnost … gotovo vplivajo na odločitve potrošnikov, domačih in tujih.

 

Ne glede na vse so verjetno državljani še vedno ponosni na Planico. Ko se bo prah okoli prvenstva polegel, bodo spremljali polete naših orlov in prihajali pod Ponce. Za organizatorje pa upamo, da zaradi kritik ne bodo samo užaljeni, ampak se bodo iz takšnih in drugačnih izkušenj tudi kaj naučili.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.040
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.929
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.181
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.323
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 739
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 905
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.218
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 504
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.922