Komentar

Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne

Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto leto, in to je velika razlika. Profesor Sachs, katerega komentarje na našem portalu objavljamo že tretje leto, je prepričan, da se je vojna začela s strmoglavljenjem proruskega predsednika Viktorja Jankukoviča februarja 2014, zaradi česar je na vzhodu Ukrajine prišlo do upora, kmalu za tem pa si je Putin prisvojil tudi polotok Krim. Sachsovo mnenje je dovolj polemično, da si zasluži objavo. Četudi se ne strinjamo z njim. V teh časih je namreč nujno ohranjati dialog in slišati različna mnenja o ukrajinski vojni. "Govoriti moramo resnico. Obe strani sta lagali in goljufali ter izvajali nasilje. Obe strani se morata umakniti. Nato mora ustaviti poskus širitve na Ukrajino in Gruzijo. Rusija se mora umakniti iz Ukrajine. Prisluhniti moramo rdečim črtam obeh strani, da bo svet preživel", piše Jeffrey Sachs v mnenju, ki mu bodo v prihodnjih dneh sledili še drugi, zagotovo kritični in polemični prispevki naših sodelavcev in gostujočih avtorjev.

03.03.2023 11:59
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Jeffrey Sachs   Ukrajina   Rusija   vojna   Majdan   Viktor Janukovič   Victoria Nuland   Jake Sullivan   Joe Biden   Bela hiša   Putin

Govoriti moramo resnico. Obe strani sta lagali in goljufali ter izvajali nasilje. Obe strani se morata umakniti.

Vojna se je začela z nasilnim strmoglavljenjem ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča februarja 2014, z državnim udarom, ki ga je odkrito in prikrito podprla vlada Združenih držav (vir). Od leta 2008 naprej so ZDA spodbujale širitev zveze NATO na Ukrajino in Gruzijo. Državni udar proti Janukoviču leta 2014 je bil v službi širitve Nata.

 

To neusmiljeno prizadevanje za širitev Nata moramo ohraniti v kontekstu. ZDA in Nemčija sta sovjetskemu predsedniku Mihailu Gorbačovu izrecno in večkrat obljubili, da se Nato ne bo razširil "niti za centimeter proti vzhodu", potem ko je Gorbačov razpustil sovjetsko vojaško zavezništvo, znano kot Varšavski pakt. Celotna predpostavka širitve Nata je bila kršitev dogovorov, doseženih s Sovjetsko zvezo, torej tudi z njeno naslednico Rusijo.

 

Neokonzervativci so spodbujali širitev Nata, ker želijo obkrožiti Rusijo v črnomorski regiji, kar je podobno ciljem Velike Britanije in Francije v krimski vojni (1853-1856). Ameriški strateg Zbigniew Brzezinski je Ukrajino opisal kot "geografsko središče" Evrazije. Če bi ZDA lahko obkrožile Rusijo v črnomorski regiji in vključile Ukrajino v ameriško vojaško zavezništvo, bi Rusija izgubila zmožnost projiciranja moči v vzhodnem Sredozemlju, na Bližnjem vzhodu in po vsem svetu. Vsaj tako pravi teorija.

 

Seveda Rusija tega ni videla le kot splošno grožnjo, ampak kot specifično grožnjo postavitve napredne oborožitve tik do ruske meje. To je bilo še posebej zlovešče po tem, ko so ZDA leta 2002 enostransko opustile pogodbo o protibalističnih raketah, ki je po mnenju Rusije predstavljala neposredno grožnjo ruski nacionalni varnosti.

 

Med svojim predsedovanjem (2010-2014) si je Janukovič prizadeval za vojaško nevtralnost prav zato, da bi se izognil državljanski vojni ali posredni vojni (proxy war) v Ukrajini. To je bila za Ukrajino zelo modra in preudarna izbira, vendar je stala na poti neokonservativni obsedenosti ZDA s širitvijo Nata. Ko so proti Janukoviču konec leta 2013 izbruhnili protesti zaradi zamude pri podpisu pristopnega načrta z Evropsko unijo, so ZDA izkoristile priložnost in proteste podžgale v državni udar, ki je kulminiral z Janukovičevo strmoglavljenjem februarja 2014.

 

Združene države so se neusmiljeno in prikrito vmešavale v proteste in jih spodbujale naprej, čeprav so na sceno vstopile desničarske ukrajinske nacionalistične paravojaške enote. Ameriške nevladne organizacije so porabile ogromne zneske za financiranje protestov in morebitnega strmoglavljenja. To financiranje NVO ni nikoli prišlo v javnost.

 

Trije ljudje, ki so bili tesno vpleteni v prizadevanja ZDA za strmoglavljenje Janukoviča, so bili Victoria Nuland, takrat pomočnica državnega sekretarja, zdaj državna podsekretarka; Jack Sullivan, takrat svetovalec za varnost podpredsednika Joeja Bidna in zdaj svetovalec predsednika Bidna za nacionalno varnost; in podpredsednik Joe Biden, zdaj predsednik. Nulandovo so slavno ujeli v telefonskem pogovoru z ameriškim veleposlanikom v Ukrajini Geoffreyjem Pyattom, ko načrtuje naslednjo vlado v Ukrajini, in ne da bi Evropejcem dovolila kakršno koli drugačno razmišljanje ("Fuck EU", v surovem jeziku Victorie Nuland, ujetem na posnetku).

 

Prestreženi pogovor razkriva globino načrtovanja Biden-Nuland-Sullivan. Nulandova pravi:

 

 “So on that piece Geoff, when I wrote the note Sullivan's come back to me VFR [direct to me], saying you need Biden and I said probably tomorrow for an atta-boy and to get the deets [details] to stick. So, Biden's willing.”

 

 

Ameriški filmski režiser Oliver Stone nam v svojem dokumentarnem filmu Ukrajina v ognju iz leta 2016 pomaga razumeti vpletenost ZDA v državni udar. Pozivam vse ljudi, da si ga ogledajo in se naučijo, kako izgleda operacija spremembe režima v ZDA. Prav tako pozivam vse ljudi, naj preberejo močne akademske študije prof. Ivana Katchanovskega z Univerze v Ottawi (vir, vir), ki je skrbno pregledal vse dokaze o Majdanu in ugotovil, da je večina nasilja in ubijanja ni izvirala iz Janukovičevih varnostnih struktur, kot se domneva, ampak od samih voditeljev državnega udara, ki so streljali v množico in ubili tako policiste kot demonstrante.

 

Te resnice ostajajo zakrite zaradi tajnosti ZDA in evropske podložnosti moči ZDA. Državni udar, ki so ga zrežirale ZDA, se je zgodil v srcu Evrope in noben evropski voditelj si ni upal spregovoriti resnice. Sledile so brutalne posledice, a še vedno noben evropski voditelj ne pove pošteno dejstev.

 

Državni udar je bil začetek vojne pred devetimi leti. V Kijevu je na oblast prišla zunajustavna, desničarska, protiruska in ultranacionalistična vlada. Po državnem udaru je Rusija po hitrem referendumu hitro ponovno zavzela Krim, v Donbasu pa je izbruhnila vojna, ko so Rusi v ukrajinski vojski zamenjali stran, da bi nasprotovali novi vladi po državnem udaru v Kijevu.

 

Zveza NATO je Ukrajini skoraj nemudoma začela pošiljati orožje v vrednosti več milijard dolarjev. In vojna se je stopnjevala. Mirovna sporazuma Minsk-1 in Minsk-2, pri katerih naj bi bili Francija in Nemčija soporoka, nista delovala, prvič, ker ju nacionalistična ukrajinska vlada v Kijevu ni hotela uresničiti, in, drugič, ker Nemčija in Francija nista pritiskali na njihovo izvajanje, kot je nedavno priznala nekdanja kanclerka Angela Merkel.

 

Konec leta 2021 je ruski predsednik Vladimir Putin zelo jasno povedal, da so tri rdeče črte za Rusijo: (1) širitev Nata na Ukrajino kot nesprejemljiva; (2) Rusija bi ohranila nadzor nad Krimom; in (3) vojno v Donbasu je bilo treba rešiti z izvajanjem dogovora Minsk-2.

 

Bidnova Bela hiša je zavrnila pogajanja o vprašanju širitve Nata.

 

Ruska invazija se je tragično in napačno zgodila februarja 2022, osem let po Janukovičevem državnem udaru. Združene države so od takrat Ukrajini namenile več deset milijard dolarjev za oborožitev in proračunsko podporo, s čimer so podvojile poskus ZDA, da razširijo svoje vojaško zavezništvo v Ukrajino in Gruzijo. Esklacija umiranja in uničenje na tem bojišču je grozljiva.

 

Marca 2022 je Ukrajina izjavila, da se bo pogajala na podlagi nevtralnosti. Zdelo se je, da se vojna res bliža koncu. Pozitivne izjave so dali ukrajinski in ruski uradniki ter turški posredniki. Od nekdanjega izraelskega premierja Naftalija Bennetta zdaj vemo, da so Združene države blokirale ta pogajanja in namesto tega podpirale stopnjevanje vojne za "oslabitev Rusije".

 

Septembra 2022 so plinovoda Nord Stream razstrelili. Do danes obstaja ogromno dokazov, da so Združene države vodile to uničenje plinovodov Severni tok. Pisanje Seymourja Hersha je zelo verodostojno in ni bilo ovrženo v nobeni pomembnejši točki (čeprav ga je ameriška vlada ostro zanikala). Kaže na ekipo Biden-Nuland-Sullivan, ki je vodila uničenje Severnega toka.

 

Smo na poti strašne eskalacije in laži ali molka v večini osrednjih ameriških in evropskih medijev. Celotna pripoved, da je to prva obletnica vojne, je laž, ki skriva razloge te vojne in način, kako jo končati. To je vojna, ki se je začela zaradi nepremišljenega neokonservativnega prizadevanja ZDA za širitev Nata, ki mu je sledilo sodelovanje neokonservativcev ZDA v operaciji za spremembo režima leta 2014. Od takrat je prišlo do velikega stopnjevanja oboroževanja, smrti in uničenja.

 

To je vojna, ki se mora ustaviti, preden nas vse zajame jedrski Armagedon. Hvalim mirovno gibanje za njegova pogumna prizadevanja, še posebej kljub nesramnim lažem in propagandi vlade ZDA ter hrepenečemu molku evropskih vlad, ki delujejo kot popolnoma podrejene ameriškim neokonservativcem.

 

Govoriti moramo resnico. Obe strani sta lagali in goljufali ter izvajali nasilje. Obe strani se morata umakniti. Nato mora ustaviti poskus širitve na Ukrajino in Gruzijo. Rusija se mora umakniti iz Ukrajine. Prisluhniti moramo rdečim črtam obeh strani, da bo svet preživel.

  

Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja uredništva. Copyright © Project Syndicate

 

__________________________________ 

Profesor Jeffrey Sachs bo prihodnji petek v Mariboru v okviru mednarodne znanstvene konference Za človeka gre v organizaciji mariborske zasebne univerze Alma Mater Europaea in Evropske akademije znanosti in umetnosti iz Salzburga, prejel častni doktorat na posebni slovesnosti v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor. Profesor Sachs bo tudi osrednji govornik na otvoritvi konference.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.032
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.923
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.279
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.150
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.315
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 902
07/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 645
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.920
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503