Razkrivamo

Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...

Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo uradne podatke Statističnega urada (SURS) o blagovni menjavi Slovenije z Rusijo, ki kljub sankcijam kažejo precej presenetljivo sliko. V lanskem letu smo namreč iz Rusije uvozili več kot polovico vseh porabljenih energentov v Sloveniji (nafte in plina), za kar smo Rusom plačali 1,1 milijarde evrov oziroma 850 milijonov več, kot bi po cenah leta 2020! Lahko bi zaključili, da smo s tem denarjem financirali vojno v Ukrajini. Poleg tega smo uvozili še za 180 milijonov drugega blaga, tudi pol več kot leto poprej. Od tega 85 milijonov evrov gnojil, ki jih pred leti iz Rusije niti nismo uvažali. Smo pa lani na drugi strani tudi skoraj podvojili tudi izvoz v Rusijo: prodali smo za 300 milijonov evrov več zdravil kot leto poprej ...

07.03.2023 22:06
Piše: Bine Kordež
Ključne besede:   sankcije   Slovenija   EU   Zahod   Rusija   vojna   Ukrajina   farmacija   zdravila   energenti   nafta   zemeljski plin   SURS

Fotomontaža: portal+

Rusija po celotnem obsegu blagovne menjave sicer ni tako velik partner Slovenije; je nekje na nivoju trgovine s Srbijo ali Nizozemsko.

 

Zaradi vojne z Ukrajino so zahodne države za Rusijo uvedle ekonomske sankcije in visoki predstavniki Evropske unije nas prepričujejo, da so sankcije učinkovite in da bodo Rusiji v kratkem onemogočile nadaljevanje vojnih operacij. A kot lahko razberemo iz sicer manj uradnih, a vseeno kredibilnih analiz, dejanski podatki o ekonomskem položaju Rusije (vsaj do sedaj) teh napovedi ne potrjujejo.

 

Rusija je lani ustvarila rekordni trgovinski presežek, rubelj se je okrepil, zabeležili so minimalni upad gospodarstva in tudi porast inflacije je bil manjši kot v EU. Ti podatki so odraz relativno hitre prilagoditve ruske ekonomije na spremenjene razmere ter seveda predvsem tega, da so sankcije uvedle samo zahodne države, ves ostali svet pa nemoteno z Rusijo trguje naprej. Manjkajoče blago Rusi večinoma lahko kupijo v drugih državah, prav tako drugim prodajajo presežke energentov, zahod pa si je prav tako zagotovil oskrbo iz drugih virov. Podatki o blagovni menjavi držav kažejo, da gre precejšen del nekdanje neposrednega trgovanja Rusija - Zahod, danes preko drugih držav. Ob tem, da Evropa seveda ta obvod drago plačuje.

 

Vendar ni namen tega teksta, da bi ocenjevali navedene trgovinske tokove, še manj pa da bi posegali v različne interpretacije te tragične vojne, v kateri je Rusija nesporno agresor. Zanima nas samo, kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji. Pogledali smo uradne statistične podatke Statističnega urada (SURS) o blagovni menjavi Slovenije z Rusijo, ki kljub sankcijam kažejo precej presenetljivo sliko in najbrž ni dilem, da tem podatkom ne bi zaupali. Pri tem je sicer potrebno navesti, da podatki o uvozu iz posamezne države (ali v izvozu) upoštevajo državo dobavitelja, čeprav je vir dobave lahko tudi kaka druga država in je dobavitelj samo posrednik, a ta se pač v statistikah vodi kot država, iz katere smo dobili blago ali ga prodali.

 

Podatki o lanski blagovni menjavi z Rusijo kažejo predvsem dve ključni značilnosti:

 

  • iz Rusije smo lani uvozili približno enako količino plina ter podvojili predlanski uvoz nafte; ker pa so bile cene nekajkrat višje, je bil celotni uvoz v evrih več kot štirikrat višji - zaradi višjih cen smo za lanske količine plačali kar 850 milijonov evrov več, kot bi zanje plačali po cenah iz leta 2020,

 

  • na drugi strani pa smo skoraj podvojili tudi izvoz v Rusijo, in sicer smo jim prodali za 300 milijonov evrov več zdravil kot leto poprej.

 

 

Glede na navedene podatke bi torej lahko ocenili, da gre denar svojo pot kljub deklarativni opredelitvi politike. Iz Rusije smo tako lani uvozili več kot polovico vseh porabljenih energentov v Sloveniji (nafte in plina) in Rusom zanje plačali 1,1 milijarde evrov, kar je kar 850 milijonov več, kot bi po cenah leta 2020.

 

Lahko bi zaključili, da smo s tem denarjem financirali vojno v Ukrajini.

 

Poleg tega smo uvozili še za 180 milijonov drugega blaga, tudi pol več kot leto poprej. Od tega 85 milijonov evro  gnojil, ki jih pred leti iz Rusije niti nismo uvažali.

 

Omenjena podvojena prodaja farmacevtskih izdelkov predstavlja sicer samo okoli polovico našega izvoza v Rusijo. Lani smo poleg zdravil tja izvozili še za pol milijarde drugega blaga, celo nekaj več kot leta poprej. Med njimi največ strojev, naprav in ostalih kemičnih izdelkov.

 

Vsi ti podatki torej kažejo, da ima denar prednost pred načeli, a smo o teh tokovih raje tiho - vsaj v medijih redko zasledimo kakšne konkretne podatke, razen deklarativnih opredelitev o umiku iz Rusije. Letošnji podatki bodo sicer nedvomno drugačni, a tokovi bodo tekli še vedno podobno, le da posredno, preko drugih držav.

 

Ob tem mogoče vseeno še podatek, da Rusija po celotnem obsegu blagovne menjave ni tako velik partner Slovenije. Zanimivo, da smo tudi lani kljub povečanem obsegu trgovanja, z Rusi izmenjali blaga v podobni vrednosti kot s Srbijo ali Nizozemsko (2,5 milijarde eur).

 

Kot povedano, je namen teksta samo prikaz podatkov brez kakih dodatnih komentarjev, katere si potem bralec lahko oblikuje sam. Bi pa dodali še nekaj slik, v katerih je podrobnejši prikaz gibanj menjave po mesecih.

 

Na prvi sliki je gibanje uvoza nafte in plina v tisoč tonah - in sicer kar skupaj. Nabava plina je bila sicer dokaj konstantna, bistveno več pa smo lani uvozili nafte in to predvsem v poletnih mesecih.

 

 

 

 

 

Na drugi sliki pa je gibanje nabavnih cen plina iz Rusije, kjer so bile cene jeseni tudi desetkrat višje kot pred letom, nato pa so se znižale, a še vedno bistveno višje kot nekdaj. Okoli trikrat višje so tudi nabavne cene nafte, kjer pa takšnih nihanj ni bilo.

 

 

 

 

 

Vse to se je odrazilo v skupnih izdatkih za nabavo plina in nafte kot prikazuje naslednja slika. Močno povečanje izdatkov poleti je predvsem rezultat povečanega nakupa nafte. V drugi polovici pa so se močno povečale cene plina in v tem obdobju smo ga kupovali manj in dvig cen ni tako močno vplival na obseg uvoza, nato pa zopet nekaj več.

 

 

 

 

 

Za konec pa še gibanje izvoza farmacevtskih izdelkov, kjer je opazno predvsem rast izvoza v drugi polovici leta. Rast ostalega izvoza, ki predstavlja polovico celotne prodaje v Rusijo, je vsa leta dokaj konstantna in tudi lani kakšnih posebnih odstopanj ni bilo (torej nobenega upada, prodali smo celo nekaj več).

 

 

 

 

OPOMBA:

* Naslov, uvodno fotografijo in podpis pod njo je izbralo uredništvo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.032
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.923
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.279
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.150
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.315
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 902
07/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 645
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.920
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503