Komentar

Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja

Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, turizma … V bistvu brez veze, ker jim zelo redko sledimo, ne ukrepamo razvojno, preventivno. Korist od strategij imajo pogosto le najeti pisci le-teh, ki so dobro plačani zunanji, prijateljski izvajalci, svetovalci javne uprave. Država, vlada, ne glede na barvo, po navadi ukrepa šele, ko se zadeve podirajo, razpadajo ali to koristi določenim lobijem. To vse skupaj onemogoča kakovostni razvojni preboj in učinkovito porabo javnih sredstev.

08.03.2023 20:15
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   Slovenija   promocija   politika   transport   Planica   Zdravstveni dom Ljubljana   Črni kal   Luka Koper

Fotomontaža: portal+

Politika je očitno ugotovila, da je poleg medijev "porumenelo" tudi ljudstvo, volivci. Zato so realni projekti, ki dolgoročno rešujejo probleme povprečnega državljana, nepomembni.

V državi se zadnje čase žal strateško ukrepa samo, ko nas v to prisilijo mednarodne obveznosti ali neizogibne okoliščine, ali pa se res kaj podre, dobesedno. Ne pozabimo, da se je država lotila obnove Planice šele, ko se je podrla stara Bloudkova velikanka. To je bila sramota brez primere. 

 

Medtem, ko vlade različnih barvnih odtenkov že desetletja trdijo, da so njihove prioritete zdravstvo, gospodarstvo, sociala, mladi, pravna država … dobivamo v praksi večinoma ideološke projekte: kozmetične ne-reforme, muzeje, spomenike, po novem še načrte za zdravo prehrano, politične pamflete brez realne vrednosti za državljane. Politika je očitno ugotovila, da je poleg medijev "porumenelo" tudi ljudstvo, volivci. Zato so realni projekti, ki dolgoročno rešujejo probleme povprečnega državljana, nepomembni. Za popularnost in medijsko izpostavljenost je potrebno le ustvarjati kratkoročni občutek, da se nekaj dela. Vzporedno pa poskrbeti za konstantno delitev na leve in desne, iz katere se napaja nesposobna, skorumpirana politična nomenklatura in z njo povezani medijski podaljški, ki obvladujejo večino javnega mnenja.

 

Volivci žal posledično ne kaznujejo politikov, ki lažejo, so nesposobni, koruptivni, fiktivno obljubljajo, da je npr. zdravstvo njihova glavna prioriteta. Naredijo nič, že desetletja. Ob tem deset tisoči nimajo družinskega zdravnika, ginekologa, pediatra. V gotovini, stiski plačujejo že plačane storitve, ki se jim mesečno obračunajo pri plači. Pogosto tudi zato, ker državna birokracija in z njo povezana politika ne znata sprostiti praznih kapacitet, ali poskrbeti za minimalne organizacijske, informacijske spremembe, ki bi aktivirale določene potenciale zdravstvenega sistema.

 

Politika se za kakšen dan PR-ovsko zgane, ko zadeva eskalira čez meje, kot je v primeru Zdravstvenega doma Ljubljana. Ko so ljudje na cesti brez zdravnika. Pa še takrat poskuša zaščititi "svoje", kot to počne župan Ljubljane s svojo "kolegico", direktorico. V upanju, da zadeva medijsko mine in bodo kmalu na jedilniku druge teme. Kot recimo spomenik ć izbrisanim, ki je tragikomedija, tema za poseben prispevek. Kot je pravna tragikomedija posiljena gradnja kanalizacije čez vodovarstveno območje in pretepanje državljanov, lastnikov zemljišč, ki temu nasprotujejo z demokratičnimi sredstvi upora.

 

Podobno je v sektorju transporta. Glavno letališče smo prodali tujcem, svoje letalske družbe nimamo, zafurali smo jo sami. Sedaj se sprašujemo, zakaj smo slabo povezani s svetom, plačujemo tujim letalskim družbam, da pristajajo v Sloveniji. Železnice smo recimo začeli obnavljati šele, ko so začele razpadati. Talec tega je tudi nesrečni drugi tir do Kopra. Gradnja tega se je začela šele, ko je bilo akutno jasno, da gorska železnica čez Črni kal ne more biti temelj razvoja Luke Koper. To smo sicer vedeli že desetletje ali več. Pa tudi za normalen potniški promet vožnja od Ljubljane do Kopra, ki traja tri ure in več, ni nič kaj spodobna, sodobna in turistično privlačna. Pri tem smo spet izumili toplo vodo. Najprej ustanovili nepotrebno posebno podjetje za slabih 30 kilometrov proge (za svoje "posebne" kadre, svetovalce in finančne obvode) in namesto dveh tirov v prvem koraku začeli graditi en "drugi" tir, ki ga bomo po nekaj letih dogradili z drugim "drugim" tirom. V posmeh racionalnosti v javnih financah in boju proti korupciji. Mediji so sicer trenutno večinoma tiho, ker ga trenutno gradijo "naši".

 

Podobno zapoznelo, reaktivno se ukrepa pri kakovosti okolja. Ko je nekaj zasvinjano do konca, začne država pod pritiskom javnosti ukrepati. Ne glede na visoko leteče strategije, načrte. Ko drek priplava sredi kopalne sezone na slovensko Obalo in zapre kopališča, se vsi čudijo, nekje tri do štiri dni, ko morski tok odnese smrad v Italijo in na odprto morje, gremo naprej. Vzporedno s tem pa promoviramo našo državo kot inovativno, zeleno, trajnostno … Blef, ki ga razkriva vsakdan življenja v Sloveniji. Promotorji naše države, ki večinoma niso preživeli dneva v gospodarstvu, ne razumejo, da je na dolgi rok promocijsko najslabša obljuba - lažna obljuba. Del tega je pokazal nedavni promocijski flop svetovnega nordijskega prvenstva v Planici.

 

 

 

"Promotorji naše države, ki večinoma niso preživeli dneva v gospodarstvu, ne razumejo, da je na dolgi rok promocijsko najslabša obljuba - lažna obljuba. Del tega je pokazal nedavni promocijski flop svetovnega nordijskega prvenstva v Planici."

 

 

 

Na krah šolstva čakamo podobno kot v zdravstvu. Precej jasno je, da učiteljev in učiteljic primanjkuje, da se starajo, da so tudi neustrezno pripravljeni na izzive sodobne družbe, nove mlade generacije. Reagirali bomo, ko bo počilo, prej ne. Zakaj pa? Politika bo raje tiščala glavo v pesek in "podkupovala" svoje sindikalne frende, da vzdržujejo privid stabilnosti. S tem je povezan tudi razstreljen sistem plač v javnem sektorju, ampak politika reagira samo, ko poči na enem koncu, zatem hiti krpati luknje na drugem, tretjem, četrtem … Da zdrži do volitev, potem pa vidimo, kako naprej. 

 

Enako zguljena tema so pokojnine, reforma pokojninskega sistema. Vsem je že desetletja jasno, da je naš pay-as-you-go sistem pri obstoječih prispevkih in trenutnem staranju prebivalstva nevzdržen, pokojnine pa posledično odvisne od trenutne politične volje in transferejev iz državnega proračuna. Verjetno to nekaterim ustreza, saj se lahko trkajo po prsih ob občasnih usklajevanjih, dodatkih, pri čemer je večina pozabila, da pokojnina ni socialni prispevek, ampak dohodek iz preteklega dela. Reagirajo, ko se občasno zgodi ljudstvo, levo, ali desno. Sistemskim rešitvam se izogibajo, niso popularne. Čakamo na naslednji pok. 

 

Podobno občasno popularna tema je oskrba starejših, ki je dobila precej pozornosti ob epidemiji Covid-19. Polna usta politikov, v praksi pa čakalne vrste za domove, ki se jih preskakuje s poznanstvi in vezami. Oskrba na domu je itak tema, ki ni popularna ali zanimiva. Terja preveč organizacije in resnega dela. Da o stroških oskrbe, ki presegajo povprečno mesečno pokojnino državljana, niti ne govorimo. Pa o paliativni oskrbi tudi ne. Nič ni aktualno, dokler nekaj ne poči, je medijsko sporno, ali pa so v to sramoto vpleteni sorodniki, politični botri vladajočih. Takrat zaženejo nekaj medijskih objav, novinarskih konferenc, zberemo nekaj zamaškov, donacij in spet gremo naprej. 

 

Enako sramotno, reaktivno, capljajoče država obravnava zagotovitev stabilnega vira vode za Slovensko Istro, kar je v osnovi tema nacionalnega pomena. Ko poleti nastopi suša, kar je zadnja leta konstanten pojav, se vsi napihujejo ob prezentaciji projektov, ki bodo rešili problem. Po prvem jesenskem dežju, ki napolni suha korita Rižane, pa zadeva ponavljajoče pada v pozabo. Bomo pač naslednje leto vodo spet vozili s cisternami in metali milijone evrov v zrak. Saj niso njihovi, ampak davkoplačevalski. Tudi gasilska letala kupujemo zatem, ko nam je zgorelo pol Krasa. Pred tem so bila nepotrebna, predraga, neupravičena. Pred tem je bila zadeva politično neatraktivna, nepomembna.

 

Podobno se obnašamo pri prilagajanju kmetijstva podnebnim spremembam, namakanja spet večinoma nimamo, ker postopki trajajo, pa okoljska zakonodaja je menda zapletena. Birokrati vladajo, berejo člene, vejice, vsebina je nepomembna. Raje kupujemo kumare, čebulo, krompir, paradajze iz Italije, Hrvaške, Nizozemske, česen s Kitajske …. Z redkimi izjemami, ki dokazujejo, da se lahko premakne tudi pri nas. 

  

Posebna tema je energetika. Kljub streznitvam, ki jih je prinesla ruska agresija na Ukrajino, spet čakamo, analiziramo, delamo nove in nove študije, usklajujemo, ustanavljamo posebne komisije …. Namesto hitre reakcije, gradnje novega bloka nuklearke v Krškem, ki bi dolgoročno pomenil samozadostnost Slovenije. 

 

Ampak zakaj bi se ubadali s problemi državljanov, gospodarstva, razvoja, ustvarjanjem dodane vrednosti, z inovacijami, drznimi idejami, tekmovanjem z drugimi državami, predvidevanjem prihodnosti, spodbujanjem inovativnosti ... Kot je pred dnevi na podelitvi nagrad gospodarstvenikom povedal aktualni predsednik vlade: če se vam zatakne v gospodarstvu, pojdite v javni sektor. Ne da bi izboljšali pogoje za tiste, ki "se jim zatakne" v gospodarstvu.

 

Sporočilo, ki ob novo opredeljenem obveznem štempljanju pri prihodu na delovno mesto pove vse o razvojni mentaliteti trenutne Slovenije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.040
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.929
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.181
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.323
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 739
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 905
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.218
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 504
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.922