Komentar

Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse

Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s podpredsednikom sindikata Fides. Nauk je jasen: odslej velja, da lahko počnete karkoli proti pravilom KPK, imeti morate le šefa, ki vas bo okaral prej kot KPK, pa jo boste odnesli brez sankcij. Edino priznati morate, da ste bili malo naivni in da je bila to samo ena izmed lekcij. Pa seveda opravičiti se morate, minister Bešič Loredan se je tudi tokrat opravičil. Tolikokrat se je že opravičil, da dela klovna iz sebe. Zakaj Loredanu torej ne bi vsega opravičili, saj je vendar klovn, klovnom pa se vse opraviči?

12.03.2023 22:42
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Danijel Bešič Loredan   NIJZ   Ministrstvo za zdravje   Fides   Karolina   KPK   Robert Golob   Mario Fafangel   Covid-19   Tatjana Bobnar   ZD Ljubljana   klicni center   Gibanje Svoboda

Foto: Freepik.com

Deklica Karolina ima genetsko bolezen prezgodnjega staranja. Za razvoj zdravila zanjo potrebujejo dva milijona evrov. Očitno jih ZZZS ob 4,5 miljarde evrov velikem proračunu nima in očitno jih ostale zavarovalnice, ki nam zaračunavajo dodatno zavarovanje, nimajo kljub velikim profitom, ki jih obračajo.

 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek o neprimernem ravnanju ministra za zdravje Danijela Loredana Bešiča, ki je od podpredsednika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov (Fides) Gregorja Zemljiča zahteval takojšen podpis vladnih predlogov - in to po ukazu premiera, ker da bo sicer totalna vojna. Poleg tega je še zagrozil, da imajo v vladi pripravljene tudi podatke o zdravnikih, ki jih bodo lansirali, da bi zdravnike in njihov sindikat diskreditirali v javnosti.

 

Tako pač dela naš minister. KPK je ocenila, da v konkretnem primeru ni razlogov za vodenje lastnega ločenega postopka. Se morda KPK samo izogiba svoji odgovornosti? Se pa KPK pridružuje odgovoru vlade in tudi sama ocenjuje, da tovrsten način komunikacije ni v skladu z najvišjimi standardi integritete. Parodija: predsednik vlade Robert Golob, ki je naročil ministru, da to naredi, ga potem okara, in KPK to sprejme kot zadostni ukrep. Neverjetno delo KPK, namesto da bi se vprašala o napotkih predsednika vlade. 

 

Psi lajajo, karavana gre dalje.

 

Prišli smo do točke, ko minister za zdravje lahko grozi po telefonu predstavniku Fidesa, KPK pa se dela, kot da je bilo skoraj vse v redu in da je to napako popravila že vlada oziroma premier (ki ga je po ministrovih besedah napeljal v to dejanje), ko je okaral ministra.

 

Torej od sedaj velja, da lahko delate karkoli proti pravilom KPK, imeti morate le šefa, ki vas okara prej kot KPK in seveda priznati morate, da ste bili malo naivni, da je bila to samo ena izmed lekcij. In seveda opravičiti se morate, naš minister se je tudi tokrat opravičil, tako kot se je že tolikokrat do sedaj, in zato dela iz sebe klovna. Zakaj Loredanu ne bi vsega opravičili, saj je klovn, klovnu pa se vse opraviči?

 

 

+++

 

Trinajstega februarja so ponovno pričeli rasti indikatorji, ki jih spremljam v povezavi z kovidom. Vse kaže, da smo spet pred novim epidemičnim vrhom. V petek, 10. marca 2023 smo denimo odkrili 458 novih primerov okužb. V fazi rasti okuženih so pred kratkim na NIJZ mirno ukinili delovanje posvetovalne skupine za Covid-19. To nam je sporočil vodja skupine Mario Fafangel na tiskovni konferenci, kjer je bil sam samcat, brez ministra, državnega sekretarja ali strokovnega direktorja NIJZ. Sam samcat nam je prišel povedat novico. Ni razpuščal svoje skupine, ampak strokovno skupino NIJZ, torej skupino, ki jo je postavil NIJZ in ne on. Upravičeno bi zato tam pričakovali tudi vsaj enega od direktorjev NIJZ, a Mario je bil sam. In v tistem trenutku me je stisnilo, še preden je povedal, da odstopa tudi kot predstojnik centra. Jasno mi je bilo, da je to konec ne samo skupine, ampak tudi njegovega odličnega, v razvoj usmerjenega vodenja Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, ki je v zadnjih dveh letih naredil močne razvojne korake.

 

Sesuli so človeka, ki je znal iz nič postaviti to, kar imamo danes. Umaknili so s pozicije človeka, ki bi v naslednjih letih razvil Center za nalezljive bolezni na nivo evropskih centrov. Očitno pa podpira ukinitev skupine tudi minister, ki je pred kratkim organiziral sestanek skupine na Brdu in se jim zahvalil za njihovo delo.

 

Zato ne verjamem, da se je Mario sam odločil za odstop. Ne verjamem, da je to zgolj odločitev Maria Fafangela. Še posebej ne verjamem v to, ker vem, kako so lani pritiskali name, da odstopim kot direktor NIJZ. Mario pa molči, tako kot Tatjana Bobnar, to je sedaj očitno treba delati, ko smo svobodni - svobodni ljudje odstopijo in molčijo.

 

Kar je pa res, je Mariova trditev, da smo šli od kaosa, v katerega sva skupaj padla maja 2020, do relativnega reda kot ga imamo sedaj. Ravno zato je Mario tako dragocen, ker zna delovati v kaosu.

 

 

Število akutnih okužb s kovidom smo imeli v letu 2022 kar 842.693 (40% prebivalstva). Toliko o tem, da kovida ni več. V letu 2022 je v Sloveniji umrlo v povezavi z kovidom 2725 oseb. V treh letih smo izgubili zaradi kovida že 9149 prebivalcev. Približujemo se 10.000 umrlim, kar bomo verjetno dosegli v tem letu. V januarju 2023 nam je umrlo 217 oseb (v povprečju 7 na dan).  Med testi na Covid-19 dobivamo vsak dan večji delež pozitivnih. Vse več je hospitaliziranih. Kovid še naprej dodatno obremenjuje zdravstvo in povečuje bolniški stalež.

 

Z ukinitvijo posvetovalne skupine so dali vedeti ljudem, da kovida ni več ali da vsaj ni tako nevaren. Postal je baje "gripca", tako kot so si nekateri gospodje okoli ministra tudi vedno želeli. Kaj pa preko 2700 smrti v letu 2022, mar to ni dovolj veliko opozorilo, da imamo še težave in da nikakor nimamo opravka samo z "gripco"?!  Čisto v stilu ministra Bešiča. Samo še krivca rabimo in tokrat bo to prav gotovo NIJZ.

 

 

+++

 

Druga zanimivost pa se je dogajala na Svetu zavoda NIJZ. Do materialov, ki so jih obravnavali na seji, sprva nisem mogel priti. Na pošto so dali pismo z vsebino v eni od zakotnih vasic. Tisti, ki imajo dokumente, mi jih namreč niso hoteli poslati po elektronski pošti, ker se bojijo, da se na NIJZ tajno spremlja elektronsko pošto. Strah jih je, da bodo posledično kaznovani, če mi bodo poslali dokument. Kajti med zaposlenimi se je razširil strah, tako kot se vedno, ko vodstveni kader ne upravlja zavoda demokratično in jih paralizira pri zagotavljanju delavskih pravic.

 

Še pred sejo so mi pa nekateri povedali, da tokrat tako poslovni kot strokovni direktor pričakujeta od Sveta zavoda, da jima omogoči za nazaj od junija 2023 dalje vsak mesec za 20 % povečan mesečni obseg dela. Še več, to mora potrditi Svet zavoda in minister za zdravje Danijel Loredan Bešič. Ker nisem imel dokumentov, nisem vedel, zakaj direktorija to hočeta. Ko sem jih dobil, sem videl, da sta zahtevala povečan obseg zaradi projektov. Popolnoma jasno je, da nadzirata vse projekte v rednem delovnem času. Ker očitno tudi delata na projektih, ki jih nadzirata, s tem nadzirata samega sebe in si odobrita izplačilo sama sebi kot dodatno plačilo. Ko sta postala direktorja, bi morala opravljati samo direktorsko delo, ki je dovolj zahtevno, da polno zaposli človeka. Malo čudno stanje, kajne?

 

Jasno pa je, da je obema obstoječa plača premajhna in bi si jo rada povečala z raznimi manipulacijami in dodatki. Bomo videli, koliko je minister dosleden do samega sebe; če ne bo potrdil nagrade direktorici ZD Ljubljana, potem ne bi smel potrditi vsakomesečnega 20 % dodatka na direktorsko plačo obeh direktorjev NIJZ. Sedaj imata 57. plačilni razred in če si povišata plačo za 20 %, potem dosežeta kar zavidljivo visok 68. plačilni razred. Saj vam je jasno, da tako dosežeta eno najboljših plač v Sloveniji, ne? Imela bosta verjetno višjo kot predsednica države. No, potem jima pa pripada še vsakoletna nagrada za direktorsko mesto, ki jima dvigne plačo še dodatno nad 68. plačni razred.

 

No, gospod Bešič, ali boste kaj naredili, ali ne? Tokrat bo treba reči odločen NE, pa da vidimo, če boste uspeli tole izustiti. Ali boste tudi tu tako pogumni kot pri profesorici Tonki, direktorici ZD Ljubljana?  Sprašujem tudi člana Sveta zavoda NIJZ, gospo Mileno in direktorja Onkološkega inštituta, ali si tudi ona dva kot direktorja Novomeške bolnišnice in onkologije izplačujeta dodatnih 20 % mesečni obseg, in če ne, zakaj so potrdili na svetu NIJZ to anomalijo v plačnem sistemu.

 

To pa še ni vse. Na seji je bilo tudi vprašanje, ali morajo zaposleni, ki so pred leti neupravičeno presegali plače, končno vrniti ta denar NIJZ, kajti nekateri med njimi so ga že pošteno vrnili. In ne boste verjeli, taisti Svet zavoda NIJZ in njegov predsednik sta tako dobra, da sta ta dolg zaposlenim, ki ga niso vrnili, izbrisala, ob tem pa nista sklenila, da se refundira denar tudi tistim, ki so pošteno vrnili presežena sredstva. Naj jih kdo razume, kdor jih more.

 

 

+++

 

Minister za zdravje je nenadoma prišel do ideje, da vzpostavi novo strukturo, nacionalni klicni center. Zaposlenih bo 40 agentov. Zdravstveni sistem v Sloveniji je torej tako zapleten, da za reševanje težav očitno potrebujemo nov državni klicni center, za katerega pa nihče ne ve, kaj bo sploh delal. Čisto podobno Bešiču. Ob tem, ko imamo izpostave ZZZS, ki dajejo informacije na lokalnem nivoju, in vsak zdravstveni zavod, ki je zadolžen in plačan, da daje informacije, pa NIJZ z izpostavami, sedaj rabimo nov klicni center. Prebivalec, ki živi poleg ZD Murska Sobota, bo - namesto, da bi poiskal informacijo v svojem lokalnem zdravstvenem domu -  poiskal informacijo več kot 100 kilometrov stran v klicnem centru. Čisto po Bešičevo. Telekomov klicni center bo to dejavnost pilotsko prevzel.

 

Stvar je živa in skušali jo bomo nadgrajevati, pravi minister. Ja, popolnoma po Bešičevo. Najprej zakuha problem, potem pa išče rešitve in krivce zanj. Tudi tokrat ga je našel v ZZZS. Operaterje v klicnem centru so na hitro izobrazili zaposleni na Ministrstvu za zdravje (MZ). Če bodo operaterji znajo samo to, kar znajo zaposleni na MZ, potem bo še veliko težav. Minister pravi da bodo za dva meseca za 40 ljudi potrošili 38-000 evrov. Minister, ali veste, da stane delo 40 ljudi v dveh mesecih, če imajo zagotovljen minimalni dohodek, preko 96.000 evrov? V enem letu bo to več kot pol milijona evrov. Pa ne se ponovno opravičevati, ker ste s tem opravičevanjem že nadležni!

 

Če prav razumem, ima minister problem z odzivnostjo izvajalcev programov. Ljudje, ki kličejo zdravstvene zavode, ne dobijo podatkov, ker v nekaterih zavodih ne dvigajo telefonov. Lahko bi tudi rekli, da je financiranje programov v zdravstvu organizirano tako, da si zdravstvenim zavodom ne splača boriti za paciente in storitve, zato ne organizirajo služb tako, da bi sprejemale več klicev in zmanjšale čakalno dobo pri klicih na storitev, ker za to niso motivirani. No, takole minister še ni razmišljal, pa bi bilo dobro da bi. 

 

Klicni center bo po njegovih besedah od ljudi hkrati zbiral podatke o tem, kam so klicali in kdo se ni javil na telefon, torej na kateri točki sistem ne deluje. Skratka, minister rabi nekoga, ki bo zatožil delavce v zdravstvu, da ne delajo in center mu pride kar prav. Ima idejo, da bi imeli samo en klicni center za celo državo. Zdravnik je in ve, da je nemogoče vse klice ljudi spraviti v eno vrečo. On sicer pravi, da je in zato bomo spet bomo imeli težave. Bomo videli, kdo bo kriv tokrat.

 

Jasno je, da gre za politično rešitev in ne za strokovno. Kaj je torej namen tega klicnega centra? Ravno to je problem. Minister je podoben center videl v neki drugi državi in ga je na hitro postavil tudi pri nas. Ljudje, ki delajo v centru, niso dovolj usposobljeni. Podatki, ki bi morali prihajati na ekrane v klicni center, ne prihajajo in zopet imamo nepotrebne zaplete. Kdo je kriv? Seveda tokrat ZZZS. Minister je mojster v tem, da vse svoje napake podeli nekomu drugemu. Ko postavljaš klicni center, je potrebno predhodno marsikaj storiti, česar minister seveda ni. On lahko dela kar hoče, saj ga usmiljeni mediji ne bodo niti približno vprašali po zdravi pameti.

 

Zato tudi odhajajo zaposleni z ministrstva, ker so obupali nad obnašanjem ministra. Minister pa pravi, da odhajajo, ker ne naredijo dovolj. Seveda je volilcem to povšeči.

 

 

+++

 

Nagrada direktorici ZD Ljubljana ne more biti politično vprašanje. Minister pa to nagrado politizira, tako kot to on vedno dela, odkar je politik. Pravila, kako oceniti direktorja, izdaja on - minister za zdravje. Če je Svet ZD Ljubljana ocenil direktorico po ministrovih pravilih, potemtakem minister, ki ne podeli nagrade, deluje proti svojim pravilom. In tudi nad tem ne smemo biti presenečeni. Če se Bešič Loredan ne strinja z nagrado direktorici, naj spremeni pravila, po katerih se pridobi nagrada. Tudi člani ljubljanskega Mestnega sveta, ki glasujejo za zakonsko opredeljeno nagrado, ne morejo biti krivi za to, saj samo spremljajo in izvajajo zakonodajo in pravila, ki jih je določil minister sam. Pa so potem svetniki Gibanja Svoboda dobili opomine od predsednika stranke Goloba, ker so se svobodno odločali in podprli nagrado direktorici ZD Ljubljana?

 

Tudi svobodno izražanje izvoljenih poslancev in svetnikov ni več svobodno, odkar imamo svobodo.

 

In potem je prišla v medije bolezen Karoline, deklice, ki ima genetsko bolezen prezgodnjega staranja. Za razvoj zdravila zanjo potrebujejo dva milijona evrov. Očitno jih ZZZS ob 4,5 miljarde evrov velikem proračunu nima in očitno jih ostale zavarovalnice, ki nam zaračunavajo dodatno zavarovanje, nimajo kljub velikim profitom, ki jih obračajo.

 

Staršem ostane samo še nabirka dobrih ljudi. Najprej se vprašaš, ali je Karolina bolna. Seveda je, saj se bo njeno življenje končalo brez ustrezne terapije pri 12 letih. Ker je bolna, bi morala ZZZS plačati za njeno zdravljenje. Zakaj se to ne zgodi? V čem je problem, da ne moremo rešiti življenje deklice in nabiramo denar ter zapravljamo dragocene ure in dneve z nabiranjem denarja. Zakaj imajo zavarovalnice, pri katerih se dodatno zavarujemo, profit, ki bi ga lahko namenili za Karolinino zdravilo, pa tega ne storijo?!

 

 

+++

 

Stavkali so tudi gasilci. Kot zdravnik vem, v kako tveganem okolju delajo gasilci in kako vse to, kar delajo in se izpostavljajo, vpliva na njihovo zdravje. Pa preberem v medijih, da policija preverja njihova dejanja na stavki z namenom, da bi jih oglobila, ker so baje delali proti javnemu redu in miru. Kot da se policija ne bi spomnila dogodkov pred letom dni in malo več, ko je bilo veliko nasilja s strani demonstrantov, ko so fizično napadali snemalce in policiste, metali granitne kocke v policiste, da jih je policija oglobila, sedanja vlada jih je pa oprostila. Zamislite si, da bodo sedaj plačali kazen gasilci, ki so reševali življenja, ki so reševali grozen požar na Krasu, pa na Socerbu in so pri tem tudi tvegali svoja življenja.

 

Prava parodija je, da je predsednik vlade tem gasilcem obljubil nagrado, ki je nikoli niso dobili. Sedaj bodo pa še kaznovani?!

 

 

+++

 

Pred časom sem na portalu+ opozoril, da prav gotovo ni brez zdravnika samo 130.000 ljudi, ampak veliko več. Pediatri so ugotovili, da imajo vpisanih okoli 50.000 odraslih pacientov, okoli 200.000 žensk pa nima ginekologa. Minister Bešič pa nič. Za božjo voljo Bešič, če tako rad delaš analize, naredi že to, koliko ljudi je v resnici brez zdravnika, da boš končno imel to številko, kajti trenutno z ukrepi brcaš v temo. 

 

Kaj pomeni neorganizirana in kaotična reforma zdravstvenega sistema, si sedaj lahko ogleda tudi predsednik vlade, ki nenehoma podpira nastanek kaosa v zdravstvu, kar z nenadnimi in nenačrtovanimi ukrepi ustvarja njegov minister. Direktorji zdravstvenih zavodov pravijo, da nimajo več nikakršnega motiva za nadaljevanje dela na vodilnih delovnih mestih za bistveno nižjo plačo od kolegov, zato razmišljajo o odstopu s svojih funkcij. Minister. sistem vodenja se vam podira, vaš Šabeder ne deluje. Do kam še mislite pripeljati to anarhijo? Anarhija v zdravstvu je nevarna, ker se začnejo povečevati napake in nepotrebne smrti, česar si nihče ne želi.

 

Po medijskih zapisih sodeč je minister Bešič zamenjal tiste uradnike, ki so bili proti povišanju cen za gradnjo bolnišnice Celje. Gospod minister Bešič, ali niste ravno vi eden glavnih borcev proti korupciji, ki jo očitno gojite skupaj s svojim sodelavcem Šabedrom na ministrstvu, vsaj tako je zapisal portal N1. Kaj bo na ta zapis porekel Erik Brecelj?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.033
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.924
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.161
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.320
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 677
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 903
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.921
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503