Komentar

Virtualna "strateškost" strateških svetov?

Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih vprašanjih družbe naj bi poskušali najti sprejemljive družbene kompromise, ki bi se jih zatem prelilo v zakonodajo, odločitve vlade, Državnega zbora. Tudi pravna podlaga ustanovitve teh svetov v Sloveniji temelji v 23. členu zakona o vladi. Podrobnosti se, kot vedno, skrivajo v interpretaciji in dejanskih namenih razlagalca, izvrševalca zakonodaje.

21.03.2023 21:25
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   strateški sveti   vlada   politika   civilna družba   modreci   ad hoc   konsenz   Drnovšek

Novodobna poplava različnih strateških svetov se ne zdi nič kaj konsenzualna, prej nasprotno. Zaradi tega se ti strateški sveti trenutno pogosto spreminjajo v jedro novih delitev med državljani ...

V tem članku se ne ukvarjam s posameznim strateškim svetom in njegovo sestavo, učinkovitostjo, potrebnostjo, utemeljenostjo… To bo gotovo še tema prihodnosti, v kateri se glede na kadrovanje v te svete ni treba bati za atraktivne medijske in druge vsebine. Osnovna, organizacijska in pravna ideja strateškega sveta vlade temelji na podstati iskanja širšega, demokratičnega, družbenega konsenza o posameznih, ključnih razvojnih vprašanjih. Nekako po "Drnovškovo", bi rekli v s(p)odobni slovenski politični zgodovini.

 

Ti sveti naj bi bile združbe, svetovalne skupine nekakšnih nacionalnih "modrecev" z vseh vetrov, integracija nacionalnega, najboljšega, tudi presežnega znanja z nekega ključnega strateškega področja. Strateški svet naj bi odločevalce usmeril v delovanje države v najbolj učinkovito, usklajeno smer, če hočete tudi maksimalno nadstrankarsko. Ta naj bi presegala dnevne, porumenele, fanatizirane in potencirane politične delitve. 

  

V trenutni praksi se to novodobno "strateškovanje" ne zdi nič kaj "Drnovškovo", konsenzualno. Prej zelo drugače, tako drugače, da se ti strateški sveti trenutno pogosto spreminjajo v jedro novih delitev med državljani. So neke politične PR bombice za promocijo političnih idej določenih skupin, posameznikov, lobijev. Tudi precej neposrečen instrument plačevanja političnih vojščakov za politično podporo pred volitvami.

 

 

Poglejmo, kje je vsebinski "catch":

 

1. Najprej je pomembna sestava teh strateških svetov, t. i. svetov modrecev: Če sestava ne ustreza uravnoteženi politični in strokovni mavrici družbenega razpoloženja, so te združbe le politični organi obstoječe opcije, ki ne uživajo podpore širšega spektra volivcev. Ne izpolnjujejo osnovnega namena "strateškosti". Postanejo v osnovi - nestrateški.

 

2. Poleg pravne podlage o sami ustanovitvi, ki jo določa Zakon o vladi, je pomembna pravna podlaga delovanja za dotično področje, ki naj bi ga urejali, novodobno "naslavljali" strateški sveti: Če ni jasno, kaj strateški svet vlade "naslavlja", ureja, je podvržen subjektivni dnevni politizaciji, precej "nestrateški" interpretaciji posameznih vprašanj. Postane nasprotje samega sebe: namesto reševanja problemov, razpok v družbi, postane generator novih nejasnosti in potenciranja obstoječih konfliktov. Pri nekaterih trenutnih strateških svetih je to več kot očitno.

 

3. Strateški svet lahko postane tudi instrument prelaganja odgovornosti vlade na t.i. civilno družbo, celo instrument posredne promocije političnih agend za osebne prioritete posameznih članov vlade, morda celo predsednika vlade: V ustrezno povezanih medijih se to odraža kot navidezno predstavljanje "strokovnosti nad politiko", čeprav je t.i. strokovnost v posameznem strateškem svetu le nekritičen podaljšek trenutne vladajoče politike.

 

4. Vprašanje je tudi, kaj poplava strateških svetov pomeni za kredibilnost, status profesionalne državne uprave, ministrstev: Kakšna je sploh vloga ministrstev, različnih sektorjev, direktoratov, organov v sestavi itd., če jim usmeritve, celo zakonske temelje diktirajo ad hoc strateški sveti? Zakaj ne bi člane teh strateških svetov zaposlili v državni upravi, da bi bile stvari transparentne? Včasih so bili "strateški sveti" v bistvu delovne skupine, svetovalci posameznih ministrstev, ministrov, z jasno odgovornostjo, danes pa ljudje brez odgovornosti, ampak z veliko političnega medijskega vpliva. Za koga dejansko delajo, ni jasno. Morda je to tudi ključni namen vsega tega strateškovanja, gotovo pa se ne bo končalo dobro v korist državljanov.

 

5. Poseben izziv so kriteriji za izbiro članov v te strateške svete: Zaradi nejasnosti tega področja so to vsebinsko precej ozki, celo osebni politični organi. S tem ni sicer nič narobe, če bi jih tako tudi predstavili, ne pa, da se predstavljajo kot nadstrankarski "glas ljudstva", odmev širše civilne družbe. Dodaten demokratični problem, deficit, je to, da so domnevno neodvisni člani strateških svetov izkazani in dokazani politični agitatorji, nekateri zaposleni v prevladujočih medijih, pogosto pomembni generatorji javnega mnenja v smeri izključno ene politične opcije.

 

6. Ne nazadnje, člani teh strateških svetov predstavljajo različne, nenadzorovane, javnosti neznane osebne, ideološke, finančne … interese, ki niso podvrženi npr. nadzoru protikorupcijske komisije (KPK), njihovi delodajalci pa ne nadzoru Računskega sodišča: S tem, ko vsebinske, politične, zakonodajne rešitve oblikujejo subjekti brez sistemskega nadzora se ruši temelje demokratične ureditve in politično ter finančno moč dodatno delegira v sfero brez sistemskega demokratičnega nadzora.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.982
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.097
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.795
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.013
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.044
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469