Komentar

Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu

Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo malce bolj podrobno, kako posluje naš minister za zdravje Danijel Loredan Bešič. Kako on prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu? Ali ima tudi gospod Bešič poseben račun, morda v Švici, kjer je že delal, ki mu je bližje kot Hong Kong? Morda bi nam minister zaupal, kako je plačeval davke v Sloveniji, ko je delal v Švici? Če se je že lotil Bošnjaka, naj pove, kako ima on registrirano dejavnost, kje ima transakcijski račun, preko katerega posluje, in na kateri transakcijski račun mu plačuje honorar Marko Bitenc. Kdo je toliko pogumen, da bo zagrizel v to kislo jabolko?

25.03.2023 23:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Roman Bošnjak   UKC   Klinični center   nevrokirurg   operacija   Marko Jug   Danijel Bešič Loredan   Robert Golob   NPU   FURS   Zdravniška zbornica   Jadranka Buturović Ponikvar

Foto: MD Medicina

Nihče ni povedal, kaj je dr. Bošnjak dejansko naredil narobe. Kot vrhunski strokovnjak je operiral vnukinjo svojega kolega iz druge države, in bo zaradi domnevne napake, ki niti še ni določena, moral oditi iz UKC ...

Pred dnevi smo izvedeli za sum nepravilnega poslovanja profesorja dr. Romana Bošnjaka, nevrokirurga iz ljubljanskega UKC, ki pa verjetno ni edini zdravnik v Kliničnem centru in tudi drugod po Sloveniji ne, ki je tako posloval. "Grozljiva vest" je medije preplavila čez noč, a do sedaj še nihče ni jasno povedal, ali je bilo Bošnjakovo poslovanje pravilno ali ne; in če ne, zakaj ni bilo pravilno. Tudi policija molči, tako kot tožilci in preiskovalni sodniki.

 

Pokazalo se je, da nekateri - med njimi tudi minister za zdravje - mislijo, da je bilo 6000 evrov za plačilo storitev dr. Bošnjaka v prostem času problematično izplačanih. To so trenutno le mnenja in nič se še ni dokazalo, da bi to bilo res problematično, vsaj v medijih tega ni moč najti. Le UKC je že odreagiral in dal temu  vrhunskemu nevrokirurgu za vsak primer opomin.

 

Kolega zdravnik, ki živi in dela v Sloveniji, je organiziral operacijo svojega očeta v avstrijskem zdravstvenem centru. Operacijo je kot tujec plačal neposredno bolnišnici. Hkrati je plačal tudi zdravniku operaterju nagrado za njegovo delo. Torej to prakso poznajo očitno tudi v sosednji Avstriji in torej ni tako nenavadna, kot jo hoče prikazati minister Bešič, ki je vse skupaj takoj razglasil za koruptivno dejanje in zato aktiviral vse pristojne institucije, tudi Nacionalni preiskovalni urad in Finančno upravo.

 

 

 

"Klinični center je naš in ni od stranke Gibanje Svoboda ali katerekoli druge politične stranke. Tega bi se morala zavedati predvsem politika in minister Bešič bi moral ščititi strokovnost UKC. Pa tega v primeru dr. Bošnjaka na žalost ne minister ne generalni direktor nista zmogla. In tudi zato je čas, da odideta morda kar oba."

 

 

 

Katere institucije je vlada tako hitro aktivirala za sumljive posle Gen I na Balkanu, ki ga je takrat vodil sedanji predsednik vlade Robert Golob? Tu se ne govori o 6000 evrih, pač pa dobrih dveh milijonih evrov, če verjamemo novinarjem, pa celo o stomilijonskem denarnem toku (!). Smo torej državljani prvega in drugega reda? Očitno v drugi red spada tudi vrhunski nevrokirurg kolega Bošnjak.

 

Iz trenutno dostopnih podatkov lahko rečemo le to, da Bešič in njegov Aleš Šabeder spet delata iz muhe slona, diskreditirata UKC in dr. Bošnjaka ter vse zdravnike, vse v stilu in cilju izrečene Bešičeve grožnje Fidesu pred nekaj meseci, češ da bodo diskreditirali sindikat in s tem tudi zdravnike. In to delajo uspešno! 

 

Dr. Bošnjak je bil tako rekoč v medijih že obsojen, sodbo so izrekli politični funkcionarji, ne da bi sploh stekel kakršen koli predhoden postopek. V tem procesu je bilo vse narobe, ni bilo akcije policije, preiskovalnih sodnikov, ni bilo tožilstva, edinole vladni politični funkcionarji so v javnosti trdili, da je Bošnjak naredil velik prekršek, če ne kar kaznivo dejanje. Še več, premier je celo javno razlagal, da bi bil "presenečen, če bi se izkazalo, da je mogoče oseba, o kateri govorite, v sorodstvu s kakšnim političnim veljakom". Golob je dal tako vedeti, da ve veliko več kot ljudstvo, ni pa povedal, kaj.  

 

Ob tem sprašujem Bešiča, kako on prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu? Ali ima tudi on poseben račun, morda v Švici, kjer je že delal, ki mu je bližje kot Hong Kong? Morda bi nam minister zaupal, kako je plačeval davke v Sloveniji, ko je delal v Švici? Če se je že lotil Bošnjaka, naj pove, kako ima on registrirano dejavnost, kje ima transakcijski račun, preko katerega posluje, in na kateri račun mu plačuje honorar Marko Bitenc

 

Čakam novinarje, da malo pogledajo bolj podrobno, kako posluje minister za zdravje Danijel Loredan Bešič. 

 

Kdo je toliko pogumen, da bo zagrizel v to kislo jabolko?

 

Kolega nevrokirurg, ki - če se ne motim - dela v Združenih državah, je za oddajo Tarča povedal, da je izplačilo njegovega honorarja preko računov v tujini (npr. v Hong Kongu) vpeljano kot vsakodnevna praksa in da ne vidi problema pri tovrstnem poslovanju. Naš minister za zdravje, ki bi rad posodobil zdravstveni sistem v Sloveniji, pa iz tega dela politično, koruptivno zgodbo, direktor Kliničnega centra pa mu pri tem asistira. Če lahko verjamemo v njegove izjave v Tarči, potem lahko od UKC pričakujemo tudi odpoved svetovno priznanemu nevrokirurgu Bošnjaku, ki bo tako zaradi diskreditacije seveda najverjetneje odšel iz Slovenije in ga pacienti ne bodo več imeli na razpolago (oziroma bodo zelo drago plačevali njegove storitve na eni od klinik v tujini). 

 

Dejansko gre za nasilje močnejšega nad šibkejšim.

 

Namesto, da bi generalni direktor Marko Jug zaščitil strokovnjaka in ga v času pomanjkanja zdravnikov zadržal, ga bo očitno odpustil čez noč. Problem je, da tudi sam direktor še ne ve, kaj se je dejansko zgodilo, ker postopek pelje prehitro in tako prehiteva samega sebe, kar je neposredno priznal tudi v oddaji Tarča. Tudi Medicinska fakulteta ni zaščitila svojega profesorja. 

 

Ob tem ne vemo, koliko svetovno priznanih zdravnikov v UKC Ljubljana in UKC Maribor dela po istem postopku, ki do včeraj še ni bil problematičen. Potemtakem bodo vsi izgubili službo, ker če jo bo Bošnjak, jo morajo tudi oni. Vse to počneta minister in direktor UKC v času, ko jima krvavo primanjkuje zdravnikov ... Pa bodi pameten, če moreš.

 

 

 

"Če bi kdo moral premisliti o odstopu, potem je to ravno minister za zdravje, ker je očitno na mesto direktorja UKC politično imenoval nekoga, ki nalogi ni kos. Zato bo UKC še naprej politični problem. Toda Klinični center ni politična stranka, ampak je vrhunska ustanova, ki potrebuje strategijo, kulturo vodenja ter razvoj stroke. To se mora zgoditi brez političnih igric in s pametno kadrovsko politiko, kar odpuščanje vrhunskih strokovnjakov, kakršen je Roman Bošnjak, ne more biti." 

 

Predstavnica Finančne uprave je v Tarči povedala, da je tovrstnih računov slovenskih državljanov v državi, v kateri je bila plačana storitev, po njihovih podatkih preko 100. Vemo pa, da se z davčnimi prekrške ukvarja FURS, ne pa direktor UKC. Zakaj se nam torej to dogaja? Zakaj je vse tako popolnoma neprofesionalno, na horuk in z močno politično obarvanostjo in obsedenostjo?

 

Zakaj? Zato ker večina vodstvenega kadra - vključno z ministrom Bešičem in dr. Jugom - nima ustreznega znanja iz vodenja in posledično nima ustreznih kompetenc za vodenje tako velikih sistemov. Tako minister kot vodstveni kader so nastavljeni politično z malo ali nič predhodnih izkušenj iz vodenja. Sledijo političnim ciljem, da je potrebno odkriti, kaj so delali narobe v UKC v času Janeza Janše in Janeza Poklukarja, v tem je tudi problem. 

 

Sedanjega direktorja UKC Ljubljana dr. Marka Juga je nastavil minister Bešič preko njemu zvestega sveta zavoda, sedaj pa se dela nedolžnega, češ da ne more narediti nič, da lahko nekaj naredita le svet  zavoda in direktor. In kdo je imenoval člane sveta zavoda, kdo jih lahko razreši? Mar ni to ravno taisti minister za zdravje Bešič?! 

 

Beščevo sprenevedanje meji že na otroško obnašanje.

 

Ob tem je potrebno povedati, da je doc. dr. Marko Jug tudi predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), kar nekako ne gre skupaj z njegovo funkcijo direktorja UKC. Pričakoval bi, da bo odstopil kot predsednik skupščine ali pa kot direktor UKC, pa tega do sedaj še ni storil. Težko si predstavljam, kako bi kot predsednik skupščine ZZS v tem primeru branil profesorja Bošnjaka pred samim seboj kot direktorjem UKC. 

 

Sicer pa je vodje klinik nastavil direktor UKC Ljubljana, zato tudi on nosi objektivno odgovornost za vse, kar se dogaja.

 

Če bi imeli vodstvene veščine, potem ne bi tako vehementno nastopali in izrabljali ta primer v politične namene. Če bi bil cilj človek in njegovo dobro, kar ne neha ponavljati Bešič, potem ne bi oba z direktorjem počela tega, kar počneta. Zdi se, da to počneta zaradi politike, ker si hočeta pridobiti dodatne politične točke,ljudje pa smo jima postranska stvar. Žalostno je, da predsednik zbornične skupščine sodeluje pri tej diskreditaciji zdravnikov, zato bi moral že zaradi tega zapustiti vodilno mesto v zbornici.

 

Na dogodke so se sicer odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije; iz objav v medijih je po navedbah zbornice razvidno, da sta bili za zasebnega naročnika iz tujine opravljeni ločeni zdravstveni storitvi, in sicer konzultacije pred bolnišnično obravnavo pred zahtevnim kirurškim posegom, ki jih je opravil zdravnik v svojem zasebnem času, ter nato operativni poseg, ki je bil opravljen v UKC Ljubljana in je bil samoplačniški, saj je šlo za pacientko iz tujine.

 

In nenazadnje, nihče nam še ni natančno razložil, kaj je dr. Bošnjak dejansko naredil narobe, zakaj pritiskajo na nanj. Ob tem sta ga tako direktor UKC kot minister večkrat v medijih diskreditirala in nista natančno navedla, kaj je pravzaprav naredil narobe. Še posebej sumljivo je, da so zgodbe o tem na hitro potihnile v javnosti, kar vse kaže na to, da se bo moral tudi tokrat minister nekomu opravičevati.

 

 

 

"Trčili smo torej na neurejeno področje, kriv je pa zdravnik, vrhunski strokovnjak, ki je operiral vnukinjo svojega kolega iz druge države, in bo zaradi domnevne napake, ki niti še ni določena, moral oditi iz UKC. Velika blamaža za tako velik zdravstveni zavod, kakršen je UKC."

 

 

 

Vse to je narobe, strašno narobe za zdravstveni sistem. Morda je to delovalo v Semenarni Ljubljana, kje bil prej zaposlen Aleš Šabeder, ne more pa delovati v zdravstvu, kjer veliko aktivnosti temelji na medsebojnem zaupanju in tudi zaupanju ljudi do ustanove. V ekipo, s katero greste delati tako zahtevne posege, morate neomajno zaupati, drugače se začnejo krhati medosebni odnosi. Na ta način se začnejo ustvarjati pogoji, zaradi katerih se zaposleni ne počutijo več varne in iščejo nove zaposlitve. Ravno najbolj usposobljenim jih uspe prav hitro najti. Izgubljali bomo dobre strokovnjake iz UKC, ki pa bo zaradi tega začel po kvaliteti drseti navzdol, povečevalo se bo število čakajočih na zahtevne storitve. V iztekajočem se tednu smo izgubili tudi otroškega srčnega kirurga, ki je ob slovesu povedal, da v Ljubljani po njegovem odhodu nimajo kirurga, ki bi lahko operiral otroka z določeno napako na srcu.

 

Ob takem vzdušju je odstopila strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar. Vsi se čudijo, zakaj. Točno zato je odstopila in ostala tiho kot bivša notranja ministrica Tatjana Bobnar, ker je šlo vse preko roba in ker ve, da to, kar se dogaja, ni prav, a kot strokovna direktorica nima moči, da bi to politično gonjo proti kolegu še pravočasno ustavila. Zato je odstopila. Odstopila je, ker ni politik in ker se ne strinja, da bi se problemi, ki so strokovni, v UKC reševali politično.

 

Če bi kdo moral premisliti o odstopu, potem je to ravno minister za zdravje, ker je očitno na mesto direktorja UKC politično imenoval nekoga, ki nalogi ni kos in bo zato UKC kar naprej politični problem. Toda Klinični center ni politična stranka, je vrhunska ustanova, ki potrebuje strategijo, kulturo vodenja ter razvoj stroke. To se mora zgoditi brez političnih igric in s pametno kadrovsko politiko, kar odpuščanje vrhunskih strokovnjakov, kakršen je dr. Bošnjak, ne more biti.

 

Da se to dogaja v UKC, je odgovoren njegov direktor - in tudi minister, saj ga je on imenoval. Zato bi morali v tem trenutku razpravljati predvsem o njuni odgovornosti, ker ne vodita dobro največje bolnišnice v državi, ker nimata nadzora nad poslovanjem Kliničnega centra, ker nimata nadzora nad delom strokovnjakov v njem in ker očitno UKC nima dobro urejenega poslovanja s strankami iz tujine. 

 

Trčili smo torej na neurejeno področje, kriv je pa zdravnik, vrhunski strokovnjak, ki je operiral vnukinjo svojega kolega iz druge države, in bo zaradi domnevne napake, ki niti še ni določena, moral oditi iz UKC. Velika blamaža za tako velik zdravstveni zavod, kakršen je UKC. In šele novi pravilnik UKC je uvedel nov način izvajanja konzultacij pred posegi, torej je obtoževanje prof. dr. Bošnjaka popolnoma neumestno. žaljivo in lahko tudi predmet kazenske ovadbe vodstva UKC in ministra za zdravje Bešiča.

 

Tarča pa je razkrila tudi to, da tako potekajo stvari v UKC že najmanj pol desetletja in da ministrov sodelavec Aleš Šabeder, nekdanji direktor UKC, vse to dobro ve, ker je imel baje podobne težave tudi v času svojega direktorovanja. 

 

Klinični center je naš in ni od stranke Gibanje Svoboda ali katerekoli druge politične stranke. Tega bi se morala zavedati predvsem politika in minister Bešič bi moral ščititi strokovnost UKC. Pa tega v primeru dr. Bošnjaka na žalost ne minister ne generalni direktor nista zmogla. In tudi zato je čas, da odideta morda kar oba.

 

 

Mnenje avtorja ne odraža nujno tudi mnenj ali stališč uredništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.982
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.097
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.795
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.013
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.044
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469