Komentar

Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!

Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni specialist za davke, je pa dejstvo, da vsi davčni zavezanci po izteku leta prejmejo enostaven informativni izračun dohodnine. Ni jim treba vlagati dohodninskih napovedi, ker za njih to opravi Finančna uprava in dohodninske odločbe, ki so jih pred šestnajstimi leti prejemali v drugi polovici leta, zadnjih šestnajst let prejmejo že konec marca ali konec maja. To je samo dokaz, kako velik dosežek in napredek je bil in je še zmeraj informativni izračun dohodnine. Upam, da ga ne bodo ukinili samo zato, ker sem si ga  izmislil, saj so do zdaj spremenili skoraj vse moje predloge.

26.03.2023 21:45
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   davki   dohodnina   FURS   Finančna uprava   minister za finance   vlada   Bosna in Hercegovina   oglaševanje   Slovenska oglaševalska zbornica

Foto: Mediaspeed.net

Prehod na sistem obdavčitve neto dohodkov, ki ga napovedujejo, je razumeti kot bistveni poseg v obstoječi način obračuna dohodnine.

V teh dneh me mnogi sprašujejo, kakšno je moje mnenje o napovedani davčni reformi, sploh pa o napovedani dohodninski reformi. Moj odgovor je, da tega ne želim podrobno komentirati, dokler ne bo znanega kaj več. Dejstvo je, da do zdaj še ni bilo predstavljeno nič konkretnega. Zato imam občutek, da mogoče ne vedo, kako so zadeve urejene danes in kaj želijo jutri, saj bi sredi marca (!?) morali že imeti do potankosti razčiščeno, kaj želijo.

 

Nekoliko so me presenetile izjave ministra za finance, ki je v eni od televizijskih oddaj povedal, da je sedanji sistem dohodnine izrazito nepregleden, da je Zakon o dohodnini v zadnjih 20 letih doživel blizu 30 popravkov, ki so tako zapletli sistem, da ga skoraj nihče več ne razume. Zaradi tega naj bi bila želja sedanje vlade, da obstoječi sistem izrazito poenostavi in preide na sistem obdavčitve neto dohodkov. To naj bi po njihovem pomenilo, da se za vsakega posameznika seštejejo vsi neto dohodki, to je neto plača, neto dodatki k plači, regres, božičnica, nadomestila za prehrano, socialni transferji tistih oseb, ki so do njih upravičene, in na podlagi vsega tega se določi obdavčitev.

 

Ni pa povedal - kako.

 

Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni specialist za davke, je pa dejstvo, da vsi davčni zavezanci po izteku leta prejmejo enostaven informativni izračun dohodnine. Ni jim treba vlagati dohodninskih napovedi, ker za njih to opravi Finančna uprava in dohodninske odločbe, ki so jih pred šestnajstimi leti prejemali v drugi polovici leta, zadnjih šestnajst let prejmejo že konec marca ali konec maja. To je samo dokaz, kako velik dosežek in napredek je bil in je še zmeraj informativni izračun dohodnine. Upam, da ga ne bodo ukinili samo zato, ker sem si ga  izmislil, saj so do zdaj spremenili skoraj vse moje predloge.

 

Prehod na sistem obdavčitve neto dohodkov, ki ga napovedujejo, je razumeti kot bistveni poseg v obstoječi način obračuna dohodnine. Pomeni pa tudi spremembo miselnosti. Vse to bi razumel, če bi ta sprememba pomenila pomembno zvišanje davčnih prihodkov. Če pa tega zvišanja davčnih prihodkov ne bo oziroma se jih ne predvideva, enostavno ne razumem, zakaj se odločati za to spremembo. Tako velika sprememba pomeni tudi spremembo pravilnikov, spremembo obrazcev in s tem še spremembo v informacijskem sistemu. To pomeni javni razpis in izbiro ponudnika. Za vse to je potreben čas, denar - ne malo denarja - in lahko se začne izvajati šele po objavi zakona v Uradnem listu, kar bo najverjetneje konec decembra 2023.

 

Brez predhodno navedenih zadev, ki lahko trajajo do sredine leta 2024, ni možno uveljaviti zakona oziroma postopati po njem od 1. januarja 2024. Zato je bolj realen rok 1. januar 2025.

 

Posledično bo prišlo tudi do spremembe Zakona o davčnem postopku, do spremembe pri obračunu plač in s tem tudi do spremembe programov za obračun plač. To bo pa na eni strani za računovodske servise in njihove stranke pomenilo višje stroške, na drugi strani pa za razvijalce in prodajalce teh programov sorazmerno višje prihodke.

 

Kar se tiče obdavčitve premoženja, pa menim, da če se že gre v to obdavčitev, se mora poleg nepremičnin obdavčiti tudi drugo premoženje, kot je denar v bankah, vrednostni papirji, plemenite kovine in podobno premoženje. Nelogično je, da bo predmet obdavčitve stanovanjska hiša v vrednosti enega milijona evrov, desetkrat več denarja v banki ali delnicah pa ne bo predmet obdavčitve, čeprav oboje predstavlja premoženje.

 

Menim, da to ni pošten in ne ustaven način obdavčitve premoženja.

 

Ob zaključku se bom še dotaknil opozorila FURS, ki smo ga pred kratkim zasledili v medijih, ko je Finančna uprava opozorila na nevarnost pred davčnimi utajami pri odpiranju podjetij v Bosni in Hercegovini. Še več, kot je bilo razumeti, je FURS ponudnike oglaševalskega prostora pozval, naj pomagajo zaščititi potrošnike in v skladu s tem je že vložil pritožbo na oglaševalsko razsodišče pri Slovenski oglaševalski zbornici. FURS je ocenil, da gre za zavajajoče oglaševanje. V petek pa smo dočakali odgovor oglaševalskega razsodišča, ki je, tako mediji, prekinil postopek ugotavljanja skladnosti oglaševanja, rekoč, da se slovenski oglaševalski kodeks ukvarja z vsebino in obliko oglaševanja in ne s pogoji poslovanja ali storitvami, ki so predmet oglaševanja. S tem je oglaševalsko razsodišče na lep način Finančni upravi odgovorilo, da je njihova pritožba neutemeljena, FURS pa je s svojim početjem nehote naredil še večjo reklamo oglaševalcu.

 

Zame je nesprejemljivo, da je FURS v svojem opozorilu, ki ga je posredoval medijem in ga je objavil tudi na svoji spletni strani, objavil imena ene fizične in več pravnih oseb, ki naj bi ponujali storitve ustanovitve podjetja v tujini. Kot prvo, ponujanje te storitve ni prepovedano in kot drugo, tako pravi slovenska Ustava, gospodarska pobuda je svobodna.

 

Zakaj se torej omejuje svoboda poslovanja?

 

Ivan Simič je nekdanji generalni direktor FURS. Prispevek je bil izvirno objavljen na Simičevem davčnem blogu, naslov, izbor fotografije in podpis pod njo pa sta delo uredništva portala+. Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja ali stališč uredništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 996
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 720
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469