Komentar

Prvo leto Roberta Goloba: Leto (izgubljenih) priložnosti?

V vladi Roberta Goloba beseda časovnica dobiva nov, razširjen pomen. Postaja substitut za - vsebino. Ker nimaš vsebinskih rešitev, javnosti pa si reformo že napovedal. Obljubil si pravično davčno reformo, kjer bomo vsi imeli več, pa pošteno pokojninsko reformo, da nihče ne bo živel pod pragom revščine. Ne veš še, kako, ampak saj imaš verbalnega jokerja - časovnico. S tem kupiš nekaj mesecev, vmes pa pričakuješ, da ti bo sreča naklonjena.

30.03.2023 20:00
Piše: Anže Logar
Ključne besede:   Anže Logar   vlada   reforme   časovnica   EU   Bruselj   Ljubljana   RTV   Barack Obama   Robert Golob

Mladi nimajo nevidnih spon, ki bi jih vezale k domačemu ognjišču. Nimajo namena trpeti na oltarju nesposobne politike, ki ne zna ustvariti spodbudnega okolja, krotiti birokracije, nagrajevati kreativnost. Mladih ne zanima, kakšna je sestava Programskega sveta RTV.

Barack Obama je nekoč dejal: "Če je vaše glavno orodje kladivo, se vam bo vsak problem začel zdeti podoben žeblju." Te besede precej dobro povzemajo leitmotiv prvega leta vlade dr. Roberta Goloba. Svoj politični vsakdanjik je premier v zadnjih desetih mesecih videl predvsem skozi prizmo obračunavanja s prejšnjo vlado. Gledal je nazaj, ne naprej. Vsi ukrepi, ki jih je sprejela prejšnja vlada, so postali - žeblji. Ministri so dobili kladiva z navodilom, naj tolčejo po njih. Kriva je avtocestna policija. Ukinimo jo, pa čeprav na račun varnosti. Kriva je dolgotrajna oskrba. Prestavimo veljavnost zakona, pa še umaknimo jo iz načrta za okrevanje. Kriva je davčna reforma. Ukinimo jo, pa čeprav bomo imeli manj. Bomo mi kasneje dali več. Ukinimo muzej osamosvojitve. Zato, ker lahko. Na novo napišimo strategijo zunanje politike, feminizirajmo jo …

 

Ampak čas teče, žebljev pa že počasi zmanjkuje. Zdaj bo treba priti ven z lastnimi predlogi.

 

Davčna reforma - obdavčimo vsepovprek, ne da se prej posvetujemo z gospodarstvom. Reforma plačnega sistema - enako za manj. Pokojninska reforma - dlje, vendar ne nujno. Včasih kar zanimive obrazložitve reform, kot da bi v vladi preverjali, kakšen bo odziv javnosti. Ampak saj ima ta vlada v parlamentu takšno večino, da si lahko privošči praktično vse.

 

 

+++

 

Vsem napovedanim reformam je skupna ena beseda. Časovnica. Največkrat uporabljena skovanka v času te vlade. SSKJ jo definira kot "grafični prikaz vnaprej časovno opredeljenega, določenega poteka česa". Nekaj vnaprej časovno opredeljenega, torej. Nekaj, kar se načeloma ne spreminja. O časovnici začneš govoriti, ko imaš usklajene vsebinske poudarke, moraš pa še dodelati podrobnosti. Vendar je delo že v tako napredovani fazi, da lahko z veliko gotovostjo napoveš zaključek. 

 

V vladi Roberta Goloba beseda časovnica dobiva nov, razširjen pomen. Postaja substitut za - vsebino. Ker nimaš vsebinskih rešitev, javnosti pa si reformo že napovedal. Obljubil si pravično davčno reformo, kjer bomo vsi imeli več, pa pošteno pokojninsko reformo, da nihče ne bo živel pod pragom revščine. Ne veš še, kako, ampak saj imaš verbalnega jokerja - časovnico. S tem kupiš nekaj mesecev, vmes pa pričakuješ, da ti bo sreča naklonjena. Saj ti je vedno bila. Se bo že pojavila tudi prava vsebina.

 

Glede na izkušnje bi si upal trditi, da se ne bo. Bo pa treba zamakniti napovedane časovnice. V upravičen gnev vseh tistih, ki so tezo o časovnicah "kupili". S tem vlada pospešeno kuri kredo, ki ga je dobila od volivk in volivcev za sprejem nujnih reform. Torej tisto dobrino, ki je v obratnem sorazmerju z dolžino mandata. In je ni mogoče nadomestiti kasneje s predvolilnimi bombončki.

 

Ja pa premier zdaj napovedal, da je zdravstvena reforma pripravljena. To je zagotovo dobra novica in prve informacije o predlaganih rešitvah dajejo slutiti, da bodo šli ukrepi v pravo smer. Vsem nam je v interesu, da se reforma sprejme, in da se sprejme s čim širšo podporo v državnem zboru. Ko bo torej tekst zakonov zdravstvene reforme zunaj, bi preudaren predsednik vlade sklical vrh slovenske politike, in poskušal zagotoviti prepričljivo soglasje. Predvsem s strani opozicije, tudi na račun kakšnega skrajnega glasu na koalicijski strani. Glede na to, da je predsednik vlade tudi (samo-predlagani) vodja zdravstvene reformne skupine, to pravzaprav mora narediti. Če slučajno - iz neracionalnih političnih vzgibov? - ne bi želel zavrteti telefonske številke opozicije, naj to vsekakor naredi predsednica republike. Je rekla, da bo glasna in da bo aktivna.

 

Če kaj, je zdravje tisto, kjer smo vsi na istem pred obličjem vsemogočnika.

 

 

+++

  

V Sloveniji trenutno dela 930.000 ljudi. To je dober podatek, še posebej če ga primerjamo s statistiko zaposlenosti iz obdobja finančne krize. Večina teh zaposlenih je v gospodarstvu, ki ustvarja dodano vrednost, zagotavlja davčne prilive in avtonomno, mimo politike razmišlja o novih priložnostih za prihodnji razvoj.

 

Kljub temu se vlada primarno ukvarja zgolj s petino zaposlenih. Torej z javnimi uslužbenci. Z napovedmi parcialnih rešitev, a brez vnaprej premišljene vsebine, je odprla nešteto front s sindikati javnega sektorja, kar bo rezultiralo v dolga in izčrpljujoča pogajanja. Verjetno tudi na račun dialoga z gospodarstvom. In to ravno takrat, ko zaradi spreminjajočih geostrateških okoliščin potrebujemo oblikovanje stabilnega in predvsem spodbudnega gospodarskega okolja brez sporadičnih napovedi davčnih sprememb (sicer javno okaranega) financministra. V obdobju, ko so pred vrati pomembni strukturni projekti. Zeleni prehod. Naložbe v pametno električno omrežje v okviru programa TEN-E, ki bodo slovenske davkoplačevalce stale nekaj debelih milijard evrov v naslednjih štirih letih. Če želimo iti v korak s časom. Investicija v posodobitev železniške povezljivosti - tam do 10 milijard evrov. Še nekaj milijard več nas bo stal drugi blok jedrske elektrarne, sploh glede na to, da je jedrska energija "v neki renesančni dobi", kot je ob robu zasedanja energetskih ministrov EU v Bruslju dejal minister za podnebje in energijo Kumer (tega sicer ni ponovil v Ljubljani). Samo tri pomembne razvojne korake za prihodnost sem naštel, pa smo že čez polovico letnega BDP. In vse te investicije moramo začeti danes, če želimo, da bomo jutri imeli konkurenčno gospodarstvo, pogoje za stabilne prilive v proračun, socialno državo, predvsem pa, da bodo mladi videli prihodnost v - Sloveniji.

 

 

+++

 

Pred nekaj dnevi sem nagovoril novo generacijo diplomantov Ekonomske fakultete. Ko sem se po podelitvi diplom pogovarjal z njim, sem živo občutil generacijski miselni prelom, ki ga prevladujoča politika pri nas očitno še ni zaznala. Mladi nimajo nevidnih spon, ki bi jih vezale k domačemu ognjišču. Nimajo namena trpeti na oltarju nesposobne politike, ki ne zna ustvariti spodbudnega okolja, krotiti birokracije, nagrajevati kreativnost. Mladih ne zanima, kakšna je sestava Programskega sveta RTV. Mladi so odprtih glav, vedo, da so na svetu priložnosti in če svojih talentov ne bodo mogli realizirati doma, jih bodo v tujini. In bodo šli. In vsi bomo na slabšem. Zaradi tistih, ki želijo uvesti državno uravnilovko, ki stavijo na "preudarno", na vsevedno državo, ki naj odloča v imenu ljudi. Namesto, da bi zaupali v preudarnost posameznika. Njemu naj država predvsem omogoči, da se odloča v lastno dobro, s tem pa posledično v dobro skupnosti.

 

Prvo leto vladanja dr. Roberta Goloba se izteka. Dva meseca je do obletnice, ko bomo lahko podali oceno. Upam, da se ne bo glasila: "leto izgubljenih priložnosti". Kladivo naj zamenja razum, predvsem pa iskanje soglasja za vse pomembne reforme. Razumem, ko imaš takšno večino, je težko. Občutek moči zna hitro vplivati na zaznavanje oddaljenosti tal. A ravno na tej točki se ločijo uspešni od neuspešnih. Tisti, ki ima vzvode odločanja, mora prvi podati roko. Opozicija ima lahko voljo, nima pa moči za to. Koalicija ima oboje, vprašanje je, če ni lažje in bolj oportuno zabijati žebljev. Ampak potem zabijaš žeblje v lastno …

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
30
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.996
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.485
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.054
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.128
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.047
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469