Komentar

Bumerang prepotentnosti in ideološkega fanatizma

Vlada in njihovi neodvisni aktivistični podporniki so se ujeli v nepredvideno demokratično past. Očitno prepotentno, agresivno agendo so z ustrezno usmerjenimi mediji fanatično minirali, popljuvali prejšnjo vlado na vseh področjih. Predstavili, da je delala vse narobe, fašistično izkoristila epidemijo Covid-19 za domnevno antidemokratične rabote. Vse je bilo narobe, čeprav je sedaj isto - ali še hujše.

03.04.2023 21:00
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   vlada   PR   marketing   Tatjana Bobnar   Glas ljudstva   Dušan Mramor   Tilen Božič   Matjaž Han   NEK 2   ZZZS   zdravstvo

Ekonomisti opozarjajo na zelo nestabilne svetovne razmere, kar bi nujno zahtevalo finančno konzervativnost, pozornost, vendar se Golobova vlada obnaša, kot da se nič ne dogaja in je vse v redu.

V marketingu, PR-ju je najslabša poteza politika lažna in zavajajoča obljuba kakovosti storitve ali izdelka. Kupiš enkrat, morda dvakrat … potem pa se prej ali slej dejanska kakovost izdelka, informacija storitve razširi med uporabniki. Tega naša politika očitno še ni dojela. Deloma tudi zaradi tega, ker ima določen del politike vsaj navidezno kontrolo nad večino medijev. Upajo, da bo njihov nadzorovan fake marketing uspešen na daljši rok. Na srečo ni povsem tako. 

 

Prvi pokazatelj prave nravi nove svobodne vlade je bila odstranitev preveč svobodne ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Ker ni pristala na "demokratične ukaze" predsednika vlade, je bila odstopljena, direktor nove, svobodne Policije pa svobodno prestavljen, degradiran na postajo v Škofjo Loko. Precej sramotno. Ampak podporniki, kolesarji, Glas ljudstva … so bili tiho. Menda svobodna vlada že ve, kaj dela. Zaenkrat.

 

Ekonomisti opozarjajo na zelo nestabilne svetovne razmere. Nekdanji minister Dušan Mramor v Mladini opozarja na nujno finančno konzervativnost, pozornost. Trenutna vlada se obnaša v nasprotju s tem. Minister za finance je predlagal spremembe zakonodaje, ki jih predsednik vlade ne podpira. Davke na dohodke so zvišali, nepremičnine bodo ostale na istem, NUSZ je super, kot pravi prvi minister.  Katastrofalni PR brez primera. Odstopil je pa precej korekten državni sekretar Tilen Božič, da se vsaj nekaj dogaja. Gospodarski minister Matjaž Han je tiho. Drugega mu ne preostane, saj verjetno ne ve, kaj bi povedal.

 

Imamo pa dinamične, svobodne časovnice, poplavo neusklajenih filozofskih strateških svetov in predvsem malo ali celo nič ukrepanja na ključnih področjih upravljanja države. To zadnje čase ugotavljajo celo nekdaj vladi naklonjeni mediji. Imamo tudi zamik gradnje tretje razvojne osi, ker uradniki ne izdajajo dovoljenj. Tudi NEK 2 se odmika, ker imamo na položajih promotorje filozofske solarne energije in vetrnic - zaenkrat dveh.

 

Vlado je "nabila" celo Tarča, potem še "levi" Utrip. Pa to niso bili desni fanatiki. Bili so kot podporniki te svobodne opcije. Ali so to naredili zaradi demokratične zamere do nove oblasti, neizpolnjenih obljub ali zaradi novinarske etike, ni pomembno. Nekaj dela. Na minimalne obrate demokracije.

  

Vlade že zadnjih 10+ let poudarjajo, da je ključ zdravstvo in reforma le-tega. Tudi sedanja to ponavlja vsak dan. Pred leti smo imeli superministrico Cerarjeve vlade Milojko Kolar in svetovalca Dušana Kebra (za 40.000 evrov svetovanja), pa se ni zgodilo nič. Sedaj imamo super svobodnega, antikorupcijskega ministra Danijela Bešiča Loredana, ki je menda zamenjal že šest, sedem vodij kabineta. Imamo tudi super Strateški svet za zdravstvo, v katerem njegov predsednik javno nasprotuje izjavam ministra za zdravje. 

 

V zadnjih dneh so celo pripravili prvi del "reforme" - prenovo upravljanja ZZZS. Ta zaenkrat ni reforma, ki bi zavarovancem zagotovila boljšo oskrbo, ampak samo prenos upravljanja na državo. Očitno je, da je reformo sedanja vlada razume samo kot močnejše prisesanje na javni denar, vsebina upravljanja, učinkovito izvajanje pravic zavarovancev, je v drugem, tretjem planu. Kako bodo ljudje prej prišli do že plačanih storitev, ni pojasnil še nihče. Samooklicani Glas ljudstva, ki je do nedavno podpiral vlado, je že predlagal svojo reformo, ker z vladno ni zadovoljen. Smo mogoče korak do tega, da bodo predlagali novo vlado ali vsaj bolj njihovo.

 

Poleg zdravstvene je za javne finance ključna obljubljena pokojninska reforma. Ta "reforma" v bistvu ni reforma, ker je v osnovi precej razumljiva, če bi bila realna: gre za zvišanje upokojitvene starosti in/ali dvigovanje prispevkov, ki bo bosta v kombinaciji vsaj srednjeročno zagotovila neko približno vzdržnost trenutnega pay-as-you-go pokojninskega sistema. Na kakšno starost se zadeva zviša in od kje novi prispevki, je stvar aktualne politike. 

 

Trenutni minister za delo, družino in socialne zadeve je izjavil, da povišanja upokojitvene starosti ne bo, novih prispevkov pa tudi ne, bi pa zvišal pokojnine. Iz katerega vira, ne pove. Torej reforme ne bo, kvečjemu bodo nove obremenitve proračuna. Precej slab signal za finančne trge in boniteto Slovenije

 

Koalicijsko potrjenega davka na nepremičnine tudi ne bo, drugega bloka nuklearke menda tudi ne, čeprav je nujno potreben. Brez obrazložitve. Bomo šraufali panele za sončno energijo, čeprav ni jasno, kam jih bomo po uporabi odložili.

 

Imamo pa očitno zaljubljenega predsednika vlade. Ni tako nepomembno. So pa ukinili Muzej slovenske osamosvojitve. Mogoče bi ga imeli v Planici. Tam vsi mahajo s slovenskimi zastavami. Ker naši letijo daleč, naslednje leto morda tudi punce. 

 

Za Slovenijo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.982
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.097
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.795
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.013
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.044
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469