Razkrivamo

Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak

Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in Združenimi državami Amerike. Omejitve strategije kremeljskega vladarja so bile razkrite s pristopom Helsinkov k Severnoatlantskemu zavezništvu. Kar pomeni, da je politični neuspeh Putinove t.i. posebne vojaške operacije proti Ukrajini kljub uspehu na terenu v luči vstopa Finske v NATO dejansko ogromen.

12.04.2023 19:33
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Finska   NATO   Rusija   Sovjetska zveza   Ukrajina   Švedska   Putin   Stalin   Evropa

24. februarja 2022 je morala Rusija nadzorovati 1198 kilometrov meje s članicami zveze NATO. 3. aprila 2023 – torej z vstopom Finske v zavezništvo – pa je dobila še dodatnih 1335, kar skupaj znese kar 2533 kilometrov meje.

Če je bil namen zmage nad Kijevom preprečiti širitev Severnoatlantskega zavezništva (NATO) in povečanje obsega meja, ki jih je treba nadzorovati, potem številke govorijo same zase: 24. februarja 2022 je morala Rusija nadzorovati 1198 kilometrov meje, 3. aprila 2023 – torej z vstopom Finske v NATO – pa jih je bilo dodanih še 1335, kar skupaj pomeni kar 2533 kilometrov meje. Gre za ogromno številko, ki vojaškim strategom ne pusti spati. Tudi tisti, katerih znanje o poteku vojne je osnovano na kakšni prijateljski partiji Rizika, ve, da na samem začetku ni pametno postavljati vseh barvnih tankov na vsa različna ozemlja, saj jih izgubljaš drugega za drugim. Finska odločitev za NATO v luči čakanja umika turškega veta za Švedsko, ki od Napoleonovih časov ni sodelovala v nobenem spopadu in je do hladne vojne – ter vključno z njo – delovala po načelu nevtralnosti, je še en dokaj predvidljiv korak v globalnem prerazporejanju sil po razpadu Sovjetske zveze.

 

Natova zaščita je nujna – za nekatere države celo ključna – kot odvračilni ukrep proti ruskemu revanšizmu, ki se je v preteklosti manifestiral kot carski in kasneje boljševiški imperij, zdaj pa je ponovno vzplamenel v obliki Putinovega nacionalizma in močno posegel v države, ki jih šteje v svojo interesno sfero: Gruzijo, Armenijo, Azerbajdžan in nazadnje, z uničujočo silo, tudi v Ukrajino. Na popolno katastrofo sovjetskega vojaškega aparata je Putin odgovoril z odličnimi ukrepi, namenjenimi temu, da bi Rusija spet postala velesila. V obdobju po letu 1989 so sovjetski vojaki prodajali vse, od uniform do kalašnikovk, kar je povzročilo razmah bolšjih trgov in črnega trga z orožjem. Mornarji so živeli v podmornicah, ki jih niso napadali hudobni Američani, temveč rja, letalci pa so na svojih lovcih švigali na Zahod ter si kruh služili v t.i. zračnih spektaklih, kjer so s Suhoji prikazovali manever Pugačovove kobre.

 

Kagebejevsko izobražen kremeljskih vladar je takoj naročil izdelavo modernejših uniform, da bi tako zagotovil ponos do pripadnosti, sočasno pa je spodbudil tudi vojno industrijo. Šlo je za ponovno kazanje mišic in utrjevanje ruskega nacionalnega duha. Vsak korak v tej smeri je bil opozorilni znak narodom, majhnim in velikim, ki so se otresli tega jarma in se bali – kljub temu, da jim zahodnjaki niso ravno preveč verjeli –, da medved lahko vstane in ugrizne.

 

Za baltske države ni bilo alternative zvezi NATO, saj zgodovina uči, da je bil za osvojitev dragocenega teritorija dovolj samo trenutek, kot se je zgodilo leta 1940. Poljska, ki je poleti 1939 zaupala Franciji in Angliji (in vemo, kako se je to zaupanje končalo), se je oprla na Evropo, pa tudi onkraj Atlantika, utrdila je namreč dober odnos z Washingtonom. Na Češkem, Slovaškem in Madžarskem spomin na 1956 in 1968 še vedno boli. Zdi se, da Bolgarija in Romunija ne želita znova postati satelita Moskve. Finska se je ruskega jarma otresla leta 1917, v zmedi po revoluciji in se iz Velike vojvodine razvila v neodvisno republiko. Stalin je na finske upornike čakal tik ob meji in je decembra 1939, ko si je v dogovoru s Hitlerjem prisvojil polovico Poljske, napadel to skandinavsko državo. Finska se je junaško upirala, pri čemer so jo občudovale mnoge države, a ji kljub temu premalo vojaško pomagale.

 

Finska je poraz plačala z nekaj ozemeljskimi izgubami, ki so Sovjete drago stale, saj so v bitkah izgubili ogromno vojakov. Kasneje, leta 1941, je Sovjetska zveza to poskušala nadoknaditi s tako imenovano "nadaljevalno vojno", ko se je borila skupaj z Nemci, vseeno pa ji je to uspelo le v omejenem obsegu na ozemljih, ki jih je priključila, do leta 1944. Moskovski mirovni pogoji so nevtralizirali neupogljivo Finsko z obremenjujočimi klavzulami, ki so omogočale formalno neodvisnost pod nadzorom Rdeče armade, čeprav od daleč.

 

V tretjem tisočletju se je spremenilo vse, raznolika "finlandizacija" je propadla, vojna v Ukrajini pa pušča odprt samo scenarij z enim samim zaključkom. Zveza NATO je število članic povečala na 31 in s tem še okrepila občutek Rusije o obkoljevanju; Rusija ima z zaključevanjem konflikta v Ukrajini ogromne težave, na bojišču zmaguje, politično pa ni sposobna preoblikovanja.

 

Finska premierka Sanna Marin, ki je bila vodja politične kampanje vstopa v NATO, je bila na volitvah poražena kljub dejstvu, da se skoraj vsi Finci o vstopu v NATO strinjajo z njo. No, dragi moji, to je demokracija. Winston Churchill je po zmagi v drugi svetovni vojni izgubil volitve.

 

V Kremlju pa o demokraciji mislijo povsem drugače.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.001
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.487
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.082
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.130
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 727
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.048
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 471