Komentar

PR-okracija*

Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava LGBT etc. pravic, posvojila šimpanzinjo, je vlada čez noč, brez posvetovanja s Strateškim svetom, ki ga je sama ustanovila, napovedala ukinitev, bolje rečeno prerazporeditev dopolnilnega, dodatnega … zavarovanja, ki znaša 35 evrov na mesec. Zavarovanje bo sedaj obvezno, pobiral ga bo dokazano neučinkoviti javni zavod ZZZS, brez jasnih učinkov za kakovost storitev. Ampak to ni pomembno, pomembno je dajati občutek, da se "nekaj dela", čeprav je popolnoma nepremišljeno, brez definiranja realnih finančnih učinkov za državo, finance ali brez realnih koristi za državljane.

14.04.2023 20:36
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   vlada   PR   ZZZS   zdravstveno zavarovanje   Bertoncelj   Marjan Šarec   Tarča   Triglav   Generali   Vzajemna   Strateški svet   ukinitev   finančni minister

Celo najbolj zagreti privrženci nove, svobodne oblasti, antijanšizma in podobnih floskul, ugotavljajo, da je vlada operativno kritično nesposobna. 

Da bo jasno, dopolnilno zdravstveno zavarovanje je nek čuden tujek v sistemu, hibrid, ki je nastal zaradi stiske pri financiranju zdravstva. Nekako ukiniti, preoblikovati bi ga morali že zdavnaj. Ampak z nekim jasnim načrtom, ciljem, jasnimi finančnimi posledicami. Politika je vedno gledala stran, ker je v tem "čebru" veliko rok, interesov, dobičkov …

 

No, so pa čez noč v največji vladni stranki ugotovili, da je potrebno nekaj storiti. Slučajno na isti dan, ko jim je priljubljenost padla na najnižjo raven po volitvah. V enem letu namreč niso naredili nič za boljšo organizacijo zdravstva, odpravo korupcije, nesmiselnih birokratskih postopkov, ki so ključ večje učinkovitosti sistema. Namesto resnega pristopa k problemom v zdravstvu so ustanovili Strateški svet, ki pa spet dokazano nima vpliva na odločitve vlade, še več, predsednik tega sveta potrebuje koordinatorja za komuniciranje z ministrom. Bizarnost prvega reda. Kot marsikaj, ampak gremo na zdravstvo. Na tisto, kjer minister Loredan popoldne malo operira v zasebnem sektorju, čeprav se bori proti dobičkom.

 

To vsebinsko prazno, že enoletno blebetanje o časovnicah, deležnikih, naslavljanju … problemov, ki nima nobenega rezultata v realnosti, se pozna celo v anketah in medijih, ki so jih meli včasih "pod kontrolo". Celo najbolj zagreti privrženci nove, svobodne oblasti, antijanšizma in podobnih floskul, ugotavljajo, da je vlada operativno kritično nesposobna. Jahanje na poceni ideologiji, muzejih, proslavah … pa je za ljudi, ki se borijo z dnevno draginjo, omejenega roka. Vmes so si zakuhali še prvovrstno korupcijsko afero okoli nabav.

 

Revolucionarna, nočna PR-ovska akcija ukinitve dopolnilnega zavarovanja je menda nujna zaradi napovedanih podražitev dopolnilnega zavarovanja, ki sledijo splošnim podražitvam zdravstvenih storitev. Podražitve je vlada v mnogočem povzročila sama z bombončki v javnem sektorju in podražitvami podpornih storitev. Podražitve zavarovanja bi sicer lahko ustavili s preprostim odlokom, kar so na koncu tudi storili. 

 

Prenos zavarovanja na ZZZS torej nima nič s podražitvami. Očitno gre za panični PR ukrep, ki naj bi pri dvomljivih podpornikih omilil občutek popolnega nedelovanja trenutne vlade. Ni pa nujno slab, saj bo "po nesreči" sprožil plaz potrebnih sprememb. Košarica storitev, ki jih plačate oziroma jih boste plačali, sicer še vedno ni jasna. Tudi na skrajševanje čakalnih vrst nima nobenega učinka. To očitno nikogar ne zanima. Bodo pa to v zakonodajnem procesu morali definirati.

 

Kaj torej sploh prinaša ta "prelomni korak", reforma? Kot je povedal predsednik vlade sam: Za državljane nič! Kar nekaj pa za zavarovalnice, ki so to zavarovanje do sedaj pobirale. Vzajemno so čez noč potisnili na rob obstoja. Tega v zakonu nikjer ne omenjajo. Jasno da ne, ker jih to ne zanima, ali ne razumejo. Napisali so, da zakon nima finančnih posledic. Triglav in Generali se bosta prilagodila, ker to ni njuna glavna dejavnost. Nekaj ljudi pa bo gotovo letelo.

 

Iz četrtkove Tarče (13. aprila 2023) je popolnoma jasno, da ta vlada deluje samo na podlagi medijskega pritiska. Lagodno vladanje in plenjenje po javnih financah jim občasno prekine akutna situacija, na katero reagirajo s PR ofenzivo, ki naj bi prikrila pasivnost, nesposobnost in neukrepanje na ključnih področjih.

 

Če bi resnično želeli ukiniti dopolnilno zavarovanje in poenostaviti sistem, bi to poenostavili na način, da bi ob resnični ukinitvi nekega birokratskega dopolnilnega zavarovanja enostavno dvignili prispevke za zdravstveno zavarovanje v višini, ki bi pokrila to luknjo "dopolnilnega zavarovanja". To bi rešilo tudi zagato levice o "poštenosti", saj bi se prispevek proporcionalno povečal več za tiste z večjimi prihodki.

 

Namesto transparentnosti so se odločili za novo zamegljevanje. Tudi s tem, da v zakonu predvidevajo polnjenje morebitne nove luknje v sistemu z avtomatskimi prenosi iz proračuna. Nov proračunski državni udar, ki ga je v vladi Marjana Šarca preprečil minister Bertoncelj z odstopom, sedanji minister za finance pa poudarja, da je usklajen z zdravstvenim. To je na novinarski konferenci ob predsedniku vlade za vratom povedal vsaj desetkrat.

 

Nov dokaz, da je politični blagajnik in ne finančni minister. Žal.

 

* izg. piarokracija: vladavina PR-ja; oblika oblasti, kjer imajo glavno besedo odnosi z javnostmi

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.968
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 977
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 719
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469