Komentar

Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva

Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega sprenevedanja vseh koalicijskih partnerjev, ki se sedaj vidno in očitno v zadregi morajo braniti pred nebulozami, ki jih je sprožil sam predsednik vlade. Najmanj, kar nas zanima, je njegovo zasebno ali spolno življenje, a s tem intervjujem je žal pokazal, da je njegov politični in retorični domet - da ne rečem inteligenca - res zelo plehek in povsem populističen. Dolžan pa bi nam bil pojasniti številna odprta vprašanja in pomisleke glede poslovanja Gen-I na Balkanu.

18.04.2023 20:00
Piše: Elena Pečarič
Ključne besede:   Robert Golob   Tina Gaber   intervju   GEN-I   Balkan   Slovenija   DSO

Upam in pričakujem, da kmalu tudi sama dobim priložnost za poglobljen intervju s področja socialnih politik s predsednikom vlade dr. Golobom. 

 

Top shop intervju neke bivše lobistke, ki je sedaj postala ljubica, pardon, partnerka našega predsednika vlade Roberta Goloba. Ta je čisto padel v sceno in nam - po njegovem - "zelo prepričljivo" prodajal njeno zgodbo. Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega sprenevedanja vseh koalicijskih partnerjev, ki se sedaj vidno in očitno v zadregi morajo braniti pred nebulozami, ki jih je sprožil sam predsednik vlade.

 

Najmanj, kar nas zanima, je njegovo zasebno ali spolno življenje, a s tem intervjujem je žal pokazal, da je njegov politični in retorični domet - da ne rečem inteligenca - res zelo plehek in povsem populističen. Dolžan pa bi nam bil pojasniti številna odprta vprašanja in pomisleke glede poslovanja Gen-I na Balkanu. A tu bi moral morda ubrati bistveno drugačen pristop odnosov z javnostmi, da bi lahko bil prepričljiv in učinkovit.

 

Kar nas v bistvu zanima od vladajočih,  so odločnost, odličnost in transparentnost glede načinov vodenja javnih politik, saj je Golob nenazadnje prav s tem namenom zasedel mesto predsednika vlade. Poslušamo pa zgolj to, kako vsi drugi ne znajo ustrezno sporočati in kako niso sposobni komunikacije, da bi ljudje razumeli vse dobro, kar za nas pripravljajo. V ekipi ministrov, na vladi morajo vladati zaupanje in medsebojno spoštovanje, zavezništvo ter sodelovanje. Priče pa smo solo akcijam in egotripu. Vsak teden pa nas dr. Golob preseneti s ponižanjem tega ali onega ministra, ustanavlja strateške svete ter išče nove posrednike med tem in onim.

 

Pretekli teden je bil v parlament vložen predlog novele Zakona o zaščiti živali. Tako kot ga je napovedala gospodična Tina Gaber. Med drugim novela predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali in vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah. Sliši se zelo plemenito, saj so tudi živali čuteča bitja, kajne?

 

Potem pa se spomnim na neskončen proces t. i. deinstitucionarizacije, o kateri se v Sloveniji govori že dobri dvajset let. A hkrati se gradi nove popolnoma izolirane institucije, kot je npr. Debeli Rtič. Trenutno se proces deinstitucionalizacije dogaja v Dutovljah, Domu na Krasu in CUDV Črna na Koroškem. Pri tem se črpajo vsa razpoložljiva sredstva iz EU in zunanji izgled teh institucij se naglo spreminja, posodablja. A ostaja velik dvom, da se je način dela, obremenjen z medicinskim pristopom, kaj bistveno spremenil na bolje. Namesto da bi nastajale nove raznovrstne storitve v skupnosti, se gradijo zgolj manjše dislocirane enote, ki pa imajo še vedno režim institucije. Kakor nekakšne prehodne "štalce2, kjer uporabnike neskončno rehabilitirajo in jih poskušajo integrirati, da bi nekoč lahko živeli v skupnosti.

 

A skoraj spontano mi je na misel prišla tudi asociacija (profesionalna deformacija), da bi se obvezni interni video nadzor lahko uvedel tudi v določenih ustanovah, kjer obstaja velika verjetnost fizičnih in psihičnih zlorab, nasilja, poniževanja in ustrahovanja uporabnikov, ki v njih živijo. S tem mislim zelo resno. To ni nobena provokacija, saj sem v svojih obiskih številnih DSO-jih, CUDV-jih in podobnih institucijah videla in doživela veliko spornih ravnanj, na katere pa socialna inšpekcija sploh ne reagira [1].

 

Skupnost socialnih zavodov Slovenije se za takšne primere ne zmeni, ker primarno ščiti interese zaposlenih, ne glede na njihovo strokovnost ali etično kompetentnost. Seveda bi se pri tem vsi takoj sklicevali na pravico do varstva osebnih podatkov. Koga te pravice dejansko ščitijo in varujejo? Tiste, ki izvajajo nedopustna ravnanja, izsiljevanja, ustrahovanja, nasilje, izkoriščanje, ali tiste, ki so predmet in žrtve teh nedopustnih ravnanj znotraj teh t.i. totalnih institucij? Kdo sploh raziskuje, beleži in ukrepa ob nemogočih razmerah nasilja nad uporabniki, stanovalci, oskrbovanci? 

 

Upam in pričakujem, da kmalu tudi sama dobim priložnost za poglobljen intervju s področja socialnih politik s predsednikom vlade dr. Golobom. 

 

Mnenje avtorice ne odraža nujno mnenja ali stališč uredništva.

 

[1] Analiza sistema institucionalnega varstva in možnosti nevladnih organizacij zagotavljati storitve v skupnosti za uresničevanje deinstitucionalizacije v Sloveniji, Darja Zaviršek, Gašper Krstulović, Vesna Leskošek, Petra Videmšek, Monika Bohinec, Elena Pečarič, Natalija Jeseničnik in Klaudija Poropat, YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, 2015.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 996
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 720
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469