Komentar

Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije

Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem je velika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev,  med njimi so bili tudi zdravniki, zavzeto reševala jamarko. Medtem ko so zdravstveni delavci skrbeli za življenje poškodovanke globoko pod zemljo, so njihovi kolegi jamarji in minerji širili rov za reševanje dekleta. Še več, načrtovali so celo postavitev zasilne operacijske dvorane v breznu, če bi bilo to potrebno.

 

20.04.2023 21:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   zdravniki   zdravstvo   reševanje   jama   ponesrečenka   Civilna zaščita   Loredan   premier   politika   kovid   NIJZ

Foto: Radio 94

Zdravniki smo dokazali, da smo tudi danes sposobni reševati v najhujših razmerah, da slovenski zdravnik ne okleva, ko je potrebno reševati življenja, pripravljen je izgubiti tudi lastno življenje, da bi rešil pacienta.

Zgodilo se je nekje v čudovitih, po pomladi dišečih notranjskih gozdovih, ko jih je rahlo zalival dež. Zgodilo se je blizu Cerknice v eni od številnih kraških jam. Zgodilo se je na globini 100 metrov v večni temi, tam spodaj, kamor vstopajo samo najbolj pogumni in pogumne. Ob vračanju iz brezna, ko je bila že pripeta na vrv, je mlada, 33-letna jamarka dobila v glavo hud udarec zaradi padajoče skale. Padla je v nezavest in kolegi so jo prenesli na relativno varno mesto in poklicali pomoč. Začela se je akcija reševanja dekleta iz v jame, v katero je bilo moč priti z veliko težavo preko številnih zožitev. Kako hudo je bilo, pove dejstvo, da je jamarko s svojim telesom ogreval njen brat. Tako je, ko se možnosti zmanjšajo na minimum, ko čakaš na transport iz jame in se boriš -in vsi okoli tebe - za življenje.

 

Ti dnevi so bili za jamarje, Civilno zaščito, številne prostovoljce in za zdravstvo čas velikih preizkušenj, ki so jih naši prostovoljci opravili z odliko. Tega jim prav gotovo ne bi uspelo brez požrtvovalnosti, nesebičnega sodelovanja in notranjega klica, ki ga nosijo globoko v sebi in si ga ne pustijo odvzeti in ki jih veže v trdno povezano solidarnostno skupnost.

 

Takoj je bilo jasno, da poškodovane jamarke ne morejo rešiti brez opreme in dodatne pomoči. Stekla je akcija. Akcija prostovoljcev. Čeprav so že velikokrat opozorili, da bi potrebovali profesionalno ekipo, pa je zanjo - tako kot vedno - verjetno zmanjkalo denarja. Pomagala je Civilna zaščita, ki je vedno prisotna pri takih dogodkih. Sodelovali so zdravniki in zdravnice, številni jamarji, minerji ... Tako so prostovoljni reševalci začeli reševanje poškodovane, ki je bila v nezavesti, in se boriti z neusmiljenim časom.

 

To je bil teden, ko smo v vsej veličini svojega poklica zdravniki dokazali, da smo vredni Hipokratove zaprisege, čeprav nam v medijih včasih celo to oporekajo. V praksi in na terenu smo zdravniki 100 metrov pod zemljo nedvomno dokazali, da gremo na pomoč bolnikom tudi ko nam grozita nevarnost ali celo smrt. Zato so vse kritike zdravništvu odveč in zlonamerne, še več - so zelo škodljive.

 

Ker sem član štaba Civilne zaščite, ki ga vodi legendarni Sandi Curk, sem bil tudi v stiku z njim in bil tudi sam pripravljen priskočiti na pomoč, če bi bilo potrebno.

 

Oprema je čakala v dnevni sobi in v avtu. Čakal sem samo še na klic. Iz takega testa pač smo pokončni Slovenci.

 

 

 

"Ob takih trenutkih se pokaže vsa beda časa, v katerem živimo; beda slovenske politike in medijev. Ljudi, ki so pripravljeni tvegati življenje, diskreditirajo na različnih nivojih, ker ne znajo ločiti stroke od politike."

 

 

 

Iz 100 metrov globokega brezna na Cerkniškem je veliko prostovoljcev, med njimi so bili tudi zdravniki, zavzeto reševalo jamarko. Reševala jo je velika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev. Med njimi so bile tudi zdravnice, ki jih sicer srečujete v ambulantah, a tokrat so se spustile v globino v popolnoma nepredvidljivo in nevarno okolje, v temo, reševati dragoceno življenje mladenke. Medtem ko so zdravstveni delavci skrbeli za življenje poškodovanke globoko pod zemljo, so njihovi kolegi jamarji in minerji širili rov za reševanje dekleta. Še več, načrtovali so celo postavitev zasilne operacijske dvorane v breznu, če bi bilo to potrebno.

 

Verjetno bi v tem primeru operacijo izvedel eden najboljših kirurgov s tega področja, verjetno eden od tistih, ki ga preganjajo vodstvo UKC in minister Bešič s svojim kolegom Alešem Šabedrom; ti ljudje niso vredni svojih pozicij in sem jih tudi že javno pozval k odstopu. Svoje mnenje je podal minister za zdravje v parlamentu: Danijel Bešič Loredan pričakuje, da vodstvo zdravstvenega zavoda v primeru spornega, neetičnega in celo koruptivnega ravnanja prekine delovno razmerje s takšnim zdravnikom. Ob tem ko mu primanjkuje zdravnikov, se gre maščevalne pohode in odpuščanje visoko usposobljenih zdravnikov.

 

Ob takih trenutkih, kot je bil ta v Cerknici, postanejo ta preganjanja in obtoževanja resnična beda slovenskega managementa in ministrstva, neznanska sramota slovenskega naroda in dokaz nesposobnosti ministra in nekaterih vodstev. Ljudi, ki so pripravljeni žrtvovati svoja življenja za svoje paciente, se ne preganja. Toda pri nas je drugače, kot narod smo pripravljeni primitivno obtoževati in jih diskreditirati v javnosti (da ne rečem, da bi jih najraje kamenjali in zažgali na grmadi kot pred nekaj stoletji).

 

 

+++

 

Ob takih trenutkih se pokaže vsa beda časa, v katerem živimo; beda slovenske politike in medijev. Ljudi, ki so pripravljeni tvegati življenje, diskreditirajo na različnih nivojih, ker ne znajo ločiti stroke od politike. Potem pa se čudijo, da manjka zdravnikov. Zdravstvo je tako občutljivo področje, da tako primitivnih vodij preprosto ne prenese. Že večkrat sem dejal, da zdravstvo ni tekoči trak pri Fordu in da se ne da menjati kadra kar čez noč, potem ko si vanj vložil leta učenja in treninga.

 

 

 

"Zdravniki smo dokazali, da smo tudi danes sposobni reševati v najhujših razmerah, da slovenski zdravnik ne okleva, ko je potrebno reševati življenja, pripravljen je izgubiti tudi lastno življenje, da bi rešil pacienta."

 

 

Ob kritiki zdravstva, ki je na dnevnem redu v medijih tudi zaradi lomastenja Bešiča po zdravstvu, ki daje medijem korajžo, da so še bolj ostri do zdravništva, so se zdravnice kljub vsemu, kar slišijo vsak dan v javnosti, pogumno spustile v brezno in pri tem tvegale lastna življenja ter odmislile neprimeren odnos ministra do zdravnikov in zdravstva. Osredotočile so se na delo s ponesrečenko, jo vzdrževale pri življenju in čakale, da bodo drugi prostovoljci naredili pot iz brezna sploh prehodno. Spustile so se na 100 metrov globine skozi težko prehodne rove in pri življenju vzdrževale nezavestno jamarko. Medtem so jamarji z minerji pripravljali pot na svobodo. Po 30 urah je uspelo pacientko z vrhunsko organizacijo in tehniko prinesti na površje in ji omogočiti novo rojstvo s prevozom v Univerzitetni klinični center. Vseskozi je bilo potrebno vzdrževati vse pogoje za preživetje ranjene jamarke. Ljudem okoli brezna se je odvalil kamen s srca.

 

Zdravniki smo dokazali, da smo tudi danes sposobni reševati v najhujših razmerah, da slovenski zdravnik ne okleva, ko je potrebno reševati življenja, pripravljen je izgubiti tudi lastno življenje, da bi rešil pacienta. Smo ponosni nasledniki zdravnikov, ki so svoja življenja žrtvovali v drugi svetovni vojni, da so rešili ranjence ne glede na njihove politične opredelitve. Ob tem so vse nepotrebne debate v javnosti, ki jih napihuje politika, odveč in neprimerne. Šele v tej luči se vidi, kako primitivni so ti ljudje in njihove kritike. Toda zakaj vse to počnejo, čemu zmanjšujejo kredibilnost zdravstva, mi pa še danes ni jasno.

 

 

+++

 

Ob vsem tem so ob takem dogodku kritike pametnjakovičev, ki vse vprek kritizirajo slovensko zdravstvo, nekaj zelo groznega in nesprejemljivega. Napadi ministra za zdravje na zdravstvo so kot neodgovorno početje človeka, ki je izgubil moralni kompas in se bori kot zdravnik samo še za politične točke, pa naj stane kolikor hoče.

 

Namesto da bi minister branil zdravstvo, ga neusmiljeno napada in zahteva, da se odpušča vrhunske strokovnjake iz vrhunskih ustanov, ki so ravno zaradi njih vrhunske. Minister tudi diskreditira zdravstvo in zdravnike in tako sledi nalogi, ki mu jo je dal šef, da je potrebno zdravnike diskreditirati in napadati njihov sindikat Fides, kot je povedal tedanji pogajalec z Loredanom. Tako je, zato ker nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije, ker nas vodijo neodgovorna in neprimerna politična vodstva.

 

Tako je, ko zdravstvo vodi politika in ne stroka.

 

 

 

"Napadi ministra za zdravje na zdravstvo so kot neodgovorno početje človeka, ki je izgubil moralni kompas in se bori kot zdravnik samo še za politične točke, pa naj stane kolikor hoče."

 

 

Vsak narod ceni svoje zdravnike, le pri nas je vse več glasov, ki neumorno in nepošteno kritizirajo zdravnike, ki bodo lahko že čez nekaj ur reševali ljudem življenja - in se jim to zdi popolnoma normalno. Seveda, če minister in vlada s svojim predsednikom skupaj ne spoštuje zdravstva in zdravnikov, zakaj bi jih spoštovalo ljudstvo? Kakšno zdravstvo imamo, izveste šele takrat, ko nastopi zdravstvena kriza, ko resnično potrebujete zdravnika in bi brez njega končali tozemsko življenje.

 

Kot eden vodilnih v pandemiji kovida lahko odkrito povem, da smo imeli boljše rezultate pri soočenju s kovidom predvsem zaradi odličnih in visoko etičnih zdravnikov in zdravnic ter njihovih sodelavcev, ki so dokazali v izrednih razmerah, ko jim država ni bila sposobna zagotoviti niti ustrezne zaščitne opreme, da so kljub temu uspešno reševali  okužene s kovidom in ob tem tvegali tudi svoja življenja. Težko je pozabiti srečanje zdravnikov v Cankarjevem domu, kjer so jim politiki povedali, da ni opreme in ko so stopile solze v oči presenečenih, prekaljenih zdravnikov in zdravnic. Kljub temu so pomagali pacientom, okuženim s kovidom. Za to moraš imeti nekaj velikega v sebi, da lahko prerasteš samega sebe, svoj ego ... in to je vrednota slovenskega zdravnika, zdravnice in njunih sodelavcev. Veliko empatije in zavedanje, kaj je zdravništvo, ki je poslanstvo in ne zgolj služba. 

 

Ko sem v času kovida kot direktor NIJZ pozval strokovne sodelavce, če lahko prostovoljno pomagajo bolnišnicam in zdravstvenim domovom, se je prostovoljno javilo veliko zdravnikov in medicinskih sester, ki se jim ne bi bilo potrebno javiti in delati v izrednih razmerah. Zavestno so šli v prvo linijo in se ob tem zavedali, koliko tvegajo. Zavedali so se, da s tem tvegajo tudi svoje življenje, saj cepiva še nismo imeli.

 

Prerazporedil sem začasno preko 100 zaposlenih na epidemiološko delo in niti eden se ni pritožil, vsi so sprejeli nove naloge in se trudili delati po svojih močeh. To je bilo v času kovida pravo bogastvo NIJZ - ljudje, ki vedo, kaj je njihovo poslanstvo, vodstvo, ki ve, kaj je poslanstvo inštituta. Ni pomembno, kaj pišete in govorite, pomembna so dejanja. To je kapital našega zdravstva, gospod predsednik vlade in gospod minister, ne pa denar zavarovalnic, po katerem hlepita in bi spremenila tudi zakonodajo, da bi se dokopala do njega!

 

 

 

"Zdravstvo potrebuje lep odnos do ljudi in veliko medsebojnega spoštovanja, kajti ni lahko delati v zdravstvu, ko ga minister razbije v svojem "stresnem testu" na prafaktorje."

 

 

 

Upam, da sta že ugotovila, da vajino trošenje denarja ne bo doseglo cilja, kajti medicina ni denar, medicina je veliko več, kar vidva preprosto ne razumeta, zato sta oba v tem trenutku na nepravem mestu, zato vlečeta napačne poteze. Medicina je veliko več kot denar in vidva sesuvata ravno to, kar je največ vredno, ker v svojem primitivizmu sploh nista sposobna tega videti; če bi, bi se obnašala precej drugače. In vajino vedenje bi se v trenutku spremenilo, a za to žal nimam več upanja. Sta, kar sta in to bosta ostala in takšna bosta šla v zgodovino, četudi bosta vložila velike napore, da bi si izboljšala ugled. 

 

 

+++

 

Ob tem spoznanju mi je neznansko hudo, a kar je res, je res. Prav je, da se to tudi pove. Izredno težko mi je, ko moram to povedati. Kajti mi bomo morali z vajinimi zablodami živeti, tudi ko vaju ne bo več na teh pozicijah.

 

A moje misli so še vedno pri kolegicah, ki so se žrtvovale, šle v jamo, rešile poškodovanko in preživele. Premier Golob, minister Loredan - to šteje. Veliko več mi pomenijo kot vidva, ki si nista vzela niti minute, da bi pohvalila prostovoljce. Žal vaju nisem videl ne na televiziji ne v drugih medijih, da bi vsaj z besedo pohvalila prostovoljce. Hodite sadit drevesa na Kras zaradi PR-ja, tule pa niste vredni, da bi prišli vsaj pogledat srčne ljudi, ki prostovoljno (beri: zastonj) rešujejo človeško življenje. 

 

No, da bom natančen, kasneje se je minister za zdravje končno pismeno zahvalil vsem udeležencem akcije. Malo pozno minister, a vseeno hvala.

 

Zdaj, ko pišem ta blog, je pred izolsko bolnišnico starejši moški zabodel z nožem varnostnika. Novo opozorilo, da je potrebno nehati z nasiljem in diskreditacijam zdravnikov v zdravstvu. Stvari se v zdravstvu ne rešujejo z nasiljem,  zamenjavami, javnimi obtoževanji in še manj preko medijev. To je bilo jasno tudi nekdanji Komunistični partiji, ki je pustila zdravnikom, da smo vodili zdravstvo tako, kot smo ga in zaradi tega kotirali visoko v evropskem merilu. 

 

Vse to vsakodnevno (predvsem) verbalno nasilje nad zdravstvom se prenaša tudi na paciente in ne se potem čuditi, če bodo problemi, kot je bil ta v Izoli, še pogostejši in bolj kruti. Zdravstvo je plašna ptica, ki potrebuje nego in veliko razumevanja, da ostane na našem drevesu. Delamo z ljudmi v stiski, zato se od nas veliko pričakuje. Zdravstvo potrebuje lep odnos do ljudi in veliko medsebojnega spoštovanja, kajti ni lahko delati v zdravstvu, ko ga minister razbije v svojem "stresnem testu" na prafaktorje.

 

Ustavite se, dokler je še čas in ni prepozno. Mimogrede, to je našemu ministru svetoval tudi danski predstavnik zdravstva, a kaj ko Loredan ničesar več ne sliši.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 996
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 720
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469