Komentar

Alternativa "muzejski" interpelaciji

V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut parlamentarnega nadzora nad delovanjem vlade ali posameznega ministra. Nek javni, demokratični zagovor vlade, ki je potreben, če zadeve ne "štimajo". Ne štima pa marsikaj. Ampak, ali je opozicija zadela trenutno bistvo? Spodaj navajamo ključne točke, ki bi morale biti temelj resnične, vsebinske interpelacije, zagovora Golobove vlade.

19.04.2023 20:59
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   interpelacija   vlada   opozicija   Državni zbor   zdravstvo   strateški svet   Golob   MOL   energetika   davki   migracije   policija

Fotoilustracija: portal+

Žal je opozicija nasedla na ideološko provokacijo trenutne vlade. Razpravlja o zastavah, zvezdah, muzejih, vrednotah osamosvojitve ...

Muzeji so pomembni, še bolj pa so pomembni živi, aktivni državljani, mladi in obetavni pogoji življenja v naslednjem obdobju. Žal je opozicija nasedla na ideološko provokacijo trenutne vlade. Razpravlja o zastavah, zvezdah, muzejih, vrednotah osamosvojitve ... Samo po sebi to ni nič napačnega. OK, dejstvo je, da je minimiziranje pomena osamosvojitve sramotno, ukinitev nekega muzeja na to temo tudi, javnost bo to prej ali slej, kaznovala. Novodobni, vsega naveličani, prenajedeni, razvajeni, prepotentni, kapitalsko in drugače preskrbljeni "kavč socialisti", ki v ideološki zaslepljenosti, pijanosti od oblasti poveličujejo nedemokratične vrednote, praznujejo ustanovitev Komunistične partije Slovenije in podobno, gotovo niso prihodnost Slovenije. V bistvu smešijo sami sebe (to je sicer tema za naslednjič).

 

Ampak kratkoročno ljudi bolj zanimajo otipljive stvari, ki dejansko vplivajo na življenje, na njihov vsakdan. Tu se pa kažejo nesposobnost trenutne vlade, da njihove probleme reši (poleg naštetih jih je seveda še mnogo, izpostavljamo le najbolj akutne).

 

 

1. Čakalne vrste v zdravstvu

 

Vlada na tem področju ni naredila nič. Imajo poplavo dokumentov, naslavljanja problemov, svetovalcev, deležnikov … Zapravili so milijon evrov za svetovalce. Svetovanje očitno ni pomagalo. Čakalne vrste se daljšajo. Medtem minister za zdravje, ki je menda zamenjal 6 (!) vodij kabinetov v letu dni, in vodja Strateškega sveta potrebujeta koordinatorja za komuniciranje. Kot v nekem komičnem skeču. Med zavzemanjem za javno zdravstvo in v boju proti dobičkom zdravstveni minister popoldne dela tudi za zasebnika. Lahko bi bilo smešno, pa ni.

 

 

2. Družinski zdravniki

 

Akutni problem zdravstva so družinski zdravniki, ki jih ni. Je vlada kaj naredila na tem področju? Ni. Z nekim dvigom plač je kupila kratkoročni socialni mir na tem področju, kakovost storitev za državljane se ni spremenila. Ordinacije za "neopredeljene" (izraz je sam po sebi katastrofalen in žaljiv) so neka kratkoročna, nedefinirana rešitev. Uvoz zdravnikov se je tudi ustavil, ker Slovenija ni več obljubljena dežela. Neka luč na koncu tunela je morda povečan vpis študentov na zdravstvene programe.

 

 

3. Korupcijske afere v zdravstvu

 

Vlada je uspešno zakuhala novo afero glede nabav v zdravstvu. Ne zna kupiti opreme, precej dragih aparatur za magnetno resonanco v višini 40 milijonov evrov. Očitno se ne znajo zmeniti, komu pripada provizija. Rezultat tega korupcijskega boja je slabša oskrba bolnikov. Opreme ni, storitev za državljane tudi ne. So pa odpustili nezaželene.

 

 

4. Neučinkoviti, koruptivni strateški sveti posvečenih

 

Namesto realnih rešitev se je vlada odločila za imenovanje številnih strateških svetov. Ljudje, ki so jih imenovali v kabinete, očitno nimajo pojma. Zanimiva nezaupnica vsem imenovanim. Verjetno je imenovanje teh silnih svetov načrtovano prelaganje odgovornosti za nekatere odločitve. Za zdravstvo ga sicer mirno ignorirajo, ker so odločitev o transformaciji dopolnilnega zavarovanja v obvezno sprejeli brez posvetovanja. Tudi Ministrstvo za finance ni vedelo nič o tem. Naknadno seveda vsi kimajo. Nimajo druge izbire. Sveti za sovražni govor in podobno so pa itak samo del votle PR kampanje o soodločanju civilne družbe in precej slabo prikrito plačilo za predvolilno podporo.

 

 

5. Neobstoječe davčne reforme

 

Davčnih reform ne bo, ker jih ljudje ne razumejo, je povedal premier pred kratkim v ekskluzivnem intervjuju na politično prijazni komercialni televiziji. Ministrstvo za finance pa menda ne zna komunicirati, komunikacijo bo zato prevzel predsednik vlade, ki bo vse pojasnil. Davka na nepremičnine ne bo, morda bo na premoženje, karkoli že to je, po definiciji trenutne vlade. Morda stanovanje, ki ga posesaš v desetih minutah – via Levica.

 

 

6. Neuspešno obvladovanje nezakonitih migracij

 

V zadnjih mesecih se povečuje število nelegalnih prihodov v Slovenijo. Vlada podira ograje na meji s Hrvaško, Avstrija zaostruje preglede na severni meji, Italija bo morda uvedla strožji nadzor na zahodni meji. Vlada ne pove, kako bo rešila ta problem, ki se ob poplavi tujcev širi po lokalnih skupnostih. Predvsem tam, kjer so centri za namestitev tujcev. Trenja med prišleki in lokalci se povečujejo, vlada tišči glavo v pesek, kot da ji ta trenja v lokalnih okoljih ustrezajo. No, morda pa so samo nesposobni?

 

 

7. Dvolična zunanja politika

 

Vlada uradno podpira boj Ukrajine proti okupatorski Rusiji. Vzporedno pa vidni člani vlade, pripadniki vladnih strank posredno podpirajo rusko agresijo, kar znižuje ugled Slovenije v svetu. Škoduje tudi prizadevanjem za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov. Nihče si ne želi nepredvidljive članice tega sveta, ki ni iskrena pri svojih načelih. Tu se zdi predsednik vlade še najbolj iskren, podpira Ukrajino, to je dokazal tudi fizično in vsebinsko. Je pa nekako sam. Edini kredibilen član njegove ekipe za zunanjo politiko je državni sekretar Vojko Volk, verjetno tudi dober kandidat za stalnega predstavnika naše države v Varnostnem svetu, če ga bomo seveda dobili.

 

  

8. Politično kadrovanje v Policiji

 

Obljuba nove vlade je bila: konec političnega kadrovanja v Policiji. Rezultat te "nove" politike je bil odstavitev preveč svobodomiselne in demokratične notranje ministrice. Ta je preveč neposredno povedala, da nova, "svobodna" vlada deluje enako - ali še bolj nedemokratično - kot vse prejšnje: brutalno nastavlja svoje kadre ne glede na strokovnost. Končala je v neki pisarni v Tacnu, njen preveč neodvisni šef Policije pa na policijski postaji v Škofji Loki

 

 

9. Škodljiv zamik gradnje NEK 2

 

Vlada ima načelno polna usta o samozadostnosti na energetskem področju. Imamo guruja enerhetike. Vse relevantne strategije kažejo na to, da lahko samozadostnost dosežemo samo z ustrezno kombinacijo jedrske energije in pospešenega vlaganja v sončno, vetrno energijo. Pri gradnji drugega bloka jedrske elektrarne vlada čaka, kot da imamo časa na pretek. Vsak dan zamude pri tem pomeni gospodarsko škodo in ogrožanje temeljev razvoja Slovenije.

 

 

10. Podpora neučinkovitosti Zdravstvenega doma Ljubljana

 

Vlada je vsaj posredno podprla neučinkovitost delovanja Zdravstvenega doma Ljubljana. Uradno govori o prizadevanjih za skrajševanje čakalnih vrst, v realnosti pa je podprla župana Ljubljane, ki ščiti neučinkovitost, koruptivnost Zdravstvenega doma Ljubljana. Stranka Gibanje Svoboda je v mestnem svetu Ljubljane v posmeh tisočim, ki nimajo osebnega zdravnika, podprla nagrado direktorici ZD Ljubljana. Predsednik vlade jim je izrekel opomin.

 

 

11. Podražitve storitev DSO

 

Storitve domov za starejše občane so se v zadnjih dveh mesecih podražile tudi za več kot 10 odstotkov. Pokojnine so zvišali za 6 odstotkov, s čimer se vlada dnevno hvali. Revščina starejših se ob draginji v realnosti še poglablja kljub PR sporočilom o skrbi za ta del populacije. Vlada, ki je v velikem delu z dvigom plač povzročila podražitve, ni zagotovila ustrezne kompenzacije, nevtralizacije teh podražitev.

 

 

12. Neučinkovita dolgotrajna oskrba

 

Vlada je zamaknila izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi z argumentom o slabem načrtovanju sredstev za to področje. Razen političnih pamfletov in obljub, da se bo nekaj zgodilo v prihodnosti, se v praksi za starejše državljane, ki potrebujejo ustrezno oskrbo, ni zgodilo nič. V domovih za starejše se povečuje kadrovska stiska, ki onemogoča sprejem dodatnih oskrbovancev. Pri oskrbi na domu ni nobenih kakovostnih premikov, ker za ta del storitev niso zagotovljena ustrezna sredstva, na voljo tudi ni usposobljenih kadrov.

 

 

13. PR-ovsko zanikanje podražitev hrane

 

Praktično edini ukrep vlade na področju cen hrane je aktiviranje precej nestrokovnega in selektivnega spremljanja cen pri določenih trgovcih. Cena? Malenkost – 50.000 evrov. Ta vladno sponzorirani izračun že nekaj mesecev v posmeh realnosti kaže na nižanje cen hrane, pri čemer je Statistični urad v zadnjem poročilu (marec 2023) ugotovil 19-odstotno povišanje cen hrane in brezalkoholnih pijač glede na enako obdobje lanskega leta. Predsednik vlade pa trdi, da se je košarica osnovnih dobrin v enakem obdobju pocenila za 25 odstotkov ...

 

 

14. "Pokrivanje" nezakonitosti ravnanj župana pri gradnji kanala C0

 

Predsednik vlade trdi, da ima Mestna občina Ljubljana vsa dovoljenja za gradnjo kanalizacijskega kanala C0 kljub temu, da so uslužbenci pristojnega ministrstva zatrdili, da temu ni tako. Župan Ljubljane je javno priznal, da nima analize, presoje vplivov na okolje na okolje za projekt in da te ne bo zahteval, ker se mu zdi nepotrebna. Se pa borimo za čisto vodo, menda.

 

 

15. Utopična tretja OS

 

Dela na t.i. tretji razvojni osi so zaustavljena, ker je časovnica nerealna. Vlada v letu dni ni naredila nič, da se birokratski postopki pospešijo, ali odpravijo neumnosti pri izdaji soglasij. Določeni uradi, agencije več mesecev ne odgovarjajo na vloge DARS-a, ampak zgodi se nič.

 

 

16. Neobstoječa dodatna voda za Slovensko Istro

 

Predsednik vlade je sporočil, da je za projekt oskrbe Slovenske Istre z vodo Slovenija menda pridobila 90 milijonov evrov evropskih sredstev. V enem letu pa ni bilo narejenega nič na terenu, kar so pred kratkim potrdili v Rižanskem vodovodu. Obstajajo projekti za povezovanje z drugimi vodovodi, ki pa še niso izvedeni. Ob zelo verjetni suši bo Slovenska Istra spet odvisna od cistern Slovenske vojske.

 

 

17. Politična deformacija plačnega sistema v javnem sektorju

 

Predsednik vlade je v želji po ugajanju, popularnosti, podal mnoge obljube, ki so v mnogočem dodatno deformirale občutljiv sistem plač v javnem sektorju. Najprej obljube gasilcem, zatem nepremišljena sodnikom in tožilcem, obljuba zdravnikom o izstopu iz enotnega plačnega sistema. Kljub zagotavljanju vlade, da pogajanja potekajo, se obetajo številne parcialne stavke, celo tožbe zaradi nestrokovnega in stihijskega ravnanja. Še Gregor Virant se ob vsem tem zdi strokovnjak.

 

 

18. "Fake" ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Ker so jim začeli groziti celo njihovi podporniki, razni neodvisni glasovi ljudstva, kolesarji … pa še v anketah ratingi padajo, je bila vlada prisiljena v nek hiter, populistični korak. Odločila se je za prenos prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno zavarovanje pri dokazano neučinkovitem javnem zavodu ZZZS. To javnosti prodaja kot začetek reforme, v bistvu pa gre za nov korak k dezintegraciji učinkovitosti v javnem zdravstvu. Hkrati je tudi napad na javne finance, saj predvideva avtomatsko pokrivanje morebitnih, precej verjetnih izgub v zdravstvenem sistemu.

 

 

19.  Vpletanje v delo Ustavnega sodišča

 

"Svobodna" vlada je svoje delovanje temeljila na spoštovanju prava, institucij, neodvisnosti. To neodvisnost trenutna nomenklatura razume samo kot odločanje po njihovi meri. Pritiski predsednice Državnega zbora in predsednika vlade na Ustavno sodišče so dokaz implicitne nedemokratične težnje po obvladovanju vseh vej oblasti.

 

 

20. Posiljevanje z veganstvom, ki škoduje zdravju otrok

 

Ob vseh strateških svetih je vlada ustanovila tudi Strateški svet za prehrano. Ta je razburil s svojo škodljivo, fanatično vegansko usmeritvijo, ki so se ji uprli celo pediatri. Po vseh protestih je predsednik vlade njihove sklepe predstavil kot "usmeritve". Dodatnega denarja za bolj zdravo prehrano v šolah in vrtcih pa vlada ni zagotovila. Korenje, peso in por naj šole gojijo kar same, menda.

 

Uf …

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.982
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.097
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.795
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.013
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.044
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469