Komentar

Policija kot raziskovalec javnega mnenja?

Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se udeležili torkovega napovedanega traktorskega protesta v Ljubljani. Še bolj zaskrbljujoče je podcenjevalno komuniciranje policije, ki ob priznavanju zasliševanja (po njihovem zbiranja obvestil na prostovoljni osnovi) opravičuje očitno nesorazmerno ukrepanje z "ustaljenimi praksami" in zakonom, pri čemer ne zna pojasniti namena in učinkov takšnega ravnanja.

25.04.2023 19:53
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   kmetje   protest   vlada   policija   represija   Slovenija   Ljubljana

Foto: Facebook

Očitno je s človekovimi pravicami podobno kot s korupcijo. Zadeve so problematične samo, če so v kršitve vpleteni "njihovi". Za "naše" pa pravila ne veljajo ...

Da se je Policija verjetno na podlagi navodil najvišjih odgovornih na Ministrstvu za notranje zadeve (ali še kje višje) zapletla v precej neprijetno zgodbo, dokazujejo "pojasnjevalni odzivi" na prvotno sporočilo za javnost. Ti so še bolj neprepričljivi od izvirnega sporočila, sprožili so številne strokovne, pa tudi komične, sarkastične komentarje na socialnih omrežjih. Oglasil se je del opozicijske politike, celo t. i. civilna družba, ki se sicer zaradi politične in ideološke bližine s trenutno vladajočo politiko PR-ovsko izogiba resnim kritikam na njihov račun. Oglasili so se tudi mediji, no vsaj večina, ne glede na njihovo ideološko usmerjenost. Precej enotno so izpostavili absurdnost ravnanja policije in njihovo medijsko sprenevedanje. Za stanje demokratičnega duha v državi precej pohvalno.