Razkrivamo

Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah

Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je izbral posebnega predstavnika Evropske unije za Perzijski zaliv: gre za Luigija Di Maia, nekdanjega podpredsednika italijanske vlade, bivšega vodjo Gibanja 5 zvezd in večkratnega ministra. Imenovanje Di Maia je v Italiji dvignilo kar nekaj prahu, saj za nasvet niso vprašali vlade, ki jo vodi Giorgia Meloni. To je namreč pogosta praksa, ko je italijanski državljan imenovan na tako prestižen mednarodni položaj. Dvomi in zadržki pa o Di Maiu krožijo že nekaj mesecev, tudi v evropskem okolju, vse odkar je postalo jasno, da je med favoriti za ta položaj.

02.05.2023 20:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Luigi Di Maio   Italija   Perzijski zaliv   Josep Borell   EU   Združeni arabsk emirati   Iran   Rusija   Cinzia Bianco

Dvomi in zadržki o Di Maiu krožijo že nekaj mesecev, tudi v evropskem okolju, vse odkar je postalo jasno, da je med favoriti za ta položaj.

Posebni odposlanci Evropske unije so diplomati z mandatom na določenem področju sveta, ki se lahko razlikuje glede na politične potrebe Unije. Unija doslej še nikoli ni imela posebnega predstavnika v zalivskih državah. To so Savdska Arabija, Bahrajn, Kuvajt, Katar, Oman, Jemen in Združeni arabski emirati. Z začetkom vojne v Ukrajini pa je več držav Evropske unije povečalo uvoz nafte in zemeljskega plina iz držav Perzijskega zaliva, da bi zmanjšale svojo odvisnost od ruskega blaga, ki so ga močno prizadele sankcije. Novembra je Nemčija s Katarjem podpisala sporazum o dobavi dveh milijonov ton zemeljskega plina letno za 15 let: precej majhna količina – pokrivala bo približno 3 odstotke letnih potreb Nemčije – dejansko pa to pomeni, da bo Nemčija srednjeročno prisiljena v tesnejše odnose s to državo.

 

V Perzijskem zalivu so tudi glavne države zaveznice Zahoda proti Iranu, eni od glavnih velesil na Bližnjem vzhodu, ki je tradicionalno zaveznik Kitajske in Rusije.

 

Že pred rusko invazijo na Ukrajino je visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell pojasnil, da Evropska unija potrebuje posebnega predstavnika v Perzijskem zalivu, ki se bo lahko ukvarjal predvsem z varnostjo in energijo. Ravno zaradi občutljivega položaja vsi niso prepričani, da je Luigi Di Maio, bivši zunanji minister Italije, prava oseba za to nalogo. Pred nekaj meseci je Cinzia Bianco, strokovnjakinja za države Perzijskega zaliva Evropskega sveta za zunanje odnose, za britanski časnik The Guardian poudarila, da je januarja 2021 Di Maio v vlogi zunanjega ministra v vladi Giuseppeja Conteja odpovedal nekaj pošiljk italijanskega orožja, namenjenih izvozu v Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate. Ti so se odzvali z zaprtjem italijanske baze na letališču v Al Minhadu, nedaleč od Dubaja. Po mnenju Cinzije Bianco je odločitev Di Maia, predvsem pa nepričakovan način, na katerega jo je minister tema dvema državama sporočil, izzval "najresnejšo diplomatsko krizo med Italijo in Združenimi arabskimi emirati v sodobni zgodovini".

 

A vsak kovanec ima dve plati. Vir blizu Di Maia je za The Guardian povedal, da države Perzijskega zaliva "cenijo delo, ki ga je opravil kot zunanji minister" in da je Di Maio ohranil "odlične odnose" z najvišjimi diplomati v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih. Imenovanja posebnih predstavnikov so prednostna naloga visokega komisarja za zunanje zadeve Unije: iz tega razloga je bila končna odločitev o imenovanju Di Maia Borrellova. Z njim bo namreč Di Maio tesno sodeloval, kot da bi bil njegov sodelavec. Funkcija bi morala trajati leto in devet mesecev, od junija do konca februarja 2025: Borrellov naslednik bo odločil, ali bo podaljšal Di Maiov mandat, saj se bo mandat Evropske komisije, katere član je Borrell, iztekel poleti 2024.

 

Rimski dnevnik Corriere della Sera ugotavlja, da bodo v prihajajočih tednih o imenovanju Di Maia na različnih ravneh razpravljali predstavniki vlad 27 držav članic EU, šele nato pa bo imenovanje uradno potrjeno. Posebnih presenečenj ni pričakovati: Di Maio naj bi mandat nastopil 1. junija. Kot ugotavljajo v Italiji, je to, da je italijanski politik kjerkoli na čelu kakršnihkoli evropskih inštitucij, vedno pozitivno za Italijo. Drugi pa opozarjajo na to, da Di Maio ne predstavlja niti trenutne politične večine, kaj šele dobrega italijanskega politika.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 996
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 720
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469