Komentar

Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?

Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na vrhu piramide Komunistična partija, ki je imela v Sloveniji absolutno oblast vse do spomladi 1990. Takšna stranka bi bila danes v vsaki normalni državi seveda prepovedana, zato se zdi naravnost nepojemljivo, da leta 2022 članica demokratične vlade in celo ministrica za kulturo pozira pred spominskim obeležjem, ki slavi ustanovitev Komunistične partije Slovenije. Tudi če gre le za pobalinsko provokacijo ali nek težko dojemljiv umetniški performans tovarišice Aste, je edini možen odgovor na njeno obnašanje zahteva po odstopu. Kajti že naslednjič utegne pozirati pred Hudo Jamo s krampom v roki ali pa se nastavljati na plaži Golega otoka v bikiniju z napisom Paradise Island ...

30.04.2023 19:40
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Dejan Steinbuch   Levica   Asta Vrečko   KPS   Kraljevina Jugoslavija   Čebine   Tito   MOL   Janković   ustavno sodišče

Mislim, da bi morala Vrečko odstopiti, če bi imela kaj samospoštovanja in časti. A ker sem prepričan, da tega nima, bo potrebno ubrati drugo, bolj legalistično pot, in na ustavno sodišče vložiti pobudo za presojo ustavnosti delovanja njene stranke Levica.

Ustavno sodišče lahko postane problem za Golobov sončni dvor, ovira na poti prevzema nacionalke, ki ga je ustavila presoja ustavnosti razvpite novele Zakona o RTV Slovenija. Odločitev ustavnih sodnikov bo zato pomemben preizkus sodniške integritete, neodvisnosti in načelnosti. Ne glede na to, kako se bodo odločili, je nujno, da njihovo odločitev spoštujemo. Kajti ustavno sodišče ni le vrhovni varuh ustavnosti in zakonitosti, temveč je tudi institucija, ki skrbi za zaščito demokratičnih pravnih standardov in vladavine prava, če je to potrebno. 

 

Ustavno sodišče torej na nek način odloči, kaj je prav. Včasih nam morajo ustavni sodniki tudi razložiti, kaj je v neki družbi dopustno, moralno sprejemljivo - in kaj ni. Včasih so na rešetu celo zgodovina in zgodovinske osebnosti, o katerih imamo ljudje morda popačeno sliko, saj na stvari gledamo subjektivno. Dober primer je Josip Broz Tito, o katerem ima polovica Slovencev še vedno pozitivno mnenje, čeprav so zgodovinarji, sociologi in pravniki že zdavnaj dokazali, da je šlo za avtokrata, ki je bil v začetnem obdobju svoje večdesetletne vladavine tudi diktator, morilec in vojni zločinec.

 

O tem, kaj pravzaprav simbolizira Tito, je ustavno sodišče jasno in natančno zapisalo v svoji odločbi glede Titove ceste v Ljubljani, ko je Mestni občini Ljubljana prepovedalo, da po Titu poimenuje cesto. Nekatere je odločitev ustavnih sodnikov presenetila, celo začudila, toda po drugi strani je presenetilo tudi to, da je ljubljanski župan Janković umestil Titovo cesto takorekoč kot glavno prometnico do osrednjega mestnega pokopališča. Žale pa simbolizirajo grobove in smrt. Janković je s tem nezavedno sporočil, kje vidi Tita: v sferi smrti.

 

Kakorkoli, namera, da se v slovenski prestolnici rehabilitira Tita, je takrat spodletela in ustavno sodišče je ponovilo ugotovitve glede prejšnjega sistema: ni bil demokratičen, sistematično je kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na vrhu piramide Komunistična partija, ki je imela v Sloveniji absolutno oblast vse do spomladi 1990. Takšna stranka bi bila danes v vsaki normalni državi seveda prepovedana - tako kot je bila tudi v Kraljevini Jugoslaviji (zaradi česar je morala delovati ilegalno). Če smo natančni, ni bila prepovedana sama stranka KPS oziroma KPJ, temveč je bilo prepovedano njeno delovanje, saj so komunisti v svojem programu zagovarjali nasilje kot (edino) legitimno sredstvo boja za oblast. Poleg tega se je komunistična stranka zavzemala za revolucijo po sovjetskem vzoru, kar pomeni likvidacije političnih in vseh drugih nasprotnikov, nacionalizacijo zasebnega premoženja, ukinitev vseh zasebnih podjetij, kolektivizacijo podeželja itd itd.. Zgodovina 20. stoletja nam dokazuje, kakšno strahotno ceno je človeštvo plačalo za socialistični družbeni eksperiment, ki se je začel v Rusiji leta 1917, s padcem Berlinskega zidu in razpadom Sovjetske zveze pa je večinoma izgubil moč in oblast in se ohranil le še v BelorusijiKubiSeverni Koreji in Venezueli.

 

Zaradi vseh teh dejstev, ki jih potrjuje zgodovinska znanost, se zdi enostavno noro, da del naše politične elite še vedno oziroma ponovno simpatizira s to izrojeno ideologijo in njenimi nosilci v Sloveniji. Začelo se je s provokacijo Socialnih demokratov, ko sta se Dejan Židan in Tanja Fajon v Ljubljani poklonila in priklonila Borisu Kidriču pred vhodom v predsedniško palačo. Židan je potem politično usahnil, Tanja Fajon pa se je zavihtela na položaj predsednice stranke in lani postala zunanja ministrica in podpredsednica v vladi Roberta Goloba. O klanjanju Kidriču kasneje ni več govorila in jasno je, da bi ji bilo nerodno, če bi jo tuji sogovorniki spraševali o tem. Konec koncev ni šlo za prvoaprilsko šalo.

 

Kot tudi ni bila prvoaprilska fotografija ministrice za nekulturo Aste Vrečko iz Čebin, kjer je doslej salonska levičarka pozirala pred spominsko ploščo, ki slavi ustanovitev Komunistične partije Slovenije. Zakaj je to naredila, je jasno. Zaradi provokacije desnice, ki vedno znova pogrne na tem izpitu. Komunizem je za tisti del opozicije, ki strumno koraka za Janšo, namreč bananin olupek. Vedno znova jim spodrsne. Vedno znova jih levičarji dobijo na isto finto. Celo interpelacijo so prejšnji mesec zavozili do te mere, da je postala slaba šala. Pritoževati se nad usodo nekega muzeja, jokati nad poveličevanjem rdeče zvezde in komunizma, je namreč strelivo, ki ima kratek domet. Večine ljudi to res ne zanima. Jih pa čustveno vznemirjajo odzivi in polemike v zvezi s tem. Kajti na koncu izpade, kot da opozicija (NSi je potihoma in dokaj spretno prestopila na stran Golobovih "strateških partnerjev") ne zna drugega kot govoriti o komunizmu in preteklosti.

 

Zares škoda. Kajti Golobova vlada uničuje državo, mesari po gospodarstvu in dela takšno škodo, da so vse njene predhodnice prave amaterke v primerjavi z njo. Strinjam se, da je bilo klanjanje Tanje Fajon komunističnemu fanatiku v najboljšem primeru infantilno in nevredno resnega evropskega politika, ki ima ambicije, da postane evrokomisar. Še bolj pa pritrjujem tistim, ki so zgroženi nad selfijem nekulturne ministrice iz Čebin in zahtevajo vsaj opravičilo za tisoče umorjenih Slovencev, ki jih je na drugi svet spravila prav Komunistična partija.

 

Mislim, da bi morala Vrečko odstopiti, če bi imela kaj samospoštovanja in časti. A ker sem prepričan, da tega nima, bo potrebno ubrati drugo, bolj legalistično pot, in na ustavno sodišče vložiti pobudo za presojo ustavnosti delovanja njene stranke Levica. Nenazadnje gre za vladno stranko, ki sodeluje pri upravljanju države. Poveličevanje KPS in njenih zločinov je v nasprotju z ustavnimi normami in duhom ustave.

 

Levica nima kaj početi v vladi. Ta stranke je še v opoziciji preveliko tveganje.

 

Komentar je bil izvirno objavljen v tedniku Reporter. Za objavo na portalu+ je nekoliko prirejen.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
40
Migracijska tempirana bomba
3
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
20
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.151
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.669
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.478
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.445
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.582
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.050
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.177
08/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.546
09/
Migracijska tempirana bomba
Tilen Majnardi
Ogledov: 288
10/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.696