Komentar

Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?

Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na vrhu piramide Komunistična partija, ki je imela v Sloveniji absolutno oblast vse do spomladi 1990. Takšna stranka bi bila danes v vsaki normalni državi seveda prepovedana, zato se zdi naravnost nepojemljivo, da leta 2022 članica demokratične vlade in celo ministrica za kulturo pozira pred spominskim obeležjem, ki slavi ustanovitev Komunistične partije Slovenije. Tudi če gre le za pobalinsko provokacijo ali nek težko dojemljiv umetniški performans tovarišice Aste, je edini možen odgovor na njeno obnašanje zahteva po odstopu. Kajti že naslednjič utegne pozirati pred Hudo Jamo s krampom v roki ali pa se nastavljati na plaži Golega otoka v bikiniju z napisom Paradise Island ...

30.04.2023 19:40
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Dejan Steinbuch   Levica   Asta Vrečko   KPS   Kraljevina Jugoslavija   Čebine   Tito   MOL   Janković   ustavno sodišče

Mislim, da bi morala Vrečko odstopiti, če bi imela kaj samospoštovanja in časti. A ker sem prepričan, da tega nima, bo potrebno ubrati drugo, bolj legalistično pot, in na ustavno sodišče vložiti pobudo za presojo ustavnosti delovanja njene stranke Levica.

Ustavno sodišče lahko postane problem za Golobov sončni dvor, ovira na poti prevzema nacionalke, ki ga je ustavila presoja ustavnosti razvpite novele Zakona o RTV Slovenija. Odločitev ustavnih sodnikov bo zato pomemben preizkus sodniške integritete, neodvisnosti in načelnosti. Ne glede na to, kako se bodo odločili, je nujno, da njihovo odločitev spoštujemo. Kajti ustavno sodišče ni le vrhovni varuh ustavnosti in zakonitosti, temveč je tudi institucija, ki skrbi za zaščito demokratičnih pravnih standardov in vladavine prava, če je to potrebno. 

 

Ustavno sodišče torej na nek način odloči, kaj je prav. Včasih nam morajo ustavni sodniki tudi razložiti, kaj je v neki družbi dopustno, moralno sprejemljivo - in kaj ni. Včasih so na rešetu celo zgodovina in zgodovinske osebnosti, o katerih imamo ljudje morda popačeno sliko, saj na stvari gledamo subjektivno. Dober primer je Josip Broz Tito, o katerem ima polovica Slovencev še vedno pozitivno mnenje, čeprav so zgodovinarji, sociologi in pravniki že zdavnaj dokazali, da je šlo za avtokrata, ki je bil v začetnem obdobju svoje večdesetletne vladavine tudi diktator, morilec in vojni zločinec.

 

O tem, kaj pravzaprav simbolizira Tito, je ustavno sodišče jasno in natančno zapisalo v svoji odločbi glede Titove ceste v Ljubljani, ko je Mestni občini Ljubljana prepovedalo, da po Titu poimenuje cesto. Nekatere je odločitev ustavnih sodnikov presenetila, celo začudila, toda po drugi strani je presenetilo tudi to, da je ljubljanski župan Janković umestil Titovo cesto takorekoč kot glavno prometnico do osrednjega mestnega pokopališča. Žale pa simbolizirajo grobove in smrt. Janković je s tem nezavedno sporočil, kje vidi Tita: v sferi smrti.

 

Kakorkoli, namera, da se v slovenski prestolnici rehabilitira Tita, je takrat spodletela in ustavno sodišče je ponovilo ugotovitve glede prejšnjega sistema: ni bil demokratičen, sistematično je kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na vrhu piramide Komunistična partija, ki je imela v Sloveniji absolutno oblast vse do spomladi 1990. Takšna stranka bi bila danes v vsaki normalni državi seveda prepovedana - tako kot je bila tudi v Kraljevini Jugoslaviji (zaradi česar je morala delovati ilegalno). Če smo natančni, ni bila prepovedana sama stranka KPS oziroma KPJ, temveč je bilo prepovedano njeno delovanje, saj so komunisti v svojem programu zagovarjali nasilje kot (edino) legitimno sredstvo boja za oblast. Poleg tega se je komunistična stranka zavzemala za revolucijo po sovjetskem vzoru, kar pomeni likvidacije političnih in vseh drugih nasprotnikov, nacionalizacijo zasebnega premoženja, ukinitev vseh zasebnih podjetij, kolektivizacijo podeželja itd itd.. Zgodovina 20. stoletja nam dokazuje, kakšno strahotno ceno je človeštvo plačalo za socialistični družbeni eksperiment, ki se je začel v Rusiji leta 1917, s padcem Berlinskega zidu in razpadom Sovjetske zveze pa je večinoma izgubil moč in oblast in se ohranil le še v BelorusijiKubiSeverni Koreji in Venezueli.

 

Zaradi vseh teh dejstev, ki jih potrjuje zgodovinska znanost, se zdi enostavno noro, da del naše politične elite še vedno oziroma ponovno simpatizira s to izrojeno ideologijo in njenimi nosilci v Sloveniji. Začelo se je s provokacijo Socialnih demokratov, ko sta se Dejan Židan in Tanja Fajon v Ljubljani poklonila in priklonila Borisu Kidriču pred vhodom v predsedniško palačo. Židan je potem politično usahnil, Tanja Fajon pa se je zavihtela na položaj predsednice stranke in lani postala zunanja ministrica in podpredsednica v vladi Roberta Goloba. O klanjanju Kidriču kasneje ni več govorila in jasno je, da bi ji bilo nerodno, če bi jo tuji sogovorniki spraševali o tem. Konec koncev ni šlo za prvoaprilsko šalo.

 

Kot tudi ni bila prvoaprilska fotografija ministrice za nekulturo Aste Vrečko iz Čebin, kjer je doslej salonska levičarka pozirala pred spominsko ploščo, ki slavi ustanovitev Komunistične partije Slovenije. Zakaj je to naredila, je jasno. Zaradi provokacije desnice, ki vedno znova pogrne na tem izpitu. Komunizem je za tisti del opozicije, ki strumno koraka za Janšo, namreč bananin olupek. Vedno znova jim spodrsne. Vedno znova jih levičarji dobijo na isto finto. Celo interpelacijo so prejšnji mesec zavozili do te mere, da je postala slaba šala. Pritoževati se nad usodo nekega muzeja, jokati nad poveličevanjem rdeče zvezde in komunizma, je namreč strelivo, ki ima kratek domet. Večine ljudi to res ne zanima. Jih pa čustveno vznemirjajo odzivi in polemike v zvezi s tem. Kajti na koncu izpade, kot da opozicija (NSi je potihoma in dokaj spretno prestopila na stran Golobovih "strateških partnerjev") ne zna drugega kot govoriti o komunizmu in preteklosti.

 

Zares škoda. Kajti Golobova vlada uničuje državo, mesari po gospodarstvu in dela takšno škodo, da so vse njene predhodnice prave amaterke v primerjavi z njo. Strinjam se, da je bilo klanjanje Tanje Fajon komunističnemu fanatiku v najboljšem primeru infantilno in nevredno resnega evropskega politika, ki ima ambicije, da postane evrokomisar. Še bolj pa pritrjujem tistim, ki so zgroženi nad selfijem nekulturne ministrice iz Čebin in zahtevajo vsaj opravičilo za tisoče umorjenih Slovencev, ki jih je na drugi svet spravila prav Komunistična partija.

 

Mislim, da bi morala Vrečko odstopiti, če bi imela kaj samospoštovanja in časti. A ker sem prepričan, da tega nima, bo potrebno ubrati drugo, bolj legalistično pot, in na ustavno sodišče vložiti pobudo za presojo ustavnosti delovanja njene stranke Levica. Nenazadnje gre za vladno stranko, ki sodeluje pri upravljanju države. Poveličevanje KPS in njenih zločinov je v nasprotju z ustavnimi normami in duhom ustave.

 

Levica nima kaj početi v vladi. Ta stranke je še v opoziciji preveliko tveganje.

 

Komentar je bil izvirno objavljen v tedniku Reporter. Za objavo na portalu+ je nekoliko prirejen.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
40
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 996
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 720
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469