Razkrivamo

Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil

Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega predsednika, razkriva zanimive podrobnosti, ki bi lahko razložile tudi naslednje Putinove poteze v povezavi z vojno v Ukrajini, odnosom do armade in njenih generalov ter nenazadnje tudi politiko do ruskega javnega mnenja. Nočni napad v središu ruske prestolnice je bil v vseh pogledih lahko le izgovor za marsikaj, kar bo sledilo. Zaradi tega je skoraj gotovo, da zanj niso odgovorni Ukrajinci oziroma vodstvo v Kijevu.

04.05.2023 09:20
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Putin   Kremelj   dron   napad   Ukrajina   pancir   Mathias Rust   Sovjetska zveza   Prigožin   Bahmut

Za Putinove generale je bolje, da odgovornost za napada naprtijo "domačim izdajalcem" ali "teroristom", kot pa da bi obveljalo, da so se jim z napadom maščevali Ukrajinci. V tem primeru namreč sledi čistka v vojski.

Prvi uradni odziv Putinove administracije je bil vsekakor pričakovan: "Dva drona sta poskušala napasti Kremelj, rezidenco Vladimirja Putina, in bila sestreljena. To je poskus atentata na predsednika Putina, tik pred Dnevom zmage."

 

Sporočilo je jasno in ima (tudi) propagandno vrednost: Vladimirja Putina so želeli ubiti med spanjem, sredi njegove rezidence v Kremlju, v srcu Rusije. To se je zgodilo le nekaj dni pred Dnevom zmage, ki ga Rusi v zadnjih letih - po zaslugi Putina - praznujejo kot enega največjih praznikov, z njim pa obeležujejo zmago v t.i. veliki domovinski vojni, ko so premagali nacizem oziroma fašizem. Tradicionalno je s tem dnevom povezana tudi velika vojaška parada na moskovskem Rdečem trgu. Vladimir Putin je bil prvi postsovjetski ruski voditelj, ki je tudi v tem pogledu sledil Stalinu in v rusko družbo vrnil "rdečo parado", kjer je imel navado povabiti tudi najbolj zveste zaveznike iz tujine, pokazati najnovejše orožje in imeti govor, v katerem je svetu sporočal novosti v ruski (zunanji) politiki.

 

Povezava med Dnevom zmage, "atantatom" na Putina in krivci za to ni posebej zahtevno miselno opravilo, če živite pod rusko medijsko pokrovko: Fašisti. Fašisti to tisti, ki so želeli uničiti Rusijo leta 1941, fašisti so tisti, ki so želeli umoriti Putina med spanjem in fašisti so tisti, ki iz Kijeva vodijo vojno proti Rusiji že vse od leta 2014.

 

Nobenega dvoma torej ni, da je drona nad Kremelj poslal Volodomir Zelenski, fašist, narkoman in vodja fašističnega režima v Kijevu. Zdaj pa si poglejmo dejstva in za hip odmislimo pravljice in pripovedke iz Putinove Rusije:

 

- drona sta priletela iz dveh različnih strani: prvi ob 02:27 iz vzhoda, drugi pa ob 02:43 iz nasprotne strani

 

- natančen čas je možno ugotoviti zaradi ure na bližnjem zvoniku

 

- prvi dron je padel na streho (kupolo) Senatnega dvorca, kjer je eksplodiral in povzročil manjši požar

 

- drugi dron je eksplodiral v zraku v neposredni bližini strehe iste stavbe in ni povzročil požara

 

- zelo verjetno je, da sta bila oba drona namenjena v isto tarčo - Senatni dvorec

 

 

Kaj je ta stavba? Senatni dvorec je v kremeljskem kompleksu namenjen predsednikovi administraciji in velja za enega najstrožje varovanih, zastraženih objektov ne le v Moskvi, temveč v celotni Rusiji. Če sta bila drona dejansko usmerjena proti tej stavbi, bi lahko to nosilo simbolično sporočilo, kajti vse druge trdtve, ki se nanašajo na poskus "atantata" na Putina, ne vzdržijo resne presoje.

 

 

+++

 

Vladimir Putin namreč ne živi, še manj pa spi v Kremlju. Resda je v tam njegova uradna rezidenca, sedež predsedniškega urada in administracije. Putin tam gosti tudi različne protokolarne dogodke, sprejema tuje goste, vendar v zadnjih treh letih bistveno redkeje. Najprej se je začel Kremlja izogibati po izbruhu pandemije covid-19, ko se je precej izoliral celo od svojih sodelavcev, kar so analitiki in poznavalci ruske politike razumeli kot paranojo pred morebitno okužbo. Toda po izbruhu vojne v Ukrajini februarja lani se je Putin še bolj izoliral in ga v Kremlju dejansko skoraj več ne vidijo. 

 

Po vsem tem je seveda bistveno verjetneje, da gre za lažni alarm oziroma za operacijo, ki neposredne zveze z Ukrajino nima, vsaj ne v tem smislu, da bi lahko Kijevu naprtili odgovornost za napad z dronoma. Konec koncev Ukrajina niti nima dronov s tako dolgim dosegom, da bi jih lahko iz svojega ozemlja lansirala proti Moskvi. Tega sicer ne moremo 100 % trditi, dokaze bodo zagotovo ponudili Rusi, ko oziroma če bodo pokazali posnetke razbitin obeh dronov.

 

Ruska vojska je sicer že pred meseci v Moskvo in bližnjo okolico namestila vsaj pet sistemov raketne obrambe Pancir, trije so v območju, ki ustvarja presek, sredi katerega je ravno najožje središče Moskev s Kremljem. Če bi se po nekam čudežu vseeno izkazalo, da je za napad z dronoma odgovorna Ukrajina, bi bilo to zagotovo velikansko ponižanje za rusko vojsko, primerljivo kvečjemu z legendarnim, tedaj komaj 19-letnim nemškim amaterskim pilotom Mathiasom Rustom, ki je maja 1987 s cessno pristal v neposredni bližini Rdečega trga. Sovjetske generale je skoraj kap, ko so dojeli, da je mladenič iz Finske brez težav priletel v sovjetski zračni prostor v Estoniji in po dobrih štirih urah in pol letenja mirno pristal sredi Moskve, kjer so ga presenečni Moskovčani prosili za avtograme ...

 

Za Putinove generale je torej bolje, da odgovornost za napada naprtijo "domačim izdajalcem" ali "teroristom", kot pa da bi obveljalo, da so se jim z napadom maščevali Ukrajinci. A če na vse skupaj pogledamo nekoliko bolj logično in taktično, potem je možno tudi to, da gre za interno, rusko operacijo, katere namen je vsaj dvojen: Putinu daje izgovor, da odpusti nekaj generalov pod pretvezo, da so nesposobni zavarovati nebo nad Moskvo, obenem pa lahko domačo javnost začne pripravljati za naslednji in precej brutalnejši obračun z Ukrajino. Glede na ponižujoče stanje na fronti pri Bahmutu in napovedno ukrajinsko protiofenzivo je za Putina skoraj nujen nek preboj oziroma večji uspeh, pri čemer odpade uporaba taktičnega jedrskega orožja, saj bi v tem primeru izgubil dragoceno zaveznico Kitajsko, v Organiziraciji združenih narodov pa bi Rusiji grozil celo suspenz.

 

Če je šlo za lažni napad, potem je zelo verjetno, da ga je izvedla Putinu izjemno lojalna obveščevalna služba FSB, ki ima bogate izkušnje s tovrstnimi operacijami - nenazadnje so s serijo bombnih eksplozij v Moskvi leta 2000 pripravili teren za drugo čečensko vojno, v kateri je Putin zravnal z zemljo Grozni.

 

 

+++

 

V obeh primerih pa mora ruski avtokrat, ki mu nad glavo visi nalog za aretacijo Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu, pohiteti. Vojska je vsak dan bolj frustrirana zaradi neuspehov na fronti, kjer v desetih mesecih niso uspeli zavezeti Bahmuta, očitno pa jih prehitevajo tudi Prigožinovi plačanci, za katere se zdi, da so v primerjavi z "redno vojsko" v Kremlju nekako favorizirani. Po drugi strani pa mora režim v Moskvi skrbeti tudi velikanski odliv prebivalstva v tujino, ki se je po zadnjem poskusu t.i. delne mobilizacije še stopnjeval. Ruske družine treh generacij bežijo povsod, kamor lahko še potujejo, zlasti pa v tople države, kot so Tajska, Vietnam, Indonezija, Združeni arabski emirati, pa tudi Turčija. Če se bo takšen tempo nadaljeval, bo Putinu res preostalo le še to, da v svojo "posebno operacijo" v Ukrajini v celoti angažira zasebno vojsko svojega nekdanjega kuharja, generale in vojško vodstvo pa upokoji in pošlje čim dlje stran, preden se bodo organizirali v upor proti njemu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.968
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 977
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 719
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469