Komentar

Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast

Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, da iz svojega klobuka vleče takšne maskote, zaradi katerih je dobršen del javnega mnenja ponovno sovražno razpoložen do t.i. desnice in prav nič ne obžaluje, da so aprila lani na oblast spravili Goloba. In če obrnemo: Golob bo na oblasti tako dolgo, dokler bo večina volivcev prepričana, da je za premierja dober vsak, ki se ne piše Janša. Na dolgi rok lahko to pomeni tudi bankrot države, zato bi bilo morda racionalno razmisliti tudi o neki pobudi, da se Janšo javno pozove, da se v doglednem času politično upokoji ter s tem levici odvzame možnosti za še eno zmago na volitvah. Kajti levica v resnici sploh nima resnega programa za volitve. Njen edini volilni program je Janez Janša.

04.05.2023 22:52
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Pavel Rupar   upokojenci   vlada   protesti   SDS   Janez Janša   intervju   Jože Možina   Anže Logar   DeSUS

Fotoilustracija: portal+

Golob bo na oblasti tako dolgo, dokler bo večina prepričana, da je za premierja dober vsak, ki se ne piše Janša. Poskus z "upokojencem" Ruparjem je Janši sicer spodletel. S kom bo poskusil naslednjič?

Poskus volilnega by-passa, s katerim bi čez noč ustvarili relativno močno upokojensko gibanje, se je sfižil. Sredin "upokojenski" protest na Trgu republike, s katerim bi moral ljudski tribun Pavel Rupar še bolj zategniti pas okoli vladne koalicije in se vzpostaviti kot omembe vredna politična figura v t.i. sferi civilne družbe, je klavrno propadel. Fantje so se izdali. Oziroma bolje: izdal jih je modus operandi, razkrila jih je mentaliteta, ki se naslaja nad obešenjaškim humorjem ob nagačenih ujedah in mrtvih golobih. Na takšen način se ne vstopa v politični prostor, temveč se po hitrem postopku izstopi.

 

Kdor je Ruparja spremljal od začetka njegove poslanske kariere, je bil nezaupljiv. Čeprav so poskušali iz njega narediti spreobrnjenca. Nastop v nedeljski večerni oddaji Intervju, kjer se je z nekdanjim tržiškim županom, poslancem SDS in kasnejšim obsojencem pogovarjal Jože Možina, je bil sicer izjemno dodelan. By the book, kot pravimo. Rupar je razlagal svojo življenjsko zgodbo, zlasti pa je pokazal kesanje zaradi napak, ki jih je zagrešil. Tega v Sloveniji ne vidite zlepa, kaj šele v politiki! Nekaj je smrdelo v zgodbi, ki jo je prodajal intervjujenec. Razkril je, da je zašel je na slaba pota, da je pristal celo v zaporu. Da je nizko padel. Skoraj je bil že na tleh, ponižan, potolčen ... vendar ni bil še mrtev. V zaporu je lahko skozi majhno okence ponoči zrl v nebo. Tam sta bili tudi dve majhni zvezdi. Njegova vnučka, je skoraj zašepetal Možini, ki je skrival, da se nekje v sebi muza. Rupar pa je v slogu ameriške soap opere z očmi, v katerih bi se skoraj zalesketale solze, nadaljeval zgodbo o svojem spreobrnjenju. Zaradi teh dveh zvezdic, njegovih vnučkov, si je prisegel, da se ne bo zlomil, ampak bo ponovno vstal, se poboljšal in naredil nekaj dobrega za ljudi, za družbo. Za upokojence, če smo natančni.

 

Pavel Rupar je, priznam, tisto nedeljo naredil vtis. Za nepoznavalce, seveda. Kdor ga pozna, ni kupil njegove izpovedi. Nekaterim je šlo na smeh, drugi so se zgražali. Tretji smo previdno, neprivoščljivo čakali, kdaj, kje in kako mu bo spodrsnilo. Kje mu bo ušlo. Kdaj bo padla maska z obraza. In kmalu smo dočakali.

 

Reakcije vrhuške so pričakovane in razumljive. Saj so komaj čakali, da ga lahko pospravijo in si zavarujejo strateško pomembno tržno nišo, ki sliši na ime upokojenci. Po propadu DeSUS namreč nimamo upokojenske stranke, kar pa ne pomeni, da je ne bomo dobili. Tradicionalno ta volilni bazen obvladuje levica, Rupar bi bil zagotovo motnja v sistemu. Anomalija. Zaradi tega je mnogim odleglo, da se je prostor zdaj ponovno odprl in da lahko vanj previdno zakorakajo novi, na prvi pogled blagi in spravljivi protagonosti, ki bi do naslednjih volitev uspeli sformirati neko vsaj približno legitimno stranko, s katero bi na volitvah pokasirali med 5 in 8 odstotki volitev. In seveda podprli levo vlado.

 

Na to je seveda računal tudi JJ. In v boj poslal Ruparja. Zakalkuliral pa se je pri značajskih lastnostih svojega protežiranca. Poskus je relativno zgodaj propadel in Janša bo imel po naslednjih volitvah velik problem, če do takrat ne najde vsaj enega (novega) danajskega darila za volivce. Kajti brez satelitov se njegova stranka ne bo niti približala odstotkom, ki bi vsaj teoretično omogočali pridobitev mandata za sestavo vlade; brez satelitov bo SDS nihala med 20 in 25 odstotki. Takšnega volilnega rezultata pa niti Janša ne bo preživel in po več kot 30 letih vodenja stranke mu bo grozila upokojitev.

 

Takšen scenarij je zanj seveda - vsaj ta trenutek - preveč pesimističen, da bi ga lahko sprejel. Toda tisto, kar ga po mojem mnenju najbolj žre, je dejstvo, da so politični nasprotniki spregledali njegovo strategijo za naslednje volitve. Ker ta hip je dejansko ostal sam na polju, če uporabimo njegovo prispodobo. NSi je absolutno odstopila od kakršne koli ideje o sodelovanju s stranko SDS, dokler jo bo vodil Janša, drugih kandidatov za "kolaboracijo" pa tako ali tako ni na obzorju.

 

Nagli zaton ljudskega tribuna Ruparja in razkrite povezave s stranko, ki jo je nekoč predstavljal kot poslanec, prinašajo še dve pomembni spoznanji. Prvo je dejstvo, da dominantni del slovenske desnice enostavno ne more iz svoje kože, pa bi po toliko letih porazov lahko zmogli toliko pameti, da bi si za strategijo in politični marketing naposled najeli profesionalce, namesto da se zanašajo na (svoje) dokazano neučinkovite metode.

 

Tisto drugo spoznanje pa leti na Anžeta Logarja, ki ga vladajoči establishment po odstranitvi / odslovitvi gospoda Ruparja iz politične arene nedvomno identificira kot edino preostalo potencialno nevarnost. To pa pomeni, da bo kmalu konec medijskih medenih tednov in potrebno bo zavihati rokave, še zlasti zato, ker bo javnost zdaj resnično negativno nastrojena do vseh, ki jim bodo (ne)upravičeno očitali, da niso samostojni niti neodvisni, pač pa delujejo po navodilih generalštaba na Trstenjakovi ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
36
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.987
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.796
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.028
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.046
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469