Razkrivamo

Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja

Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši viri. Tokrat pa na tnalu ni aktualni minister za zdravje Bešič Loredan, pač pa njegov tesni sodelavec Aleš Šabeder, direktor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. O njem se je te dni pojavila anonimka, ki mu očita, da s svojim nekompetentnim vodenjem urada ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja, ki bi moral biti porabljen do konca leta. Šabeder naj bi "odstranil vse, ki so mu kakor koli stali naproti pri njegovem koruptivnem in nestrokovnem  vodenju", trdijo avtorji anonimke, ki nekdanjemu ministru za zdravje v Šarčevi vladi in še prej generalnemu direktorju UKC Ljubljana pripisujejo tudi izvajanje mobinga nad podrejenimi, pritiske in izsiljevanja uradnikov, zaradi česar naj bi bilo "na pristojne institucije podanih že več prijav". Na Šabedrov odziv še čakamo.

07.05.2023 20:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Aleš Šabeder   Ministrstvo za zdravje   anonimka   Urad Republike Slovenije za nadzor   kakovost in investicije v zdravstvu   UNKIZ   Danijel Bešič Loredan   UKCL   Milojka Kolar   Marjan Šarec   Robert Golob   zdravstvo   korupcija

Fotomontaža: portal+

Ustanovitev Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki ga vodi Aleš Šabeder, je v nekaj mesecih dobesedno opustošila Sektor za investicije in javna naročila v zdravstvu na Ministrstvu za zdravje ...

Vlada Roberta Goloba je Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) ustanovila lani poleti na podlagi predvolilnih obljub o izkoreninjenju korupcije v državnem zdravstvu, na čelo pa je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan postavil Aleša Šabedra, kar je vzbudilo nemalo začudenja. Šabeder je namreč "stari znanec" zdravstvene politike: preden ga je Cerarjeve ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc postavila za vršilca dolžnosti generalnega direktorja ljubljanskega Kliničnega centra, je Aleš Šabeder deloval v gospodarstvu. Med drugim je bil zaposlen na Petrolu in v Mercatorju, kasneje je bil tudi direktor ljubljanske Semenarne. Po nekaj mesecih vodenja UKCL v vlogi vršilca dolžnosti ga je vlada Mira Cerarja imenovala za direktorja s polnim mandatom, vendar je relativno kmalu - vmes se je namreč zamenjala tudi vlada in premier je postal Marjan Šarec - postal kandidat za ministra za zdravje po tem, ko je odstopil Samo Fakin.

 

Spomladi 2020, v času, ko se je začenjala pandemija covid-19, je bil Šabeder eden tistih (redkih) članov Šarčeve vlade, ki je vsaj približno deloval razsodno in trezno (za razliko od, denimo, države sekretarke Nine Pirnat, ki je zagovarjala t.i. švedski model soočenja z epidemijo), vendar je Marjan Šarec tik pred prihajajočo krizo odstopil. Po nekaterih informacijah naj bi Šabeder novi vladi, ki jo je vodil Janez Janša, naredil nekaj "uslug" - med drugim naj bi posredoval interno korespondenco na ravni vladi o strategiji spopadanja z epidemijo -, zaradi česar so ga imenovali za predsednika nadzornega sveta državne družbe Telekom Slovenija. Toda na položaju ni ostal dolgo; umaknil se je in ga do imenovanja vlade Roberta Goloba takorekoč ni bilo opaziti v javnosti.

 

Zakaj se je Danijel Bešič Loredan odločil, da prav Šabedru poveri vodenje tako pomembnega urada, kot je UNKIZ (ki vsaj teoretično nadzoruje investicije in javna naročila v zdravstvu), ne vemo. Vsekakor pa Šabeder v času, ko je bil na čelu UKC Ljubljana, v ničemer ni opozoril nase kot dober gospodar oziroma skrben gospodarstvenik. Da bi se proslavil kot borec proti korupciji v (državnem) zdravstvu še manj.

 

 

+++

 

Lanskoletna poteza Golobove vlade, da ustanovi poseben urad, ki naj bi nadzoroval porabo javnega denarja v državnem zdravstvu, je prinesla nekaj konkretnih posledic tudi za Ministrstvo za zdravje. Njegov Sektor za investicije in javna naročila v zdravstvu je po več kot poldrugem desetletju delovanja nenadoma postal - odvečen. Skoraj 20 ljudi, kolikor jih je bilo pred "prenosom" na UNKIZ tam zaposlenih, se je po trditvah naših virov znašlo v precej neprijetnem položaju. Nekaj so jih nič kaj prijazno premestili, več jih je tudi odšlo, tako da se je na koncu v štirih mesecih ekipa dobesedno prepolovila. O tem govori tudi anonimka, ki opozarja, da je novi urad zdaj "zdesetkan in kadrovsko ter predvsem strokovno povsem nekompetenten".

 

V oči bodejo razveljavljeni javni razpisi za nabavo opreme, ki naj bi jih kompromitiral sum korupcije (Siemens), pa tudi velike zamude pri gradbenih projektih. Skupna vrednost investicij, ki so zaradi tega ogrožene, naj bi znašala več kot 60 milijonov evrov, pri čemer gre za evropska sredstva, ki morajo biti zakonito porabljena že do konca letošnjega leta.

 

Avtorji anonimke trdijo, da naj bi bila za probleme odgovorna Helena Meglič, ki vodi sektor za investicije in javna naročila, ter Aleš Šabeder v vlogi direktorja UNKIZ. Šabedru povrhu tega očitajo tudi neprimeren odnos do zaposlenih:

 

"Zadnji in javno najbolj izpostavljen primer je obdolžitev korupcije in kaznivega dejanja brez enega dokaza ter nato odpoved pogodbe o zaposlitvi uradniku Smiljanu Mekicarju, čeprav je KPK že ugotovila, da ne obstoja razlog za uvedbo kakršnegakoli postopka na podlagi kršitve Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ..."

 

Mekicar, ki si je s Šabedrom očitno prišel navzkriž, je sicer predsednik zunajparlamentarne stranke Dobra država, ki jo je pred tem vodil Bojan Dobovšek.

 

 

+++

 

Smiljana Mekicarja je "odnesla" domnevna korupcijska afera z javnim naročilom večje količine medicinskih naprav - skupno skoraj 100 različnih modernih in nujno potrebnih medicinskih naprav v skupni vrednosti blizu 95 milijonov evrov, pri čemer bi več kot polovico investicije lahko pokrili z nepovratnimi evropskimi sredstvi.

 

Šabedrove obtožbe na račun domnevno prirejenega razpisa se doslej še v ničemer niso izkazale kot utemeljene. Zaradi tega so pacienti nedvomno prikrajšani, z njimi pa bodo škodo utrpele tudi tri največje slovenske bolnišnice - poleg ljubljanskega Kliničnega centra sta to še UKC Maribor in Onkološki inštitut Ljubljana -, saj zaradi razveljavljenega razpisa ne bodo dobile:

 

- 29 kosov nove in tehnološko napredne medicinske opreme (npr. fotonske CT aparate, ki imajo več kot 40 % manj sevanja in so še posebej namenjena večkratnemu slikanju pljuč pacientov s posledicami covid-19,

 

- PET CT naprav za nuklearno medicino, ki se nujno rabijo za odkrivanje rakavih sprememb,

 

- 3 robotskih sistemov za kirurgijo, ki bi jih za najtežje operacije rakavih bolnikov v vseh treh bolnišnicah krvavo  potrebovali,

 

- več angio in koronarografskih aparatov za posege na srcu in glavi,

 

- več kot 20 vrst RTG aparatov,

 

- več kot 17 ultrazvočnih naprav (v skupni vrednosti več kot 38 milijonov evrov),

 

- 7 magnetnoresonančnih naprav.

 

 

Podrobnejši podatki razkrijejo, da bi od tega UKCL dobil fotonski CT aparat, 1x PET CT, 1x koronarografski aparat Philips, 1x kirurški robot Da Vinci, več vrst RTG aparatov (skupaj 18) in ultrazvočnih naprav (vsaj 8), v skupni vrednosti več kot 18,7 milijonov evrov ter še štiri MR naprave v vrednosti 9 milijonov.

 

Onkološki inštitut bi prav tako dobil fotonski CT aparat, 1x PET CT, 1x kirurški robot Da Vinci in vsaj 4 ultrazvočne naprave v skupni vrednosti več kot 10,5 milijonov ter dve MR naprave v vrednosti treh milijonov evrov.

 

Tudi UKCM bi dobil fotonski CT aparat, 1x kirurški robot Da Vinci, več vrst RTG aparatov (2x) in vsaj pet ultrazvočnih naprav v skupni vrednosti skoraj 9 milijonov evrov ter eno MR napravo v vrednosti treh milijonov.

 

 

+++

 

Sedaj iz tega ne bo nič, svarijo avtorji anonimke, češ da se je Aleš Šabeder kot direktor urada odločil, da bo izvedel le sofinanciranje že nabavljene  opreme za leta nazaj, torej povračilo bolnišnicam, ki pa bodo denar verjetno porabile za kritje izgub oziroma za poplačilo zapadlih terjatev ter za plače (v skupni višini okoli 20 milijonov evrov).

 

Bolniki od tega ne bodo imeli (skoraj) nič; omenjene bolnišnice bodo dobile skoraj 34 milijonov manj denarja oziroma bodo ostale brez prepotrebne medicinske opreme. Razloga za to sta odločitev direktorja Šabedra o razveljavitvi razpisa ter pomanjkanje strokovnih kadrov za izvedbo postopkov javnih naročil, saj naj bi Šabeder neupravičeno in bržkone tudi nezakonito odpustil edinega uradnika, ki se je ukvarjal s področjem nabave medicinske opreme ...

 

Kako na očitke odgovarja Aleš Šabeder, bomo objavili takoj, ko prejmemo njegov odziv.

 

 

 

ODZIV MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE

 

Navedbe ne držijo. Nabava medicinske opreme oziroma medicinskih aparatov poteka nemoteno. Izvedena bo v skladu in v okvirih sredstev, predvidenih z Zakonom o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 (ZZSISZ). V teku je postopek javnega naročanja za MR aparate, na podlagi katerega bo s prijavitelji, katerim bo priznana sposobnost, sklenjen okvirni sporazum. V nadaljevanju bodo za vsak sklop MR aparatov vsi sklenitelji okvirnega sporazuma povabljeni k oddaji ponudbe.

 

V pripravi je tudi postopek javnega naročanja za nabavo CT aparatov.

 

Tudi navedba, da naj bi izgubili vsaj 50 milijonov evrov nepovratnega denarja iz skladov EU, ne drži. Odločitev o podpori je v fazi izdaje. Po njeni izdaji bodo bolnišnice pozvane k posredovanju zahtevkov za povračilo sredstev za nabavljeno opremo. Realizacija skladno s časovnico do konca leta 2023. Gre za namenska sredstva, namenjena za investicije v zdravstvo, vključno z nabavo medicinske opreme.

 

 

MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE

Služba za odnose z javnostmi

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 996
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 720
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469