Komentar

Brezpilotno letalo obljub

Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. Velja pa predlagati, da če bodo izdelki podobni dosedanjim, bi veljalo razmisliti, da poleg obljube o tem, da ne bo obljub, obljubijo tudi, da ne bodo več delali. Bo vseeno manj škode.

08.05.2023 22:28
Piše: Anže Logar
Ključne besede:   Robert Golob   vlada   Lafontaine   nacionalni interes   socialna varnost   Ustavno sodišče   Klemen Boštjančič   Evropska komisija   Kitajska

Včasih se človek vpraša, ali pilot sedi v letalu. In zakaj se na Gregorčičevi 25 ne usedejo skupaj ter dogovorijo, kaj smiselnega sploh želijo narediti. Imajo izjemno priložnost, koalicijsko večino, ki zlahka spravi skozi reforme, tudi tiste najteže.

V šoli sem vedno imel rad matematiko. Zato, ker temeljna načela ostajajo nespremenjena ne glede na letni čas ali preference posameznika. ln ker je 1 + 1 vedno dva. Na preprosti matematiki temelji tudi zdrava kmečka pamet. Kasneje smo jo za potrebe urbane razprave malce sofisticirali in preimenovali v zdrav razum, ampak še vedno gre za isto stvar. Vse krize - od finančne, zdravstvene, varnostne - so dokazale, da so zdravorazumski ukrepi edini recept, če želimo nevtralizirati nastalo škodo in vzpostaviti pogoje za nadaljnji razvoj. Kadar je namesto zdravega razuma zmagala demagogija in utopični koncepti, je šla "prihodnost" rakovo pot.

 

V Sloveniji imamo rahel problem z negiranjem naravnih zakonitosti. Medtem ko na ravni posameznika oziroma družine še velja, da jabolko vedno pade z drevesa dol, ne gor, pa se na obče družbeni ravni nekateri počasi, a vztrajno odpovedujejo zdravemu razumu.

 

Kadar takšne trende zasledimo v delu izvršilne veje politike, imamo problem. Vse se sicer začne z obljubami, ki se potem poskušajo realizirati tekom mandata. Primeri iz preteklosti kažejo, da je vztrajanje na zgrešenih konceptih poleg velike škode povzročilo posledice, zoper katere je ideološki boj sploh vzniknil. Natanko tako, kot je pol tisočletja nazaj zapisal francoski poet Lafontaine"Velikokrat srečamo usodo prav na poti, ki smo si jo izbrali, da bi se ji izognili."

 

 

Poglejmo samo nekaj zimzelenih primerov, ki si jih je delilo več vlad.

 

Nacionalni interes. Branjenje koruptivnih vodstvenih ekip v slovenskih podjetjih za ceno ohranjanja statusa quo z narativom, da ščitimo domače lastništvo. In so se podjetja, mediji in politika ukvarjali samo s tem, da bi tujcem preprečili lastniški vstop v podjetja. Epilog? Pozabilo se je na core business podjetij, slabih praks se ni kaznovalo. Na koncu je še več podjetij za manj denarja prešlo v tuje roke. Čista matematika. Ko le ne bi zganjali nacionalnega interesa ...

 

Zagotavljanje visoke socialne varnosti zaposlenih. Z glasnim sindikalnim klicanjem po pogodbah za nedoločen čas z visokimi normativnimi varovalkami. Te delodajalcem že zaradi proceduralnih zank v času kriz dodatno krnijo manevrski prostor za pravočasno ukrepanje. Glej ga zlomka, podjetniki so homo economicus, zato je večina novih pogodb - za določen čas. Ciljanje pretirane varnosti tako na koncu pripelje do ravno nasprotnega učinka - znižanja ravni pravic iz delavnega razmerja onkraj zdravega razuma.

 

Pa zimzelena mantra, ki vznikne vsakič, ko se odpre vprašanje o razvojni kapici za najbolj izobražene. Ki je nujna. Pravijo: tisti, ki imajo več, naj plačajo več. Itak plačajo več. 50 % od 1000 je 500, od 10.000 pa 5.000. In 5.000 je več kot 500. Rezultat takšne demagogije je, da najboljši kadri odhajajo v tujino, da v tem kritičnem času novega razvojnega cikla ne privabljamo najboljših in da zaradi demagogije ropamo prihodnji razvoj. Ja, v primeru razvojne kapice bi bili prilivi v proračun nekaj 10 milijonov evrov manjši, a bi se ta izpad nadoknadil v manj kot desetih letih predvsem zaradi večanja števila strokovnjakov, rasti plač ter njihovega prispevka k dodani vrednosti in rasti BDP.

 

Tudi tista ideja o višjih trošarinah na gorivo z namenom povečevanja prilivov v državno blagajno ali recimo ohranjanja okolja, sodi v to kategorijo. Zgodi se ravno obratno - izpusti ostanejo doma, povečani davčni prilivi pa gredo v sosednje države.

 

 

Zdi se, da je vlada dr. Roberta Goloba na tem področju dosegla "next level". Celo s takšno intenziteto, da je nemogoče našteti vse primere. Začelo se je prvi dan, z napovedjo depolitizacije javnega servisa, ki jo bo izvedla - politika. Kot bi hujšal s še več hrane!

 

Eden od argumentov, zakaj voliti dr. Goloba, je bil ta, da je prejšnja vlada delovala neustavno, ker je domnevno vladala z odloki. Nova se je zavezala k doslednemu spoštovanju pravne države, demokracije in vladavine prava. Pa potem v Zakonu o finančni upravi predlaga tajno sledenje brez odredbe sodišča. Ustavno sodišče - seveda - zadrži izvajanje zakona. In to je bil že drugi zakon te vlade, ki ga je zadržalo Ustavno sodišče!

  

Posebej dolgoživo demagoška je tista o "ukinitvi" v dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, le da do sedaj še ni bilo finančnega ministra, ki bi pristal na takšno fiskalno zanko okoli vratu državne blagajne. Je pa res, da je Klemen Boštjančič prvi finančni minister, pri katerem so podjetja, ki jih je vodil, potem bankrotirala.

 

Ukinitev ali natančneje sprememba dodatnega zdravstvenega zavarovanja v obveznega, s tem pa izločitev tržnih zavarovalnic iz enačbe, bo na koncu pripeljala do tega, da bodo zasebne zavarovalnice ponudile nadstandardna zavarovanja, ki bodo premožnejšim zavarovancem omogočala dostop do zdravstvenih storitev preko vrste, medtem ko bodo tisti z "obvezno-dodatnim" zavarovanjem še naprej čakali v vrsti onkraj dopustne dobe. 

 

Borba za javno zdravstvo torej pelje neposredno v - privatizacijo zdravstva.

  

Pa napoved iz začetka mandata, da gremo v solarizacijo. V 11 mesecih od nastopa vlade se ni nič premaknilo. Omrežje temu cilju sploh ni prilagojeno in v vmesnem času ni postalo nič bolj propustno za nove sončne elektrarne. Investicije, ki jih zahteva ciljana solarizacija skladno z NEPN in zavezo Evropske komisije, zahteva obseg sredstev v višini štirih milijard evrov. Pred napovedjo solarizacije se prav tako nihče ni vprašal o tehnološki odvisnosti in strateški avtonomiji. Kitajska ima na področju solarne energije de facto globalne monopole: 79 % svetovne proizvodnje polisilicija prihaja iz Kitajske, 85 % sončnih celic in 75 % fotovoltaičnih panelov je prav tako Made in PRC. To pomeni, da s solarizacijo pomagamo predvsem kitajskemu gospodarstvu. Razen, če delamo tako kot Nemčija, in ravno v teh dneh pospešeno razvijamo domačo proizvodnjo solarnih panelov.

  

Ali t.i. zakon o štempljanju, ki zahteva prijavo prisotnosti vsakega zaposlenega na delovnem mestu, tudi direktorja privatne firme. Vsak dan 12 različnih kategorij statističnega vodenja prisotnosti, če ne elektronsko, pa fizično …

 

 

+++

 

Eh, preveč je tega. Včasih se človek vpraša, ali pilot sedi v letalu. In zakaj se na Gregorčičevi 25 ne usedejo skupaj ter dogovorijo, kaj smiselnega sploh želijo narediti. Imajo izjemno priložnost, koalicijsko večino, ki zlahka spravi skozi reforme, tudi tiste najteže. A mora vlada končno resno zagristi v delo in se predvsem pogovarjati. Z vsemi, ne samo s tistimi, ki so ploskali 24.4.2022.

  

Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. Velja pa predlagati, da če bodo izdelki podobni dosedanjim, bi veljalo razmisliti, da poleg obljube o tem, da ne bo obljub, obljubijo tudi, da ne bodo več delali. Bo vseeno manj škode.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.996
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.485
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.054
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.128
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.047
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469