Komentar

Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem

Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred bankrotom, me je spomnila na to, da podobno kot volk menja dlako, nravi pa nikoli, tudi za Nemce velja, da so na koncu vedno Nemci. Agresivni, dominantni in - destruktivni. V 20. stoletju so si dvakrat poskušali pokoriti Evropo s tanki, pa jim je na srečo spodletelo. V 21. stoletju so spremenili strategijo. Zdaj nas prepričujejo, da je ideologija zelenega prehoda nekaj povsem drugega kot nacionalni socializem in da bi se morali odreči jedrski energiji, ker so se ji tudi oni. Če bi imela Golobova vlada jajca, bi nemškim odposlancem, ki lobirajo po Ljubljani proti pojektu NEK 2, rekla, naj se jebejo. Že tako ali tako plačujemo visoko ceno za njihovo dolgoletno paktiranje s Putinom.

15.05.2023 21:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Nemčija   Evropa   Evropska unija   Schäuble   Grčija   migranti   Covid-19   Ukrajina   Rusija   Kitajska

Rusija je napadla Ukrajino, Evropa se je z izjemo Madžarske postavila na stran žrtve, nekaj vprašanj pa je ostalo odprtih do danes. Vloga Nemčije, recimo. Kdo je Rusiji odprl vrata v Evropsko unijo?

Evropska unija je v manj kot desetletju doživela in - recimo, da za zdaj - tudi preživela štiri hude pretrese, zaradi katerih je danes v neprimerno šibkejšem položaju tudi kot globalni igralec in je svojo vlogo v pretežni meri že zapravila. Začelo se je z grško finančno krizo in bailoutom, ki je podrl iluzijo o nemški solidarnosti in humanizmu. Glede slednjega ima marsikdo med nami tako ali tako precej zadržkov. Pozitivni kulturni in civilizacijski vpliv Nemčije na Evropo se je po mojem končal že na začetku 20. stoletja, vsekakor pa je ostalo grenko spoznanje, da močna Nemčija pomeni šibko Evropo. Z drugimi besedami, Nemci so v vsakem primeru destruktivna sila ne le za svoje sosede, temveč za vso Evropo. Padec Berlinskega zidu je to dejstvo morda za nekaj let postavil na stran, vendar so se "dobri stari Nemci" s svojo prikrito agresivnostjo kmalu vrnili in pred skoraj natanko desetimi leti v preobleki bankirjev na primeru Grčije končno odvrgli masko. 

 

T.i. motor Evrope je pokazal obraz, ob katerem se niso zdrznili le Grki. Nemške panzerje so zamenjali bankirji v kravatah, gestapovska Trojka in zadirčni minister v invalidskem vozičku. Z njim(i) ni bilo šale, protestantska etika je neusmiljena. Kdor greši, mora trpeti, je razlagal Schäuble. No, potem so "lene Grke" zamenjali begunci iz Sirije in Angela Merkel je čez noč zamenjala ploščo - nenadoma je zavladala nemška radodarnost, dobrodošli so bili vsi, ki so bežali iz Severne Afrike in Bližnjega vzhoda (pa še od kje dlje). Migrantski val so Nemci izkoristili, da so demontirali Schengen. Posledice čutimo še danes na slovensko-avstrijski meji. In še kje.

 

Po milijonu ekonomskih migrantov se je zgodila pandemija Covid-19, kjer smo lahko ponovno opazovali podiranje prislovično evropskih vrednot, med katerimi je prva padla solidarnost. V boju za (kitajsko) zaščitno opremo so si države dobesedno kradle konvoje zaščitnih mask, se prerivale pri naročanju respiratorjev in zaostrovale ukrepe glede omejevanja gibanja svojih državljanov, ki so frustracije zaradi kopice lockdownov izkazali na volitvah in skorja povsod brez izjeme z oblasti nagnali vladajoče stranke. V Sloveniji je bilo to še posebej očitno - premočno je zmagala stranka, ki si je nadela ime Svoboda ...

 

Toda po grški tragediji, arabskem eksodusu in covidu je prišla še četrta nadloga - vojna.

 

 

+++

 

Rusija je napadla Ukrajino, Evropa se je z izjemo Madžarske postavila na stran žrtve, nekaj vprašanj pa je ostalo odprtih do danes. Vloga Nemčije, recimo. Kdo je Rusiji odprl vrata v Evropsko unijo? Kdo je lobiral za sklepanje pogodb z Gazpromom in Putinovimi oligarhi? Kateri kanclerji so po zaključku domače politične kariere dobivali službe pri ruskih energetskih korporacijah, ki so skrbele za financiranje različnih "evropskih projektov", tudi političnih strank, katerih programi so (bili) vse prej kot evropski?

 

Zelo dobro vemo, kdo. Zato se zdi naravnost nezaslišano, da so taisti Nemci - medtem ko so pod taktirko Vladimirja Putina dvajset let plesali kazačok - ob vsaki malenkosti sitnarili drugim, manjšim članicam Unije zaradi človekovih pravic in vladavine prava. Seveda Frau Merkel do Putina nikoli ni vzpostavila kritične distance. Zakaj pa bi jo, če pa je šlo za ekonomijo? Nemški krščanski demokrati so si s poceni ruskimi energenti kupovali glasove na sredini in promovirali "zeleni prehod", zaradi katerega so zaprli vse svoje jedrske elektrarne in govorili o tem, da je prihodnost v obnovljivih virih energije (OVE). Še celo zdaj niso prenehali s to ideologijo in na veliko lobirajo po Evropi, kajti ko gre za OVE, so tu nemška podjetja, ki hočejo služiti milijarde s soncem in vetrom. Menda so začeli močno pritiskati tudi na slovensko vlado, naj se odreče ambicijam o drugi jedrski elektrarni v Krškem (t.i. projekt NEK 2), kjer pa si posel obeta Westinghouse, torej Američani.

 

Napačno bi bilo sklepati, da bi šlo za konflikt med Združenimi državami in Nemčijo (beri: Evropo), kar nam bodo verjetno poskušali prodati. V resnici ne gre za noben konflikt, pač pa za avtonomno odločitev suverene države Slovenije, da si zagotovo energetsko samooskrbo in s tem tudi varnost z izgradnjo še ene atomske centrale. Slovenska vlada, če bi imela jajca, bi nemškim državnim sekretarjem, ki hodijo po Ljubljani in lobirajo proti jedrski energiji, povedala, naj se jebejo s svojim zelenim prehodom, ki se bo končal tako, da bodo nakopali še več premoga kot doslej in tako gromozansko povečali ogljični odtis. Nemci nam pa res ne bodo pridigali o okolju, no.

 

 

+++

 

V Evropi je izbruhnila vojna vsakič, ko so Nemci začeli stegovati roke onkraj svojih meja. Glede na tragične izkušnje 20. stoletja bi lahko sklepali, da se je modus operandi spremenil to te mere, da Nemčija svoje interese dosega po ekonomski poti. Vojski se je namreč de facto odrekla in je kljub članstvu v zvezi NATO doslej za obrambo namenjala drobiž. Na drugi strani pa so Nemci in Rusi skoraj dvajset let uživali v vzajemnih koristih, pri čemer se je Putin pred približno desetletjem odločil, da bo okrepil vojsko in začel z obnavljanjem imperija, medtem ko se Nemčija šele z začetkom vojne v Ukrajini začela zavedati, da obramba, ki temelji izključno na podpori Združenih držav, morda le ni tako dobra rešitev.

 

Škoda, ki je nastala zaradi dvajsetletnega nemško-ruskega paktiranja, je ogromna. Ukrajinci se z njegovimi posledicami soočajo vsak dan, toda po drugi strani je 24. februarja 2022 prišlo do začetka nekakšne evropske  katarze, ki ima lahko srečen konec kljub temu, da se ta hip zdi to praktično nemogoče. Toda dejstvo je, da gre Rusija vsak dan bolj po poti Miloševićeve Srbije; podobnosti med Putinom in srbskim nacionalistom so včasih kar impresivne. Kljub orjaškim naporom kremeljske propagandne mašinerije se namreč kažejo posledice sankcij in mednarodne izolacije Rusije, ki se spreminja, kot pravijo, v poceni kitajsko črpalko in nima več statusa enakovredne partnerice.

 

Na koncu bosta na odru ostala glavna igralca, Amerika in Kitajska, Evropska unija bi lahko odigrala glavno stransko vlogo. Od tega, kakšen bo epilog neizbežnega konflikta med ZDA in Kitajsko, je odvisna prihodnost sveta. Za zdaj kaže, da je Ši modrejši od svojega kremeljskega zaveznika, predvsem pa potrpežljivejši. Konfucij in Sun Cu se v tretjem tisočletju neprimerno bolje obneseta od pogrošnih ruskih nacionalističnih avtorjev, zaradi katerih je šel Putin v vojno, ki jo je v bistvu že izgubil.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Migracijska tempirana bomba
4
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
20
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.154
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.669
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.481
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.472
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.582
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.054
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.180
08/
Migracijska tempirana bomba
Tilen Majnardi
Ogledov: 376
09/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.548
10/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.696