Komentar

Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem

Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred bankrotom, me je spomnila na to, da podobno kot volk menja dlako, nravi pa nikoli, tudi za Nemce velja, da so na koncu vedno Nemci. Agresivni, dominantni in - destruktivni. V 20. stoletju so si dvakrat poskušali pokoriti Evropo s tanki, pa jim je na srečo spodletelo. V 21. stoletju so spremenili strategijo. Zdaj nas prepričujejo, da je ideologija zelenega prehoda nekaj povsem drugega kot nacionalni socializem in da bi se morali odreči jedrski energiji, ker so se ji tudi oni. Če bi imela Golobova vlada jajca, bi nemškim odposlancem, ki lobirajo po Ljubljani proti pojektu NEK 2, rekla, naj se jebejo. Že tako ali tako plačujemo visoko ceno za njihovo dolgoletno paktiranje s Putinom.

15.05.2023 21:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Nemčija   Evropa   Evropska unija   Schäuble   Grčija   migranti   Covid-19   Ukrajina   Rusija   Kitajska

Rusija je napadla Ukrajino, Evropa se je z izjemo Madžarske postavila na stran žrtve, nekaj vprašanj pa je ostalo odprtih do danes. Vloga Nemčije, recimo. Kdo je Rusiji odprl vrata v Evropsko unijo?

Evropska unija je v manj kot desetletju doživela in - recimo, da za zdaj - tudi preživela štiri hude pretrese, zaradi katerih je danes v neprimerno šibkejšem položaju tudi kot globalni igralec in je svojo vlogo v pretežni meri že zapravila. Začelo se je z grško finančno krizo in bailoutom, ki je podrl iluzijo o nemški solidarnosti in humanizmu. Glede slednjega ima marsikdo med nami tako ali tako precej zadržkov. Pozitivni kulturni in civilizacijski vpliv Nemčije na Evropo se je po mojem končal že na začetku 20. stoletja, vsekakor pa je ostalo grenko spoznanje, da močna Nemčija pomeni šibko Evropo. Z drugimi besedami, Nemci so v vsakem primeru destruktivna sila ne le za svoje sosede, temveč za vso Evropo. Padec Berlinskega zidu je to dejstvo morda za nekaj let postavil na stran, vendar so se "dobri stari Nemci" s svojo prikrito agresivnostjo kmalu vrnili in pred skoraj natanko desetimi leti v preobleki bankirjev na primeru Grčije končno odvrgli masko. 

 

T.i. motor Evrope je pokazal obraz, ob katerem se niso zdrznili le Grki. Nemške panzerje so zamenjali bankirji v kravatah, gestapovska Trojka in zadirčni minister v invalidskem vozičku. Z njim(i) ni bilo šale, protestantska etika je neusmiljena. Kdor greši, mora trpeti, je razlagal Schäuble. No, potem so "lene Grke" zamenjali begunci iz Sirije in Angela Merkel je čez noč zamenjala ploščo - nenadoma je zavladala nemška radodarnost, dobrodošli so bili vsi, ki so bežali iz Severne Afrike in Bližnjega vzhoda (pa še od kje dlje). Migrantski val so Nemci izkoristili, da so demontirali Schengen. Posledice čutimo še danes na slovensko-avstrijski meji. In še kje.

 

Po milijonu ekonomskih migrantov se je zgodila pandemija Covid-19, kjer smo lahko ponovno opazovali podiranje prislovično evropskih vrednot, med katerimi je prva padla solidarnost. V boju za (kitajsko) zaščitno opremo so si države dobesedno kradle konvoje zaščitnih mask, se prerivale pri naročanju respiratorjev in zaostrovale ukrepe glede omejevanja gibanja svojih državljanov, ki so frustracije zaradi kopice lockdownov izkazali na volitvah in skorja povsod brez izjeme z oblasti nagnali vladajoče stranke. V Sloveniji je bilo to še posebej očitno - premočno je zmagala stranka, ki si je nadela ime Svoboda ...

 

Toda po grški tragediji, arabskem eksodusu in covidu je prišla še četrta nadloga - vojna.

 

 

+++

 

Rusija je napadla Ukrajino, Evropa se je z izjemo Madžarske postavila na stran žrtve, nekaj vprašanj pa je ostalo odprtih do danes. Vloga Nemčije, recimo. Kdo je Rusiji odprl vrata v Evropsko unijo? Kdo je lobiral za sklepanje pogodb z Gazpromom in Putinovimi oligarhi? Kateri kanclerji so po zaključku domače politične kariere dobivali službe pri ruskih energetskih korporacijah, ki so skrbele za financiranje različnih "evropskih projektov", tudi političnih strank, katerih programi so (bili) vse prej kot evropski?

 

Zelo dobro vemo, kdo. Zato se zdi naravnost nezaslišano, da so taisti Nemci - medtem ko so pod taktirko Vladimirja Putina dvajset let plesali kazačok - ob vsaki malenkosti sitnarili drugim, manjšim članicam Unije zaradi človekovih pravic in vladavine prava. Seveda Frau Merkel do Putina nikoli ni vzpostavila kritične distance. Zakaj pa bi jo, če pa je šlo za ekonomijo? Nemški krščanski demokrati so si s poceni ruskimi energenti kupovali glasove na sredini in promovirali "zeleni prehod", zaradi katerega so zaprli vse svoje jedrske elektrarne in govorili o tem, da je prihodnost v obnovljivih virih energije (OVE). Še celo zdaj niso prenehali s to ideologijo in na veliko lobirajo po Evropi, kajti ko gre za OVE, so tu nemška podjetja, ki hočejo služiti milijarde s soncem in vetrom. Menda so začeli močno pritiskati tudi na slovensko vlado, naj se odreče ambicijam o drugi jedrski elektrarni v Krškem (t.i. projekt NEK 2), kjer pa si posel obeta Westinghouse, torej Američani.

 

Napačno bi bilo sklepati, da bi šlo za konflikt med Združenimi državami in Nemčijo (beri: Evropo), kar nam bodo verjetno poskušali prodati. V resnici ne gre za noben konflikt, pač pa za avtonomno odločitev suverene države Slovenije, da si zagotovo energetsko samooskrbo in s tem tudi varnost z izgradnjo še ene atomske centrale. Slovenska vlada, če bi imela jajca, bi nemškim državnim sekretarjem, ki hodijo po Ljubljani in lobirajo proti jedrski energiji, povedala, naj se jebejo s svojim zelenim prehodom, ki se bo končal tako, da bodo nakopali še več premoga kot doslej in tako gromozansko povečali ogljični odtis. Nemci nam pa res ne bodo pridigali o okolju, no.

 

 

+++

 

V Evropi je izbruhnila vojna vsakič, ko so Nemci začeli stegovati roke onkraj svojih meja. Glede na tragične izkušnje 20. stoletja bi lahko sklepali, da se je modus operandi spremenil to te mere, da Nemčija svoje interese dosega po ekonomski poti. Vojski se je namreč de facto odrekla in je kljub članstvu v zvezi NATO doslej za obrambo namenjala drobiž. Na drugi strani pa so Nemci in Rusi skoraj dvajset let uživali v vzajemnih koristih, pri čemer se je Putin pred približno desetletjem odločil, da bo okrepil vojsko in začel z obnavljanjem imperija, medtem ko se Nemčija šele z začetkom vojne v Ukrajini začela zavedati, da obramba, ki temelji izključno na podpori Združenih držav, morda le ni tako dobra rešitev.

 

Škoda, ki je nastala zaradi dvajsetletnega nemško-ruskega paktiranja, je ogromna. Ukrajinci se z njegovimi posledicami soočajo vsak dan, toda po drugi strani je 24. februarja 2022 prišlo do začetka nekakšne evropske  katarze, ki ima lahko srečen konec kljub temu, da se ta hip zdi to praktično nemogoče. Toda dejstvo je, da gre Rusija vsak dan bolj po poti Miloševićeve Srbije; podobnosti med Putinom in srbskim nacionalistom so včasih kar impresivne. Kljub orjaškim naporom kremeljske propagandne mašinerije se namreč kažejo posledice sankcij in mednarodne izolacije Rusije, ki se spreminja, kot pravijo, v poceni kitajsko črpalko in nima več statusa enakovredne partnerice.

 

Na koncu bosta na odru ostala glavna igralca, Amerika in Kitajska, Evropska unija bi lahko odigrala glavno stransko vlogo. Od tega, kakšen bo epilog neizbežnega konflikta med ZDA in Kitajsko, je odvisna prihodnost sveta. Za zdaj kaže, da je Ši modrejši od svojega kremeljskega zaveznika, predvsem pa potrpežljivejši. Konfucij in Sun Cu se v tretjem tisočletju neprimerno bolje obneseta od pogrošnih ruskih nacionalističnih avtorjev, zaradi katerih je šel Putin v vojno, ki jo je v bistvu že izgubil.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.987
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.796
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.028
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.046
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469