Komentar

Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?

Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko je imela EU le šest članic, vsekakor lažje doseči kot danes, ko jih ima 27. Marsikdaj se tako zgodi, da neka zunanjepolitična odločitev ni sprejeta zaradi veta ene same države članice. Po podatkih Evropskega parlamenta se je v letih od 2016 do 2022 to pravzaprav zgodilo najmanj tridesetkrat. Veto se je večkrat tudi zlorabil. V času  tektonskih geopolitičnih premikov v svetu pa odsotnost ustreznih odločitev - ali pa odločitve na podlagi najmanjšega skupnega imenovalca - slabijo položaj EU v uveljavljanju njenih interesov in vrednot.

14.05.2023 17:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Evropska unija   odločanje   zunanja politika   Evropski parlament   EU   Nemčija   Madžarska   Kitajska

4. maja se je oblikovala t.i. skupina prijateljev večinskega odločanja v EU. Kot pove že ime, se zavzema za uveljavitev odločanja s kvalificirano večino v okviru skupne zunanje in varnostne politike EU.

V času po ruski invaziji na Ukrajino in vse bolj odločne Kitajske oziroma prerazdelitve globalne moči so spet prišle v ospredje razprave v smislu večinsko odločanje Evropske unije zoper soglasje. Večinsko odločanje naj bi po mnenju nekaterih predstavljalo nujo in bi preprečilo, da EU utone v irelevantnosti. Zoper drugi se s tem ne strinjajo in tovrstne predloge celo ocenjujejo za utopijo.

 

Velja spomniti, da je Madžarska s svojim vetom močno otežila oziroma zavlekla sprejem EU odločitve o prepovedi uvoza v EU ruske nafte ali odobritve 18 milijard evrov vrednega paketa pomoči Ukrajini. Veto je umaknila šele, ko so bile izpolnjene njene enostranske zahteve. Že dve leti pred tem je Ciper blokiral sprejem sankcij zoper Lukašenkovo Belorusijo zaradi svojega povsem nepovezanega bilateralnega spora s Turčijo. Leta 2019 je Italija onemogočila sprejem skupne izjave EU o krizi v Venezueli in dve leti poprej Grčija skupno izjavo o obsodbi kršitev človekovih pravic na Kitajskem. Možnost veta torej tretjim državam marsikdaj omogoča, da izkoristijo dobre odnose z eno od članic in EU slabijo oziroma manipulirajo.

 

Poskusov, da se to spremeni, je bilo več. Pobude so prihajale s strani Evropske komisije in Evropskega parlamenta, pa tudi posameznih držav. Zadnjo ofenzivo v to smer je pred dnevi sprožila Nemčija. Po številu prebivalstva predstavlja nekaj manj kot 20% prebivalcev EU.

 

Na začetku tega meseca - točneje 4. maja se je po izjavi za tisk nemškega ministrstva za zunanje zadeve oblikovala t.i. skupina prijateljev večinskega odločanja v EU. Kot pove že ime, se zavzema za uveljavitev odločanja s kvalificirano večino v okviru skupne zunanje in varnostne politike EU. S tem bi se izboljšala učinkovitost in hitrost sprejemanja njenih zunanjepolitičnih odločitev. Le tako se bo po mnenju članic skupine EU lahko uveljavila kot pomemben globalni zunanjepolitični igralec oziroma le tako bo lahko kos sodobnim zunanjepolitičnim izzivom. Šlo naj bi za postopno uvajanje tega načina (predpostavka, da selektivno, op. avt.) in to na podlagi že obstoječih določb Pogodbe EU. Ne da bi jo torej za to bilo treba dopolnjevati.

 

S tem v zvezi velja spomniti na posebno premostitveno klavzulo skupne zunanje in varnostne politike v 31. členu Pogodbe EU. Za kaj takega pa bi bilo potrebno seveda spet soglasje vseh, ki pa ga nekateri ne izključujejo, če bi bil sestavni del paketa, ki bi vseboval stvari, ki bi omehčale dvomljivce. Skupino sestavljajo Belgija, Finska, Francija, Italija, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Slovenija in Španija.

 

Skupina se je oblikovala na pobudo Nemčije. Za uvedbo večinskega odločanja se je nemški kancler Olaf Scholz zavzel tudi v svojem govoru v Evropskem parlamentu na dan Evrope pred dnevi in požel kar nekaj aplavza. Dejstvo, da so v skupini vplivni Nemčija in Francija in preostale ustanovne članice EU, je seveda pomembno. Pomembna je tudi podpora, ki prizadevanjem skupine prihaja s strani predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen  in Josepha Borella, visokega predstavnika za zunanjo politiko.

 

Leyen je izpostavila predvsem področji sprejemanja sankcij in pa spoštovanja človekovih pravic. V prid govori tudi poročilo, ki so ga v Evropskem parlamentu pripravili pod vodstvom poslancev skupine Evropske ljudske stranke. Ne nazadnje je bilo tudi v okviru Konference o prihodnosti Evrope veliko glasov, da se soglasje ohrani le pri sprejemanju novih članic. Skupina sama po sebi sicer še ne predstavlja dovolj glasov za tovrstno odločanje, ki ga EU sicer pozna na vrsti drugih področij in ki pravzaprav že prevladuje. Potrebni so glasovi 55% držav, 15 držav članic torej, ki predstavljajo vsaj 65% celotnega prebivalstva EU. Skupina je seveda odprta tudi za druge članice.

 

Zanimivo, da je nemško pobudo dokaj jasno in odločno v svojem nagovoru parlamentu na Dunaju že zavrnil  avstrijski kancler Karl Nehammer. Odprava nesoglasij (ki zahteva svoj čas), da se 27 držav članic, vsaka s svojo zgodovino, na koncu zedini za isto smer, po njegovem predstavlja dodatno vrednost demokraciji. Namesto centralizacije v Bruslju se je zavzel za  več subsidiarnosti in ne verjame, da bi lahko EU kdaj postala združena po ameriškem vzorcu. Velja spomniti, da Avstrijo prihodnje leto čakajo parlamentarne volitve.

 

Obstaja določena nevarnost, da se bo s širšo uporabo glasovanja s kvalificirano večino notranja kohezija EU prej poslabšala kot izboljšala. Odločitve, ki so sprejete s soglasjem, je seveda tudi lažje uresničiti kot tiste s preglasovanjem, saj EU nima ustrezno močnega mehanizma, ki bi to zagotovil, vsaj ne hitro.

 

Dileme, ali naj bo integracija EU bolj globoka ali ne, naj bo urejena po federalnem ali konfederalnem vzorcu, niso nove. Za prvo se, kot je znano, navdušujejo ustanovne članice, tiste, ki so se pridružile kasneje in so praviloma manjše, pa so do tega nezaupljive. Bojijo se preglasovanja oziroma, da bodo na milost in nemilost prepuščene večini. To še posebej velja za srednje in vzhodnoevropske članice. Te imajo od soglasja, roko na srce, tudi največje koristi. Njihov strah seveda ni iz trte zvit. Nekateri izhod vidijo v tem, da se veto ene države nadomesti z vetom treh.

 

 

+++

 

Dileme so še kako prisotne tudi pri avtorju tega zapisa. Kot Evropejec, ki želi, da EU končno postane upoštevanja vreden globalni igralec v vedno bolj več-polarnem svetu, se zavedam prednosti večinskega odločanja, kot pripadnik majhne države, majhnega naroda pa se bom na drugi strani težko otresel bojazni, da našega glasu ne bo slišati, da naš interes marsikdaj ne bo spoštovan.

Čas za tovrstne razprave in morebitne premike je v letu 2023 najbrž res ugodnejši kot v preteklosti. Vendar morajo biti razprave, ko gre za tako občutljivo področje, kot je skupna zunanja in varnostna politika, res široke in poglobljene, s tehtnimi argumenti za in proti. Tudi pri nas. Pomen takšne ali drugačne končne odločitve je zgodovinski.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.001
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.487
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.082
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.130
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 727
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.048
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 471